GRUPA D: Polska, Holandia, Austria, Francja - Strona 45

Knajpa | Składy
Grupa A | Grupa B | Grupa C | Grupa D 🇵🇱 | Grupa E | Grupa F
1/8 | 1/4 | 1/2 | FINAŁ EURO 2024
Arro
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 125
Kibicuję: Polska

GRUPA D: Polska, Holandia, Austria, Francja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arro » 21 cze 2024, 20:12

Kuba199292 pisze: ↑
21 cze 2024, 20:09
Jeżeli podchodziliśmy do tego euro z nastawieniem, że awansujemy
Może nie aż tak, ale też liczyliśmy na coś więcej niż wyłapanie 3 sztuk od Austryjaków. Mimo wszystko.

Kuba199292
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 136
Kibicuję: Liverpool Lech Poznań

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kuba199292 » 21 cze 2024, 20:12

Bernabeu pisze: ↑
21 cze 2024, 20:10
Zygmunt-1 pisze: ↑
21 cze 2024, 19:46
Ten gol Buksy z Holandią i kilkanaście minut solidnej gry zaburzyło postrzeganie reprezentacji. [ch**] gramy, jesteśmy słabi, ale Holandia może się okazać, że też nie jest taka dobra jak się mówi. Austria nas złomuje jakby grali z jakimś jebanym Fidżi.
Tak jak pisaliśmy z kolegą @Sergekpo meczu z Holandią: nam granie z tymi topowymi rywalami po prostu pasuje, można się cofnąć, zero presji, zagrasz 15 minut fajnie i cię chwalą. Jak trzeba z taką Austrią pograć na równych warunkach to ciężary. Z Francją pewnie zagramy całkiem fajny meczyk.

Nie wiem jak Wy, u mnie zero jakichkolwiek emocji: ani nie zagrali powyżej, ani poniżej potencjału, Austria grała dużo lepiej przez ostatni rok-dwa od nas, średnia skilla per pozycja pewnie większa, trener nieporównywalny, wyrównana, solidna, dobrze ustawiona i wybiegana ekipa. Ciężko nawet jechać po kimś, nie jest wina piłkarzy, że większość naszej pierwszej jedenastki to tartak albo materiał do tartaku, sami się nie wyszkolili. U nas za gwiazdę zaczął robić przeciętniak z Romy, którego nawet sobie nie wyszkoliliśmy, no bądźmy poważni, w ataku duet Buksa-Piątek, żaden zespół aspirujący do miana semi-poważnego nie gra takim duetem. W środku pomocy ziutek z MLS i ligi bułgarskiej, w obronie duet Dawidowicz-Bednarek. Jakbyśmy nie byli Polakami to po kontuzji Lewandowskiego nikt z nas nie traktowałby naszej kadry na poważnie.

Zwykle był jakiś wkurw, bo tu bez formy, tu Krychowiak lub Szczęsny odwalili, tam ktoś zrobił trenerem Smudę - a teraz w sumie nic, poleciało według najbardziej prawdopodobnego scenariusza. Jedyne co jest kurewsko smutne, to fakt, że ten poziom piłki się podnosi, przepływ talentów, więcej kasy i byle Norwegia ma teraz kozak graczy, a my mając tyle mieszkańców w rozwiniętym kraju nie potrafimy niczego zbudować i Euro 2016 pod względem potencjału ludzkiego to nasze złote pokolenie, a nie standard. Ale to już nie jest wina Piotrowskiego i Dawidowicza.
Mało kiedy się z Tobą zgadzam , ale tutaj popieram w 100 %

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8796
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 21 cze 2024, 20:13

Delpiero14 pisze: ↑
cloner pisze: ↑
21 cze 2024, 20:01
Sparingi z Ukraina i Turcją pokazały że potrafimy grać nieźle.
sorry, ale sparingi to są tak miarodajne jak sondaże przedwyborcze. Ale fajnie że fajnie grają w meczach które nikogo nie interesują.
No oczywiście, to tylko sparingi, w których zespół ma przetestować to, co trenują.

Po losowaniu wszyscy pisali że szans na awans nie ma, więc nie ma o czym dyskutować.

Kuba199292
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kuba199292 » 21 cze 2024, 20:17

Ta Austria z Holandia nie stoi na straconej pozycji .
Pytanie jak dziś Holandia zagra z Francją , ale remis to pasuje jak i Holandii tak i Francji .

