FMy - Strona 503

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6603

Re: FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 16 sie 2010, 13:51

emdżej pisze:A na czym polegał ten efektowny błąd?
Mogłeś w pierwszym sezonie zdobyć mistrzostwo, a i tak w Europie grali Wisła, Legia i Groclin. Po prostu awans do pucharów odbywał się jakby z rocznym opóźnieniem przez co grało się tragicznie. Takie coś było nie tylko w polskiej lidze, kilka innych też to dotknęło.
piotrcies pisze:A najlepsze jest to, że ów błąd był wymierzony w piratów, bo właśnie nieoryginalne wersje gry miały posiadać ów fake, a jak się okazało, niektóre oryginały również miały ten problem, więc twórcy wówczas się nie popisali
W którejś wersji na piracie nie dało się iść na urlop. Fajne zabezpieczenie było kiedyś w Cycling Managerze. Na górskich etapach ci kolarze którzy nie dojechali bądź nie zmieścili się w limicie czasu automatycznie byli przesuwani na czoło generalki z godzinnymi przewagami. Nie dało się wtedy żadnego touru pojechać :lol:

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 247

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 16 sie 2010, 14:17

Ostatnio wróciłem do FM2010 ale niestety wyskakuje błąd: "array access out of bounds" który wywala do Wina co trochę zniecheca do grania próbowalem ominac zapis,reinstalowalem,wyczyscilem rejestr zainstalowalem przeniolem save i niepomoglo..owszem pirat ale be zadnych patchow ale pierwszy raz spotykam sie ztym bledem wogole a gram dość regularnie roznymi klubami...blad pojawil sie w 2 sezonie od okienka transferowego w lutym gdzie gram Gornikiem i obecnie mam kwiecień i koncza mi sie pomysly format raczej chciałbym uniknać..Za wszelką pomoc dzięki :beer:

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 16 sie 2010, 14:41

Oryginalna baza danych? Grzebałeś coś w edytorze? Kiedy ten błąd wyskakuje? Spróbuj poszukać folderu "crush dumps" i go usunąć.

No i najważniejsze - wgraj najnowszą łatkę.

Pawel875
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 29

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel875 » 16 sie 2010, 14:47

Boromir - tak z ciekawości, jak wygląda obecnie u Ciebie tabele Serie A i Serie B ?

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8386

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 16 sie 2010, 15:15

Pawel875 pisze:W tym FM są w trzeciej lidze, chyba, że na jakichś update grasz.
Tak, mam update aktualizujący składy lig i zespołów do któregoś lipcowego dnia :wink: Więc już zaczynam :P

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 16 sie 2010, 15:29

Serie B nie mam załadowanej. Mam 4 polskie i Serie A.

tabela Serie A z ostatniego sezonu: http://ifotos.pl/zobacz/Lega-Calc_wnnsrr.png/
podium Serie A z całej kariery: http://ifotos.pl/zobacz/serie-a_wnnsrn.jpg/
tabela OE z ostatniego sezonu: http://ifotos.pl/zobacz/Polska-Ek_wnnsrs.png/
tabela OE z całej kariery: http://ifotos.pl/zobacz/orange_wnnsrq.jpg/
zwycięzcy LM: http://ifotos.pl/zobacz/liga-misz_wnnsxp.jpg/
MŚ: http://ifotos.pl/zobacz/Mistrzost_wnnsxh.png/
ME: http://ifotos.pl/zobacz/Mistrzost_wnnsxn.png/

gianbuffon
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gianbuffon » 18 sie 2010, 18:54

Mam kilka pytań:
1. Ile lig mogę załadować, żeby gra mi w miarę szybko chodziła?
Mój sprzęt: Athlon 4200, 3GB Ram, 7300GT. Mam zamiar grać na ogromnej bazie danych i w 2D.
Chciałbym wybrać te ligi: Polska 2 ligi grywalne, włoska, angielska, niemiecka, hiszpańska, francuska tylko podgląd.
Zastanawiam się też, czy by nie zagrać w lidze angielskiej i wybrać 3-4 ligi grywalne i 5 tylko podgląd.
Da rade na takim sprzęcie? Czy zrezygnować z tych lig na podglądzie? W Fm 09 grałem na tych pierwszych ustawieniach z liga polską, na ogromnej bazie i pierwszy sezon chodził szybko, ale kolejne już wolniej. Nie wiem, czy w tym Fm-ie będzie podobnie, czy może bardziej zwalniać? Wiem, że przy wybieraniu bazy danych jest informacja jak mi będzie chodzić gra, ale czy rzeczywiście ma się nią sugerować? jak wcześniej pisałem, w FM 09 przy ogromnej bazie danych gra mi chodziła przeciętnie, a w FM 2010 jest informacja, że będzie wolno chodzić.
2. mam najnowszego patcha, ale przydałby się jeszcze jakiś update uaktualniający składy. Jaki update polecacie do gry w lidze polskiej?
3. Czy grafika (loga, facepacki, kitsy i skórki) będą pasować z FM09?

