LM: Juventus - Barcelona - Strona 6

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
ODPOWIEDZODP
Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Re: LM: Juventus - Barcelona

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 29 maja 2015, 23:27

Zdecydujcie się, bo z jednej strony niektórzy 'atakują' kibiców Barcelony za asekuranckie podejście i sztuczne (?) odrzucanie roli faworyta a z drugiej padają zarzuty o demonizowanie.

Klasyczne pieprzenie jak to kibice Barcelony z góry przydzielają tytuły, no jasne :) Następnym razem załącz cytaty.

Ja daję 65-35 na korzyść FCB, w dobrym tonie byłoby dać nieco więcej Juve? Jeżeli tak to o ile więcej?

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2152

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 29 maja 2015, 23:31

Zdecydujcie się, bo z jednej strony niektórzy 'atakują' kibiców Barcelony za asekuranckie podejście i sztuczne (?) odrzucanie roli faworyta a z drugiej padają zarzuty o demonizowanie.
A to są te same osoby?
Czy też czytasz wypowiedzi i opinie różnych osób marudząc, że nie są takie same?

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 29 maja 2015, 23:34

Dokładnie tak. My też nie zawsze się ze sobą zgadzamy, podobnie jak u Was ;) trzeba dodać pikanterii przed finałem, ale nie ma co się kłócić jak dzieci w piaskownicy kto jest lepszy. Futbol pokazał nie raz, że faworyt poległ, ale z drugiej strony widzieliśmy pogromy jak na EURO2012. Pwiem w języku Pudziana - "Tanio skóry nie sprzedamy" ;)

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1308

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 29 maja 2015, 23:34

ja napisze tylko jedno. Nie życzę nikomu włoskiej ekipy w finale, to zawsze będzie zajebiście trudny mecz pod każdym względem i zadecydują detale, przypadek, łud szczęścia. Według mnie dla Barcelony lepiej gdyby dostali Real. Prawdopodobnie jeszcze w pierwszej połowie mogłobybyć pozamiatane z Juve będziecie się meczyć aż wasze pikniki siwych włosów dostaną...

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 29 maja 2015, 23:39

Po prostu nie wiem jaka ocena Barcelony i Juventusu byłaby OK, aby wstrzelić się w okienko akceptacji obydwu grup. Nie to żeby to było istotne, oczywiście nie jest, ale czasem odnoszę wrażenie, że kamieniem dostaniesz bez względu na to co napiszesz.

Jak wspominałem wcześniej, póki co myślę jeszcze o jutrzejszym finale Pucharu Króla, ale potem będzie można cały tydzień smarować o finale LM, będzie też okazja podsumować wpisy i sprawdzić jak wielu kibiców Barcelony demonizuje swój zespół i wiesza medale przed meczem.
gilardino11 pisze:Według mnie dla Barcelony lepiej gdyby dostali Real. Prawdopodobnie jeszcze w pierwszej połowie mogłobybyć pozamiatane
Znowu to czytam i wciąż nie rozumiem, Barcelona grała w tym sezonie dwukrotnie z Realem i zarówno wyniki jak i przebieg spotkań mówią co innego.

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1308

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 29 maja 2015, 23:42

Mecz meczowi nie równy. W tej chwili Barca zjada wszystko na śniadanie. Według mnie przeciwstawić może się tylko drużyna grającą świetnie w defensywie, na mega presingu i świetna z kontry na waszych kołków w środku obrony. Takie jest Juve a jeżeli nie to jest najbliżej z drużyn Europejskich.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 29 maja 2015, 23:51

gilardino11 pisze:Mecz meczowi nie równy. W tej chwili Barca zjada wszystko na śniadanie. Według mnie przeciwstawić może się tylko drużyna grającą świetnie w defensywie, na mega presingu i świetna z kontry na waszych kołków w środku obrony. Takie jest Juve a jeżeli nie to jest najbliżej z drużyn Europejskich.
Dokładnie o to mi chodziło. Nie o reputację JUVE w europie bo ta nie gra na boisku. Nie o to, że JUVE jako zwycięzcy nad Realem należy przyznać większe szanse niż Królewskim gdyby to oni trafili do finału. Chodzi mi o to, że najtrudniejszym rywalem jakiego jestem w stanie wymyślić dla Barcelony jest Juventus właśnie. Nie dlatego, że jest całościowo lepszy od wspomnianych ekip, a dlatego, że jest najbardziej odpowiednim kandydatem do powstrzymywania Barcelony.

