Grupa E - Holandia, Dania, Japonia, Kamerun - Strona 6

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!
Reputacja: 0

Re: Grupa E - Holandia, Dania, Japonia, Kamerun

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 20 cze 2010, 11:56

Powinni zebrać na jakiejś sali piłkarzy wszystkich drużyn, pokazać im mecz Kamerun - Dania, żeby wiedzieli jak mają wyglądać Mistrzostwa Świata. Walka, ofensywa, gra na całego, a nie opieprzanie się na boisku, bo wystarczy 1:0. Szkoda Kameruńczyków, ale Rommedahl ograł Makouna jak dziecko. Co on w ogóle robił w polu karnym i gdzie byli Bassong i Nkoulu? Najlepszym piłkarzem meczu Rommedahl - asysta i gol. Oby w nowym sezonie grał tak w Ajaksie (o ile nigdzie nie odejdzie).

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 20 cze 2010, 12:15

Ten mecz jeśli miałby coś obrazować innym reprezentacją to głownie aspekt- jak nie powinno się grać w defensywie. Żadna drużyna na Mundialu nie zaprezentowała się tak słabo w obronie jak wczoraj ekipy Kamerunu i Danii. Oczywiście podobało mi się zaangażowanie i większy nacisk na ofensywę, ale błędów w defensywie było tyle, że żal było patrzeć

ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ulynif » 20 cze 2010, 12:25

Tak, super mecz, poziom ligi szóstek... każdy lata byle do przodu, potem powrót i nie są w stanie nadążyć za graczem z piłką, chyba że ten się zawaha grając na przetrzymanie. Ot cała koncepcja wczorajszego meczu.

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 20 cze 2010, 12:46

Kamerun z 4 bramki spokojnie mógłby strzelić po samych asystach duńskich piłkarzy i to najlepiej obrazuje poziom. Mecz mógł się podobać ze względu na emocje, ale nie mówmy tu o jakimkolwiek poziomie spotkania. Ta grupa wydawała się przed mistrzostwami całkiem ciekawa, a w praniu okazała się zwyczajnie kiepska. Jeśli Holandia się szybko nie otrząśnie i nie zacznie prezentować jakiejś gry, to się szybko z mundialem pożegna.

Awatar użytkownika
KASZUB
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: KASZUB » 20 cze 2010, 12:47

ulynif pisze:Tak, super mecz, poziom ligi szóstek... każdy lata byle do przodu, potem powrót i nie są w stanie nadążyć za graczem z piłką, chyba że ten się zawaha grając na przetrzymanie. Ot cała koncepcja wczorajszego meczu.
Na tym jednak ma polegac futbol by dawac radosc i zawodnikom i kibicom. Pieknem pilki noznej sa szybkie prowadzone z rozmachem akcje i zdobywanie goli. Oczywiscie kazdy ma prawo do wlasnych upodoban ale obydwie druzyny zagraly wczoraj zgodnie z idea tej dyscypliny sportu.
A co do bledow w obronie to przy ofensywnej grze obydwu zespolow sa one nieodlacznym elementem i rowniez stanowia wartosc futbolu.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8637
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 20 cze 2010, 12:51

Hmmm, oglądałem wczoraj tylko 2. połowę meczu Kamerunu z Danią i za wiele nie mogę o spotkaniach powiedzieć :wink:
Zaciekawiło mnie jednak coś innego, po meczu Hiszpanii ze Szwajcarią wielu narzekało, że Szwajcaria zagrała antyfutbol, bo czekała tylko na kontrataki i broniła się 8-9 zawodnikami. Wczoraj futbol był ofensywny, radosny, do przodu i ... znowu narzekania. Że zabrakło defensywy, że mnóstwo błędów.

No [k****] mać. Albo się gra defensywnie i szuka kontrataków albo się gra ofensywnie, ale trzeba liczyć się z tym, że można popełnić masę błędów. Bo skoro podań wymienia się dużo więcej niż zespoły grające "antyfutbol", to ryzyko popełnienia błędu też jest większe. Wiadomo, zespoły powinny prezentować "złoty środek" pomiędzy świetną grą w defensywie i zajebistością w ofensywie, ale ... taka gra jest zarezerwowana tylko dla mistrzów świata :P

Jak widać, zarówno antyfutbol, jak i radosny futbol ofensywny ma sporo przeciwników.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 20 cze 2010, 12:57

Radość kibicom to mają dawać umiejętności zawodników, a nie ich brak, który w sposób okrutny został pokazany wczoraj. Specjalnie ofensywnego nastawienia ze strony Kamerunu nie widziałem, na siłę szukając to było tam 4 ofensywnie nastawionych zawodników, to katastrofalne błędy napędzały akcję obu ekip. to, że biegali jak głupki od jednego pola karnego do drugiego to raczej brak innego pomysłu. Kilka akcji można było spokojniej rozegrać i znaleźć lepsze rozwiązanie i wykończenie.
O Holandię raczej jestem spokojny, a innych imprezach wielu podniecało się ich grą w grupie, a później byli mocno sprowadzani na glebę. Teraz może scenariusz się odwróci, przynajmniej ja mam takie zdanie. Jestem zdania, że będą faworytem niezależnie z kim przyjdzie im grać w kolejnej rundzie i to zdecydowanym.

ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ulynif » 20 cze 2010, 13:09

KASZUB pisze:Pieknem pilki noznej sa szybkie prowadzone z rozmachem akcje i zdobywanie goli.
Pięknem lub wynikiem słabego przeciwnika.
KASZUB pisze:Oczywiscie kazdy ma prawo do wlasnych upodoban ale obydwie druzyny zagraly wczoraj zgodnie z idea tej dyscypliny sportu.
Z pierwszą częścią się zgadzam, co do upodobań. Do idei już nie do końca, bo ideą jest wygrywanie - jak chyba w większości dyscyplin. Natomiast kto chce kilkadziesiąt punktów to odsyłam do siatkówki czy koszykówki.

Awatar użytkownika
KASZUB
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: KASZUB » 20 cze 2010, 14:10

Wygrywanie jest celem, a idea futbolu jest otwarta gra dazaca do zdobywania goli i chyba z tym mielismy do czynienia we wczorajszym spotkaniu. W meczu nie musi padac kilkanascie bramek by byl pasjonujacym widowiskiem ale wymagane jest by pilkarze wykazywali chec i inicjatywe by te bramki strzelac.
Jarzinho, napisales ze to bledy napedzaly akcje obu ekip i wlasciwie masz racje z zastrzezeniem ze to jest oczywisty mechanizm ktory ma zawsze miejsce jesli podejmuje sie otwarta gre ( vide boks ). Zasada jest ze jesli angazujesz sie bardziej w ofensywe to defensywie poswiecasz mniej uwagi ze swiadomoscia ( wieksza/mniejsza ) jakie moga byc tego nastepstwa.
Oczywscie ze niektore akcje zarowno Kamerunu jak i Danii mogly byc rozegrane w bardziej przemyslany i korzystniejszy sposob ale tez mecz ten nie byl zjawiskiem doskonalym co nie zmienia faktu ze przynajmniej w mojej ocenie ogladalo sie go z przyjemnoscia i zaciekawieniem.

ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ulynif » 20 cze 2010, 15:54

KASZUB pisze:Wygrywanie jest celem, a idea futbolu jest otwarta gra dazaca do zdobywania goli
Jeżeli mowa wcześniej była o pięknie, zadowoleniu kibiców, piłkarzy... to celem nie jest wygrywanie a gra sama w sobie. Zatem ideą zostaje skuteczność.

Otwarta gra dla mnie to latanie bez sensu całymi hordami w miejsca w zależności gdzie jest piłka. Wtedy faktycznie mają rację ci co twierdzą że kilkunastu głupków ugania się za szmacianką. To tak wczoraj wyglądało.

Awatar użytkownika
KASZUB
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: KASZUB » 20 cze 2010, 16:16

Mowiac o pieknie futbolu myslalem o subiektywnym odczuciu kibica ogladajacego dany mecz ( wiadomo ze kazdy moze go odbierac wedle wlasnych preferencji ). Zatem piekno gry pozostaje w ocenie samych obserwatorow a nie pilkarzy. Celem dla zawodnikow musi byc wygrywanie jesli uczestnicza w meczu zas sposob jego realizacji oczywiscie moze byc rozny. Skutecznosc jest niejako elementem idei bo dazac do wygrywania trzeba zdobywac bramki ale jej wprost nie stanowi.

ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ulynif » 20 cze 2010, 18:06

Celem jest gra na najwyższym poziomie a zwycięstwa same przyjdą. :wink:

Awatar użytkownika
KASZUB
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: KASZUB » 20 cze 2010, 18:14

Doskonalenie samego siebie jak i druzyny jest rzecza niepodwazalna i priorytetowa.

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 24 cze 2010, 21:03

Szacun dla Sorensena za ustawienie muru przy drugiej bramce.

Szykuje się kolejny "nieeuropejski" mecz drugiej rundy.

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 24 cze 2010, 22:27

Jestem pod wrażeniem gry Japończyków na tym turnieju. Myślę że powinni poradzić sobie z Paragwajem.

Co do meczu w tv. Wolę Szczęsnego z flow jak najarany Maleńczuk niż Włodka Lubańskiego z ekipą. Przynajmniej można oglądać mecz z uśmiechem na twarzy. :D Inni pseudo-eksperci z TVP wszystkich tylko wkurwiają

Zablokowany

Wróć do „Piłka nożna na świecie”