Liga Mistrzów (zbiorczy) - Strona 494

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
ODPOWIEDZODP

Najlepszy zwycięzca LM w historii?

PSG 2025
2
8%
Real 2016/2017/2018
4
17%
Real 2014
0
Brak głosów
Bayern 2013
6
25%
Bayern 2020
2
8%
Barcelona 2009
0
Brak głosów
Barcelona 2011
0
Brak głosów
Barcelona 2015
3
13%
Juventus 1996
0
Brak głosów
Marsylia 1993
1
4%
Inny
6
25%
Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 181

Re: Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 12 gru 2013, 9:37

czarny samael pisze:I czy nie Bayern miał dwa lata temu problem z wyjściem z grupy, a w międzyczasie załapał formę i stał się naprawdę groźny?
To już 4 lata minęły od tego momentu ;)

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6735

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 12 gru 2013, 9:47

czarny samael pisze:Pamiętacie parę lat temu jak wszyscy chcieli wylosować bodaj Juve, Real był murowanym faworytem, w styczniu kompletnie pogubił formę i Juve - jak zwykle - wygrało z Hiszpanami.
Było odwrotnie. To Juventus Capello szedł jak burza w lidze i w Europue, a Real grał przeciętnie. Do lutego jednak zmienił się trener (Luxemburgo przyszedł), zanotowali jakąś tam serię zwycięstw, Juventus miał corocznego noworocznego kaca trwającego do marca i dwumecz był bardzo wyrównany.

Awatar użytkownika
KajoFC
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 60

Post Wyświetl pojedynczy post autor: KajoFC » 12 gru 2013, 10:03

Jakie poszczególne zespoły mają możliwości w poniedziałkowym losowaniu:

FC Bayern
-Galatasaray Istanbul(7)
-Olympiakos Piraus(7)
-Arsenal London(5)
-Zenit St. Petersburg(7)
-AC Milan(7)

Manchester United
-Galatasaray Istanbul(7)
-Olympiakos Piraus(7)
-Schalke 04(5)
-Zenit St. Petersburg(7)
-AC Milan(7)

Bayer 04 Leverkusen
-Real Madrid(7)
-Paris St. Germain(7)
-FC Chelsea(5)
-Atletico Madrid(7)
-FC Barcelona(7)

Real Madrid
-Bayer 04 Leverkusen(5)
-Olympiakos Piraus(7)
-Manchester City(5)
-Schalke 04(5)
-Arsenal London(5)
-Zenit St. Petersburg(7)
-AC Milan(7)

Galatasaray Istanbul
-Manchester United(5)
-Paris St. Germain(7)
-FC Bayern(5)
-FC Chelsea(5)
-Borussia Dortmund(5)
-Atletico Madrid(7)
-FC Barcelona(7)

Paris St. Germain
-Bayern 04 Leverkusen(5)
-Galatasaray Istanbul(7)
-Manchester City(5)
-Schalke 04(5)
-Arsenal London(5)
-Zenit St. Petersburg(7)
-AC Milan(7)

Olympiakos Piraus
-Manchester United(5)
-Real Madrid(7)
-FC Bayern(5)
-FC Chelsea(5)
-Borussia Dortmund(5)
-Atletico Madrid(7)
-FC Barcelona(7)

Manchester City
-Real Madrid(7)
-Paris St. Germain(7)
-Borussia Dortmund(5)
-Atletico Madrid(7)
-FC Barcelona(7)

FC Chelsea
-Bayer 04 Leverkusen(5)
-Galatasaray Istanbul(7)
-Olympiakos Piraus(7)
-Zenit St. Petersburg(7)
-AC Milan(7)

Schalke 04
-Manchester United(5)
-Real Madrid(7)
-Paris St. Germain(7)
-Atletico Madrid(7)
-FC Barcelona(7)

Borussia Dortmund
-Galatasaray Istanbul(7)
-Olympiakos Piraus(7)
-Manchester City(5)
-Zenit St. Petersburg(7)
-AC Milan(7)

Arsenal London
-Real Madrid(7)
-Paris St. Germain(7)
-FC Bayern(5)
-Atletico Madrid(7)
-FC Barcelona(7)

