Ekstraklasa w sezonie 2008/2009 - Strona 47

Miejsce spoczynku zamkniętych tematów.

Kto mistrzem Polski 2008/2009?

Wisła Kraków
44
38%
Legia Warszawa
18
16%
Lech Poznań
37
32%
Groclin/Polonia Warszawa?
2
2%
Górnik Zabrze
3
3%
Ruch Chorzów
5
4%
GKS Bełchatów
0
Brak głosów
inny zespół
7
6%
Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Re: Ekstraklasa w sezonie 2008/2009

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 19 kwie 2009, 19:20

Wisła wygrywa w Gdyni kosztem Arki po golu Marcelo i robi spory krok w kierunku czuba tabeli - zwycięstwo w Krakowie z Legią jest w tej chwili obowiązkiem.
Mówiąc szczerze nie widzę drużyny, która mogłaby naprawdę powalczyć o Ligę Mistrzów w przyszłym roku. Mimo mojej sympatii do Wisły co do czuba tabeli pewne jest jedno - trzeba zrobić wszystko, by uniknąć kompromitacji w eliminacjach (czytaj: uniemożliwić zdobycie Legii tytułu mistrzowskiego), mistrz w Poznaniu czy w Krakowie - poziom sportowy zbliżony, oba kluby czeka w lecie przebudowa składu z powodu sprzedanych piłkarzy i obu zespołom będzie bardzo ciężko.
Jaka jest Legia w pucharach - każdy wie. Którykolwiek zespół z Warszawy w nich wystąpi, wynik będzie porównywalny (czytaj - FK). Nadzieja w tym, że mistrz z Krakowa/Poznania w lecie uczyni więcej dobrych transferów, niż sprzeda ważnych graczy, i choć powalczy. Awans będzie bardzo ciężki, trzeba będzie dalej ciułać punkty w UEFA...

Awatar użytkownika
lech98
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: lech98 » 19 kwie 2009, 21:37

Wilmore przesadzasz z Legią. My mieliśmy Tereka, Wisła Tibilisi czy Valarengę a Legia FK - każdy z zespołów ma jakąs konkretną wtopę:)

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 19 kwie 2009, 21:42

tyle ze Legia od wielu lat ma wiele wtop i w pucharach gra slabo. Wisla i Lech prezentuja jakby to powiedziec lepszy material na reprezentowanie kraju chocby przez ranking

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 19 kwie 2009, 21:43

lech98 pisze:Wilmore przesadzasz z Legią. My mieliśmy Tereka, Wisła Tibilisi czy Valarengę a Legia FK - każdy z zespołów ma jakąs konkretną wtopę:)
Ale żaden nie miał kilkukrotnie z rzędu tak fatalnych początków rundy/sezonu.

Awatar użytkownika
lech98
Rezerwowy
Rezerwowy
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: lech98 » 19 kwie 2009, 21:59

Legia miała z rzędu kilka fatalnych początków?! A sezon, albo dwa temu kto miał kilka z rzędu zwycięstw?
Ogólnie w europejskich pucharach nasze zespoły grają totalne dno. Czasem zadarzają sie pozytywne "wybryki" w stylu Dyskobolii, Wisły (raz na 10 lat za rządów Telefoniki) i ostatnio Kolejorz. Gdyby nie transmisje to byśmy nie wiedzieli co to LM, a awans do grupy w PU to już wyczyn dla naszych.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 19 kwie 2009, 22:04

"Sezon albo dwa temu" - to tłumaczy wszystko.
Poza tym wtedy też nie powalali na początku stylem, tylko byli skuteczni. Później nadszedł Szul. :wink:
Wisła w tym sezonie naprawdę dobrze grała w el. LM i UEFA. Trafili na Tottenham, z takim rywalem i ten papierowy kolos Lech by nic nie zdziałał. A oni powalczyli i grali naprawdę dobrze. Jestem przed przyszłym sezonem optymistą, o ile tylko Legia nie zdobędzie tytułu. Do tego trzeba jeszcze spojrzeć nie tylko na aspekt sportowy, ale i współczynniki - o czym mądrze wspomniał Bienias.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 19 kwie 2009, 22:59

EnJoy's pisze:Właśnie o tym mówię.Tu mówisz o Piaście, że jeżdźą w 40 osób, tu się nabijasz z Nas [ zaznaczam, że zabawny nie jesteś, choć na pewno sam twierdzisz, że jest śmiechawa bo przecież jesteś z Warszawy = a tam jest wszystko naj ].Twoja buta i tak jak już wspomniałem mniemanie o sobie nie pozwala Ci napisać czegoś obiektywnego.Jak możesz to napisz mi jak u Was ruch kibicowski bo mówisz, że jesteście ''najlespsi'' to proszę o jakieś argumenty, bo może będziemy chcieli doścignąć wzór kibica - kibica Legii Warszawa.
franz pisze:Pozdro i kończe temat.
Teraz oczywiście powinienem napisać: „naucz się czytać ze zrozumieniem dzieciaku”, „wracaj do gimnazjum” itd. ale jak już pisałem odpuszczam sobie takie zagrywki.

