Ogólna dyskusja o polityce - Strona 48

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Kto zna się lepiej na polityce?

czarny samael
11
22%
Kamil232
23
46%
Nie wiem. Carlo to Carlo.
16
32%
Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 23 mar 2007, 14:57

Chlopaczek pisze: Podalem Ci te blizsze przyklady.Dla nauczycieli o sklonnosciach homoseksualnych nie ma miejsca w polskich szkolach.To nie jest izolowanie?Zakaz przemarszu Parady Rownosci przez ulice Warszawy wydany przez Kaczynskiej gdy byl jeszcze prezydentem tego miasta (pewnie dalej by takie marsze nie mogly sie legalnie odbywac gdyby nie naciski UE).Zamkniecie klubu "Le Madame" ktory mozna powiedziec byl kolebka i miejscem spotkan homoseksualistow oraz ludzi ich popierajacych.
Pierwsze z brzegu przyklady.
Ok. Podzięlę to wszystko na trzy grupy - zatrudnianie, marsze, lokale.

Zatrudnienie - każdy pracodawca powinien mieć prawo zwolnić i zatrudnić kiedy chce kogo chce. Jestem za bardoz daleko idącą liberalizacją prawa pracy. Z mojego liberalno - konserwatywnego podejścia do polityki sprawa z gejem nauczycielem wygląda nastepująco:
Jeśli ma wyższe kwalifikacje od innych kandydatów to wygra konkurs. Jeśli nawet nie to jest to suwerenne decyzja dyrektora. NIe można nikogo zmuszać do zatrudniania tego czy tamtego. Szkoły powinny działać jak firmy - odbijać sobie co lepszych nauczycieli. Jeśli gej byłby wybitnym matematykiem to by dostał pracę. Tak to wg mnie powinno dziłać. Żadnych ustaw ustalających, np. za co można a za co nie można zatrudniać czy wyrzucać obywatela z pracy. Pełna wolność.

Marsze - już to kiedyś pisałem, ale powtórze. Do przeprowadzenia marszu była potrzebna zgoda prezydenta. Czyli prawo przewidywało taką możliwość, że marsz może nie mieć zgody - bo po co stworzony został by przepis o tej zgodzie, jeśli miała by być ona tylko formalnośćią. Zgody nie było - w świetle prawa Kaczyński zrobił to co mógł zrobić. Żaden sąd za tą decyzję nie skazał więc z racji domniemania niewinności stwierdzam, że postąpił zgodnie z prawem.

Lokale - przyznam, że nie wiem jaka była argumentacja przy zabraniu lokalu temu klubowi. Jednak też było to zgodne z prawem. To była własność ratusza a nie własność homoseksualistów. Pod tym względem nikt nikomu krzywdy nie zrobił. Co do tego, co było powodem zabrania lokalu to można spekulować, ale nie będzie, że to decyzja wymierzona w homoseksualistów. Tylko, że jak powtarzam zgodna z prawem.
Niech sobie kupią lokal na własność to nikt ich nie będzie miał prawa tknąć.

Chlopaczek pisze:Chyba zgodzisz sie ze mna ze w wyborach chodzi o wybor ludzi ktorzy beda mieli pozytywny wplyw na zmiany zachodzace w Polsce?

W pięknej teorii tak - korzyść dla kraju. Jednak w praktyce nie zawsze to tak działa, wybiera się wg swojej grupy interesów.

Napisałeś uśmieszek pod tym fragmętem. To rozwinę jakkolwiek miało to być w takim stanie jak wyżej. Można gdybać dalej i stwierdzić z dużą dozą racji, że państwo to obywatele w dużej mierze (w jednej trzeciej) więc skoro obywatele głosują dla siebie dobrze więc pośrednio dobrze dla państwa jako takiego.
Chlopaczek pisze:Wspomniales w jednym z poprzednich swoich postow ze byc moze "kiedys bylo lepiej" - z pewnoscia za Hitlera bylo lepiej.Zreszta piszac tamte slowa miales na mysli ze nie bylo takiej swobody seksualnej (nazwij to rozwiazloscia jezeli chcesz) wiec nie uzywaj jako argumentu w tej sprawie jakis nizszych podatkow poniewaz to inna sfera zycia.
Inna zgadza się, ale obala twierdzenie, że w przeszłości pod każdym względem było lepiej.

Słusznie zwróciłeś uwagę, że tutaj miało być napisane gorzej.

edit jest pisany na niebiesko, żeby nie było wątpliwości

Chlopaczek pisze:Korzysta obrazajac.
Moze wprowadzimy ustawe podobno do tej ktora broni uczuc religijnych?Niech broni rowniez uczuc homoseksualistow (hetero tez niech ja rowniez na tym skorzystam).W koncu jestes za tym aby zadna grupa spoleczna nie byla uprzywilejowana.

Ok. Korzysta obrażając, no to niech Związek gejów i lesbijek pozwie go, o jakieś wysokie odszkodowanie i jeśli sąd go skarze to będą mieli piękny argument. Na to są przecież sposoby w istniejącym systemie prawnym.

Co do tego czy ustawy przywołanej, to pewnie Cię zdziwię ale nie jestem jej zwolennikiem. Wręcz przeciwnikiem, dla mnie jak ktoś genitalia na krzyżu umieszcza to to jest niesmaczne i nie pójdę na taką czy inną wystawę. Ktoś nie będzie miał publiczności to nie będzie miał kasy, jak nie będzie miał kasy to umrze z glodu. Tak to wg mnie powinno działać. Analogiczna sytuacja z Urbanem, teraz Gebels stanu wojennego stał się w pewien sposób ikoną. Swoją drogą jaki jest nakład Nie?

