Filmy - Strona 48

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
THEMANIEK
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 41

Post Wyświetl pojedynczy post autor: THEMANIEK » 09 lut 2008, 22:04

Berik pisze:PS: Rocky Balboa to naprawde dobre kino nawiazujace do klasycznego Rocky'ego. Tu juz nie chodzi o efektowne sceny piesciarskie, ale o sama psychologizacje postaci i kontakty ojca z synem glownie. Trzeba troche pomyslec.Ja sie wzruszylem

Własnie o to mi chodziło. Wiadomo człowiek który niezna serii nie wie o co chodzi i ten film dla niego to kicz, uważni obserwatorzy zauważa w tym filmie jednak to "coś" :wink:

oglądał ktoś może zabójstwo jessego jamesa? jakie opinie ?

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 10 lut 2008, 16:57

Sesja się skończyła więc zacząłem nadrabiać zaległości. Na pierwszy ogień poszedł "American Gangster" i film uznaje za doskonały.Ridley Scott ponoć marzył o tym żeby stoworzyć film gdzie Denzel Washington i Russell Crowe zagrają obok siebie i trzeba przyznać że miał racje, bo Danzel i Russell stworzyli fantastyczne kreacje. Film doskonale pasujący do klasyki, ale ani przez chwile nie postrzegałem go jako "typowego"
Słowem KAPITALNY
Dla mnie 9.5/10

Oglądałem też "Słaby Punkt" , trochę z obawą bo w głównej roli o ile kapilany Anthony Hopkins to jednak znów w roli potwornie inteligentnego mordercy, potrafiącego przewidzieć każdy ruch przeciwnika, ale jednak film naprawdę dobry Hopkins w takich rolach jest doskonały, ciekawy wątek prawniczy z bohaterem do którego mój stosunek gwałtownie się zmienił wraz z upływającymi minutami filmu, co o ile było dość prawdopodbne to jednak dla mnie raczej nie tandetne.
Dla mnie 8/10

A Rocky to dla mnie naprawdę dobry film, bo o ile fanatykiem tej serii nie jestem (ba newet niespecjalnie za nią przepadam) to ta ostatnia była dobra bo bardzo podbna do pierwszej, która wcześniej była dla mnie jedyną wartą obejrzenia, bo od boksu wazniejszy był człowiek i taka też jest ostatnia część

Awatar użytkownika
Bonso
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bonso » 11 lut 2008, 2:29

Obrazek
Juno

Takie przyjemne kino. W sumie nie wiem co napisać. Spodziewałem się odrobinę więcej, jakoś nie poruszyło mnie tak bardzo, jak powinno. Film dobry, miło się ogląda, trochę śmiechu, trochę powagi...fajne dialogi, świetny pomysł. Ellen Page po raz kolejny udowadnia, że jest jedną z najlepszych aktorek młodego pokolenia. Już w "Hard Candy" mnie zachwyciła, a teraz wydaje się jeszcze lepsza. Ma szansę na Oscara za główną rolę żeńską. Filmowi jednak bym go nie dał, No Country for Old Men bardziej mnie przekonuje. No i jutro Michael Clayton, we wtorek do kina na Pokutę i z Oscarowych filmow pozostaje tylko "There Will Be Blood", który w Polsce wychodzi już po Oscarach, więc liczę że w przeciągu tych 2 tygodni, wyjdzie wersja DVD :/. A co do Juno, to 8-/10

Awatar użytkownika
Bonso
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bonso » 13 lut 2008, 2:13