Odpowiem Ci w końcu zasady kultury tego wymagają.

Co do Piasta to była taka mała napinka w stronę Seby, tak po starej znajomości i z uwagi na to, że za wszelką cenę nie chce Legii jako MP. Tak jak już napisałem: „Ja mam na to wyłożone, kto jeździ na każdy wyjazd, a kto nie”. Tyle co do wyjazdów Piasta.

Z Was się nie nabijam. Z clonera nie trzeba, On robi to sam. Jeśli odebrałeś coś jako drwiny z mojej strony w kierunku PB, albo Ciebie to przepraszam. Nie to było moim zamiarem (cytaty dotyczące Waszej rzekomo słabej postawy w Zabrzu pochodziły z „forum” 90minut i miały pokazać jakie zachowania mnie irytują , a nie się z Was „nabijać”)

O tym czy jestem zabawny nie decydujesz Ty, a już czytanie w moich myślach w celu poznanie tego co twierdze, no cóż… rozbawiło mnie. Śmiechawa – fajne określenie, tak swoją drogą.

W Warszawie wszystko jest najlepsze – to oczywista oczywistość.

Nie napisze Ci „jak u Was ruch kibicowski”, bo jeśli nie wiesz co znaczy na scenie kibicowskiej Legia i kim jesteśmy – to nie mamy o czym dyskutować.

Tak dobrzy jak my, nigdy nie będziecie - nie ma się co ścigać. Na koniec zaserwowałem: „bute”, „wysokie mniemanie” i „brak obiektywizmu”, braku kultury i chamstwa (warszawskie maniery) już nie zdążyłem zmieścić. Dziękuje za uwagę.

Pozdrawiam i na prawdę z mojej strony to koniec.
cloner pisze:EnJoy's - chrzań dyskusję z nim, bo on w życiu nie był na meczu ligowym poza Mazowszem. Chrzani o kibicach Piasta, że jeżdżą w niewielkiej liczbie, a sam w Gliwicach się zapewne nie pojawił - czy się mylę Franz?
Jak wogóle z domu nie wychodzę. Tyle bandytyzmu teraz, a poza Mazowszem to ja w życiu nie byłem.
Wilmore pisze:trzeba zrobić wszystko, by uniknąć kompromitacji w eliminacjach (czytaj: uniemożliwić zdobycie Legii tytułu mistrzowskiego)
Oby Legia tego mistrza zdobyła. Co będzie dalej i jaki ranking ma nasz liga to chu... mnie obchodzi.

Może Janek po 2 latach w profesjonalnej-dorosłej piłce nauczy sie przygotowań do sezonu i wyciągnie wnioski z swoich błędów, a Szula przejedzie samochód i będzie git.

http://legia.com.pl/pl/24976,Latwiejsza ... trzow.html

Nowe zasady organizacji rozgrywek. Faktycznie w trzeciej rundzie w lepszej sytuacji będą Lech i Wisła, bo będą rozstawione, ale co mnie to. Ważne, żeby Legia zdobyła MP.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8751
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 19 kwie 2009, 23:03

franz pisze:Tak dobrzy jak my, nigdy nie będziecie - nie ma się co ścigać. Na koniec zaserwowałem: „bute”, „wysokie mniemanie” i „brak obiektywizmu”, braku kultury i chamstwa (warszawskie maniery) już nie zdążyłem zmieścić.
Skoro piszesz "my" to bierz czynny udział w życiu kibicowskim :P

Jak tam 'fajt' z żabolami? a zapomniałem, że ty się tym nie interesujesz :wink:

Walka o utrzymanie i o mistrzostwo w tym sezonie wreszcie będzie ciekawa. Oj będzie się działo :twisted:

Awatar użytkownika
Andrys
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Andrys » 19 kwie 2009, 23:07