Chlopaczek pisze:Moglbys nie odwracac kota ogonem i odpowiedziec na pytanie?Ja napisalem ze zarodek jest ciagle cialem kobiety i to ona powinna decydowac o tym czy chce go zachowac czy nie chce (a w sytuacji zagrozenia zycia czy zajscia w ciaze ktora jest wynikiem gwaltu jest to dla mnie sprawa oczywista).Jezeli jest cialem obcym pasozytujacym to tym bardziej powinna miec prawo decydowania czy chce takie cialo obce w sobie nosic.

Co tu odpowiadać na twoje pytanie poprzednie? Przecież to były retoryczne pytania. Wiadomo, że nie mam kolegi zarodka i wiadomo, że medycyna nie jest jeszcze tak daleko posunięta by uratowąć zarodek - dziecko we wczesnej fazie ciąży.
Co do sytuacji kiedy życie kobiety jest zagrożone to się w pełni zgadzam, że aborcja powinna być dozwolona - i jest. Takie jest aktualne prawo, że aborcja jest dozwolona w tym przypadku.
Co do gwałtu to uważam, że już sprawa nie jest taka oczywista. Czemu gwałciciel ma dostać 10 lat, a niewinne dziecko wyrok śmierci?

Ale chyba panstwo nie czerpie z tego zadnych profitow (mam nadzieje ze zaraz oswiecisz w tej sprawie) a o to tutaj chodzi?W Czechach bodajze zalegalizowano prostytucje nie tak dawno aby rowniez budzet mial z tego jakies korzysci skoro nie mozna tego zjawiska wyeliminowac.

No nie czerpie - nie ma państwowych domów publicznych, a o opodatkowaniu już pisałem. Wieć sprawa jest prosta. Co do legalizacji to jestem za, niech legalizują. W Czechach to jeszcze małe piwo, w Grecji z tego powodu zwiększyło się PKB.

[/url]
Ostatnio zmieniony 23 mar 2007, 21:08 przez bellus, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3328

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 23 mar 2007, 15:09

bellus pisze:Zatrudnienie - każdy pracodawca powinien mieć prawo zwolnić i zatrudnić kiedy chce kogo chce. Jestem za bardoz daleko idącą liberalizacją prawa pracy. Z mojego liberalno - konserwatywnego podejścia do polityki sprawa z gejem nauczycielem wygląda nastepująco:
Jeśli ma wyższe kwalifikacje od innych kandydatów to wygra konkurs. Jeśli nawet nie to jest to suwerenne decyzja dyrektora. NIe można nikogo zmuszać do zatrudniania tego czy tamtego. Szkoły powinny działać jak firmy - odbijać sobie co lepszych nauczycieli. Jeśli gej byłby wybitnym matematykiem to by dostał pracę. Tak to wg mnie powinno dziłać. Żadnych ustaw ustalających, np. za co można a za co nie można zatrudniać czy wyrzucać obywatela z pracy. Pełna wolność.
:arrow:
bellus pisze:W pięknej teorii tak
;)
bellus pisze:Inna zgadza się, ale obala twierdzenie, że w przeszłości pod każdym względem było lepiej.
Ktos twierdzil ze w przeszlosci pod kazdym wzgledem bylo lepiej?Nikt tez nie twierdzil ze pod kazdym wzgledem bylo gorzej.
Rozwazalismy tutaj tak zwana rozwiazlosc seksualna a nie kazdy poszczegolny aspekt robiac tabelki plusow i minusow.

Awatar użytkownika
assurbanipal
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: assurbanipal » 23 mar 2007, 17:43

Po pierwsze to homoseksualizm jest chorobą i nie zmieni tego decyzja WHO, bo duża część jej członków po podjęciu decyzji, że to niby nie jest choroba odeszła z tego lewackiego gremium. Po drugie co innego jest jak nauczyciel jest gejem, a co innego jak jawnie obnosi się z tym. Ostatnio rozśmieszyła mnie sprawa dziecięcych szpitali ze Szkocji, gdzie zakazano nazywać mamę - mamą. Polecono by rodziców nazywać opiekunami lub nadzorcami :P nakazano na korytarzach rozwiesić plakaty propagujące rodziców homoseksualistów. Dla mnie to paranoja. Europa sama podcina sobie gałąź na której siedzi. Nic dziwnego, że najwięcej dzieci rodzą w Europie średnio Francuski. Tylko jest mały problem ..... są to Francuski muzułmanki. Za kilka lat cała Europa bedzie miała taki sam problem jak obecnie ma Francja. Niech dalej kręgi radykalnych lewacko gejofilskich propagują tą swoją paratolerancję. Już mamy tego efekty w Holandii, gdzie powstała partia pederastów, a za niedługo powstanie zapewne partia gwałcicieli, zoofilów i innych zwyrodnialców. Co do klubu "Le Madame" to przypomne ostatniego megabohatera związanego z tym środowiskiem. Niejaki Mol, który zaraził Hi - FI, kilkadziesiąt kobiet, które w ramach tolerancji oddawały się mu w ramach tolerancji, bo opierające się nazywał rasistkami. :) Tak samo jest z naszymi gejami i lezbami.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 23 mar 2007, 18:02

Za to Tobie Assurbanipal juz raczej nic nie pomoze.I zadna decyzja zadnej organizacji tego nie zmieni.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 23 mar 2007, 21:10

assurbanipal pisze:Co do klubu "Le Madame" to przypomne ostatniego megabohatera związanego z tym środowiskiem. Niejaki Mol, który zaraził Hi - FI, kilkadziesiąt kobiet, które w ramach tolerancji oddawały się mu w ramach tolerancji, bo opierające się nazywał rasistkami.
A o tym to nawet nie wiedziałem - że On był związany z tym klubem.
assurbanipal pisze:Nic dziwnego, że najwięcej dzieci rodzą w Europie średnio Francuski. Tylko jest mały problem ..... są to Francuski muzułmanki