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 30 maja 2015, 0:05

Chiellini odpowiednio się motywuje na trio z Barcelony o czym mówił w wywiadzie, a jak on się postara to Messiemu głową będzie wybijał piłki spod nóg. Bonucci w tym momencie to top obrońców na świecie, o niego też kompletnie się nie martwię. Evra również gra na znakomitym poziomie i tu pomoże wielkim doświadczeniem, ale boli mnie prawa strona. Jak finał nie zmobilizuje Stefana to kaplica

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 30 maja 2015, 0:09

Stefan zaliczyl bardzo dobre spotkania z Realem to i z Barca nogi odstawiac nie bedzie. 8)

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 30 maja 2015, 0:16

Tu mamy odmienne zdanie ;) ja oczekuję Lichy'iego z 2014 roku. Z Realem notował dużo błędów w ataku, ale w obronie był dobry. Tutaj musi wydusić z siebie dwa razy tyle co z Realem i dziesięć razy tyle co w Serie A

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 30 maja 2015, 0:46

A ja będę kontrowersyjny :)

Nie wiem na czym opieramy sądy o świetnej obronie Juve. Jak dla mnie może być ona świetna, ale równie dobrze może być po prostu dobra jak na europejskie warunki. Juve w tym sezonie z naprawdę silnych (w tym sezonie) drużyn grało z dwiema. Atletico (porażka i remis) i Realem, które de facto w 2015 już dupy nie urywa.
Obrona wygląda dobrze, ale na tle SerieA, gdzie ciężko szukać drużyn przesadnie mocnych w ataku i poukładanych (poza samym Juve). W Lidze Mistrzów w fazie grupowej wyglądała przeciętnie (ale to było dawno), nieźle (z Borussią) i moim zdaniem trudno do oceny w meczach z Realem. Niby nie było bramek, ale sytuacji było sporo (owszem, niekoniecznie strzałów, czy setek, ale jednak sytuacji) i ten brak bramek równie dobrze można by zwalić na indolencję Merengues.

Oczywiście. Barcę również może dotknąć nieskuteczność, albo może się okazać, że Juve jest jednak szalenie mocne i się oprze naszemu Triumwiratowi. Jednak, i myślę, że właśnie stąd problem z tym meczem, nie mamy pojęcia jak Juve może wypaść na tle tak silnej, ofensywnie grającej Barcelony.
Przed meczami z Bayernem wszyscy wiedzieli, że Niemcy są osłabieni i na przykład ja twierdziłem, że jeśli faktycznie jesteśmy tak silni jak byśmy chcieli to MUSIMY to wygrać. Przed meczami z PSG też łatwiej było wskazać zwycięzcę, bo PSG też było osłabione i podobnie jak City ma zwyczaj pękać.
Juve przed meczem z Dortmundem broniło się przed mianem faworytów, bo Borussia jest mocna, ale każdy widział co się dzieje z Niemcami w lidze i, że Juve jest w komfortowej sytuacji. Monaco nie miało prawa przejść. Przed meczem z Realem Juve było skazywane na porażkę, mimo, iż Real był w kiepskiej jak na siebie formie (powiem znowu - od początku roku, nie w kilki spotkaniach). Juve dało radę i teraz Juventini wierzą (i bardzo dobrze), a inni nie chcą już ich skazywać na porażkę (znowu dobrze).
Ale moim zdaniem sprawą kluczową jest to, że nie mamy przesłanek, żeby oczekiwać po Juve czegoś konkretnego. Wiemy jak będą chcieli grać, ale nie mamy pojęcia jak to wypadnie.
Barca natomiast już pokazała co gra, jak gra i jak jest skuteczna. Umówmy się. Gdyby to Juve trafiło na Bayern to nie byłoby faworytem. Gdyby trafiło na PSG zapewne również by nim nie było. Gdyby trafiło na City? Sam nie wiem bo wybitnie City nie cenię a Juve tak.
Myślę, że przede wszystkim zanacznie bezpieczniejszym typem jest Barca. I myślę, że pisanie o tym jaką to Juve ma silną obronę, albo jak świetnie gra z kontry to również lekka przesada - przynajmniej na tym etapie. Możliwe, że po finale okaże się, że to prawda, ale teraz uważam, że w kontekście zbliżającego się meczu kontratak i obrona Juventusu to nie są argumenty, które spędzają sen z oczu zawodnikom czy trenerom Barcy :)