Wilmore pisze:Wisła wygrywa w Gdyni kosztem Arki po golu Marcelo i robi spory krok w kierunku czuba tabeli - zwycięstwo w Krakowie z Legią jest w tej chwili obowiązkiem.
Mówiąc szczerze nie widzę drużyny, która mogłaby naprawdę powalczyć o Ligę Mistrzów w przyszłym roku. Mimo mojej sympatii do Wisły co do czuba tabeli pewne jest jedno - trzeba zrobić wszystko, by uniknąć kompromitacji w eliminacjach (czytaj: uniemożliwić zdobycie Legii tytułu mistrzowskiego), mistrz w Poznaniu czy w Krakowie - poziom sportowy zbliżony, oba kluby czeka w lecie przebudowa składu z powodu sprzedanych piłkarzy i obu zespołom będzie bardzo ciężko.
Jaka jest Legia w pucharach - każdy wie. Którykolwiek zespół z Warszawy w nich wystąpi, wynik będzie porównywalny (czytaj - FK). Nadzieja w tym, że mistrz z Krakowa/Poznania w lecie uczyni więcej dobrych transferów, niż sprzeda ważnych graczy, i choć powalczy. Awans będzie bardzo ciężki, trzeba będzie dalej ciułać punkty w UEFA...
Ja natomiast mam nadzieję, że Wiśle nie uda się zdobyć mistrzostwa, bo po obejrzeniu dzisiejszego spotkania z Arką, można śmiało stwierdzić, że nie jest to gra mistrza Polski... 3 punkty pojechały do Krakowa głównie za sprawą świetnie dysponowanego Pawełka. To co robił krakowski prawie 'international level' - Brożek, warte wyśmiania. Zero gry plus świetny kiks... :lol:

Awatar użytkownika
No_Name
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: No_Name » 19 kwie 2009, 23:45

Andrys_FCB pisze:
Wilmore pisze:Wisła wygrywa w Gdyni kosztem Arki po golu Marcelo i robi spory krok w kierunku czuba tabeli - zwycięstwo w Krakowie z Legią jest w tej chwili obowiązkiem.
Ja natomiast mam nadzieję, że Wiśle nie uda się zdobyć mistrzostwa, bo po obejrzeniu dzisiejszego spotkania z Arką, można śmiało stwierdzić, że nie jest to gra mistrza Polski... 3 punkty pojechały do Krakowa głównie za sprawą świetnie dysponowanego Pawełka. To co robił krakowski prawie 'international level' - Brożek, warte wyśmiania. Zero gry plus świetny kiks... :lol:
A kto gra teraz grę wartą Mistrza Polski ? Lech? :D
Zobaczymy czy Brożka tak będziesz wyśmiewał po ostatniej kolejce jak zdobędzie króla strzelców. :)

CHarlie
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: CHarlie » 20 kwie 2009, 8:18

Ja natomiast mam nadzieję, że Wiśle nie uda się zdobyć mistrzostwa, bo po obejrzeniu dzisiejszego spotkania z Arką, można śmiało stwierdzić, że nie jest to gra mistrza Polski... 3 punkty pojechały do Krakowa głównie za sprawą świetnie dysponowanego Pawełka. To co robił krakowski prawie 'international level' - Brożek, warte wyśmiania. Zero gry plus świetny kiks...
Brożek kilka razy dobrze zgrał piłkę do partnerów, a że nie wykorzystał jednej dobrej okazji to trudno. Jak na pierwszy występ od 5 tygodni nie zagrał najgorzej, już w piątek powinno być lepiej. Arka stworzyła jedną naprawde groźną sytuacje. A po za tym Lech i Legia też nie zachwycają i obecnie można powiedzieć, że żadna drużyna nie prezentuje gry godnej mistrza.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 20 kwie 2009, 9:32

paku pisze:[
Zobaczymy czy Brożka tak będziesz wyśmiewał po ostatniej kolejce jak zdobędzie króla strzelców. :)
A jak Czini mini zdobedzie krola? Zobaczyc mine Piwusa-bezcenne :lol:

A propo Lecha to jest kryzys czy nieskutecznosc?

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 20 kwie 2009, 11:37

Andrys_FCB pisze:To co robił krakowski prawie 'international level' - Brożek, warte wyśmiania.
Lol pińcet z gościa, który miał nie wystąpić już w tej rundzie, a wrócił do treningów po 3 tygodniach :lol:. Te 30 minut po kontuzji przekreślają jego całą grę w tym sezonie.

