Notes z młodymi "gwiazdami" - Strona 46

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Notes z młodymi "gwiazdami"

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 06 lip 2016, 9:54

krzysiu pisze: http://transfery.info/90267,oficjalnie- ... -w-benfice taki zawodnik z wolnego transferu to okazja :)
Mowilo sie o tym od dluzszego czasu. Troche dlugo trwaly te negocjajcje, ale ostatecznie Andrija podjal dobra decyzje moim zdaniem. Benfica to swietna trampolina do jednego z czolowych klubow hiszpanskich, wloskich czy angielskich.

krzysiu
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 141

Post Wyświetl pojedynczy post autor: krzysiu » 06 lip 2016, 11:04

Żeby tylko nie przepadł jak inny megatalent czyli Lazar Markovic

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 09 lip 2016, 17:54

Dzenis Burnic

https://footballtalentscout.net/2016/07 ... is-burnic/

Kolejny z mistrzowskiej ekipy BVB do lat 19.

Awatar użytkownika
chuck29
Skład B
Skład B
Reputacja: 41
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: chuck29 » 13 lip 2016, 20:22

Obejrzałem właśnie sparing PSG z West Bromwich. Znakomite zawody Callegariego, o którym chyba na forum było mało, a którego poznałem dzięki tegorocznej UYL. Zaczął co prawda od kiksu przed własną szesnastką i głupiego podania na 3-4 metry do osaczonego Stambouliego, co gdyby nie faul skończyłoby się groźną kontrą, ale później było już super. Na spokojnie rozdzielał piłki czy to krótkimi podaniami, czy to na jeden kontakt, czy zaskakująco dokładnymi przerzutami. Starał się być cały czas pod grą, wchodzić między stoperów, wielokrotnie szukał też - z niezłym skutkiem - pionowych, wertykalnych podań między liniami. Nie widać po nim było żadnej tremy, gry na alibi (a to przecież młodziutki chłopak, rocznik 98'), a raczej pewność w poczynaniach.

Z Ikone podobnie - początek słabszy, z czasem mocno się rozkręcił i zaczął grać bardziej zespołowo, z wykorzystaniem partnerów. Co ważne, po wygranych dryblingach na skrzydle jego dośrodkowania nie były grane na zasadzie "gdziekolwiek w szesnastkę" tylko w konkretne miejsce, na konkretnego gracza, po prostu z głową. Fizycznie to już jest potwór, co na pewno przy wejściu w dorosłą piłkę mu pomoże. ważniejsze jednak, że nie ma klapek na oczach i na boisku używa głowy, choć nie tak często jakby mógł ;) Ale to przecież wciąż chłopak do oszlifowania.

Zastanawia mnie natomiast pomijanie i przez Blanca, i teraz przez Emery'ego Demoncy'ego, który w UYL najbardziej urzekł mnie swoją grą. Fantastyczny cofnięty rozgrywający z wysoką świadomością taktyczną, dobry w obronie i niezły fizycznie. A mimo to wciąż czeka na debiut w pierwszej drużynie, choć jest rocznikowo ciut starszy od reszty utalentowanych kolegów. Trudno mi to pojąć.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 13 lip 2016, 20:43

Ikone fizycznie potworem byl juz rok temu na ME. Wstawiajac go na strone rok temu uzylem ponizszego zdjecia i patrzac na nie sam mialem watpliwosci co do jego wieku, choc nie jestem fanem teorii spiskowych.

Obrazek

Edouard i Georgen tez grali? Szczegolnie co do prawego obroncy mam spore nadzieje.

Awatar użytkownika
chuck29
Skład B
Skład B
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: chuck29 » 13 lip 2016, 20:51

Ikone to taka kalka starszego o 2 lata Meite - obaj grali w UYL w strasznie podobnym do siebie stylu :)

Edouard grał pierwszą połowę i był jednym z najsłabszych obok stoperów piłkarzem PSG na boisku. Kompletnie niewidoczny, zupełnie nie wiedział jak się poruszać obok Ben Arfy, często go brakowało tam, gdzie być powinien względem ustawienia - na szpicy. Liczbę jego kontaktów z piłką przy naprawdę kolosalnym posiadaniu PSG (do przerwy koło 70%) można zliczyć max na palcach obu rąk, dosłownie. Tutaj też pytanie gdzie on się lepiej czuje, bo sam aż tak dobrze go nie znam - czy na lewym skrzydle, czy na środku ataku? Miałem wrażenie, że chłopak lepiej się sprawdzi w roli 9-tki i jeśli faktycznie to jego pozycja to tym bardziej boli, że dziś nie było go na boisku.

Georgen cały mecz niestety na ławce. Grał Sabaly i później Aurier.

Tego Demoncy'ego kojarzysz?