Atletico Madrid
-Bayer 04 Leverkusen(5)
-Galatasaray Istanbul(7)
-Olympiakos Piraus(7)
-Manchester City(5)
-Schalke 04(5)
-Arsenal London(5)
-AC Milan(7)

Zenit Petersburg
-Manchester United(5)
-Real Madrid(7)
-Paris St. Germain(7)
-FC Bayern(5)
-FC Chelsea(5)
-Borussia Dortmund(5)
-FC Barcelona(7)

FC Barcelona
-Bayer 04 Leverkusen(5)
-Galatasaray Istanbul(7)
-Olympiakos Piraus(7)
-Manchester City(5)
-Schalke 04(5)
-Arsenal London(5)
-Zenit St. Petersburg(7)

AC Milan
-Manchester United(5)
-Real Madrid(7)
-Paris St. Germain(7)
-FC Bayern(5)
-FC Chelsea(5)
-Borussia Dortmund(5)
-Atletico Madrid(7)

Arsenal naprawdę sobie zrobił pod górkę nie kończąc swojej grupy na pierwszym miejscu... City też za kolorowo zbytnio nie ma. Co do Chelsea mam nadzieję, że to wylosujemy AC Milan lub Galatasaray ;) świetnie by było zobaczyć Didiera znowu na SB :D

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6332
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 12 gru 2013, 10:10

Ja przypomnę losowania Arsenalu w tym sezonie. W Europie: Fenerbahce w kwalifikacjach; Borussia, Napoli i OM w grupie. Na krajowym podwórku: WBA, Chelsea, Tottenham. Jak dla mnie to pewne, że w 1/8 trafimy na Bayern.

Wczorajszy mecz odstany, odfajkowany, przy absolutnie najmniejszym nakładzie sił jaki dało się włożyć. Cała druga połowa wyglądała tak, jakby oba zespoły liczyły na remis w Marsylii. Napoli nie miało nawet okazji by strzelić 3 gole, Arsenal w ogóle nie miał żadnej okazji. Szkoda czerwonej kartki dla Artety, ale trzeba przyznać że sędzia wykazał się nieziemską niekonsekwencją. W pierwszej połowie Maggio i Behrami popełnili razem chyba kilkanaście fauli taktycznych i nie dostali żadnej kartki, w drugiej połowie Arteta popełnił 1 i dostał 2 kartki :badziewie: Jak dla mnie sędzia ewidentnie chciał przyspieszyć to nudne jak flaki z olejem spotkanie czerwoną kartką z kapelusza, szkoda tylko że zespół który gra dalej w LM został poszkodowany.

Wczorajsza porażka 2:0 to odzwierciedlenie zwycięstwa 2:0 w Monachium. Kolejny dowód na to, że przy 2 klasowych zespołach nawet przy 3 bramkach przewagi nie należy lekceważyć rywala, bo może zrobić się gorąco.

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 806

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 12 gru 2013, 11:13

sickstick pisze:Jak dla mnie to pewne, że w 1/8 trafimy na Bayern.
I wcale imo nie będziecie stać na z góry przegranej pozycji.Oczywiście Bayern będzie zdecydowanym faworytem dwumeczu z kim by nie grał,ale Arsenal w poprzedniej edycji LM,a City przedwczoraj pokazali iż Monachijczycy są do ugryzienia nawet na swoim terenie.
janop pisze:Szczególnie takie Sociedad i Juve pokazały, że są lepsze od tych "słabiaków"
Sociedad to przynajmniej grupę miało w miarę silną,choć zaledwie jeden punkt i jedna bramka chluby im nie przynosi.Juve za to się zbłaźniło,bo grupę mieli jak ta lala :wink: Liczę iż Galata trafi na United lub Chelsea i powrót Manciniego do Anglii :wink:

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2465

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 12 gru 2013, 17:52

Ja tam liczę na finał Atletico - Real i wygraną Atletico. to byłby historyczny moment

