FMy - Strona 484

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
rbortniczuk
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Re: FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rbortniczuk » 30 lis 2008, 9:26

Co do tematu to przypomni mi ktoś w którym pliku i co trzeba pozmieniać aby w reprezentacji Niemiec grali prawdziwi piłkarze itp :?:
Stosujecie przed sezonem trening przygotowawczy
1.to plik fake ponoć ten z poprzedniego fma pasuje do tego
2. tak, ostry trening siłowy i szybkościowy (trch taktyki i panowania nad piłką nie zawadzi) dla wszystkich oprócz bramkarzy + plus spora ilość sparingów

Awatar użytkownika
peepe
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: peepe » 30 lis 2008, 10:13

Loczek

"I can't play the game due to an XML parsing error

If you have a shortcut on your desktop you can do the following:

* Right-click on the FM shortcut.
* Choose "Properties" from the pop-up menu.
* In the "Target" field, add the --reset_preferences command line option after "fm.exe", so it should look like this:
"C:\Program Files\Sports Interactive\Football Manager 2009\fm.exe" --reset_preferences
* Press OK and then try to run the game as normal, using the shortcut.

You'll want to remove the command after you run the game, as otherwise it will continue to reset your preferences every time you launch.

If you don't have a shortcut you can make one and then perform the instructions on the shortcut you've made.

* If you purchased and installed the game through Steam you should be able to find the fm.exe in the following directory:
C:/Program Files/Steam/SteamApps/Common/Football Manager 2009/
* If you purchased and installed the game from a boxed DVD copy you should be able to find the fm.exe in the following directory:
C:/Program Files/Sports Interactive/Football Manager 2009/"

probowales tego? podobno sposob od SI

Awatar użytkownika
Toudinho
Hala Madrid

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Toudinho » 11 gru 2008, 17:24

A jak u was grają napastnicy? U mnie Benzema dno noty po 5,8... Cavani jeszcze gorzej Nimani strzalal w lidze 28 goli przyszedł do mnie 1 bramka noty 5,0...a nappastnicy rywali po 20 goli moi 5... za to hamsik i sneijder maja po 12 goli...gra napadziorow to chyba bug...

Awatar użytkownika
peepe
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: peepe » 11 gru 2008, 20:28

Gram taktyka 1-4-2-3-1 i na poczatku nie wygladalo to rozowo. grajac Realem szybko pozbylem sie Ruuda, Raul strzelal sporo bramek ale nie pasowal mi jakos, szukalem kogo innego. W drugim sezonie Ajax zaproponowal mi za 7mln ojro Huntelaara to go wzialem, mialem jeszcze Rossiego i Raula. Zonglowalem nimi i efekty nie byly dobre. Dopiero jak praktycznie caly sezon gralem Hunterem to naprawde ladowal bramke z bramka. To bylo w trzecim sezonie, w pierwszych dwoch Sneijder byl najlepszym strzelcem druzyny i to ze spora przewaga nad reszta. gral na ofensynwym srodkowym pomocniku ze strzalka do pola karnego.
Noty napastnik ma czesto ponizej 6 i w sumie to normalne, sa mecze gdy pomocnicy robia cala gre i napadzior nawet pilki nie wacha:)

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 11 gru 2008, 20:40

a ja tam takich problemów nie mam. Gram niewiele, ale w Udine mój czołowy napasnik czyli Quagliarella, strzelił w 23 meczach 20 goli (system 4:3:3) i ma średnią 7,45. Podobnie jak Di Natale, ale on gra jako OPL więc tylu goli nie strzela...