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 13 lip 2016, 21:46

chuck29 pisze: Ikone to taka kalka starszego o 2 lata Meite - obaj grali w UYL w strasznie podobnym do siebie stylu
Tu nie do konca sie zgodze. Dla mnie Meite to zawodnik jednowymiarowy - silny i szybki, ale pilkarsko dosyc ubogi. Pamietam go jeszcze z U-17 gdzie robil furore, ale od tamtego czasu jakichs wielkich postepow nie poczynil. Ja osobiscie sprobowalbym go na lewej obronie, gdzie chyba zreszta czasami grywal i koniecznie gdzies wypozyczyl, bo gosc ma juz 20 lat i dalej gra w trzecioligowych rezerwach albo z juniorami. Ikone moim zdaniem to jednak gracz zdecydowanie bardziej wszechstronny, ktory ma to 'cos'.

Edouard to '9'. Widzialem, ze wystawiali go czasem na skrzydle, bo jest szybki jak na swoje gabaryty, ale dla mnie osobiscie to poroniony pomysl.

Demoncy'ego kojarze, bo jak tu go nie kojarzyc skoro w wiekszosci spotkan UYL byl jednym z dwoch bialych w barwach PSG ;) Fajny chlopak z podaniem, wizja, technika i lekkoscia, ale jemu tez trzeba wypozyczenia i pogrania na poziomie seniorskim jak wody.

W ogole Meite i Demoncy to gracze, z ktorymi nie wiaze sie chyba wielkich nadziei w Paryzu. Trzymaja ich jako zapchajdziury i pewnie niedlugo sie pozbeda. Najbardziej utalentowanych, co do ktorych mieli jakies plany, zawsze wypozyczali w mlodym wieku (Rabiot, Bahebeck, Ongenda, Areola).

Awatar użytkownika
chuck29
Skład B
Skład B
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: chuck29 » 13 lip 2016, 23:14

Obejrzałem trochę ich meczów głównie już w fazie play-off, często kiedy byli jednocześnie na boisku i obaj imponowali tymi samymi atutami: fizyczność, motoryka, przyspieszenie na kilku metrach, zwrotność, akcje przede wszystkim na lewą nogę (choć nie tylko) czy fajna współpraca z bocznymi obrońcami. Coś tam zresztą napomknąłem na ten temat na blogu.

Dziwi mnie właśnie traktowanie w Paryżu tej dwójki (tj. Demoncy'ego i Meite). Jeden nie jest specjalnie słabszy od Ikone, drugi od Nkunku czy Callegariego - przynajmniej na podstawie tego, co widziałem w ubiegłym sezonie. Jasne, przy tylu utalentowanych chłopakach ktoś musi być odstawiony na boczny tor, tym bardziej w drużynie, która szasta kasą na prawo i lewą mogąc mieć praktycznie każdego piłkarza, ale naprawdę dziwię się, że padło na nich. Niezrozumiałe jest też, że w wieku 20 lat nie zostali nawet wypożyczeni żeby ogrywać się na wyższym szczeblu rozgrywkowym, skoro stawiano w klubie na innych. Myślę, że spokojnie prezentują poziom na regularne granie w jakimś przeciętniaku Ligue 1. I oby do takowego (albo i nawet lepszego klubu, czego im życzę) trafili jak najszybciej, bo kolejny sezon gdzieś w III lidze absolutnie nic dobrego im już nie przyniesie.

krzysiu
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 141

Post Wyświetl pojedynczy post autor: krzysiu » 25 lip 2016, 11:51

Hernan Toledo - może wie ktoś coś o tym graczu :)?

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 30 lip 2016, 14:53

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 15 sie 2016, 18:24

Santiago Ascacibar

https://footballtalentscout.net/2016/08 ... ascacibar/

Filigranowy walczak z motorkiem w dupie. Stylem przypomina troche Kante, Lassa czy Gattuso.

Awatar użytkownika
YoOoOgI89
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 92

Post Wyświetl pojedynczy post autor: YoOoOgI89 » 15 sie 2016, 19:34

Widzę że na weszlo.com posiłkują się bramkami twoich crackow ze strony:
http://weszlo.com/2016/08/15/dwa-spudlo ... n-weekend/
:D

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 04 wrz 2016, 17:28

Diogo Dalot

https://footballtalentscout.net/2016/09/04/diogo-dalot/

Najlepszy i najbardziej dojrzaly boczny defensor U19 jakiego widzialem w ostatnich latach. I w dodatku kochany dzieciak dal mi rettweeta :love:

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 24 wrz 2016, 18:13

Djordje Jovanović

Killer z akademii Partizana.

https://footballtalentscout.net/2016/09 ... jovanovic/

Awatar użytkownika