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 12 gru 2013, 18:12

janop pisze: Szczególnie takie Sociedad i Juve pokazały, że są lepsze od tych "słabiaków". Chyba jestem w mniejszości, ale osobiście wolę oglądać MISTRZÓW krajów, czyli Olympiakos i Galatę od przepłaconych gwiazdek. A LE bardzo fajna. Jaram się. Zresztą spotkań jest tyle, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Trochę rozumiem ten romantyzm bo pamiętam czasy jak w LM rywalizowali tylko mistrzowie krajów i taka Legia w grupie eliminowała mistrza Anglii. Jasne, różnorodność była fajna i czasem trafiały się niespodzianki. Z drugiej strony te czasy już nie wrócą i obecnie dysproporcje między ligami są za duże na taki model. Piłką niestety rządzi kasa i zakręcanie kurka najbogatszym, których przez tyle lat tuczono doprowadziłoby do rozłamu. Wiadomo, reformy UEFY w znaczącym stopniu się do tego przyczyniły bo szybko oddzieliły bogatych od biednych, sprawiły, że bogaci stali się jeszcze bogatsi a biedni jeszcze biedniejsi. Kiedyś kibicowało się mistrzom "egzotycznych" lig, obecnie sympatyzuje się z tymi słabszymi klubami z mocniejszych lig bo mistrzów-kopciuszów zdolnych do walki z gigantami jest bardzo niewielu. IMO to też nie jest dobre, że gra po 4 przedstawicieli niektórych lig ale nie wyobrażam sobie też obecnie sytuacji ligi samych mistrzów bo UEFA sama nakręciła to, że między ligami są takie różnice.

W dodatku w obecnej sytuacji liga samych mistrzów byłaby nużąca. Bo jednak co to za frajda oglądać kilkanaście spotkań gdzie gra toczy się do jednej bramki żeby w 1 na 5 czy 6 meczów "kopciuszek" podjął walkę. Można wiele złego pisać o Platinim ale ostatnia reforma dała pewną, niewielką bo niewielką ale jednak furtkę słabszym klubom stąd w ostatnich latach pojawia się w fazie grupowej kilku słabszych przedstawicieli ale zazwyczaj nie wykorzystują swojej szansy i zbierają baty żeby wspomnieć tylko Partizan, Żilinę, Otelul, Dinamo Zagrzeb czy Nordsjelland. Czasem trafi się perełka ale mówimy tu o max ćwierćfinale. Z jednej strony chce się odmiany, z drugiej to mecze gigantów napędzają ten puchar.

Reforma poszła jednak za daleko, pamiętam sezon 2005/06 jak Anglia z racji wygrania przez Liverpool finału LM w poprzedniej edycji miała 5 przedstawicieli. To przecież paranoja, że 1/4 ligi angielskiej grała w LM. Mi najbardziej odpowiadał wariant z mistrzami i wicemistrzami najsilniejszych lig + mistrzami pozostałych. Co prawda sama formuła była wtedy za bardzo zamotana ale to było pośrednie i fajne w moim odczuciu rozwiązanie choć już wtedy to była cegiełka do obecnego stanu rzeczy. Obecnie mając w sobie jeszcze jakieś niewielkie pokłady futbolowego romantyzmu wolę mimo wszystko oglądać mecz wicemistrza Włoch z 4 drużyną w Anglii niż pojedynek mistrza Rumunii z mistrzem Austrii. Tak jak jednak janop słusznie zauważył, jest LE i każdy znajdzie coś dla siebie. Trochę tylko szkoda, że prestiż tego pucharu nie jest wyższy, gdyby drużyny z silniejszych lig były "zmuszone" spinać poślady w LE byłoby dużo ciekawiej choć w ostatnich latach da się zauważyć progres w tej kwestii i ostatnie edycje powoli zaczynają przypominać Puchar Uefa z najlepszych lat.

Awatar użytkownika
rekinho
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 958

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rekinho » 12 gru 2013, 18:26

na weszlo napisali o tym co ty, w podobnym tonie
1. Fiasko reformy Platiniego

Reforma kwalifikacji Ligi Mistrzów obchodzi właśnie swoje piąte urodziny. Nie będzie jednak z tej okazji hucznej imprezy. Przez tylne drzwi, które stworzył Platini zespołom z europejskiej drugiej ligi, dostają się praktycznie tylko dostarczyciele punktów zaniżający poziom turnieju. Z dwudziestu pięciu drużyn, które awansowały tą ścieżką do Ligi Mistrzów, aż szesnaście zajęło ostatnie miejsca w swoich grupach. Awans do fazy pucharowej zanotowały cztery ekipy: Celtic w sezonie 12/13, APOEL w 11/12, Kopenhaga w 10/11, Olympiakos w 09/10. Tylko Cypryjczycy potrafili wygrać dwumecz w fazie pucharowej, co było zresztą postrzegane pod kątem sensacji, jeśli nie cudu. Za każdym razem zresztą, gdy z grupy wychodził jakikolwiek klub, który wkradł się na bal dla najlepszych mistrzowską drogę kwalifikacji, było to niespodzianką. Platini swoją reformą kupił worek głosów, ale samej Lidze Mistrzów jako produktowi wyrządził krzywdę. Niech grają najlepsi, skróty dla słabych nie pasują do najbardziej prestiżowego klubowego turnieju na świecie.

Awatar użytkownika
HMK
Toni Kroos
Reputacja: 2492
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 12 gru 2013, 18:27

Niby w LM jak sama nazwa wskazuje powinny grac tylko mistrzowie krajow, ale gdzie bylby w tym wszystkim sens? Ja jakos nie moge sb wyobrazic, zeby np. za 3 lata w LM zabraklo Juventusu, Atletico, City, Arsenalu czy Chelsea (i mozna by jeszcze dalej wymieniac) tylko dlatego, zeby prawo gry mial mistrz Gruzji. Dla mnie jest zdecydowanie lepiej tak jak mamy teraz.
W sumie to tylko ta nazwa sama siebie wyklucza. Z jednej strony liga tylko dla mistrzow, a i tak graja przewaznie po 4 druzyny z Niemiec, Hiszpanii czy wczesniej Wloch, a co roku komplet druzyn z Anglii.
Poza tym ta druzyna, ktora gra na tyle dobrze sama awansuje. Taki APOEL przeciez doszedl kilka edycji temu do cwiercfinalu, a wiec jak widac trafia sie i takie wyjatki jak ten. Mimo wszystko ja tam wole we wtorokowy i srodowy wieczor obejrzec dobry mecz pomiedzy uznanymi markami niz mecz druzyny zlozonej z samych nounejmow z takim Bayernem tylko po to, aby zobaczyc +5 bramek jednej druzyny i ge do jednej bramki.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 12 gru 2013, 18:41

rekinho pisze:na weszlo napisali o tym co ty, w podobnym tonie
1. Fiasko reformy Platiniego

Reforma kwalifikacji Ligi Mistrzów obchodzi właśnie swoje piąte urodziny. Nie będzie jednak z tej okazji hucznej imprezy. Przez tylne drzwi, które stworzył Platini zespołom z europejskiej drugiej ligi, dostają się praktycznie tylko dostarczyciele punktów zaniżający poziom turnieju. Z dwudziestu pięciu drużyn, które awansowały tą ścieżką do Ligi Mistrzów, aż szesnaście zajęło ostatnie miejsca w swoich grupach. Awans do fazy pucharowej zanotowały cztery ekipy: Celtic w sezonie 12/13, APOEL w 11/12, Kopenhaga w 10/11, Olympiakos w 09/10. Tylko Cypryjczycy potrafili wygrać dwumecz w fazie pucharowej, co było zresztą postrzegane pod kątem sensacji, jeśli nie cudu. Za każdym razem zresztą, gdy z grupy wychodził jakikolwiek klub, który wkradł się na bal dla najlepszych mistrzowską drogę kwalifikacji, było to niespodzianką. Platini swoją reformą kupił worek głosów, ale samej Lidze Mistrzów jako produktowi wyrządził krzywdę. Niech grają najlepsi, skróty dla słabych nie pasują do najbardziej prestiżowego klubowego turnieju na świecie.
Nie widziałem tego. Niby wszystko fajnie ale też gdzieś musi być granica bo idąc tym tokiem myślenia można zrobić tylko puchar dla kilku czołowych lig. Zaryzykuję stwierdzenie, że 8 w tabeli PL Southampton jest lepszym zespołem niż Steaua, Austria Wiedeń czy Kopenhaga, wg tego co napisali to mogłoby już obligować Świętych do gry w LM ale chyba nie tędy droga.

Reforma w moim odczuciu była słuszna, tyle, że trzeba też czasu aby Ci słabsi nieco się odbili. Jednorazowy występ w LM to też spory ale jednorazowy zastrzyk gotówki, co innego jeśli mówimy o regularnych występach. Co prawda przykład Bate z tego roku tego nie potwierdza ale mimo wszystko obecna reforma daje jakąś tam szansę nie tyle dobić do tych najbogatszych co regularnie jadać w tej samej sali.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1683

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 12 gru 2013, 18:44

Morrow czasem zapomina, że piłka nozna to sport dla KIBICÓW... Wszystkich kibiców, a nie tylko tych którzy pokochali druzyne widziana na obrazkach. Dlatego warto umozliwić KIBICOM mistrza Łotwy spotkać sie na stadionie z kibicami mistrza wszechpotęznej Hiszpanii. I to nie jest zaden romanztyzm, zreszta z dupy wyjęte okreslenie, tylko zdroworozsadkowe podejscie do tematu.
I moze przynosiłoby to mniejsze dochody ale do anielki jasnej co Ciebie jako zwykłęgo oglądacza to obchodzi? Może by bilety potaniały bo teraz to jakas parodia jest.
Sram na taka Lige nibyMistrzów i srałem nawet jak Liverpool to gówno wygrywał. Najlepsi w Europie 5 w Anglii 2 w Liverpoolu. Jaka potega z mojego miasta

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 12 gru 2013, 18:54

Zaraz, zaraz masacra ale zrobiłeś ze mnie jakiegoś wielkiego przeciwnika dajmy na to "mistrza Łotwy" w LM a tak przecież nie jest. Żeby była jasność, nie jestem zwolennikiem obecnej formy, nie jestem też zwolennikiem formy LM tylko dla mistrzów, przynajmniej nie w chwili obecnej choć nazwa do tego obliguje. Jak chcę pójść na mecz to idę na Legię ale widząc jak co roku kopią się w czoło jakoś nie mam parcia żeby grali w LM kosztem np. Arsenalu, Napoli czy BVB bo im się należy jako "mistrzowi". Jeśli będą w stanie pobić mistrza Rumunii, Cypru jak robili to z mistrzem Szwecji za Ligi Tylko Mistrzów kiedy byłem dzieciakiem to proszę bardzo. Furtka jest otwarta ale trzeba przez nią przejść.

Mam gdzieś dochody UEFY z LM, staram się tylko patrzeć właśnie zdroworozsądkowo na problem. Możemy sobie dywagować o zasadności bądź nie obecnej LM ale uważasz, że realna jest w obecnej chwili decyzja UEFY, że wracamy do starej formy a wszyscy przedstawiciele czołowych lig kiwają z aprobatą głową i godzą się na zabranie kilku miejsc w tych rozgrywkach? Bo moim zdaniem to zaraz poskutkowałoby rozłamem i owszem mistrz Gruzji mógłby pograć z mistrzem Szwecji czy Polski w fazie grupowej ale mistrza Anglii, Hiszpanii albo Niemiec już by w tym turnieju nie zobaczyli. Piłką rządzą pieniądze czy Ci się podoba czy nie, UEFA nakarmiła nimi bogatych i nie wierzę, że oni teraz z tego zrezygnują w imię kibiców mistrza Łotwy.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2013, 18:57 przez Morrow, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2446
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 12 gru 2013, 18:57

No tak, zrobić z Ligi Mistrzów rozgrywki na poziomie Ligi Europy. Będą emocje jak na grzybach.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1683

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 12 gru 2013, 19:02

Morrow tu nie chodzi o to co ja uwazam za realne tylko o to co ja uwazam za słuszne i sprawiedliwe.
No tak, zrobić z Ligi Mistrzów rozgrywki na poziomie Ligi Europy.
A niech to będzie i naawet poziom pucharu intertoto zapewniam, że kibców ze stadionów to nie przegoni.

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 12 gru 2013, 19:11

Ale całkiem przyjemnie można zatrzymać ten "rozwój" 3-5 czołowych lig. Wiadomo, za komuny europejskie puchary wygrywały Steaua, Dynamo Kijów, Cvrena Zvezda, Dinami Tbilisi, IFK Goetheborg itp itd, ale głównie te ekipy ze wschodu skupiały w sobie najlepszych piłkarzy danego kraju/regionu, gdyż wyjazdy były zwyczajnie zabronione. Mamy teraz wolny rynek i ok, ale zwróćcie uwagę, że paradokslanie niektórzy zaczynają się cieszyć z przejmowania poszczególnych ekip przez szejków/oligarchów, bo to jedyna nadzieja na zwiększenie grona europejskich potentatów i zagrożenie tym najlepszym - patrz Zenit, Szachtar, PSG itp itd.

Ja zwyczajnie obciąłbym część miejsc dla najlepszych 6 lig (i tak te najlepsze ekipy jak Manchestery, Reale, Bayerny, Juventusy) się utrzymają i będą grywać regularnie (no może raz na 5-10 lat nie łapiąc się do rozgrywek, ale to detal) a może zatrzymać ewentualną ucieczkę z ekip mistrza Portugalii, Holandii (kiedyś naprawdę potężnych lig, teraz tylko dobrych), bo fajniej będzie grać w Ajaksie czy Porto niż w Arsenalu, który w myśl powyższej zasady co roku NIE grałby w LM. Po kilku sezonach wpływy, fundusze, budżety tych słabszych uległyby powiększeniu a LM zwyskałaby kilka dobrych ekip.

Przykładowo:

Anglia (Chelsea, City, MU), Niemcy (Bayern, Leverkusen, BVB), Hiszpania (Barca, Real, Atletico), Włochy (Juve, Milan), Portugalia (Benfica, Porto), Francja (PSG, Monaco) i nikt więcej z tych lig - czyli pierwsze 3 i 2 zespoły automatyczny awans, a eliminacje olać. Te raptem kilka miejsc przekazać tym "słabszym". LM nadal pełna byłaby szlagierów, bo cała czołówka i wszystkie ekipy, które mają realne szanse na triumf pozostają w grze (przecież piszemy o zabieraniu czwartego w tabeli Schalke czy Valencii, które stać max. na ćwierćfinał), a z czasem dzięki regularnej grze i awansach taki Ajax nie musiałby co roku się wyprzedawać (albo inne Porto czy... Dinamo Zagrzeb). Zwyczajnie na miejsce jednego solidnego zespołu (czwartego w Anglii) uzyskalibyśmy solidny zespół z Portugalii, który byłby jednak mistrzem. Na to potrzeba kilku lat, unormowania i uzdrowienia sytuacji, ale byłoby to realne. Ja np. jako piłkarz wolałbym już zdobywać trofea w Porto niż odchodzić do 5-6 zespołu Anglii.

i tym sposobem organizacja LM wg mnie:

Anglia (Chelsea, City, MU), Niemcy (Bayern, Leverkusen, BVB), Hiszpania (Barca, Real, Atletico), Włochy (Juve, Milan), Portugalia (Benfica, Porto), Francja (PSG, Monaco)

To daje nam praktycznie wszystkich faworytów (łącznie 15 klubów z Top 6)

Pozostaje 17 miejsc. Z urzędu, bez kwalifikacji wrzucamy po jednym z Holandii, Grecji, Turcji, Rosji, Szwajcarii, Ukrainy, Rosji) to daje 25 ekip (a i te z wymienionych krajów to nie ogórki, bo mówimy o Szachtarach, Galatasarajach, Ajaksach itp) a pozostałe 8 w kwalifikacjach dla jakichś Czechów, Białorusinów, Szwedów, Polaków itp. Oczywiście tylko mistrzów. Spadek jakości nieznaczny, ale więcej szans dla tych mniejszych aby zarobić i wyrównać siły lig.

Dodam jeszcze, że wprowadzenie w LE 32 zespołów i modelu idealnie takiego samego jak w LM (plus te ekipy z 3-4 miejsc z państw takich jak Niemcy, Anglia, Hiszpania - czyli tutaj te wszystkie Arsenale, Valencie, Schalki, Intery) znacznie zwiększy prestiż tego drugiego turnieju.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”