Kto wygra Premier League w sezonie 2008/2009 - Strona 6

Miejsce spoczynku zamkniętych tematów.

Kto zdobędzie mistrzostwo ?

Arsenal Londyn
11
14%
Manchester United
27
34%
Chelsea Londyn
20
25%
Liverpool FC
19
24%
Manchester City
0
Brak głosów
Aston Villa
0
Brak głosów
Everton
1
1%
Tottenham Hotspur
2
3%
Awatar użytkownika
metol
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 3
Kibicuję: Everton
Kontakt:

Re: Kto wygra Premier League w sezonie 2008/2009

Post Wyświetl pojedynczy post autor: metol » 17 wrz 2008, 17:42

Fakt, od dawna się tak mówi o Arsenalu, ale w sumie nie bez powodu. Wielu piłkarzy już jest faktycznie starszych o te 3 lata, ale do zespołu wprowadzani są też regularnie nowi piłkarze, którzy 3 lata temu nie mogli nawet marzyć o regularnej grze. Zresztą oni się jeszcze rozwijają, Fabregas na przykład. Nie od dziś wiadomo, że jest rewelacyjny, ale na pewno będzie jeszcze się uczyć.

A wracając do tematu to ligę wygra Everton. Bo ja tak chcę. A tak na marginesie zastanawia mnie jak rok w rok pomija się w takich ankietach cokolwiek związanego w jakiś sposób z Evertonem. Na ten moment wcale Tottenham nie gra lepiej, o co zresztą niezbyt trudno. Owszem, Villa i City grają dobrze na razie, ale w ostatnich latach The Toffees też właściwie pomijano. A to Everton właśnie przełamał wieloletnią dominację Wielkiej Czwórki, Everton w ostatnim sezonie był 5 siłą w kraju, jeszcze wcześniej 6. To Everton najsolidniej sprawował się z wymienianych zespołów, ale jakoś zwykle jest niedoceniany. Pff! Nawet w tych konkursikach forumowych na króla strzelców nie mogłem głosować na swoich z tego co pamiętam. Już my Wam wszystkim pokażemy, ot co! :won:

I nie chce mi się wierzyć, że o mistrzostwo będą szły łeb w łeb 4 zespoły. Zakładam, że Liverpool złapie jeszcze zadyszkę. Mam nadzieję. Gdyby patrzeć na sprawę z perspektywy ostatnich lat to można oczekiwać, że walka tak naprawdę rozegra się między Chelsea i Manchesterem United. Choć ja sam po cichu liczę właśnie na Arsenal. Z wielkiej czwórki tylko ich po prostu lubię. Może to kiepski argument, ale kibicowanie chyba na tym trochę polega.

EDIT:
Ktoś zmienił ankietę! :zgon:
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2008, 21:47 przez metol, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rbortniczuk
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rbortniczuk » 17 wrz 2008, 18:37

zgodnie z moimi przedsezonowymi przewidywaniami, Aston Villa w pierwszej czwórce, mam nadzieję że wytrzymają tempo i dotrwają tak do końca :)

Awatar użytkownika
Kali_Fan
Trampkarz
Trampkarz
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kali_Fan » 17 wrz 2008, 21:44

Ja zagłosowałem na Liverpool, dlatego że jestem ich fanem. A tak pozatym elo wszystkim jestem nowy :afro:

Awatar użytkownika
KajoFC
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 60

Post Wyświetl pojedynczy post autor: KajoFC » 18 wrz 2008, 17:25

Stawiam na Chelsea :) Mają dość kompletny (szkoda Essien'a z tą kontuzją :( ) i poukładany skład są w dobrej formie co zaowocowało dobrymi wynikami w PL i wygranym 1 mecze w tej edycji LM z Bordeaux 4-0 8) Ciągle się mówi o walce między CFC i MU o tytuł ale to może się okazać przereklamowane dość ze względu na dość słabe wyniki MU w PL jak i LM. Ferguson musi się zacząć bardzo mocno modlić się z całym team'em o to żeby Ronaldo szybko się ograł i wrócił do formy bo kto będzie bramki strzelał :( Liverpool gra jak na razie dobrze ale to się może skończyć jak inne zespoły złapią rytm jak Tottenham i MU. Arsenal według mnie ma większe szanse na walkę niż Liverpool ,wszyscy mówią że nie mają doświadczenia ale jakoś w tamtym sezonie na szczycie tabeli się utrzymywali po świetnych występach ale kontuzję wytrąciły ich z formy. Posiadają młodych piłkarzy którzy są przyszłością piłki więc mogą być nie obliczalni na boisku i jestem pewien że jeszcze sprawią niespodziankę w jakimś szlagierze :).