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 140

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 21 cze 2024, 20:19

MazurXIII pisze: ↑
My jesteśmy słabsi od Albanii jak się patrzy na naszą grę. ALBANII.
Przecież od Albanii jesteśmy słabsi już od eliminacji - przecież w tamtym meczu na wyjeździe zostaliśmy zdeklasowani. Gdyby Albania trafiła do innej grupy mogłaby awansować, i tak mają 1 pts z Chorwacją.

Zresztą na tą chwilę jesteśmy najgorszym zespołem na Euro - w zasadzie pierwszym, który został praktycznie wyeliminowany z turnieju. Chyba tylko Węgry mają 2 porażki, ale oni mają Szkocję w ostatnim meczu i realne szanse na awans z 3 miejsca. A i Szkocja po kompromitacji w pierwszym meczu ma punkt i praktyczny awans jeżeli wygrają. Nawet skomrpomitowana Ukraina, która przegrała z nami towarzysko, dostała baty od Rumunii, i przegrywajaca ze Słowacją w pierwszej połowie jakimś cudem się podnosi i wygrywa. Albania, Serbia się ratują, a u nas przy 1;2 przestajemy istnieć, przy 1:3 Porbierz mógłby rzucić ręcznik, mimo, ze jeszcze kilkanaście minut gry do końca - to cały zespół na kolanach, a Szpakowski pieprzy kocopoły.

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 21 cze 2024, 20:20

Bernabeu pisze: ↑
...
To wszystko niestety widać. Holandia to był klasyczny przykład, kiedy średniak oddał trochę więcej niż wszyscy się spodziewali i zaczęło się. Do tego doszedł świniak Koeman, ładny garnitur, kilka pozytywnych wywiadów po meczy i pyk, grzejemy. W porównaniu do 711 myślę, że jakiś progres jest, bo były próby ataku, strzelili Holandii pierwsi, pognębili VVD itd. itp., a w Katarze to często i tego nie było. No ale CM z grupy wyszedł, więc jak to w futbolu bywa, sytuacja nie jest jednoznaczna hehe.

Nie wiem naprawdę z czego to wynika, ale u nas ciężko jest stworzyć choćby zalążki czegoś sensownego. Austria dała się na trochę zepchnąć, ale generalnie widać było, że oni są nastawieni proaktywnie, chcą atakować, dominować i to ostatecznie oddało. Na pewno istnieje jakieś uniwersum, w którym zdobywamy punkt czy trzy, ale to w stylu, który ani nie jest powtarzalny ani znajdujący odzwierciedlenie w przemyślanych działaniach czy poleceniach.

Z Francją na 99% zagramy spoko meczyk, trochę też zależy to od tego, czy dziś zapewnią sobie awans. Ale myślę, że i tak będzie przynajmniej poprawny. Urbański wejdzie od 1 minuty, ktoś tam inny, popykają bez presji, raz czy dwa nawiną Upamecano i znowu zaczniemy.

Tak jak wczoraj napisałeś o Hiszpanii. Oni mają swoją kulturę gry, z której wynika, że na ogół będą lepsi od rywala. Niestety my też mamy swoją.
Ostatnio zmieniony 21 cze 2024, 20:43 przez Sergek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 21 cze 2024, 20:22

Jeszcze jedna uwaga. Nie wiem ilu zawodników z dziś przeszło przez system napoju energetycznego pod koszulką Salzburga, ale strzelałbym, że na pewno kilku. I przez to mogą mieć do czynienia z trochę inną piłką, już u siebie w kraju. No a u nas żadnego takiego klubu-mitu założycielskiego reprezentacji to nie ma.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2933

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 21 cze 2024, 20:22

Przecież ten Szpakowski powinien zakończyć karierę wtedy kiedy go odsunęli od komentowania (nie pamiętam roku).

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6758

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 21 cze 2024, 20:25

Ja tam Probierza jeszcze nie mam zamiaru krytykować ale dzisiaj swoimi wyborami IMO zawalił mecz.

Kuba199292
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kuba199292 » 21 cze 2024, 20:26

Sergek pisze: ↑
21 cze 2024, 20:22
Jeszcze jedna uwaga. Nie wiem ilu zawodników z dziś przeszło przez system napoju energetycznego pod koszulką Salzburga, ale strzelałbym, że na pewno kilku. I przez to mogą mieć do czynienia z trochę inną piłką, już u siebie w kraju. No a u nas żadnego takiego klubu-mitu założycielskiego reprezentacji to nie ma.
Nie chcę teraz strzelać , ale chyba sporo przechodziło przez Salzburg którzy grali w podstawoym składzie

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8796
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 21 cze 2024, 20:32

Za transfermarkt:

Polska - 210 mln €
Austria - 237 mln €

Wg bukmacherow też to rywale byli faworytami, niestety, niespodzianki dziś nie było.