A Wisła, którą już wszyscy skreślali, dalej jest w czubie i nie traci dystansu. Co prawda to dopiero pierwsza wygrana na wyjeździe w tej rundzie, ale coś drgnęło w tej drużynie. Pawełek pierwszy raz od roku uratował dupę, w następnym meczu może nawet gola strzeli jakiś napastnik :boje sie:. Gdyby Legia zremisowała z Lechem, to wtedy wszystko w jej rękach. Nieźle, jak na zespół, który ma moim zdaniem tylko trzech naprawdę dobrych zawodników. Wychodzi na to, że to co miało być największą bolączką Wisły, wg ekspertów, czyli brak ławki rezerwowych, okazało się jej największą siłą. Naprawdę wyrównana kadra (na tyle, że Beto, Jirsak, czy Niedzielan nawet nie mają ostatnio okazji wejść z ławki) i kupa średnich zawodników, którzy na zmianę mają przebłyski dobrej gry, nawet pomimo kilku żenujących wtop (Chorzów,Wrocław, Bytom, Bełchatów), daje jeszcze nadzieję. Warunki sprzyjające mistrzostwu? Legia dalej będzie grała na pół gwizdka, namaszczony na mistrza w październiku Lech przestanie strzelać w końcówkach, a Wisła będzie miała dobry finisz - to byłaby idealna sytuacja. No i zapeszyłem :lol:.

PS. Wszyscy mieli dosyć mistrzostw w Krakowie, chcieli bardziej wyrównanej ligi, większych emocji, to mają. Wszyscy zadowoleni, a poziom leci w dół. 4 zespoły wleką się po mistrzostwo, koło 3 ma pewne miejsce w środku tabeli, a reszta walczy o utrzymanie. Chyba lepszy był zdecydowany mistrz, niż powtórka z sytuacji, gdzie w pucharach grało Zagłębie Lubin, GKS Bełchatów i Legia Warszawa.

Awatar użytkownika
MENDEZ
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 28

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MENDEZ » 20 kwie 2009, 17:20

Bienias pisze:A propo Lecha to jest kryzys czy nieskutecznosc?
Nie można postawic 100%-towego głosu na jedną opcję. Po części jedno i drugie.

Lech nie gra tak jak w poprzedniej rundzie. Brakuje szybkich, składnych akcji. Wyraźny brak Hernana Rengifo. Wielu po nim "jechało", nie chcieli go w składzie co było dla mnie co najmniej dziwne. Chłop co prawda czasem sie wlecze po boisku ale to właśnie "Żółw" robił sporo miejsca Lewemu, Stilicowi czy Peszce i gra srodkiem przynosiła efekty. To właśnie On strzelał ważne gole w meczach PUEFA.

No a teraz gramy z jednym napastnikiem, Lewy co chwile ma podwójne krycie, nie ma kto odciągnąc obrońców od niego. Stilic podobnie. Na Bośniaka też pojawiły się pretensje, równiez dla mnie bezsensowne. Semir ma na koncie 9 bramek w Ekstraklasie, pare asyst. Kiedy również ma 2-3 piłkarzy na karku to wiecej miejsca powinien mieć Bandrowki czy Injac. A z ich grą w ofensywie jest tragicznie. Lewa strona wygląda kiepsko. Djurdjevic to w akcje ofensywne żadko się angażuje a jak już jest na flance to dośrodkowania pozostawiają wiele do życzenia. Wilk gra kiepsko i ciekawe tylko kiedy Nochal wpadnie na pomysł aby Cueto zmienił Kube w wyjściowej jedenastce.

Mimo to często stwarzamy sobie sytuacje do strzelenia bramki. Brakuje skuteczności... i to bardzo. Widać to było z ŁKSem. Lewy sam na sam, dwie okazje Wilka i dwa razy w Bodzia W, Peszko w bodzia W. Wilk głową w Bodzia W, dobija Lewy oczywiście w Bodzia W, itd.
W każdym meczu są okazje, które trzeba wykorzystać bo efekt mamy dzisiaj jak na tacy.

Jeszcze wszystko w naszych rękach. Z Legią trzeba wygrać. To będą nie tylko 3 pkt ale i lepszy bilans, który mamy już z Wisłą [2 zamiast 1 pkt przewagi]. Wazne by Nochal i grajki otrząsneli się. Spadli z fotela lidera i teraz należy na niego powrócić. Widac było, że Lechowi lepiej idzie "gonić" niż "uciekać".

Bedzie dobrze... KOLEJORZ :!:

marrecki14
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: marrecki14 » 20 kwie 2009, 17:41

Osobiscie uwazam, ze mecz Lech-Legia nie bedzie decydujacy o mistrzostwie. Jakby goscie wygrali, to Kolejorzowi faktycznie byłoby ciezko nadrobic strate. Ale do konca ligi jest jeszcze kilka kolejek, w ktorych wszystko moze sie zdarzyc.

Zablokowany

Wróć do „Wracając Do Meritum”