Jak dobrze pamiętam z demografii:
muzumnie 7 dzieci
mużyni 10 dzieci

edit:
muzumanie 7 dzieci
murzyni 10 dzieci

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 23 mar 2007, 22:37

bellus pisze:Marsze - już to kiedyś pisałem, ale powtórze. Do przeprowadzenia marszu była potrzebna zgoda prezydenta. Czyli prawo przewidywało taką możliwość, że marsz może nie mieć zgody - bo po co stworzony został by przepis o tej zgodzie, jeśli miała by być ona tylko formalnośćią. Zgody nie było - w świetle prawa Kaczyński zrobił to co mógł zrobić. Żaden sąd za tą decyzję nie skazał więc z racji domniemania niewinności stwierdzam, że postąpił zgodnie z prawem.
Skoro juz o tym mowa.To widzisz w takim wypadku to iz Kaczynski zabronil marszu schodzi na dalszy plan.Bo mogl faktycznie mogl to zrobic masz racje.Rozchodzi sie o to dlaczego to zrobil?Pamietasz argumentacje?Bylo cos o tym ze marsz stwarza jakies zagrozenia dla postronnych obywateli a w tle majaczyla obraza uczuc religijnych i promowanie zboczenia.Moze na Polakach przyzwyczajonych do tego iz homoseksualistom malo wolno wrazenia to nie zrobilo natomiast w Europie cala sprawa odbila sie szerokim echem i miala wydzwiek mocno negatywny.
Wstretna pedalska Europa.
bellus pisze:Lokale - przyznam, że nie wiem jaka była argumentacja przy zabraniu lokalu temu klubowi. Jednak też było to zgodne z prawem. To była własność ratusza a nie własność homoseksualistów. Pod tym względem nikt nikomu krzywdy nie zrobił. Co do tego, co było powodem zabrania lokalu to można spekulować, ale nie będzie, że to decyzja wymierzona w homoseksualistów. Tylko, że jak powtarzam zgodna z prawem.
Niech sobie kupią lokal na własność to nikt ich nie będzie miał prawa tknąć.
Juz spisze z informacjami jakie bylo uzasadnienie.Podobno klub mial dlugi i zostal eksmitowany.Sympatycy klubu utrzymuja ze cala sprawa miala charakter polityczny.No ale prawomocny wyrok jest wiec nie dziwie sie iz przyjmujesz ze cala sprawa nie miala drugiego dna.
Mi sie cos jednak wydaja ze tutaj obowiazywala stara zasada - znajdzcie mi czlowieka a ja znajde na niego paragral.
bellus pisze:Napisałeś uśmieszek pod tym fragmętem. To rozwinę jakkolwiek miało to być w takim stanie jak wyżej. Można gdybać dalej i stwierdzić z dużą dozą racji, że państwo to obywatele w dużej mierze (w jednej trzeciej) więc skoro obywatele głosują dla siebie dobrze więc pośrednio dobrze dla państwa jako takiego.
Ten usmieszek tyczyl sie Twojej wypowiedzi o zasadach zatrudniania nauczycieli o sklonnosciach homoseksualnych w szkole.Pieknie to przedstawiles a ja skwitowalem to Twoim wlasnym stwierdzeniem iz jest to "piekna teoria" i nie ma pokrycia w rzeczywistosci.
bellus pisze:Ok. Korzysta obrażając, no to niech Związek gejów i lesbijek pozwie go, o jakieś wysokie odszkodowanie i jeśli sąd go skarze to będą mieli piękny argument. Na to są przecież sposoby w istniejącym systemie prawnym.
Gdy Ty to piszesz to wszystko jest takie proste.Jakbysmy zyli w swiecie czarno-bialym.W swiecie gdzie wszystkie sprawy sa rozpatrywane na chlodno nie ma zadnych podtekstow czy ogladania sie jaka opinie ma partia ktora wlasnie rzadzi.
Tylko ze - kolejny raz niestety - ale tak prosto nie ma.Twoja wiara w prawo i sprawiedlisc (bez skojarzen) jest niemal romantyczna.Atoli czy trzeba wyjasniac komus ze sa rowni i rowniejsi?
Poprzyjmy to pieknym przykladem:
"Konrad Piasecki: Czy prezydent przeprosi Mieczysława Wachowskiego za nazwanie go wielokrotnym przestępcą?
Maciej Łopiński: Nie sądzę. Myślę, że jest to sprawa rozgrywana politycznie i nie sądzę, żeby pan prezydent przepraszał Mieczysława Wachowskiego. Raczej nie wchodzi to w rachubę.
Konrad Piasecki: Ale w tej sprawie jest prawomocny wyrok sądu.
Maciej Łopiński: Rozumiem.
Konrad Piasecki: I?
Maciej Łopiński: I to wszystko, co miałem w tej kwestii do powiedzenia. Nie sądzę, żeby pan prezydent przepraszał pana Mieczysława Wachowskiego."
bellus pisze:Co do tego czy ustawy przywołanej, to pewnie Cię zdziwię ale nie jestem jej zwolennikiem. Wręcz przeciwnikiem, dla mnie jak ktoś genitalia na krzyżu umieszcza to to jest niesmaczne i nie pójdę na taką czy inną wystawę. Ktoś nie będzie miał publiczności to nie będzie miał kasy, jak nie będzie miał kasy to umrze z glodu. Tak to wg mnie powinno działać. Analogiczna sytuacja z Urbanem, teraz Gebels stanu wojennego stał się w pewien sposób ikoną. Swoją drogą jaki jest nakład Nie?
To jednak w czyms jeszcze sie zgadzamy.Ja tez nie jestem zwolennikiem obrony "uczuc religijnych" przez jakies ustawy.
Nie mam pojecia jaki "Nie" ma naklad.Nie czytam tego tygodnika.
bellus pisze:Co tu odpowiadać na twoje pytanie poprzednie? Przecież to były retoryczne pytania. Wiadomo, że nie mam kolegi zarodka i wiadomo, że medycyna nie jest jeszcze tak daleko posunięta by uratowąć zarodek - dziecko we wczesnej fazie ciąży.
Co do sytuacji kiedy życie kobiety jest zagrożone to się w pełni zgadzam, że aborcja powinna być dozwolona - i jest. Takie jest aktualne prawo, że aborcja jest dozwolona w tym przypadku.
Co do gwałtu to uważam, że już sprawa nie jest taka oczywista. Czemu gwałciciel ma dostać 10 lat, a niewinne dziecko wyrok śmierci?
Przychodzi Ci do glowy ze kobieta moze nie chciec urodzic dziecka ktore zostalo poczete w wyniku gwaltu?Masz kobiety za jakies maszyny do rodzenia dzieci bez wlasnych uczuc?Co jest wazniejsze zygota czy kobieta?
Naturalnie sie nie zgadzam zeby zygote nazywac "niewinnym dzieckiem".To jakies ekstremum.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 23 mar 2007, 23:45