Awatar użytkownika
Fabio Paim
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fabio Paim » 11 gru 2008, 22:32

Ja sobie dałem spokój po 3 nieprzespanych nocach przy FM09. To nie na moje nerwy jest ;P ale znając życie pewnie niedługo do niego wrócę, muszę tylko trochę odpocząć :p
Kilka słów do tych którzy nie grali i zastanawiają się czy zacząć:
Główną i zasadniczą zmianą w porównaniu do poprzednich części jest taktyka. Mianowicie - posiadanie 2 taktyk (ofensywnej i defensywnej) to minimum, najlepiej jak ma się jeszcze dwie-trzy pośrednie. Niestety minęły czasy kiedy to się jechało kilka sezonów jedną taktyką i wygrywało wszystko po kolei. Rozegrałem jeden sezon Milanem, na półmetku byłem drugi z punktową stratą do Interu (grałem jedną taktyką), druga część sezonu to koszmar, ostatecznie zająłem ledwo 4 miejsce, a większość meczy to szukanie odpowiedniej taktyki, bo ta która sprawdzała się w pierwszej części sezonu kompletnie zawiodła, klapa... Ściąganie taktyk z neta raczej nic nie da, bo trzeba ułożyć ją pod zespół i uwzględnić jakiego typu zawodników się posiada. Kolejna rzecz na którą zwróciłem uwagę to modyfikacja taktyki w trakcie meczu, słuchanie się asystenta w trakcie meczu to podstawa bo bardzo dobrze weryfikuje przebieg spotkania i podpowiada co zmienić: np, ścisłe krycie, pressing, agresywną grę czy wymuszenie gry słabszą nogą u przeciwnika. Podpowiada kto nie nadąża za akcją, komu nie wychodzi szybkie rozgrywanie piłki czy nawet to że mamy za dużą lukę między pomocą i atakiem. Jeszcze kilka rzeczy zasadniczo się zmieniło ale nie chce mi sie rozpisywać. Może dodam jeszcze, że w porównaniu z FM09 zaniżono statystyki nie których piłkarzy, np. Rooney, Tevez, Etoo, szczególnie napastników. Zauważyłem też kilku którzy w liczbach biją na głowę prawie wszystkich na swojej pozycji: m.in. Srna, Palombo czy Lassana Diarra. No i trochę denerwuje postawa City bo kupują każdego kto im na myśli przyjdzie, u mnie w pierwszym sezonie nawalili transferów za około 100mln ojro, o drugim okienku transferowym nie wspomne :roll:
Podsumowując muszę przyznać że koledzy z SI games się postarali, gra jest wymagająca i jeśli jesteś typem który liczy na łatwe zwycięstwa ściągając jakąś zajebiaszczą uniwersalną taktyke z neta to się lepiej nie bierz za tą odsłonę FMa :lol: Nie zdziwcie się jeśli w pierwszy meczu dostaniecie baty od jakiegoś beniaminka bo przeciwnik jak może wykorzystuje nasze luki i niedopatrzenia w taktyce :wink: Radze też nie przesadzać z ciągłym szukaniem taktyki przez cały sezon, bo zawodnicy nie będą mogli się zgrać, cały czas zmieniając im polecenia indywidualne. Z resztą co ja tam wiem o FMie, przeczytajcie sobie ten poradnik, bo na prawdę warto, nie tworzyli go gracze a osoby które uczestniczyły przy tworzeniu gry, nie zraźcie się tylko, że po angielsku :wink: Przeczytanie go z pewnością poprawi waszą menadżerską wiedzę 8) Tactical Theorems & Frameworks ‘09

Awatar użytkownika
peepe
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: peepe » 11 gru 2008, 23:51

Fabio Paim pisze:posiadanie 2 taktyk (ofensywnej i defensywnej) to minimum
Ja po dwoch sezonach kombinowania, prob i bledow, w trzecim i czwartym gralem tyko jednym ustawieniem, be zmian i wygraywalem wszystko w cuglach. ale poczatki faktycznie byly ciezkie
Fabio Paim pisze:Zauważyłem też kilku którzy w liczbach biją na głowę prawie wszystkich na swojej pozycji: m.in. Srna, Palombo czy Lassana Diarra.
wszystkich mam, za niewygorowana cena mozna latwo ich pozyskac a graja zacnie.
Fabio Paim pisze:denerwuje postawa City bo kupują każdego kto im na myśli przyjdzie, u mnie w pierwszym sezonie nawalili transferów za około 100mln ojro, o drugim okienku transferowym nie wspomne
przynajmniej realistycznie, zoabcyzmy co zrobia w realu;)