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 140

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 21 cze 2024, 20:36

Jeżeli podchodziliśmy do tego euro z nastawieniem, że awansujemy z grupy czy coś to rozumiem Wasze rozczarowanie.
Ja podchodziłem bez żadnych oczekiwań więc nie czuje dużego rozczarowania .
Ale rozumiem Wasze rozczarowanie czy wkur....

Tak czy owak widać różnicę pomiędzy Probierzem czy innymi trenerami.
Zawsze jest rozczarowanie, skoro już awansowali na turniej, to raczej po to aby coś na nim wywalczyć. Ta porażka boli bardziej niż jakby przegrali baraż z Walią i nie pojechali na Euro.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1544
Kibicuję: od czasu do czasu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 21 cze 2024, 20:38

Oczekiwań przed turniejem nie miałem żadnych, ale i tak zawsze po przegranym turnieju jest taki niesmak i wkurwienie. Chociaż tym razem strasznie minimalne. Już sam awans na Euro po paździerzu w eliminacjach był jakimś osiągnięciem. Losowanie wrzuciło nas do wymagającej grupy, ale prawda jest taka, że gdyby ta grupa była łatwiejsza to pewnie niewiele by to zmieniło w naszej sytuacji. No bo z taką - strzelam - Słowenią czy Turcją też byśmy z takim graniem wiele nie osiągnęli, Szwajcaria by nas zjadła, Węgrzy, mimo że wyglądają słabiej niż w LN, to również mogliby być poza zasięgiem. Jesteśmy zwyczajnie przeciętniakami, których w formacie 16-drużynowym by zapewne na turnieju nie było, a w formacie 24-drużynowym jesteśmy gdzieś na miejscach 21-24 pod względem umiejętności i jakości.

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1144
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 21 cze 2024, 20:40

MazurXIII pisze: ↑
21 cze 2024, 19:43
Szkoda gadać, największy sukces to odpadnięcie z Portugalią w karnych.
Czekają nas mroczne wieki jak w latach 90-ych.
A ja jak prawie zawsze jestem optymistą. i wierzę, że istnieje życie po Lewandowskim. Tylko naprawdę trzeba zacząć od podstaw i wreszcie wprowadzić jakiś narodowy program szkolenia młodzieży. Aż dziwię się że żadna z partii politycznych nie spróbuje wykorzystać tej opcji, wszak to taki nośny temat?
Przema pisze: ↑
21 cze 2024, 19:43
Do rozważenia Slisz i Frankowski, z tym drugim jest problem, bo i tak za niego nie ma kto grać, ale raczej nie dojeżdża poziomem.
Jest jeszcze Matty Cash. :wink:
Delpiero14 pisze: ↑
czy ktoś w ogóle jest tym faktem zaskoczony?
No właśnie, przecież ten wynik był oczekiwany, nie było pompowania balonika. Chcieliśmy walki i nasi się starali i przynajmniej w pierwszym meczu to jeszcze jako tako wyglądało.
Ja podchodziłem bez żadnych oczekiwań więc nie czuje dużego rozczarowania .
Ja mam podobnie, już w ogóle nie przeżywam tego meczu, tylko po wyrównaniu serducho z lekka drgnęło, że może jednak się coś uda?
21 cze 2024, 20:17
Ta Austria z Holandia nie stoi na straconej pozycji .
Ta Austria połknie Niderlandy. :whistle:
Sergek pisze: ↑
21 cze 2024, 20:20
Niestety my też mamy swoją.
Ojoj, zabolało. :rozga:

Arro
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 125
Kibicuję: Polska

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arro » 21 cze 2024, 20:42

Boromir pisze: ↑
21 cze 2024, 20:25
Ja tam Probierza jeszcze nie mam zamiaru krytykować ale dzisiaj swoimi wyborami IMO zawalił mecz.
Jego nie ma co krytykować bo awansował na turniej rozbitą drużyną, a rozbili nas w eliminacjach wszyscy.
Za bardzo nie miał z czego tej drużyny zbudować.

ODPOWIEDZ

Wróć do „EURO 2024”