Obrazek
Pokuta

Z Oscarowych filmów, najbardziej poruszający i wzruszający. Podzielony jakby na dwie części, pierwsza typowy dramat, opowieść o trudnej miłości, pełna zawiłości, niedomówień. Kapitalnie ukazany obraz wydarzeń z punktu widzenia głównych bohaterów i przypadkowego obserwatora, wysnuwającego własne wnioski, które w końcu doprowadzają do fatalnej pomyłki. Druga część, dziejąca się już kilka lat później, to świetny dramat wojenny, o rozdzieleniu i dążeniu do jak najszybszego odnalezienia szczęścia. Sam koniec to już kompletne zaskoczenie, gdzie wszystko okazuje się jednak inne niż się wydawało i właśnie ta końcówka najbardziej ściska serce.
Co do realizacji filmu to genialna muzyka, świetne zdjęcia, we wspaniałej scenerii. Co do aktorów to zdecydowanie najlepsze wrażenie zrobiła 13 letnia Saoirse Ronan. Naprawdę dziewczyna zagrała świetne kino, ma zadatki na świetną aktorkę. Zresztą dostała nominacje do Oscara, całkiem zasłużoną :]. Reszta jakoś nic szczególnego, Keira jak zwykle przepiękna i przecudowna, nadaje wielu kolorów filmowi.
No i ogólnie, ciekawy film, wciągający, ale szczerze mówiąc po panujących opiniach, Złotym Globie i nagrodzie BAFTA spodziewałem się czegoś odrobinę lepszego. Jednakże film naprawdę bardzo dobry. 8,5/10

Obrazek
Asterix na Olimpiadzie

Zawód. Spodziewałem się czegoś o wiele lepszego. Kilka śmiesznych momentów, aczkolwiek niewiele. Clovis Cornillac jako Asterix kompletnie nie przekonuje. Wiele żartów zbyt naciąganych, wiele mogło być bardziej rozwiniętych. Scena z Zidanem, tak nagłaśniania trwała może 2 minuty, po wszystkich najwazniejszych wydarzeniach, a śmieszna nie była w ogóle. To co się udało, to genialny Brutus, Alain Delon jako Cezar to mistrz, świetna scena z Schumacherem i to by było na tyle. No może jeszcze para Romantix - Irina była dobra. Romantix, po Brutusie najbardziej przekonywał aktorsko i komicznie, a Irina nadrabiała urodą. :].
Generalnie nic wielkiego, mogło być lepiej, z fabularnych Asterixów, zdecydowanie gorszy od Kleopatry, no ale lepszy od żenująco słabej pierwszej części. 5-/10

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 13 lut 2008, 23:57

To nie jest kraj dla starych ludzi

Genialny! Gdy film sie zakonczyl wykrzyknalem od razu "o co w tym kurna chodzi?to sie kupy nie trzyma".Moze i nie trzyma,ale tak naprawde,to wszystko jest niesamowicie przemyslane i wlasnie po zakonczeniu seansu trzeba poswiecic od kilku do kilkunastu minut,zeby zrozumiec dzielo braci Coen. Najbardziej niesamowity jest Javier Bardem-jeden z najczarniejszych i najbardziej oryginalnych czarnych charakterow w historii kina. Talentu i umiejetnosci Lee Jonesowi i Brolinowi odmowic nie mozna,ale Bardem przycmil ich wszystkich. Jedyne co w tym filmie,jest negatywne,to czasem znudzenie..byly momenty, w ktorych odchodzilem na chwile i szedlem po cos do zarcia..moze Coenowie specjalnie uzyli takiego zabiegu,bo po chwili nudy mamy niesamowita dawke adrenaliny i emocji-zwlaszcza scena w hotelu,gdy Brolin zaczyna grzebac w walizce i kto ogladal wie co sie dzialo dalej.

Swietna rezyseria,rola Bardema(calej aktorskiej grupy) i mocno egzystencjalny i poruszajacy problem wspolczesnej Ameryki (i nie tylko film). Starsi ludzie nie rozumieja dzisiejszych czasow i nie potrafia sie w nich odnalezc...ale czy ktos sie temu dziwi?

Ocena 9+/10.

katt
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: katt » 14 lut 2008, 15:54

ja polecam taki jeden na youtube. Zobaczcie co mamy, my Polacy.
Piekny stadion narodowy:)
http://pl.youtube.com/results?search_qu ... arch_type=
hmm?

Awatar użytkownika
Bonso
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bonso » 14 lut 2008, 17:02

janop pisze:Teraz czekam, aż opisywany wyżej film pojawi się w kinach.

