El Clásico // FC Barcelona - Real Madrid CF - Strona 47

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
ODPOWIEDZODP

Jakim wynikiem zakończą się najbliższe Gran Derby?

Zwycięstwem Barcelony
65
49%
Remisem
19
14%
Zwycięstwem Realu
48
36%
Awatar użytkownika
SiKor
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Re: Gran Derby // FC Barcelona - Real Madrid CF

Post Wyświetl pojedynczy post autor: SiKor » 26 lis 2009, 13:10

no własnie opcja iniesta-keita-xavi wydaje mi się jednak zbyt ofensywna :/ potrzebny jest jednak ktoś taki jak Busi czy Toure. Seydou poprostu za bardzo rozhasał się w ofensywie, co mogłoby spowodować spore luki w defensywie :P Dlatego również jestem za tym, aby keita w tym meczu zaczął na ławce.
Nie oszukujmy się, Mesii nie jest w tej formie co pare miesięcy temu i jak dla mnie występ Zlatana jest również priorytetem, bo jak było widać w meczu z Interem Henry był tam po prostu zagubiony.
Naprawde strasznie mnie ciekawi postawa Realu, wczoraj znowu nie pokazali nic wielkiego z przeciętnym Zurychem u siebie. Tylko teraz pytanie czy my w końcu załapaliśmy forme. Miejmy nadzieje że wyjdziemy z najbardziej optymalnym składem wg mnie, a wtedy poznamy odpowiedź na pytanie w jakiej jesteśmy formie...

Valdes - Abidal, Pique, Puyol, Alves - Busquets, Xavi, Iniesta - Henry, Zlatan, Messi

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 26 lis 2009, 13:15

SiKor pisze:no własnie opcja iniesta-keita-xavi wydaje mi się jednak zbyt ofensywna
Taka opcja to w ogóle jakaś totalna nowość bo Keita nie grywa u nas jako defensywny pomocnik. Tak na pewno nie zagramy i nawet nie chciałby zobaczyć takiego 'wynalazku'.
SiKor pisze:jak dla mnie występ Zlatana jest również priorytetem, bo jak było widać w meczu z Interem Henry był tam po prostu zagubiony.
Jak dla mnie Henry zagrał dobrze, ale chcę go na lewej bo to zwiększa szanse na występ Iniesty w pomocy :P

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2253
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 26 lis 2009, 14:48

Mentor pisze:Keita nie błyszczy już tak mocno a Iniesta powinien grać w pomocy i tyle. Niestety wątpię, aby Pep zrezygnował z Seydou w tak ważnym meczu.
Mentor zdziwiłem się trochę.Keita nadal gra bardzo dobrze.Myślę, że w tym sezonie to ten piłkarz wnosi dużo do gry Barcelonie, tyle, że przedstawiłeś taki skład, że po prostu nie ma dla niego tam miejsca - Xavi, Iniesta - no way to wychodzi na to, że co najwyżej zagra Malijczyk, a zabraknie Sergio B.

Co do samego meczu to liczę, że Messi będzie niemiłosiernie kręcił Arbeloę co nie jest trudne jak Pato na lajcie wkręcał go w ziemię.Cieszy to, że Barcelona pokazała przed GD, że nadal grają kosmiczną piłkę.Jeżeli będzie tak kapitalny pressing jak z Interem i Xavi błyśnie geniuszem [ vide podanie do Alvesa ] to wygramy spokojnie.

Real nie zachwyca, ale wiemy, że C.Ronaldo wraca do gry, ciekawi mnie kto będzie za niego odpowiedzialny.Grunt, zeby nie popełnić żadnego błędu w defensywie na początku spotkania i będzie z górki.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 26 lis 2009, 15:20

EnJoy's pisze:Mentor zdziwiłem się trochę.Keita nadal gra bardzo dobrze.Myślę, że w tym sezonie to ten piłkarz wnosi dużo do gry Barcelonie, tyle, że przedstawiłeś taki skład, że po prostu nie ma dla niego tam miejsca - Xavi, Iniesta - no way to wychodzi na to, że co najwyżej zagra Malijczyk, a zabraknie Sergio B.
Nie wiem co Cię zdziwiło.

Keita rozgrywa świetny sezon bez dwóch zdań. Jeszcze jakiś czas temu zdecydowanie wyróżniał się na tle kolegów. Teraz już się za bardzo nie wyróżnia. Nie oznacza to, że gra słabo, ale kadra mimo, że trochę wąska to jest silna i nie dla każdego jest miejsce w składzie.

Nie czaję tych pomysłów z Keitą na DM-ie skoro nigdy u nas jako defensywny pomocnik nie gra. Mamy grać bez defensywnego pomocnika? Bez przesady. Toure albo Busquets muszą grać. Zostają w pomocy dwa miejsce do rozdysponowania. Wybieramy spośród Xaviego, Iniesty i Keity. Seydou wciąż Twoim zdaniem jest takim pewniakiem?