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 129

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 15 gru 2008, 1:29

Tak będę się trochę do postu Fabio Paima odwoływał ^^

FM09 w sumie jest dużo trudniejszy od wcześniejszych wersji, ale też nie jest na jakimś poziomie gdzie nie da się nic ugrać grając nawet lekko słabszym zespołem. Problem polega na tym, że pod każdego rywala trzeba zupełnie inaczej przystosować zespół. We wcześniejszych edycjach miałem polecenia indywidualne cały czas te same i było ok, tutaj już kolorowo nie było. Pierwszy sezon Valencią skończyłem na 3 miejscu, ale jakoś dziwnie było, że Villareal osiadło poza top10, a Sevilla biła się o utrzymanie :rotfl:
Najważniejsze w tym FMie to trzymanie się jednej taktyki. Cały sezon na jednej taktyce daje najlepsze efekty (polecenia indywidualne ofc ulegają zmianom). W momencie gdy co kilka spotkań zmieniałem ustawienie zawodników na boisku to większość meczy przegrywali. Przystosowanie się do nowej taktyki trwa średnio 7-8 spotkań więc jedynie rozsądnie jest podczas sparingów to zrobić. Sam zresztą polecam około 12-15 towarzyskich przed rozpoczęciem sezonu + trening siłowy z intensywną siłą i aerobikiem. No i gdy zespół łapie jakiś dołek podczas sezonu to nie zmieniać taktyki bo to jeszcze pogłębia problemy. Po kilku meczach i tak wszystko wraca do większej normy. Co do asystenta to się zgodzę, że trzeba słuchać, porady często pomagają. Natomiast te gadanie o zbyt dużych dziurach między liniami lepiej olać. Nic to zupełnie nie daje i nie zmienia. Ktoś tam wcześniej pisał o Barcelonie, że przepakowana. Pełna zgoda ^^ na koło 10 meczy wygrałem 1, zremisowałem 1, a reszta to porażki. A próbowałem przeróżnych rozwiązań, od ultradefensywy, przez normę do ultraoffensywy. W LM też praktycznie ciągle półfinał minimum :shock:
City niby kupuje, a w sumie nic specjalnego tam w pucharach nie grają więc olać.

Co do transferów jeszcze... trochę ceny czasem są dziwne. Z takich perełek co widziałem to Barca kupiła Pandeva za 48 mln., Palacio za 43 mln., Gomeza za 39 mln., City Santa Cruza za 29 mln., Heitingę za 25 mln., czy Chelsea Srnę za 32 mln. Sumy czasem takie lekko nierealne i dziwaczne.

Swoją drogą tak już z ciekawostek to znalazłem fajnego grajka. Typowa zapchajdziura, może grac wszędzie w pomocy poza DM i zawsze gra zajebiście. Kupiłem go z Lanus'a za 900 tyś. Sporo bramek do tego strzela. Prognozy też ma niezłe...

http://img512.imageshack.us/img512/3159/blancosz9.png

Awatar użytkownika
Fabio Paim
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fabio Paim » 15 gru 2008, 10:09

Sammyy
Ja pisząc o kilku różnych taktykach nie miałem na myśli, zmianę ustawień zawodników na boisku, tylko tak jak Ty piszesz zmianę ustawień indywidualnych. Cały czas grałem taktyką 4-1-2-1-2 i tak np. przy ultradefensywnej strzałki bocznych obrońców idą do tyłu, a przy ofensywnej do przodu, o polecaniach nie mówię, bo na każdy mecz było inaczej - grając ofensywnie boczni obrońcy grali wysoko i zawsze na koniec meczu mieli najwięcej kilometrów na liczniku, dużo rajdów, grali szybką piłkę najczęściej klepiąc z dwoma środkowymi pomocnikami, wszystko bardzo ładnie wyglądało bo często kończyło się ich wrzutką i bramką, niestety kiedy nie wyszło szło kontra i bramka na konto przeciwnika, można by pisać tak o każdej pozycji, ale po co :P Co do gry kilkoma taktykami to niektórzy uważają inaczej, za ofensywną przyjmują 3-4-3, normalną 4-2-3-1 a defensywną jeszcze inną i na wyniki nie narzekają, z tym że jeden sezon jest zmarnowany na przyzwyczajenie się zawodników do taktyk.
Sammyy pisze:Natomiast te gadanie o zbyt dużych dziurach między liniami lepiej olać. Nic to zupełnie nie daje i nie zmienia.
no nie do końca się zgodzę, bo np. gdy grasz czterema pomocnikami i trzech będzie typowo ofensywnych i jeden defensywny to zrobi się za duża dziura między linią obrony i pomocy i rywale mogą to wykorzystać.
Sammyy pisze:Barca kupiła Pandeva za 48 mln.
a to ciekawe bo mi Lazio oferowało Pandeva za niecałe 5mln, złożyłem oferte, ale nie zaakceptował mojej propozycji tylko przeszedł do Realu... Niezła różnica, 4.8 a 48 baniek :P

