Inter Mediolan (zbiorczy) - Strona 479

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Serie B i Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Które miejsce zajmie Inter w lidze?

1
7
47%
2
4
27%
3
0
Brak głosów
4
0
Brak głosów
Poniżej 4
4
27%
Awatar użytkownika
Martin Pellegrino
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 1

Re: Inter Mediolan (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martin Pellegrino » 02 wrz 2009, 10:44

Salas11 pisze:Do tego dochodzą aspekty ambicjonalne Mourinho. I Quaresma i Mancini byli pierwszymi nabytkami Portugalczyka. Obaj za niemałe pieniądze. Gdyby zaledwie po sezonie obaj opuścili Inter, wyglądałoby to tak, jakby Jose powiedział: "Dałem dupy i zmarnowałem klubowe pieniądze".
O ile dobrze pamiętam to Mancini przyszedł dużo (kilka tygodni) wcześniej niż Mourinho. Wątpię, aby trener, który na pewno był już zaklepany przez Morattiego, ale nie prowadzący jeszcze drużyny miał jakieś znaczące zdanie w sprawie transferów. Widać to było w tym sezonie: Mou zażyczył sobie Deco i Carvalho, a dostał Lucio i Sneijdera. Nie mówię, że ci drudzy prezentują słabszy poziom sportowy, ale widać, że nie wszystkie zachciewajki Portugalczyka są spełniane, tak jak to było w Chelsea.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 02 wrz 2009, 11:04

Zgadza się, ale w tym wypadku ukłony w stronę Morattiego że nie ugiął się pod presją Mourinho, bo szczerze powiedziawszy Portugalczyk ma zbyt wielki sentyment i ufność do pewnych nazwisk i niechybnie tym się kierował w doborze środkowego obrońcy i rozgrywającego. Carvalho nigdy mi nie imponował, na boisku nie grzeszy inteligencją. Deco z kolei ma chwiejną formę i 32 lata na karku. Twarda ręka Morattiego i mamy za to uznaną firmę w osobie Lucio (choć miniony sezon taki sobie) i 25-letniego Sneijdera, pomocnika z najwyższej półki który może się jeszcze rozwinąć. Obaj za dość promocyjne ceny, co można uznać za niewątpliwy sukces.
Nie podobało mi się że Mourinho gdzie nie przechodził, tam ciągnął (lub do tego zmierzał) swoich pupili. Dla mnie sprowadzenie 32-letniego Deco byłoby wzmocnieniem, ale na teraz. Co będzie dalej to się pomyśli a ja nie znoszę takiej polityki transferowej. Nie po to wietrzyliśmy skład pozbywając się Crespo, Cruza czy Dacourta aby sprowadzać innych podeszłych wiekowo zawodników. Takie moje zdanie.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 02 wrz 2009, 11:10

Chciałem sprostowac. Suazo nie ma cech skrzydłowego. Jest szybki, ale to tylko szybkosc bez dryblingu, ze schodzenia do boku, bez dosrodkowania, wiec uzyteczna jest tylko gdy zostanie wypuszczony dobrym podaniem czy rywalizuje szybkosciowo z rywalem. Balotelli z kolei ma i wcale nie jest typowym srodkowym napastnikiem, wg mnie jego niesamowite wrzutki i swietny drybling, strzał powoduja ze wydajniejszy bedzie jako skrzydlowy, albo cofniety napastnik niz taka klasyczna 9 w stylu Huntelaara czy Van Nistelrooya. Owszem da rade, bo ma warunki fizyczne, ale ma tez zmysł do kreowania gry wiec szkoda to w nim zabijac i robic z niego tylko snajpera (choc zmina krwia pod bramka rywala tez imponuje).

Arnautovic jest kontuzjowany jeszcze wiec nie został zgłoszony do LM. Manicni i Quaresma tak, wiec chyba wyjdzie na moje, przynajmniej z tymi szansami gry.
Martin Pellegrino pisze:Mou zażyczył sobie Deco i Carvalho, a dostał Lucio i Sneijdera. Nie mówię, że ci drudzy prezentują słabszy poziom sportowy, ale widać, że nie wszystkie zachciewajki Portugalczyka są spełniane, tak jak to było w Chelsea.
Inter nie dogadał sie z Chelsea, wiec mial alternatywe. Nie mozna tego zwalac na niechec do spełniania zachcianek Mourinho - nie dokonano transkacji z Chelsea, wybrano inny wariant. Lucio w sumie przyszedł za darmo (Inter chyba pokrył koszty zerwania kontraktu) a cena za Sneijder to jak promocja. Poza tym trzeba pamietac ze Inter w rozmowach z Chelsea chciał wykorzystac fakt, że obaj gracze chcieli odejsc z klubu i oferty były, trzeba to przyznac, bardzo niskie. Mysleli ze Chelsea bedzie chciała sie pozbyc sie niechcianych graczy za bezcen. Poza tym w miedzy czasie byl transfer Ibry i klub nagle dostał wiecej mozliwosci finansowych. Tak to widze.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 176

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 02 wrz 2009, 11:45

Babel pisze: Lucio w sumie przyszedł za darmo
7-8 mln euro to Twoim zdaniem za darmo :?:

Tak w ogóle to nie ma czegoś takiego jak piłkarz przychodzący za darmo - nawet ci gracze ktorzy przychodzą po skończeniu kontraktu z inną ekipą, dostają "w nagrodę" kasę do ręki. Dla klubu jest ona tak czy inaczej kosztem transferowym.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 02 wrz 2009, 11:55

Oficjalnej ceny podanej nigdzie nie znalazłem, a transfermarkt.de lubi sobie podkoloryzowac wymiany np. Motta, Milito za Aquafreske zeby mogli sobie wycenic gracza. Uznalem ze te 7-8 milionów to koszty zerwania umowy. Czyli Lucio placi Bayernowi pieniedzmi Interu, ale w sumie jakby nie patrzec to Inter nie jest tu strona.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6612

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 02 wrz 2009, 11:56

Salas11 pisze: Teraz najistotniejsze. To wcale nie musiało być winą piłkarzy! Jest prawdopodobieństwo, że Mourinho źle dobrał taktykę pod skrzydłowych.
Nie prościej przyjąć że obaj są bez formy? Quaresma już w Barcelonie pokazał, że sztuczki to on robić potrafi ale pożytku z tego żadnego, w słabej lidze portugalskiej mógł czarować, ale tam nie musiał nawet biegać żeby Porto wygrywało (upraszczam). Forma Manciniego już przed transferem spadała, w Interze się nie odnalazł i to wystarczyło. Start tego sezonu pokazał, że obaj są w podobnej dyspozycji co rok temu więc nie wiem po co usprawiedliwienia że to złe polecenia taktyczne.
Salas11 pisze:Carvalho nigdy mi nie imponował, na boisku nie grzeszy inteligencją. Deco z kolei ma chwiejną formę i 32 lata na karku. Twarda ręka Morattiego i mamy za to uznaną firmę w osobie Lucio (choć miniony sezon taki sobie) i 25-letniego Sneijdera
Co do Deco się zgodzę, ale osobiście uważam, że Carvalho nie jest gorszym obrońcą od Lucio, za to popełnia zdecydowanie mniej błędów i jest stabilniejszy jeśli chodzi o formę.

Generalnie to Mou będzie głupi jeśli będzie próbował dalej forsować taktykę 4-3-3 z Ricardo i Mancinim jednocześnie widząc, że 4-3-1-2 bardzo dobrze funkcjonuje.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 02 wrz 2009, 12:02

Boromir pisze:Generalnie to Mou będzie głupi jeśli będzie próbował dalej forsować taktykę 4-3-3 z Ricardo i Mancinim jednocześnie widząc, że 4-3-1-2 bardzo dobrze funkcjonuje.
Popełniasz podstawowy błąd w ocenie sytuacji, nigdy nie można być pewnym że jedną taktyką zawojuje się świat. Do tego uwierz mi, system gry 4-3-1-2 ma wiele minusów które wybitniejszy trener wychwyci i wykorzysta. Warto wtedy mieć coś w zanadrzu w postaci alternatywnego ustawienia opartego na innych rozwiązaniach taktycznych.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 02 wrz 2009, 12:08

Salas11 pisze:Warto wtedy mieć coś w zanadrzu w postaci alternatywnego ustawienia opartego na innych rozwiązaniach taktycznych.
Które w zeszłym sezonie dała ciała i zostało szybko zmienione? Nie wydaje mi się, żeby tą taktyka Inter mógł zawojować świat, pomijając nawet to czy Balotelli mógłby grać na skrzydle czy nie.
Salas11 pisze: Do tego uwierz mi, system gry 4-3-1-2 ma wiele minusów które wybitniejszy trener wychwyci i wykorzysta
Każdy system ma minusy, nie ma jednego idealnego. Gra się takim, do którego skład pasuje najbardziej. Jeśli Quaresma będzie w formie nie widzę przeszkód, żeby grać 4-3-3. A jeśli nie - to po co?

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 02 wrz 2009, 12:11

Boromir pisze:Które w zeszłym sezonie dała ciała
Dawało ciała w wykonawstwie Manciniego z Quaresma. Pozniej na przykład w meczu z Juventusem w turynie gralismy tez 4-3-3 z Balotellim i Figo, w koncówce sezonu wygladało ono co najmniej solidnie. Oczywiscie ja jestem za 4-3-1-2 jako podstawowym ale czasem zagramy 4-3-3 bo moga przydarzyc sie np. kontuzje czy chcec dania odpoczynku tzw. rotacja.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 02 wrz 2009, 12:12

Właśnie, jeśli skrzydłowi będą w formie a z tego co ciągle wyczytuję prawie każdy skazuje Quaresmę i Manciniego na straty. Poczekajmy aż będą mieli okazję się wykazać. Dopiero dwie kolejki za nami.

Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 02 wrz 2009, 12:14

Chciałem sprostowac. Suazo nie ma cech skrzydłowego.
Suazo nie rywalizuje z Mancinim i Quaresma o pozycje skrzydlowgo, ale jako ofensywna opcja juz tak. Mourinho bedzie mial do wyboru postawic na Honduranina czy wprowadzic skrzydlowych. Panowi Q&M swoje szanse otrzymaja oczywiscie, ale co z tego bedzie mial Inter. Mi sie wydaje, ze lepiej dac wiecej minut Suazo i Arnautoviczowi, kiedy ten juz bedzie zdolny do gry bo pozycja Mario jako pierwszego ofensywnego rezerwowego wydaje sie niezagrozona.

Mou zażyczył sobie Deco i Carvalho, a dostał Lucio i Sneijdera.
Motta i Milito to rowniez nie pomysly trenera. Mourinho wskazal ogolnie pozycje wymagajace wzmocnienia (jeden lub dwoch napastnikow, dwoch pomocnikow i jeden srodkowy obronca), ale co do personaliow mial juz mniej do powiedzenia.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 02 wrz 2009, 12:21

Wy naprawdę wierzycie w to, że Quaresma bedzie dobrze grał? Mancini jeszcze może wrócić, ale Rysiek?

Awatar użytkownika
orzeu
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 449

Post Wyświetl pojedynczy post autor: orzeu » 02 wrz 2009, 12:28

Suazo właśnie jakbysmy mieli przejść w trakcie meczu do 4-3-3 to na bok nadaje się idealnie (mam tu w pamięci chociażby bdb zmianę w meczu z Lazio), bo potrafi na szybkości wejść w pole karne czy też w przypadku kontraataku szybko przenieść akcję na połowę rywala.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 176

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 02 wrz 2009, 12:44

Babel pisze:Oficjalnej ceny podanej nigdzie nie znalazłem, a transfermarkt.de lubi sobie podkoloryzowac wymiany np. Motta, Milito za Aquafreske zeby mogli sobie wycenic gracza. Uznalem ze te 7-8 milionów to koszty zerwania umowy. Czyli Lucio placi Bayernowi pieniedzmi Interu, ale w sumie jakby nie patrzec to Inter nie jest tu strona.
O 8 milionach wspominały też inne niemieckie media, także sądzę, że to właściwa cena. No jeżeli Lucio płaci pieniędzmi Interu, to raczej jego transfer nie jest za darmo (biorąc pod uwagę koszty włoskiego klubu). Ale swoją drogą ciekawe rozumowanie :wink: Szczególnie zważywszy, że zwykle każda suma transferowa to odstępne za zerwanie umowy. Może się czepiam...

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 02 wrz 2009, 14:14

Akurat "cena" jaką zapłacił Inter za pozyskanie Lucio byłaby nawet adekwatna do jego ostatniej formy i wieku. :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”