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 26 lis 2009, 15:37

Bez przesady, żeby bez DM'a grać z Realem :lol: Barca ma i tak wystarczającą siłę w ofensywie i na defensywę Realu powinno to wystarczyć, nie trzeba rozwalać systemu, byle tylko dorzucić kolejnego ofensywnego gracza.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1375

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 26 lis 2009, 16:31

Co do samego meczu to liczę, że Messi będzie niemiłosiernie kręcił Arbeloę co nie jest trudne jak Pato na lajcie wkręcał go w ziemię.
Ktoś tu niedocenia Pato...Messi od czasu powrotu z Argentyny (EMŚ) zdecydowanie nie jest sobą,śmiem twierdzić,że prezentuje się najsłabiej z trójkąta Henry/Iniesta-Ibrahimovic-Messi...no ale GD to zupełnie inna bajka,bo jak mu się zechce...

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 332

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 26 lis 2009, 17:06

Arbeloa juz raz wylaczyl zupelnie Messiego z gry, jesli ktos nie pamieta: mecz Barca - Liverpool na Camp Nou. No, tylko kwestia ze po przejsciu do Realu jak wiadomo wiekszosc graczy zapomina co to jest obrona, wiec roznie moze byc.
Faworytem mimo wszystko Barca, Real do tej pory niezgrany, CR9 ledwo po kontuzji. Zobaczymy jak nowe nabytki sie pokaza w takim meczu - badz co badz, dla Kaki Ronaldo Benzemy i Xabiego, to sa pierwsze GD w ich karierze, podobnie jak dla Ibry. Najwazniejsze, zeby byl dobry mecz.
Tak sie sklada ze w ten weekend wypada mi wyjazd do Warszawy - ktos sie orientuje, gdzie tam bedzie 100% mozliwosc obejrzenia meczu bez martwienia sie o rezerwacje itd?

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 26 lis 2009, 17:57

MazurXIII pisze:Ktoś tu niedocenia Pato...
Coraz bardziej zaczyna mi się podobać ten zawodnik. To tylko tak swoją drogą skoro już się pojawiło tutaj jego nazwisko.
MazurXIII pisze:Messi od czasu powrotu z Argentyny (EMŚ) zdecydowanie nie jest sobą,śmiem twierdzić,że prezentuje się najsłabiej z trójkąta Henry/Iniesta-Ibrahimovic-Messi...no ale GD to zupełnie inna bajka,bo jak mu się zechce...
Po części mógłby się zgodzić bo początek sezonu miał świetny a teraz obniżył loty, ale i tak jest bardzo przydatny i nie wyobrażam sobie sytuacji w której będąc zdrowy nie gra. Zlatan wypada nieco lepiej bo utrzymuje wysoką formę praktycznie cały czas, ale o formie Henryka nie można powiedzieć nic bo nikt jej jeszcze nie widział a Iniesta na ataku gra... średnio.
cru pisze:Tak sie sklada ze w ten weekend wypada mi wyjazd do Warszawy - ktos sie orientuje, gdzie tam bedzie 100% mozliwosc obejrzenia meczu bez martwienia sie o rezerwacje itd?
W Below na Marszałkowskiej :lol:

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 26 lis 2009, 18:15

Mentor pisze:Wybieramy spośród Xaviego, Iniesty i Keity. Seydou wciąż Twoim zdaniem jest takim pewniakiem?
Nigdzie nie napisałem, że jest pewniakiem, ale Ty napisałeś :
Mentor pisze:Keita nie błyszczy już tak mocno a Iniesta powinien grać w pomocy i tyle. Niestety wątpię, aby Pep zrezygnował z Seydou w tak ważnym meczu. Malijczyk wydaje się być arcyważnym elementem układanki Guardioli.
Więc stwierdziłem, że spodziewasz się Keity w pierwszym składzie.Ja wywnioskowałem, że jeżeli ma grać to na pewno nie za Iniestę i Xaviego tak więc wychodzi na to, że Malijczyk zagra za Sergio.

Ok.Jeżeli jesteś przekonany, że zagra Keita to wyraź swoją opinie kto wówczas nie zagra ?

EDIT : Mazur - doceniam Pato, strasznie mi się podoba jego gra a w tym zdaniu co cytowałeś nie miałem na myśli to, że Pato jest byle jakim grajkiem tylko to, że Arbeloa jest po prostu słaby.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 26 lis 2009, 18:21

EnJoy's pisze:Więc stwierdziłem, że spodziewasz się Keity w pierwszym składzie.Ja wywnioskowałem, że jeżeli ma grać to na pewno nie za Iniestę i Xaviego tak więc wychodzi na to, że Malijczyk zagra za Sergio.
Ale jakim cudem Guardiola ma w Gran Derby zagrać bez DM-a (bo Keita nie jest defensywnym pomocnikiem) i wystawić Seydou na innej pozycji niż zawsze rezygnując jednocześnie z będącego w dobrej formie Busquetsa - nominalnego defensywnego pomocnika?