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 53

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 20 wrz 2008, 18:20

Dziś punkty pogubił Liverpool ... A więc jeśli uda nam sie pokonać jutro na SB The Blues :pray: A także ograć w zaległym meczu Fulham będziemy tracić tylko jeden punkt do lidera :D

Awatar użytkownika
patrycys
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: patrycys » 22 wrz 2008, 18:40

Szkoda tych 2 pkt. straconych ze Stoke City ... Lepszej okazji na objęcie prowadzenia w lidze chyba nie można było sobie wymarzyć. Tym bardziej, że na SB był podział pkt. Niestety skorzystał na tym tylko Arsenal. Jesli The Reds poważnie myślą o mistrzostwie, trzeba wygrać derby Liverpoolu i nigdy więcej takich spotkań jak ze Stoke ...

Awatar użytkownika
patrycys
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: patrycys » 22 wrz 2008, 18:45

A to Everton właśnie przełamał wieloletnią dominację Wielkiej Czwórki,
Nie wiem co miałeś na myśli. Jeśli chodziło Ci o 4-te miejsce w sezonie 2004/05, z całym szacunkiem , nie nazwałbym tego przełamaniem dominacji Wielkiej Czwórki :D Tym bardziej że w Sierpniu 2005 Everton nie wywalczył promocji do Champions League, co moim zdaniem, zniweczyło udany sezon 2004/05.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2089

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 22 wrz 2008, 19:06

Ja żałuję, że dopiero 30 listopada będą derby ... Manchesteru. W obecnej dyspozycji obu ekip mecz mógłby być bardzo interesujący :smile2:

Obejrzałem sobie skrót ostatniego meczu City z Portsmouth, gdzie City wygrali 6:0. Co prawda 2 bramki to ewidentne błedy Jamesa, a może nawet 3, ale wynik robi wrażenie. SWP i Robinho ich zniszczyli. Robinho mógł strzelić jeszcze ze 2 bramki. Shaun też był bliski, wynik mógł być dużo wyższy. Portsmouth miało tak naprawdę 1 znakomitą okazję, gdzie Defoe za mocno podał do Croucha, który miały pustą bramkę przed sobą.
Czy City już w tym sezonie coś wygrają ? :think:

Awatar użytkownika
Smythe
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Smythe » 24 wrz 2008, 19:54

Ja stawiam na Arsenal. Dlaczego? Chelsea mnie nie przekonuje w meczach z silniejszymi rywalami, a Scolari w pierwszym sezonie raczej nie zamieni wicemistrzostwa na mistrzostwo na Stamford Bridge. Liverpool to chyba w ogóle należy pominąć, bo do nich słowo mistrzostwo nawet nie pasuje - zawsze szumne zapowiedzi i niezły początek a potem wielkie gówno - po prostu nie wyobrażam sobie w najmniejszym nawet stopniu liverpoolu wygrywającego PL pod wodzą Beniteza i i chyba w ogóle innego trenera. Man Utd niby rok temu zaczął jeszcze gorzej, ale "Fergiemu coraz bardziej odbija" i przez nonszalancję Szkota United raczej 3 raz nie wygra rozgrywek. Arsenal - mocna kadra, mimo pewnych braków i jeśli ominą ich kontuzje to myślę że wygrają. Mało się o nich mówi, nie wywiera się na nich jakiejś ogromnej presji jak choćby na Chelsea, MU czy liverpoolu a taka sytuacja sprzyja drużyon walczącym o tytuł.

proponowałbym jednak pisać nazwy wszystkich drużyn z wielkiej litery // fieldy

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 25 wrz 2008, 16:07

Smythe pisze:Ja stawiam na Arsenal. Dlaczego?
W takim razie może napiszę małą ciekawostkę.

Arsenal w tym sezonie w 5 spotkaniach ligowych stracił 2 gole, oba z rzutów rożnych (Fulham i Blackburn). Z gry nie stracił nic. Nie tylko w lidze, ale w żadnych rozgrywkach. W CC w ogóle nie stracił, w LM 1 bramkę, po karnym z dupy :lol:

Kanonierzy dużo strzelają i jak widać całkiem nieźle bronią, stałe fragmenty zawsze były nasza bolączką, ale tu też widać postępy.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 25 wrz 2008, 16:53

Poczekajmy aż Arsenal w końcu zmierzy się z klasową drużyną. Póki co mierzy się tylko co najwyżej z przeciętniakami, a i tak raz polegli. Nie chcę im niczego umniejszać, ale trudno wyciągać daleko idące wnioski na podstawie tych kilku spotkań.