Chlopaczek pisze:Rozchodzi sie o to dlaczego to zrobil?Pamietasz argumentacje?Bylo cos o tym ze marsz stwarza jakies zagrozenia dla postronnych obywateli a w tle majaczyla obraza uczuc religijnych i promowanie zboczenia.Moze na Polakach przyzwyczajonych do tego iz homoseksualistom malo wolno wrazenia to nie zrobilo natomiast w Europie cala sprawa odbila sie szerokim echem i miala wydzwiek mocno negatywny.
Wstretna pedalska Europa.
To co zrobił Kaczyński to jest kwestia tego co myślą i uważają jednostki. Jak wiemy tego nie mogą czy tez nie powinny zmieniać ustawy. Prawo tak czy inaczej nie ogranicza homoseksualistów, przynajmniej w tym względzie.
Co do UE czy też Wspólnoty Europejskiej, bo UE nie istnieje, to mam do niej conajmniej mieszany charakter. Oni nam mówią co mamy robić, gdzie ma iść obwodnica Augustowa, etc. Nie jest dla mnie to jakąś wielką wadą, że La Figaro napisze o nas homofoby. Nie przeszkadza mi to co o nas piszą, ja nie jestem prezydentem i moge sobie być nawet tym kartoflem.
Co do twojego ostatniego stwierdzenia, to myślę, że dobrze pasuje cytat, który mój kolega nominował do wypowiedzi roku na swoim bogu.
kefir pisze:Ziemkiewicz w najnowszym "Newsweeku" (cytat z pamięci, a nie dosłowny):

Na tegorocznych paradach homoseksualistów więcej było gości z Europy Zachodniej, niż rodzimych pederastów. Kolejny dowód na ostrzeżenia profesora Geremka, byśmy nie odwracali się tyłem do Europy.
http://www.kefir87.jogger.pl/

Mi sie cos jednak wydaja ze tutaj obowiazywala stara zasada - znajdzcie mi czlowieka a ja znajde na niego paragral.
Tutaj możemy tylko przypuszczać, pewności mieć chyba nie będziem.

Chlopaczek pisze:Gdy Ty to piszesz to wszystko jest takie proste.Jakbysmy zyli w swiecie czarno-bialym.W swiecie gdzie wszystkie sprawy sa rozpatrywane na chlodno nie ma zadnych podtekstow czy ogladania sie jaka opinie ma partia ktora wlasnie rzadzi.
Tylko ze - kolejny raz niestety - ale tak prosto nie ma.Twoja wiara w prawo i sprawiedlisc (bez skojarzen) jest niemal romantyczna.Atoli czy trzeba wyjasniac komus ze sa rowni i rowniejsi?
Nie popadał bym w jakąś skrajność co do tego wpływu partii rządzącej. Zwłaszcza we władzę sądowniczą.

Co do sytuacji z Wachowskim i Prezydentem, to powinien rzecz jasna przeprosić. Jednak ja wolalbym jako materialista karę pieniężną, wtedy jak się jej nie przekaże wg wyroku to naliczane są bardzo duże odsetki.
Inna sprawa, że jak wskazują nowe dowody Kaczyński miał rację (najprawdopodobniej).

Chlopaczek pisze:Nie mam pojecia jaki "Nie" ma naklad.Nie czytam tego tygodnika.

I słusznie.
Przychodzi Ci do glowy ze kobieta moze nie chciec urodzic dziecka ktore zostalo poczete w wyniku gwaltu?Masz kobiety za jakies maszyny do rodzenia dzieci bez wlasnych uczuc?Co jest wazniejsze zygota czy kobieta?
Naturalnie sie nie zgadzam zeby zygote nazywac "niewinnym dzieckiem".To jakies ekstremum.
Ja to widzę tak: kobieta zostaje zgwałcona, nie chce tego dziecka - zrozumiałe. Urodzi je i odda do adopcji. Noworodki jak wiemy dość szybko znajdują rodziny.
Nie zamierzam dyskutować co do zygot, zarodków, płodów, dzieci, istot ludzkich. Nie ma to sensu, rożnimy się tutaj w kwestii podstawowej i nie przekonamy się w żadnym stopniu.