Nie jestem też przekonany czy Keita zagra. Mam takie przeczucie bo widzę, że gra dobrze a poza tym pisałem już jaki ma status u Pepa. Nie mniej ja bym z niego w tym meczu zrezygnował a przynajmniej nie wystawiałbym go od początku. W przypadku Malijczyka sytuacja jest o tyle prosta, że gra tylko na jednej pozycji - w pomocy obok Xaviego. Moim zdaniem powinien tam zagrać Iniesta i tyle.

Jeżeli Keita zagra w pierwszym składzie to najprawdopodobniej kosztem Henryka. Oczywiście zakładając, że zdolni do gry od pierwszej minuty będą zarówno Zlatan jak i Messi. To warunek konieczny.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 26 lis 2009, 18:29

Mentor pisze:[
cru pisze:Tak sie sklada ze w ten weekend wypada mi wyjazd do Warszawy - ktos sie orientuje, gdzie tam bedzie 100% mozliwosc obejrzenia meczu bez martwienia sie o rezerwacje itd?
W Below na Marszałkowskiej :lol:
:haha:

na stowe znajdziesz pub z canalem bo kazdy bedzie puszczal taki mecz. W wiekszych lokalach jak Warki czy Champ trzeba robic rezerwacje(pewnie juz po jablkach). Jak juz bedziesz w Wawie to idz do pierwszego lepszego pubu z tv. W centrum jest ich sporo.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2411
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 26 lis 2009, 18:39

EnJoy's pisze:Arbeloa jest po prostu słaby
Słabym obrońcą to jest Marcelo. Arbeloa potrafi grać dobrze, a nawet bardzo dobrze. Jednak brakuje mu trochę szybkości i dlatego w starciu z duetem Messi - Alves w pojedynkę sobie nie poradzi (nikt by sobie nie poradził). Musi mieć wsparcie, a wtedy da radę. Naprawdę bardziej obawiałbym się o Ramosa, gdyby nie to, że lewa strona w Barcelonie jest tą słabszą.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 26 lis 2009, 19:39

Mentor pisze:Ale jakim cudem Guardiola ma w Gran Derby zagrać bez DM-a (bo Keita nie jest defensywnym pomocnikiem) i wystawić Seydou na innej pozycji niż zawsze rezygnując jednocześnie z będącego w dobrej formie Busquetsa - nominalnego defensywnego pomocnika?

Mentor ja się odnosiłem do Twojej wypowiedzi w której mocno przypuszczałeś, że Keita zagra i starałem się wywnioskować kogo wtedy zabraknie.Nie jest konieczna jego gra jeżeli ma grać Sergio to automatycznie zabraknie dla niego miejsca.Chyba, że będzie manewr bez Titiego z Iniestą w ataku ( :? ), ale myślę, że Pep nie strzeli sobie w kolano.Żeby rozwiać wszelkie wątpliwości - nie uważam, że Keita musi wystąpić, ale jeżeli tak się stanie to wg. mnie nie zagra wtedy Busquets.
RealFan pisze:Arbeloa potrafi grać dobrze, a nawet bardzo dobrze
Tyle, że na dzień dzisiejszy jest kręcony przez graczy z Topu europejskiego futbolu także uważam, że będzie miał problemy z Messim do spółki z Alvesem.Nie wiem czy macie tam jakąś alternatywę, ale jct ataki będą sunęły prawą stroną bardziej niż lewa.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 26 lis 2009, 20:32

EnJoy's pisze:Żeby rozwiać wszelkie wątpliwości - nie uważam, że Keita musi wystąpić, ale jeżeli tak się stanie to wg. mnie nie zagra wtedy Busquets.
A więc naprawdę uważasz, że bodaj po raz pierwszym za kadencji Guardioli zagramy bez DM-a? Dlaczego? Żeby koniecznie wystawić Henryka, który z Interem zagrał nieźle, ale tak na dobrą sprawę to jeszcze niczego w tym sezonie nie pokazał?

Pozwolę sobie wypisać warianty*:

1. Busquets/Toure - Xavi - Keita a na ataku Iniesta
2. Busquets/Toure - Xavi - Iniesta a na ataku Henry
2. Keita - Xavi - Iniesta a na ataku Henry

IMHO najbardziej prawdopodobny jest wariant numer 1 a ostatnia propozycja jest praktycznie nierealna.

* - wszystkie warianty zakładają, że na środku ataku zagra Zlatan albo w ostateczności Messi albo Bojan.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 26 lis 2009, 21:18

Mentor pisze:A więc naprawdę uważasz, że bodaj po raz pierwszym za kadencji Guardioli zagramy bez DM-a?
Ale Mentor jeżeli mówisz, ze Sergio musi grać [ nie neguję tego ] to wtedy Pep poświeci Titego, przesunie do ataku Iniestę i znowu z grą będzie hujnia ?
No nie wiem, jak się tak stanie to rzeczywiście nie będę spodziewał się takiej jakości jak z Interem.

Druga [ ta druga, ale pierwsza ] to wg. najlepsze ustawienie, ale jeżeli ma grać Keita to kogo wtedy ''wyrzucić'' ? Wskazujesz na Henrego ?Wybacz, ale już się trochę pogubiłem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”