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 30 maja 2015, 1:06

Akurat w tym sezonie nie można mieć zarzutu do włoskich drużyn bo grali bardzo dobrze, a pechem stało się, że nie było drugiego starcia włosko-hiszpańskiego. Wyniki Juve z Napoli mówią same przez się, z Violą praktycznie też więc z tych najmocniejszych włoskich drużyn, które coś narobiły w Europie jesteśmy zdecydowanie najlepsi. W grupie faktycznie sobie nie za bardzo poradziliśmy, ale to tylko dlatego, że graliśmy z dużym strachem po poprzednich sezonach i z nowym trenerem. Atletico było praktycznie bezradne, ale strzelili bramkę i wygrali. Borussię zniszczyliśmy, a byli przecież na fali wznoszącej co pokazuje miejsce w tabeli i finał pucharu Niemiec. Monaco pokonało mocny Arsenal i my się z nimi męczyliśmy więc nie wiem czemu zarzucasz drogę do finału. Przeciez Bayern grał w połowie rezerwowym składzie, kto wie co by się stało jakby mieli swoje skrzydła i świetnego Alabę. W tym składzie co grał Bayern, teoretycznie był najsłabszym uczestnikiem 1/8, a jednak Juve wyeliminowało Real, które dla Was zawsze było niewygodnym rywalem. Weźcie pod uwagę włoski styl, catenaccio i prowokację z którą Barca może sobie nie poradzić. To są totalnie dwie różne taktyki i ta sama chęć na to trofeum ;) dla mnie tu nie ma faworyta!
Emerald pisze: nieźle (z Borussią)
Nieźle? Emerald szanuję Cię, ale meczu chyba nie oglądałeś ;) w każdym meczu wyglądała świetnie. W Serie A grają naprawdę mocne drużyny i z nimi grali bardzo dobrze. Zanim cokolwiek napiszesz to przemyśl to 100 razy czy widziałeś mecze z tymi mocnymi bo porażka nie znaczy wcale złej gry obronnej. Roma, Lazio, Napoli, Fiorentina, Milan czy Inter to nie są drużyny, którym można podskoczyć bez niczego. To samo miała Borussia, Atletico, Real czy Monaco

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 30 maja 2015, 1:15

Tomek - ja broń Boże nie zarzucam drogi do finału! Każdy ma taką jaką ma i to nie ma kompletnie żadnego znaczenia.

Bardziej chodziło mi o to, że nie mam pojęcia jak mocna jest obrona Juve. A już na pewno nie mam pojęcia jak mocna jest w zestawieniu z atakiem Barcy.
Chodziło mi też o to, że mierzyliśmy się już z bardzo silnymi drużynami i nie wiem gdzie między nimi ustawić Juventus.
Oczywiście to będzie jeden mecz i wiele się może wydarzyć (dodam, że zanosi się na to, że najpewniej nie będę mógł obejrzeć meczu...!!!).
I wydaje mi się, że stąd problem i spory dysonans w ocenie szans i sił Juve przez Was i przez nas :)

Co do zdania o Bayernie - zdecydowanie nie określałbym ich (nawet w tym składzie) jako najsłabszego półfinalistę. Odprawiliśmy ich w zasadzie po pierwszym meczu ale to, nawet w tym składzie szalenie silna drużyna.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 30 maja 2015, 1:21

Obrona i kontratak. Jedyne lekarstwo na Barce w ostatnich latach, po ktorym odpadala. Terapii szokowej a'la Bayern nie wliczam.

Suarez tego meczu nie dokonczy :D

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 30 maja 2015, 1:22

A Chiellini?? :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”