Ten film jest w kinach od tygodnia :]

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 15 lut 2008, 22:39

Słaby punkt

Ted Crawford (Anthony Hopkins) dowiaduje się o romansie swej żony. W głowie powstaje plan morderstwa doskonałego. Na miejscu tragedii przybywa detektyw Rob Nunally (Billy Burke) i dokonuje zaskakującego odkrycia. Ofiara jeszcze żyje, a jest nią? jego kochanka.
Crawford chętnie przyznaje się do winy, zostaje aresztowany i postawiony w stan oskarżenia. Dla Willy'ego Beachuma (Ryan Gosling), asystenta prokuratora, jest to kolejna banalna ?szybka sprawa?. Jednak pozory mylą. Willy wplątuje się w skomplikowaną pogoń za niedoszłym zabójcą, który zostaje wypuszczony z aresztu w wyniku formalnych uchybień?

Jako,ze na prawniczych niuansach sie nie znam,jestem troszke zmeczony, to pozwolilem sobie wkleic z filmwebu krociutki opis. Ja ze swej strony dodam,ze bardzo przekonujaco gral Ryan Gosling(wyglada jak Borys Szyc). Bardzo dobry scenariusz i rezyseria.Mimo niecalych 2 godzin film trzyma w napieciu przez caly czas i musze powiedziec,ze konczy sie bardzo nieoczekiwanie i z jekiem wydalem z siebie odglos "juz?szkoda". Bardzo dobry kryminal,ktory trzeba uwaznie sledzic. O Goslingu uslyszalem1 raz i go nie kojarze kompletnie,choc sprawdzilem zyciorys i zagral w "Pamietniku" i "Smiertelnej wyliczance"-jedynych filmach,ktore kojarze z jego filmografii , ale niestety nie widzialem :wink:
Bym zapomnial: Hopkins zagral poprawnie,ale go nie lubie(moze dlatego,iz ciagle gra psychopatow) i nie bede oddawal peanow na jego czesc.

Ocena: 9/10

Awatar użytkownika
baziu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: baziu » 24 lut 2008, 0:31

Lejdis

Dziś wybrałem się do kina w ciemno i natrafiłem akurat na ten film i na szczęście nie zawiodłem się. Film opowiada o 4 kobietach i ich problemach życiowych. Jak na polski film przystało nie zabrakło dużej ilości przekleństw i śmiesznych tekstów. Gra aktorów na wysokim poziomie. Dawno nie widziałem IMO tak dobrej polskiej komedii. Polecam. 8/10

Awatar użytkownika
pablisso
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pablisso » 28 lut 2008, 13:09

Ja mam pytanie troche spoza tematu, czy ktoś mógłby mi polecić = podać tytuły filmów o podobnej tematyce co Gabriel? Film obejrzałem wczoraj i spodobał się i chciałbym sobie zgłębićtą "dziedzinę" filmów :)

http://www.filmweb.pl/Gabriel,2007,opis ... ,id=381109

(Miasto Aniołów widziałem;) )

Awatar użytkownika
pablisso
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pablisso » 01 mar 2008, 23:19

ponawiam pytanie :)

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 01 mar 2008, 23:49

z filmów o podobnej tematyce (niebo, piekło, zesłanie na ziemie żeby ratować ją przed złem) to mi się "mały nicki" kojarzy :P ale chyba nie tego się spodziewasz :lol: (choć gorąco polecam)
Natomiast jesli ci chodzi o dziedzinę to o co konkretnie pytasz? O filmy fanasy czy raczej o tematykę związaną z aniołami, bo jak to drugie to prócz Miasta Aniołów to mi się kojarzy tylko serial "Dotyk anioła" :D

Awatar użytkownika
iceald
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: iceald » 01 mar 2008, 23:51

"Armia Boga" - oryginalny tytuł to "The Prophecy". Warte obejrzenia tylko pierwsze 3 części z 5

Awatar użytkownika
pablisso
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pablisso » 02 mar 2008, 1:25

(L)oczkerson pisze:raczej o tematykę związaną z aniołami
właśnie o to :)

iceald pisze:"Armia Boga" - oryginalny tytuł to "The Prophecy". Warte obejrzenia tylko pierwsze 3 części z 5

mam ściągnięte wszystkie części, więc na pewno to zobaczę :)

Sprawdze małego nicky'iego, ale cos widze, ze nie ma źródeł.. Więc jakby było coś jeszcze... :)

jasiu smietana
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: jasiu smietana » 02 mar 2008, 8:09

Fajny jest Opcy kontra predator

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”