Swoją drogą oglądałem kiedyś film dokumentalny o aborcjach w Jugosławii - najbardziej liberalne prawo odnośnie aborcji. Zabić można było dziecko przy porodzie - stawało się człowiekiem wraz z pierwszym oddechem. Wyglądało to tak, że w momencie "wyjścia" dziecka do wiadra z wodę wsadzał lekarz noworodka - taka była aborcja.

Zgodzisz się chyba, że aborcja nie powinna być lekiem antykoncepcyjnym? Tugo najbardziej bym się bał.

A tak swoją drogą tak z ciekawości, głosujesz w wyborach Chłopaczek? - wiem, że możesz chodzi mi czy w nich uczestniczysz i komu ewentualnie "kibicujesz". To tak dla zaspokojenia mojej ciekawości.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 24 mar 2007, 0:32

bellus pisze:To co zrobił Kaczyński to jest kwestia tego co myślą i uważają jednostki. Jak wiemy tego nie mogą czy tez nie powinny zmieniać ustawy. Prawo tak czy inaczej nie ogranicza homoseksualistów, przynajmniej w tym względzie.
Nie ma prawa nakazujacego mieszkac homoseksualistom w gettach czy nosic jakies insygnia wyrozniajace ich z tlumu zeby nie bylo watpliwosci.Ja jednak mam powazne zastrzezenia co do ich traktowania.Byc moze nie jest to jawne lamanie prawa ale korzystanie z pewnych kruczkow aby utrudnic im zycie.
bellus pisze:Co do UE czy też Wspólnoty Europejskiej, bo UE nie istnieje, to mam do niej conajmniej mieszany charakter. Oni nam mówią co mamy robić, gdzie ma iść obwodnica Augustowa, etc. Nie jest dla mnie to jakąś wielką wadą, że La Figaro napisze o nas homofoby. Nie przeszkadza mi to co o nas piszą, ja nie jestem prezydentem i moge sobie być nawet tym kartoflem.
Co do twojego ostatniego stwierdzenia, to myślę, że dobrze pasuje cytat, który mój kolega nominował do wypowiedzi roku na swoim bogu.
Moze i mowia nam co mamy robic albo czego nie robic (przywrocenie kary smierci) ale po pierwsze wiedzielismy ze tak bedzie pchajc sie do wspolnoty i podpisujac pewne zobowiazania a po drugie UE lozy na te swoje pomysly ogromne pieniadze.
Mozna wysnuc tutaj pewna analogie do sytuacji homosekaulistow i kobiet w Polsce.Im tez sie mowi co maja robic lub nie - zachowujac odpowiednie proporcje - tylko ze nie lozy sie na to pieniedzy.
Jezeli chodzi o to co o nas pisza i mowia w Europie to zdecydowanie wolalbym zebysmy mieli o wiele lepsza prase niz mamy dzieki durnym wystapieniom obu Giertychow albo dzialaniom Fotygi.
bellus pisze:Na tegorocznych paradach homoseksualistów więcej było gości z Europy Zachodniej, niż rodzimych pederastów. Kolejny dowód na ostrzeżenia profesora Geremka, byśmy nie odwracali się tyłem do Europy.
Przyznaje sie bez bicia ze sens tej wypowiedzi Ziemkiewicza (to ten co popelnil ksiazke o Michniku?) jest dla mnie dosc niezrozumialy i nie wiem jaki byl jej cel.
bellus pisze:Ja to widzę tak: kobieta zostaje zgwałcona, nie chce tego dziecka - zrozumiałe. Urodzi je i odda do adopcji. Noworodki jak wiemy dość szybko znajdują rodziny.
Tylko ze to dziecko jest dla niej calkowicie obce.Jest wynikiem gwaltu i nie mozna wymagac zeby kobieta robila za inkubator i podtrzymywala niejako nic laczaca ja z tamtymi traumatycznymi wydarzeniami.To tak jakby ktos Ci wbil noz w plecy i kazal z nim chodzic 9 miesiecy.
bellus pisze:Nie zamierzam dyskutować co do zygot, zarodków, płodów, dzieci, istot ludzkich. Nie ma to sensu, rożnimy się tutaj w kwestii podstawowej i nie przekonamy się w żadnym stopniu.
Ok niech bedzie ze podajac jajko jemy kurczaka.Zostawmy ta sprawe.
bellus pisze:Zgodzisz się chyba, że aborcja nie powinna być lekiem antykoncepcyjnym? Tugo najbardziej bym się bał.
Zgodze sie.
Pigulki czy prezerwatywy sa o wiele tansze.
bellus pisze:A tak swoją drogą tak z ciekawości, głosujesz w wyborach Chłopaczek? - wiem, że możesz chodzi mi czy w nich uczestniczysz i komu ewentualnie "kibicujesz". To tak dla zaspokojenia mojej ciekawości.
Pewnie ze glosuje.Bylem jedna z cegielek bardzo slabego muru ktory staral sie nie dopuscic do takiej sytuacji jaka mamy obecnie.
Majac do wyboru lewice i prawice wybiore zawsze lewice.Prawica to nie moja bajka.

