Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 08 paź 2017, 22:45
Carbon

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 09 paź 2017, 9:40
Rezus
Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 09 paź 2017, 20:50

HMK

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 09 paź 2017, 21:25
To chyba pomyliłem albo patrzyłem na jakieś starsze dane, bo teraz znalazłem to w 2015 przegonili nas o... 390 widzów
DDK

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 09 paź 2017, 21:38
Salas11

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Darkman1948 » 09 paź 2017, 21:48
Darkman1948
cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 09 paź 2017, 21:57
Dlatego własnie wydawało mi się, że mieliśmy wyższą frekwencje, ale widocznie musiałem coś pomylić.
To też prawda, z tym że ciężko porównywać historie i tradycje piłkarskie w obu krajach. U nas 15 lat temu praktycznie w ogóle nie było stadionów o standardzie takim jak teraz. No i wydaje mi się, że w ciągu ostatnich 10 lat frekwencja na polskich stadionach pewnie dość sporo skoczyła. Natomiast w obu krajach z tego co znalazłem klubów z frekwencją powyżej 10tys było 3 lata temu tyle samo - 5. Nie wiem jak teraz, ale w Polsce na pewno Lech, Legia, Lechia, Górnik, Wisła, Widzew, w tym sezonie chyba tez Jagiellonia przekroczy tą bariere, więc jak widać wszystko idzie do przoduSalas11 pisze: Ale Szkocja ma nieco ponad 5 milionów mieszkańców, Polska prawie 40. To ogromna różnica. Tam tylko cztery stadiony w trzech największych miastach (Glasgow, Edynburg, Aberdeen) mają więcej niż 20 tysięcy pojemności. Oba obiekty w Dundee nie mają nawet 15. A i tak frekwencję mają wyższą, to nie świadczy źle o SPL tylko Ekstraklasie.
DDK
Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 09 paź 2017, 22:02
kaczy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 09 paź 2017, 22:12
Liczba mieszkańców plus ilość dużych miast bo w takich najłatwiej zapełnić stadion. W Szkocji tylko trzy można uznać za duże, wcześniej wspomniane Glasgow, Edynburg, Aberdeen. Ustalając dolną granicę na ostatnim z nich, czyli 200 tys mieszkańców, dla porównania w Polsce jest 15 takich miast. Taki Sosnowiec jest większy od Aberdeen pod względem zaludnienia
Salas11

Darkman1948
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 09 paź 2017, 22:19
cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 09 paź 2017, 22:26
Zgadza się, tutaj na pewno powinniśmy się podciągnać. Jeszcze jest jedna sprawa - wystarczy, że 1 drużyna osiąga sukcesy i frekwencja w całęj lidze idzie w górę. Raz, że np. jak Legia wchodzi do LM to dużo nowych kibiców zaczyna chodzić, a dwa, że gdziekolwiek ta drużyna nie gra to gospodarzy przychodzi dużo więcej. Dlatego np. sukcesy Celticu i Rangersów w europejskich pucharach podkręciły frekwencje na pozostałych stadionach. Z tym, żę tka jest na całym świecieSalas11 pisze: Liczba mieszkańców plus ilość dużych miast bo w takich najłatwiej zapełnić stadion. W Szkocji tylko trzy można uznać za duże, wcześniej wspomniane Glasgow, Edynburg, Aberdeen. Ustalając dolną granicę na ostatnim z nich, czyli 200 tys mieszkańców, dla porównania w Polsce jest 15 takich miast. Taki Sosnowiec jest większy od Aberdeen pod względem zaludnienia
DDK

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 10 paź 2017, 8:50
Rezus
cloner
Wróć do „Piłka nożna na świecie”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio