Arsenal FC (zbiorczy) - Strona 482

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Nowym trenerem Arsenalu po Emerym powinien zostać...

Ljunberg
2
8%
Vieira
1
4%
Pochettino
2
8%
Allegri
4
17%
Marcelino
2
8%
Nuno Espírito Santo
0
Brak głosów
Ancelotti
0
Brak głosów
Arteta
10
42%
Benitez
3
13%
ktoś inny
0
Brak głosów
Logan
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Re: Arsenal Londyn (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Logan » 17 lis 2008, 18:26

W obronie jest problem. IMO najlepszy stoper Arsenalu siedzi obecnie na ławce, a grają dwaj Francuzi, a właściwie to czterej, licząc bocznych rzecz jasna. Dodam, że i Gallas i Silvestre są lewonożni, przez co Willy musi grać z konieczności bliżej prawej strony boiska, co jest pewnym novum, raczej niepotrzebnym tuż po rozpoczęciu sezonu. Dwaj podstawowi na dzisiaj stoperzy powinni walczyć o pozycję drugiego obok Toure środkowego obrońcy. Ale Arsene woli inaczej...

Jestem daleki od śmiesznych i pozbawionych sensu sformułowań typu - Wenger musi odejść, Wenger jest skończony, Wenger się wypalił. Nasz manager (razem z zarządem, o czym wielu zapomina) zdecydował się na, nie ukrywajmy, nowatorską metodę budowania zespołu na tym poziomie piłki w Europie. Budowa jeszcze się nie zakończyła, potrzeba imo 1, 2 sezonów. I największym idiotyzmem byłoby w tym momencie usuwanie Wengera ze stanowiska (no i oczywiście całego zarządu), kupowanie paru grajków ok. 30-stki i liczenie, że to wpłynie korzystnie na drużynę.
Dajmy dokończyć człowiekowi robotę (plan długofalowy :!: ), a nie panikujmy jak praktycznie cała Europa (za wyjątkiem ManU z topowych klubów, za co im chwała), gdzie po kilku porażkach, słabszych występach, czy słabszym sezonie zwalnia się trenera.

Nie znam kibica Arsenalu, który upatrywałby klub z Emirates, jako faworyta do tryumfu w LM czy Premiership.
Media jak wiadomo od kilku sezonów skazują nas na zagładę. Tym większe zdziwienie budzą, pojawiające się newsy o kolejnej "niespodziance na Emirates" czy innej "nieoczekiwanej stracie punktów Arsenalu". Ludzie dajcie spokój, kto inny ma tu sięgać (póki co :) ) po laury zwycięstwa.

I jeszcze do transferów - Arsenal buduje drużynę praktycznie za grosze i śpi spokojnie.
Z kolei czyta się, że Liverpool, który przeprowadził masę transferów, wydał kupę kasy na mniej lub bardziej doświadczonych grajków, w obliczu kryzysu finansowego ( :] ), będzie musiał wyprzedać swoje największe gwiazdy, żeby ratować klub.
Spróbujmy docenić to, że jesteśmy firmą, która zarabia na siebie, a nie liczy na hojność Hicks'a, Gilleta, Romka czy jakiegoś Araba.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 19 lis 2008, 9:29

Mecze reprezentacji się jeszcze nie zaczęły, a Theo już ma poważny uraz :angry: i jak tu lubić te przerwy na reprezentacje ?

Coś z przemieszczeniem barku, z tego co się orientuje, dosyć poważny uraz i może go wykluczyć z gry na dłuższy czas. Eboue już jest połamany, więc i tak już nasza cienka kadra i słaba forma nie ma łatwo, a tu kolejne urazy podstawowych graczy. Pewnie Kolo będzie na prawym skrzydle biegał :roll:
akurat przed meczami wyjazdowymi z City i Chelsea :x

Co do kadry Anglii, kontuzje mają: Steven Gerrard, Frank Lampard, Wayne Rooney, Rio Ferdinand, Wes Brown, Joe Cole, Ashley Cole, Emile Heskey, Theo Walcott i Joe Hart. Chyba na Niemców zagram.

Onet donosi, że Wojtek Szczęsny połamał sobie ręce podczas treningu ze sztangą. Na stronie nic o tym nie piszą, ale onet sobie chyba tego akurat nie wymyślił :think:

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 19 lis 2008, 11:28

fieldy pisze:Theo już ma poważny uraz
Czytałem, że nawet miesiąc pauzy wchodzi w grę :roll: No ładnie ... czyli przed kluczowymi dla nas meczami tracimy jeden z naszych motorów napędowych. Teraz pytanie kto na prawej. Jak na moje oko chyba Diaby, zresztą innych opcji (poważnych) nie widzę. Do środka Wenger przesunie Songa, a za nimi Fabregasem pewnie Denilson ... i coś czuje, że ponownie będziemy grać tylko jednym napastnikiem.

W ogóle doszły mnie słuchy, że Wenger myśli nad wypożyczeniem Veli do Hull. Ja rozumiem, że wraca niedługo Eduardo, troszkę później Tomas, ale znająć życie długa ławka nam się przyda i pozbywanie się takiego zawodnika IMO byłoby dużym błędem.
fieldy pisze:Onet donosi, że Wojtek Szczęsny połamał sobie ręce podczas treningu ze sztangą. Na stronie nic o tym nie piszą, ale onet sobie chyba tego akurat nie wymyślił
Może od ojca się dowiedzieli :think: Swoją drogą trzeba być artystą, żeby sobie obie łapy połamać :roll:

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 19 lis 2008, 12:34

Miesiąc pauzy? The Sun mówi o TRZECH miesiącach przerwy Anglika.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 19 lis 2008, 14:28

na bbc też piszą o 3 miechach. znając nasze szczęscie [tzn. nie twoje red :D] to będą 3 miechy, albo lepiej.

Czy Diaby na prawym może grać ? Pewnie mógłby, ale też Denilson, czy Cesc już tam grali. Może Nasri na prawym, a Diaby na lewym ?

Co do wypożyczenia Veli, ja bym go zostawił i wbrew temu co pisałem przed sezonem o Nicklasie - Duńczyka bym sprzedał. Ma chłopak swoje zalety, ale ma spore wady, które będzie mu ciężko wyeliminować, choć jest młody. On piłki nie potrafi przyjąć :?
Wiec bym Veli nie wypożyczał.

George Jung
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: George Jung » 19 lis 2008, 18:07

w miejsce Walcotta wprowadziłbym Vele, podobny styl grania. Vela operowałby na lewym skrzydle, na prawej wymieniający się Nasri z Denilsonem, na dm-ie Song , za Adebayorem Cesc. w ustawieniu z dwoma napastnikami Robin częsciej mógłby schodzić na prawą a Denilson na ławe. Mam nadzieje że Wenger pokaże, że ma jaja i nie zażartuje sobie z nas wymyślając Toure na prawej pomocy. swoją drogą to kto wtedy grałby na prawej obronie? może innym rozwiązaniem jest Ramsey .

Powtarza się sytuacja z poprzedniego sezonu, znowu zaczyna brakować wartościowych zmienników ale Wenger nie wyciąga z tego żadnych wniosków.

Wenger out.

zamelcia
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: zamelcia » 19 lis 2008, 18:39

zawsze jest też szansa na to że na prawej zagra Wilshere, w końcu Wenger wystawia go zwłaszcza po tej stronie boiska no i ma teraz okazje żeby dać mu zagrać od początku w lidze, zresztą chłopak pokazał w CC że grać potrafi i na szanse zasługuje.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 19 lis 2008, 18:49

Jacka bardzo bym chciał zobaczyć, ale nie łudźmy się. Chłopak ma 16 lat, Wenger na niego nie postawi w lidze. Jeszcze nie, może ewentualnie na ławce usiądzie i kiedyś tam wejdzie na końcówkę, ale od początku grac nie będzie.

Logan
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Logan » 19 lis 2008, 19:31

Nie ma co liczyć na niespodzianki. W pomocy będzie grała trójka Nasri, Cesc, Denilson. Czwartym pomocnikiem będzie ktoś z dwójki Diaby/Song, aż do momentu powrotu Eboue. W ataku Van Persie i Ade.
Oczywiście miło by było zobaczyć w jakimś meczu na skrzydle naszego Jacusia, jednak Liga to nie CC i tutaj każda drużyna gra umotywowana na 100%.

fieldy pisze: Co do wypożyczenia Veli, ja bym go zostawił i wbrew temu co pisałem przed sezonem o Nicklasie - Duńczyka bym sprzedał..
Zawsze jak widziałem Nicklasa w reprezentacji, to grał jak facet. W Arsenalu gra jak panienka, z paroma przebłyskami. Ja bym nie oceniał go za ostatnie mecze surowo, bo miał cholernie ciężkie zadanie grać samemu przeciwko obrońcom ManU i Villi. A że Duńczyk nie jest "samograjem", potrafiącym zrobić coś z niczego, to wyglądało to tak jak wyglądało, czyli tragicznie. Bendtner zdecydowanie lepiej gra jak ma kogoś obok siebie. Sprzedać go - nie, wypożyczyć być może.