Ja tradycyjnie szerzej wypowiem się w okolicach Nowego Roku. Póki co podtrzymuję zdanie, które wypowiedziałem przed sezonem - faworytami są CFC oraz MUFC.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 25 wrz 2008, 17:43

red85 pisze:Poczekajmy aż Arsenal w końcu zmierzy się z klasową drużyną. Póki co mierzy się tylko co najwyżej z przeciętniakami, a i tak raz polegli. Nie chcę im niczego umniejszać, ale trudno wyciągać daleko idące wnioski na podstawie tych kilku spotkań
Ja nie wyciągam żadnych daleko idących wniosków, tylko taką ciekawostkę napisałem, bo widać poprawę w grze defensywnej w stosunku do ubiegłego sezonu. Oczywiście Bolton, czy Blackburn to nie są drużyny z najwyższej półki, niemniej jednak np. z Boltonem Arsenal miał przeważnie ciężkie przeprawy. Przed rokiem grając w "10" przez godzinę potrafiliśmy podnieść się przy stanie 0:2 i strzelić 3 bramki. Teraz znów się podnieśli, choć i tak nie było źle, bo gola zdobyli z rożnego, a Arsenal grał swoje bramki były kwestią czasu [coś jak United z Boro w CC].
Dlatego mnie np. cieszy że gra wygląda dobrze, zwłaszcza przeciwko słabszym ekipom, czy też tym najsłabszym, mecz z Fulham można uznać za wypadek przy pracy.

Po co czekać, aż Arsenal zmierzy się z klasową drużyną ? Dopiero wtedy będzie można ocenić ich siłę ? United już się z dwiema zmierzył, wywalczył 1 pkt i czy to oznacza, że już nic nie ugrają, bo nie poradzili sobie z klasowymi ekipami ? Nie.
Tak samo widzę sprawę Arsenalu, nawet jak przegra z United, czy Chelsea - o niczym to nie będzie świadczyło. Za każdy mecz są 3 pkt do zdobycia.

Ja nie twierdzę, że Arsenal już nie odda lidera, bo pewnie odda. Raczej nie będzie do końca sezonu na pierwszym miejscu. Zwracam tylko uwagę na poprawę w grze.

Logan
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Logan » 25 wrz 2008, 18:48

Ja też czekam na mecze The Gunners z czołówką. Póki co gramy dobrze do przodu i do tyłu, ale prawdziwe próby dla poszczególnych formacji przyjdą w meczach przeciwko graczom najwyższej klasy. Już mecz z Porto może coś więcej pokazać. Najważniejsze to utrzymywać wysoka formę przez cały sezon a szczyt osiągnąć w dwu ostatnich miesiącach.

Ja przed sezonem typowałem MU na mistrza, Arsenal na vice. Jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby Chelsea pod wodzą Scolariego wytrzymała sezon na wysokim, równym poziomie. Kiedyś pękną.

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 53

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 25 wrz 2008, 19:06

Ja po początku stwierdzam że nadal wszyscy WC mają sznsę na mistrza Arsenal bardzo ładnie się prezentuje L'pool gra dość solidnie i nie gubi głupio punktów Chelsea też narazie spokojnie przyczajona i robi swoje United trochę z tłu ale ostatni sezon pokazał że nic nie jest jeszce stracone :D Myślę że drużyna która może namieszać będzie Aston Villa podopieczni Martina O'Neila zrobili na mnie naprawdę duże wrażenie i sądzę żę jeśli utrzymaja formę do stycznia może być nawet to nieosiągalne dla nikogo poza WC czwarte miejsce. Ale coś szerszego bardziej dokłebnego będzie można npisać na prełomie Listopad/Grudzień jak będzie bardiej tabela przejrzysta i bardziej uformowana bo teraz wsyscy naraie blisko siebie ;)

Awatar użytkownika
Smythe
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Smythe » 26 wrz 2008, 20:26

majer13 pisze: L'pool gra dość solidnie i nie gubi głupio punktów
Piękny remis ze Stoke u siebie 0-0.

Zablokowany

Wróć do „Wracając Do Meritum”