Będę bardzo wdzięczny za szybką pomoc :)

edit: Dr.Football1, wielkie dzięki :)
Ostatnio zmieniony 18 sie 2010, 19:51 przez gianbuffon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 18 sie 2010, 19:38

1. FM 2010 jest szybszy od 09. Powinno isc bez wiekszych problemow.

2. http://www.cmrev.com/fileplanet/uaktualnienia.html

3. Loga,facepacki i kitsy - tak,skiny - nie.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 129

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 19 sie 2010, 13:15

Długo grałem w 09 i jakoś nie bardzo paliłem się do zmian. W końcu jednak zainstalowałem tego 2010 i gra jest dość mocno zmieniona. Stąd mam pytanie co do taktyki. We wcześniejszych wersjach były suwaki drużynowe i indywidualne i w sumie było wszystko ok, teraz natomiast doszły te odgórne ustawienia jak ofensywny pomocnik atak/wsparcie, lis pola karnego etc, etc. W sumie trochę się pogubiłem i teraz nie wiem co lepsze - ustawienia jedynie tych nowych opcji i nie grzebanie w suwakach indywidualnych pozycji, olać te nowe opcje i skupić się na podobnym ustawianiu zespołu jak w starszych wersjach czy trochę tak trochę tak ? Jakie macie z tym doświadczenia ? :P

Awatar użytkownika
piotrcies
Reputacja: 8386

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 19 sie 2010, 14:11

Na pewno te odgórne opcje są pewnego rodzaju ułatwieniem, więc korzystanie z nich na pewno nie zaszkodzi. Jednak jak wiadomo, wszystko należy robić po swojemu. Jak ustawiasz te odgórne ramy, to ma to oczywiście wpływ na suwaki. Spójrz sobie wtedy jak Ci się ustawiło i ewentualnie zmień to, co chciałbyś poprawić (ewentualnie pozmieniaj wszystko, tak aby Ci pasowało). Wiadomo, że to pewnego rodzaju uogólnienie, tak jak ustawiasz piłkarzom, to jest to jedynie wersja niejako wzorcowa, nie ma jednak takich piłkarzy, którzy byliby dobrzy we wszystkich elementach, potrzebnych danemu rodzajowi gracza. Wtedy trochę pokombinuj, możesz wybrać rolę najlepiej mu pasującą, a w indywidualnych poleceniach zmienić mu tak, by jak najlepiej wykorzystał swoje umiejętności. Przyznam, że odkąd mam FM 2010, nie wracałem do dawnej zabawy z suwakami, ewentualnie poprawiam to tak, by było ok i przyznam, że rezultaty są dobre. Najlepiej rób tak, by Ci było najwygodniej :P

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 19 sie 2010, 14:17

Powiem Ci, że ja używam tego generatora taktyk jako szkielet pod ustawienie, potem wiadomo, że niektóre rzeczy trzeba poprzestawiać. Nie wyobrażam sobie jechać na ustawieniach z samego generatora, ale są one w miarę logiczne i tak naprawdę jakby wziąć Barcę to można by na nich coś działać. W słabszych klubach trzeba już kombinować. Teraz jest o tyle lepiej, że jak zmieniasz filozofię gry na bardziej ofensywną, a masz pozmieniane indywidualne to to zadziała. W poprzednich wersjach jak miałeś polecenia indywidualne na mentalność to zmienienie drużynowej mentalności nic nie dawało, trzeba było zmieniać każdemu piłkarzowi z osobna, ale to można było obejść przygotowując kilka taktyk (co nie zawsze mi się chciało robić).

No i co do taktyki, to w FM 2010 najlepszą obroną jest atak.

P.S. Was też denerwuje, jak kupujecie gracza to musicie czasem aż 10 krotnie przepłacać (wart jest 8 mln a tu trzeba dać za niego min 50), a jak wasz gracz jest wart 25 mln to więcej jak 40 za niego nie wyciągniecie?

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 129

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 19 sie 2010, 14:20

Czyli zanosi się na sporo prób i błędów, trzeba się będzie przyzwyczaić do nowości i wybadać co i jak działa. Przynajmniej nie będzie to takie monotonne jak wcześniej, dwa lata jednym managerem to za długo :P
Jeszcze jedno, jak to jest z tymi poleceniami z ławki ? One coś dają czy to taki bajer dla picu ?

Pawel875
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel875 » 19 sie 2010, 14:21

P.S. Was też denerwuje, jak kupujecie gracza to musicie czasem aż 10 krotnie przepłacać (wart jest 8 mln a tu trzeba dać za niego min 50), a jak wasz gracz jest wart 25 mln to więcej jak 40 za niego nie wyciąg
chyba każdego to denerwuje. Pamiętam, jak kiedyś grałem Chelsea i chciałem opylić Ballacka, zaczęło się od 3 mln - nikt nie chciał i tak schodziłem z ceny, aż proponowałem go za darmo - też nikt nie chciał :lol: . Ale z reguły pierwszy sezon gry to brak kasy na transfery, w drugim jest ciekawiej (czyt. wielu fajnych piłkarzy z wolnego transferu, więcej kasy na transfery)

Mam jeszcze pytanie:
Można usunąć te śmieszne twarze u newgenów?

EDIT: Sammyy - jak będziesz im dobrze krzyczał z tej ławki, to mogą przynieść pozytywny skutek.

I drugie pytanie:
Co najlepiej opłaca się mówić piłkarzom przed meczem i w trakcie przerwy w zależności od przeciwnika?

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 19 sie 2010, 14:30

Pawel875 pisze:Można usunąć te śmieszne twarze u newgenów?
Można. W ustawieniach masz opcję wyświetlania zdjęć. Ale jak chcesz żeby były same autentyczne to nie wiem czy tak można. Ja tego nie używam.

Te transfery to porażka. Chciałem kupić jednego Węgra, warty 7 mln, 4 gwiazdki - skończyłem negocjować na 90 mln bo nie będę przecież ładował nie wiadomo ile kasy. Mam też jednego Włocha, warty 15 mln, 4,5 gwiazdki - Real wycofał się przy 27 mln, City przy 32. Paranoja.

Pawel875
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel875 » 19 sie 2010, 14:35

Ja mam swoją zasadę, że więcej niż za jednego gracza nie dam 35 milionów - przecież nie ma gwarancji, że będzie dobrze grał (np. problemy z aklimatyzacją, słaba forma)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”