Awatar użytkownika
assurbanipal
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: assurbanipal » 24 mar 2007, 14:04

Bellus daj spokój przecież widać po koledza, że broni tego towarzystwa jak lew :)
Za to Tobie Assurbanipal juz raczej nic nie pomoze.I zadna decyzja zadnej organizacji tego nie zmieni.
nie pomoże, bo nie musi. Natomiast tobie może tak :) Mam nadzieję że "lewacki idol" Moll nie był twoim przyjacielem :P
Majac do wyboru lewice i prawice wybiore zawsze lewice.Prawica to nie moja bajka.
i to od razu wszystko wyjaśnia. Co mozna wymagać od osób, którzy głosuja na bohaterów ostatniej kasety Guzowatego, lub od osób, których idolem jest nowa gwiazda lewicy Sierakowski (uważą Lenina za bohatera i jedną z najwybitniejszych postaci w historii) :P

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 24 mar 2007, 14:48

Malo tresci i troche bzdur o lewackich idolach podszytych nienawiscia do lewicy oraz wszystkich ktorzy maja czelnosc podazac inna sciezka niz ty.
Widac to az nazbyt wyraznie w dwoch twoich poprzednich postach.
Takich ludzi jak ty nalezy sie obawiac.Obawiam sie ze wlasnie tacy ludzie rzadza teraz Polska.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 26 mar 2007, 23:50

Chlopaczek pisze:Moze i mowia nam co mamy robic albo czego nie robic (przywrocenie kary smierci) ale po pierwsze wiedzielismy ze tak bedzie pchajc sie do wspolnoty i podpisujac pewne zobowiazania a po drugie UE lozy na te swoje pomysly ogromne pieniadze.
Mozna wysnuc tutaj pewna analogie do sytuacji homosekaulistow i kobiet w Polsce.Im tez sie mowi co maja robic lub nie - zachowujac odpowiednie proporcje - tylko ze nie lozy sie na to pieniedzy.
Jezeli chodzi o to co o nas pisza i mowia w Europie to zdecydowanie wolalbym zebysmy mieli o wiele lepsza prase niz mamy dzieki durnym wystapieniom obu Giertychow albo dzialaniom Fotygi.

Kilka spraw z tej części:
1. pełna zgoda, że sami tam weszliśmy, inna sprawa że współnota UE nie przewiduje - że ktoś może chcieć z niej wyjść, nie ma na to żadnych procedur prawnych. To jest w pewien sposób droga jednokierunkowa - znaczy teoretycznie, bo jakoś sobie nie wyobrażam, że Niemcy postąpią jak Ateny w ramach Związku Ateńskiego.

2. Pełna zgoda również w tym, że łożą duże kwoty. Tylko to nie można tak traktować, że o to dobrotliwa UE daje nam z dobroci serca to co im zbywa. NIe oszukujmy się: "nie ma czegoś takiego jak obiad za darmo". UE też ma duże korzyści z wejścia Polski do "organizacji". Działa to w obie strony. Co jednak do obwodnicy Augustowa to UE się zachowywała conajmniej dziwnie - najpierw przecież wydała pozwolenie i dała kasę na tą obwodnicę a potem zaczęła krzyczeć jak usłyszała te "rzesze" ekologów domorosłych.

3. Mógłbyś rozwinąć myśl odnośnie kobiet?

4. Co do Macieja Giertycha to jak oceniasz ile procent parlamentarzystów europejskich przeczytało broszurę, ktorą wydał? A przynajmniej przeczytało zanim zaczęli wielce się dziwić jak ktoś taki może nazywać się europejczykiem - przypominam, że Ukrainiec czy Chorawat też jest europejczykiem.

Chlopaczek pisze:Przyznaje sie bez bicia ze sens tej wypowiedzi Ziemkiewicza (to ten co popelnil ksiazke o Michniku?) jest dla mnie dosc niezrozumialy i nie wiem jaki byl jej cel.

Ten sam. Swoją drogą polecam Michnikowszczyzne, bardzo ciekawa ksiażka. Samego cytatu? Znaczy wypowiedzi, ona jest wyrwana z kontekstu. Z tego co się orientuję to jest z jego felietonu - tego na ostatniej niemal stronie tygodnika. Pewno jakby był większy kontekst to by można było coś więcej powiedzieć. Najważniejsze wpisuje się pięknie w twoje ironiczne stwierdzenie - pedalska Europa.

Chlopaczek pisze:Pewnie ze glosuje.Bylem jedna z cegielek bardzo slabego muru ktory staral sie nie dopuscic do takiej sytuacji jaka mamy obecnie.

No to tutaj już wyraźnie stoimy po przeciwnych stronach barykady. Ja mając do wyboru lewicę i prawicę zawsze prawicę. Inna kwestia co w naszym kraju jest prawicą.
Zastanawia mnie jedno, jak rozmawialiśmy o Kościele Opatrzności Bożej to stwierdziłeś, że tak jak ja jesteś przeciwny z powodu liberlanego gospodarczo - z podatków tylko najważniejsze rzeczy: obronność, policja, sądownictwo, etc. Dobrze mówie, czy coś mi się pomyliło? (wybaczcie moje lenistwo, nie chce mi sie wertowac tematu w poszukiwaniu cytatu)
Jak ten pogląd wpisuje Ci się w wybór lewicy?
assurbanipal pisze:Bellus daj spokój przecież widać po koledza, że broni tego towarzystwa jak lew

Assurbanipal - zgadzam się z Tobą ogólnie w poglądach politycznych - a przynajmniej w większości, jednak moim zdaniem Chłopaczek nie broni towarzystwa tylko idei w które wierzy. Co to za dyskusja jak się łatwo kogoś przekona, albo jak się ktoś z Toba zgadza? Żadnej zabawy i wysiłku.

26 km od Jeleniej Góry: jaka to miejscowość?