Co do Veli to przed sezonem i krótko po jego rozpoczęciu myślałem że Wenger mimo swoich zapowiedzi że to "drugi Eduardo", jednak będzie go wystawiał na skrzydle, robiąc z niego takiego gracza jakim był Nani dla United w zeszłym sezonie. I powiem że dziwiło mnie, że tego nie robi, bo Vela ma wszystko technikę szybkość, i nawet potrafi się trochę poprzepychać z niezasilnym rywalem.
Ale jak zobaczyłem mecze w Pucharze Ligi i parę jego "popisów" w grze defensywnej, to zrozumiałem czemu Wenger widzi go jedynie w ataku :lol:
To nie Hiszpania i niestety pewne podstawy gry defensywnej skrzydłowy w Anglii musi mieć.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 20 lis 2008, 17:01

Wenger stwierdził, że nie ma żalu do Capello, ani do FA o kontuzję Theo - niepodobne to do niego.
Za to powiedział, że termin tych meczów [jakby nie było towarzyskich] korzystny nie jest. Przed ekipami [z różnych krajów] kluczowe mecze w LM i zwłaszcza dla wysp - bardzo ważny okres świąt, gdzie nasilenie meczów jest spore.
Theo już po operacji, ma pauzować co najmniej 3 miechy :? Wenger mówi, ze zagrożenia końca kariery nie ma [tego by jeszcze brakowało]. Pewnie nie wszyscy wiedzą - Theo miał już problemy z barkiem. Tyle, że z lewym, teraz z prawej strony się połamał.

Eduardo jest tydzień od rozpoczęcia treningów :jupi: oby nie za wcześnie, jak już ma wrócić, to niech będzie zupełnie zdrowy.

no i na koniec oficjalne potwierdzenie kontuzji Szczęsnego. Wcześniej były głosy, że nie zagra już w tym sezonie. Na stronie piszą, że 3 miesiące będzie się leczył, co dalej - nie wiadomo.

W ogóle kiepsko przed meczem z City. Ade i Vela po długich podróżach na kadry. Kolo się połamał :!: i nie wiadomo czy zagra. A trzeba pamiętać, że Sagna i Eboue są już połamani - nie mamy nikogo na prawą obronę, na pomoc też nie, bo Cesc zawieszony, Eboue i Theo połamani.

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 20 lis 2008, 19:06

No i do kompletu wypada dodać Toure, który ma jakieś problemy z łydką. Także widać nasi zaliczyli kolejny udany wypad na mecze reprezentacji :roll: Wenger powinien się postawić i zrobić podobnie jak Chelsea, która nie puściła Ballacka ... a tak idzie gorący okres i na ES szpital jak to bywa o tej porze roku ... co roku.

Logan
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Logan » 20 lis 2008, 19:14

fieldy pisze:Eduardo jest tydzień od rozpoczęcia treningów :jupi: oby nie za wcześnie, jak już ma wrócić, to niech będzie zupełnie zdrowy.
Żeby nie było :) - Eduardo trenuje indywidualnie już od ponad tygodnia. Głównie biega, ale też np. bawi się piłką.
Wengerowi prawdopodobnie chodziło o powrót do normalnych sesji z całą drużyną (tzn. ze zdrową częścią). Z nogą Dudu już wszystko gra, bardziej chodzi tu o przygotowanie fizyczne i wytrzymałość.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 21 lis 2008, 8:04

Kontuzje nie są największym problemem Arsenalu. Od dawna twierdziłem, że taka zbieranina ludzi z wielu zakątków świata drużyny stworzyć nie potrafi.

http://www.skysports.com/story/0,19528, ... 00,00.html

Awatar użytkownika
rbortniczuk
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rbortniczuk » 21 lis 2008, 9:24

red85 pisze:Kontuzje nie są największym problemem Arsenalu. Od dawna twierdziłem, że taka zbieranina ludzi z wielu zakątków świata drużyny stworzyć nie potrafi.

http://www.skysports.com/story/0,19528, ... 00,00.html

Pokaż mi drużynę w Anglii, która taką zbieraniną nie jest, w najmnieszym stopniu chyba Aston Villa, Wielkie drużyny skazane są chyba na narodowościowy mix

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 21 lis 2008, 9:30

Co do Gallasa, link mi nie działa ale sie domyślam o co chodzi.
Gallas ma dość, Gallas uważa się za nie wiadomo kogo, poucza innych. Szkoda, że jako kapitan nie jest liderem na boisku, szkoda że chyba zapomniał jak on potrafił zawieść kibiców swoim głupim zachowaniem, albo słabą grą. Nie powinien zapominać, ze przez ten czas co Arsenal nic nie wygrywa sam jest częścią zespołu.
Jakieś 1,5 roku temu bym tak nie powiedział, ale dziś ? Płakał po nim nie będę, jak odejdzie.

p.s.

teraz dyskusje o walce klubów i reprezentacjami, czy też związkami można toczyć tu: http://www.swiatpilki.com/viewtopic.php ... 25#p423825

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”