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 129

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 15 gru 2008, 11:56

A no to chyba, że tak, źle zrozumiałem :)
Fabio Paim pisze:no nie do końca się zgodzę, bo np. gdy grasz czterema pomocnikami i trzech będzie typowo ofensywnych i jeden defensywny to zrobi się za duża dziura między linią obrony i pomocy i rywale mogą to wykorzystać.
Mi o tych 'dziurach' gadał nawet przy grze 4-2-3-1 z dwoma DMami więc przestałem na to zwracać uwagę. Zresztą teraz i tak gram cały czas praktycznie 4-4-2, z tego co zauważyłem grając kilkoma zespołami przy tym najlepsze wyniki się osiąga tymi lekko słabszymi zespołami jak Valencia, Sevilla etc. Przy grze na 1 napastnika strzelałem zawsze o wiele mniej bramek, a teraz mam najskuteczniejszy atak w lidze :rotfl:
Fabio Paim pisze:a to ciekawe bo mi Lazio oferowało Pandeva za niecałe 5mln, złożyłem oferte, ale nie zaakceptował mojej propozycji tylko przeszedł do Realu... Niezła różnica, 4.8 a 48 baniek :P
To jest to samo jak Realem będziesz chciał kogoś kupic z np. Villarrealu. Cazorla czy Rossi wedle ich mniemania wynoszą ~50 mln. NIby napięta sytuacja między klubami, ale bez przesady ;)

Awatar użytkownika
DominoWalcz
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DominoWalcz » 15 gru 2008, 18:38

Witam!
Instalowal ktos moze fm'a09 na Viscie? U mnie problem polega na tym, ze nie moge zgrac cracka, a chec grania siega zenitu :( . Poratuje ktos?

Awatar użytkownika
Snipp_
Bianconeri
Reputacja: 3

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Snipp_ » 15 gru 2008, 19:02

DominoWalcz pisze:Poratuje ktos?
KUP KUWA ORYGINAŁA!

Nie dziękuj.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3328

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 15 gru 2008, 19:51

DominoWalcz pisze:Witam!
Instalowal ktos moze fm'a09 na Viscie? U mnie problem polega na tym, ze nie moge zgrac cracka, a chec grania siega zenitu :( . Poratuje ktos?
Klikasz prawym przyciskiem myszki na pliku z crackiem i wybierasz "kopiuj" nastepnie wchodzisz do katalogu z gra i ponownie naciskajac prawy klawisz myszki wybierasz wklej i dajesz zastap.

Czlowieku jak juz chwalisz sie ze masz pirata i szukasz porady to przynajmniej opisz dokladnie problem bo napisales to tak jakbys nie potrafil kopiowac plikow.

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 53

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 16 gru 2008, 16:00

Mam problem z kodem licencyjnym ... zainstalowałem grę i chce ją odpalić a tu mi wyskakuje że skończył mi się termin ważności i mam wpisać jakiś kod wie ktoś o co się rozchodzi :?:

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 721

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 16 gru 2008, 17:46

co do gry napastnikow to cos mi sie nie podoba.kupilem Adebayora za 85 mln(troche nierealny rynek to tez wada) i gra piach.jedynie co mi strzela to Pato.Paloschi w drugim sezonie w 16 meczach 0 bramek.Di Gennaro 6.za to Hamsik u mnie narazie 7 w drugim sezonie gry.narazie na krola strzelcow idzie u mnie w drugim seoznie po 27 meczach uwaga...Inler z 13 bramkami....

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”