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 27 mar 2007, 1:44

bellus pisze:2. Pełna zgoda również w tym, że łożą duże kwoty. Tylko to nie można tak traktować, że o to dobrotliwa UE daje nam z dobroci serca to co im zbywa. NIe oszukujmy się: "nie ma czegoś takiego jak obiad za darmo". UE też ma duże korzyści z wejścia Polski do "organizacji". Działa to w obie strony. Co jednak do obwodnicy Augustowa to UE się zachowywała conajmniej dziwnie - najpierw przecież wydała pozwolenie i dała kasę na tą obwodnicę a potem zaczęła krzyczeć jak usłyszała te "rzesze" ekologów domorosłych.
Wiadomo ze UE nie jest w kij dmuchana zeby dawac nam pieniadze za darmo.To nie dzialalnosc charytatywna u podstaw ktorej lezy altruizm.
Cos mi sie jednak wydaje ze na obecnym etapie EU daje nam o wiele wiecej niz my jej w zamian.
Nie wiem jak wygladala sytuacja z Dolina poniewaz jej nie sledzilem ale nie chce mi sie wierzyc zeby UE zmienila swoja decyzje tylko i wylacznie pod naciskiem przypinajacych sie do drzew ekologow.To zaprzecza zdrowemu rozsadkowi.
bellus pisze:3. Mógłbyś rozwinąć myśl odnośnie kobiet?
Kolejny kamyczek z mojej strony wrzucony do ogrodka obroncow zycia poczetego ktorzy chca decydowac o ciele kobiety nie dajac nic w zamian (nawet nie zartujmy o becikowym).
bellus pisze:4. Co do Macieja Giertycha to jak oceniasz ile procent parlamentarzystów europejskich przeczytało broszurę, ktorą wydał? A przynajmniej przeczytało zanim zaczęli wielce się dziwić jak ktoś taki może nazywać się europejczykiem - przypominam, że Ukrainiec czy Chorawat też jest europejczykiem.
Wszyscy na pewno nie przeczytali bo nie wszystkich musza interesowac wywody Giertycha o smoku wawelskim czy inne bzdury.Starczy jednak iz Giertych dostal za ta broszurke nagane od przewodniczacego Parlamentu Europejskiego (przy okazji publikacje potepil rzad francuski i amerykanski Kongres) cala sprawe podchwycily zagraniczne gazety i na pewno nie pomoglo to nam w walce z coraz szerszym przekonanie ze Polska to ciemnogrod.
To nie pierwsza taka akcja naszych orlow w PE.Przypomnijmy tylko wystawe gdzie porownali aborcje do zaglady w obozach koncentracyjnych.
bellus pisze:Ten sam. Swoją drogą polecam Michnikowszczyzne, bardzo ciekawa ksiażka. Samego cytatu? Znaczy wypowiedzi, ona jest wyrwana z kontekstu. Z tego co się orientuję to jest z jego felietonu - tego na ostatniej niemal stronie tygodnika. Pewno jakby był większy kontekst to by można było coś więcej powiedzieć. Najważniejsze wpisuje się pięknie w twoje ironiczne stwierdzenie - pedalska Europa.
Zdecydowanie wolalem Ziemkiewicza piszacego ksiazki fantastyczne moim zdaniem calkiem niezle niz Ziemkiewicza politykujacego.
Co do samego stwierdzenia iz na paradzie bylo wiecej homoseksualistow z zachodu niz naszych rodzimych to jest to oczywiscie przejaskrawienie.Nie wydaje mi sie zeby procent ludzi o sklonnosciach homoseksualnych w Polsce odstawal znaczaco od tego jaki jest w innych krajach UE.Po prostu w wiekszosci krajow zachodnich homoseksualisci nie maja tak wielkich obaw zeby - jak to ladnie sie okresla w USA - "wyjsc z szafy" poniewaz tolerancja jest duzo wyzsza.Homoseksualisci z innych krajow nie przyjezdzaja do nas na parady poniewaz to fajna zabawa.Przyjezdzaja zeby zaprotestowac podobnie jak wszyscy heteroseksualni uczestnicy parad rownosci.

bellus pisze:Zastanawia mnie jedno, jak rozmawialiśmy o Kościele Opatrzności Bożej to stwierdziłeś, że tak jak ja jesteś przeciwny z powodu liberlanego gospodarczo - z podatków tylko najważniejsze rzeczy: obronność, policja, sądownictwo, etc. Dobrze mówie, czy coś mi się pomyliło? (wybaczcie moje lenistwo, nie chce mi sie wertowac tematu w poszukiwaniu cytatu)
Jak ten pogląd wpisuje Ci się w wybór lewicy?
Nie wszystkie moje poglady musza sie wpisywac w linie programowa lewicy i nie wpisuja sie.Nawet nie daze do tego i nie zastanawiam sie z linia ktorej partii zgodne jest to co pisze albo mowie.Nie jestem lewakiem mam swoje wlasne przekonania.Nie glosuje na lewice bo ich idee sa tozsame z moimi ale dlatego ze poglady lewicy sa o wiele blizsze moim niz prawicy.Polityka mnie zbytnio nie fascynuje a co za tym idzie najpierw wyrobilem sobie poglady dopiero potem glosowalem na partie ktora czesciowo - chocby tylko na papierze zeby zjednac sobie wyborcow - ma podobne myslenie do mojego a nie odwrotnie.
Nie chce zeby ktos mnie postrzegal jako osobe bioraca udzial w walce prawicy z lewica.Trudno dzisiaj uciec od polityki i nie zawsze mi sie to udaje ale staram sie stac z boku (poza udzialem w wyborach).Biore natomiast udzial w walce panstwo wyznaniowe-panstwo swieckie tolerancje-nietolerancja zwolennicy aborcji-przeciwnicy aborcji i tak dalej.
Na chwile obecna bardziej jestem antyPiS niz z lewica.
Mam nadzieje ze wyjasnilem to dosc jasno bo niektorzy ludzie dziela swiat na partie polityczne i na tej zasadzie segreguja innych ludzi.
Swiatynia Opatrznosci Bozej.Podtrzymuje moje zdanie ze jezeli ma sie wydawac tak duze sumy niech ida one na obiekty uzytecznosci publicznej takie jak posterunki policji czy szpitale.To przysluzy sie wszystkim a nie tylko wyznawcom jakiejs konkretnej religii.
Przypomnialo mi to fajne podsumowanie calej tej sprawy w jednej z gazet.Rysunek Swiatyni Opatrznosci Bozej a pod nim podpis - "Tutaj emerycie mozesz sie pomodlic o swoja emeryture".

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 28 mar 2007, 18:02

Chlopaczek pisze:Nie wiem jak wygladala sytuacja z Dolina poniewaz jej nie sledzilem ale nie chce mi sie wierzyc zeby UE zmienila swoja decyzje tylko i wylacznie pod naciskiem przypinajacych sie do drzew ekologow.To zaprzecza zdrowemu rozsadkowi.
Trochę zbyt wygórowane chyba masz wymagania względem tej "organizacji". Czy zdrowo rozsądkowe jest zaprzeczanie co do chrześcijańskich korzeni Europy?
Dolina Rozpudy należy do obszarów chronionych Natura 2000, gdzie bardzo restrykcyjne są przepisy odnośnie budowania czegokolwiek. Obwodnica ma pozwolenie na budowę, wieć ma zgodę odpowiednich agent zajmujących się środowiskiem. Jak pięknie widać WE sama sobie przeczy, jednak czego wymagać od organizacji, która:
- jest słaba gospodarczo
- nie potrafi nawet ustalić własnych podstaw funkcjonowanie
- której ograny mają tak nikłe poparcie wśród obywateli WE
- gdzie obywatele Holandii bardziej zaawansowni wiekowo uciekają do Niemiec, bynajmniej nie dla tego, że jest tam lepszy klimat
- gdzie na ulicach stolicy państwa podpory WE pali się setki samochodów i za nic ma się prawo

Reasumując WE to nie jest najwybitniejsza "organizacja" a tym bardziej raj na Ziemii, i całkowicie jestem w stanie uwierzyć - sam to widzę - w postępowanie jej wbrew rozsądkowi.
Chlopaczek pisze:Kolejny kamyczek z mojej strony wrzucony do ogrodka obroncow zycia poczetego ktorzy chca decydowac o ciele kobiety nie dajac nic w zamian (nawet nie zartujmy o becikowym).
A o to Ci chodzi... Myślałem, że coś na temat, że kobiety są dyskryminowane czy coś.
Chlopaczek pisze:Starczy jednak iz Giertych dostal za ta broszurke nagane od przewodniczacego Parlamentu Europejskiego (przy okazji publikacje potepil rzad francuski i amerykanski Kongres) cala sprawe podchwycily zagraniczne gazety i na pewno nie pomoglo to nam w walce z coraz szerszym przekonanie ze Polska to ciemnogrod.
To nie pierwsza taka akcja naszych orlow w PE.Przypomnijmy tylko wystawe gdzie porownali aborcje do zaglady w obozach koncentracyjnych.
Jak to co tutaj napisałeś się ma do wolności przekonań, wolnosci myśli, etc?

Chlopaczek pisze:Nie chce zeby ktos mnie postrzegal jako osobe bioraca udzial w walce prawicy z lewica.Trudno dzisiaj uciec od polityki i nie zawsze mi sie to udaje ale staram sie stac z boku (poza udzialem w wyborach).Biore natomiast udzial w walce panstwo wyznaniowe-panstwo swieckie tolerancje-nietolerancja zwolennicy aborcji-przeciwnicy aborcji i tak dalej.
Na chwile obecna bardziej jestem antyPiS niz z lewica.

To ja jestem antyantyPiS. Jestem przeciwny krytykowaniu wszystkiego co robi PiS z zasady. Wrogie mi są ataki powodowane uprzedzeniami a nie zdroworozsądkową analizą. Ataki bez przeczytania i zapoznania się z tym co robi PiS - np. Wałęsa ("Bolek") o raporcie z likwidacji WSI - najszybciej czytający Polak - kto by pomyślał przecież to elektryk.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 28 mar 2007, 18:22

bellus pisze:- jest słaba gospodarczo
- nie potrafi nawet ustalić własnych podstaw funkcjonowanie
- której ograny mają tak nikłe poparcie wśród obywateli WE
- gdzie obywatele Holandii bardziej zaawansowni wiekowo uciekają do Niemiec, bynajmniej nie dla tego, że jest tam lepszy klimat
- gdzie na ulicach stolicy państwa podpory WE pali się setki samochodów i za nic ma się prawo

Klasyczna demagogia i populizm z twojej strony (jako przeciwnika Unii Europejskiej) tego nawet nie trzeba komentowac to jest po prostu załosne.

bellus pisze:Czy zdrowo rozsądkowe jest zaprzeczanie co do chrześcijańskich korzeni Europy?
Tak to jest zdrowo rozsądkowe. Europa nie ma chrześcijańskich korzeni.

Ps: "chrześcijańskie korzenie Europy"

Obrazek

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 28 mar 2007, 18:32

Klasyczna demagogia i populizm z twojej strony (jako przeciwnika Unii Europejskiej) tego nawet nie trzeba komentowac to jest po prostu załosne.
To obal, któryś z tych argumentów. Bo już przecież skomentowałeś...

franz pisze:Europa nie ma chrześcijańskich korzeni.
Przemyśl (cytowanego przeze mnie wielokrotnie już - chyba sobie do podpisu dam) Wildsteina: "Gdyby Giertych powiedziałby, że to Ziemia krąży wokół Słońca to wszystcy inteligenentni ludzie twierdzili by odwrotnie". Zamist słowa Giertych wstaw sobie slowa zwolennik prawicy i w twoim przypadku sprawdza się idealnie.
Postawmy na chwilę wielce ryzykowną tezę, że jesteś osobą inteligentną. Jako inteligent powinieneś umieć zatem obalić niezdroworozsądkową tezę co do korzeni Europy. Powodzenia.

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”