Filmy - Strona 52

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3350

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 31 lip 2008, 2:32

Wilmore pisze: Tu nie chodzi o streszczenie, ale kontynuowanie wątku. Tak, jakby film zaczynał się zaraz po pierwszym Batmanie.
Nie mogli tego kontynuowac. Przynajmniej nie z Jokerem. Bo wskrzeszajac Jokera pozbawiliby Batmana realizmu i to by dopiero bylo przegiecie. To nie Superman gdzie wymysli sie jakiegos klona sprowadzi postac z innego wymiaru czy z zaswiatow. Nawet Robin jak zginal w komiksie to na stale a kolejny jest po prostu jego nastepca odpowiednio wytrenowanym do tej roli (chociaz w pozniejszych komiksach o Batmanie zaczeli jechac ostro i tez wzieli sie za wskrzeszanie ale to nie temat o tym).
Dlatego aby miec Jokera i zachowac realizm musiano nakrecic nowe filmy o Batmanie jakby tamtych w ogole nie bylo.
Wilmore pisze:A Batgirl to nie był pomysł stworzony tylko dla poprawienia stanu kasy? Każdy Batman od Pingwina jest taki, tyle że to może być pierwszy po Pingwinie naprawdę świetny Batman.
Ale dla mnie to i tak nie jest naprawdę Batman.
Byla ale im nie wyszlo.To byl film dla dzieci nowy Batman moge powiedziec to z cala stanowczoscia ma inne ambicje niz zabawianie 9 latkow Panem Mrozem.
Film jest dobry chociaz nie ma zgodnosci z odpowiednikiem komiksowym. To najwyrazniej sprawia ze jeszcze przed seansem podchodzisz do niego sceptycznie.
Wilmore pisze:I to mnie smuci. Choćby nie wiadomo jak głośno zachwycano się nad Spidermanem, to jednak Batman i jego Powrót są filmowymi arcydziełami, filmami unikalnymi i wzorami dla twórców pewnego rodzaju kina. Nicholson jako Joker to jedna z najlepszych kreacji w historii kina, w mniejszym stopniu de Vito i jego Pingwin jest jednak ciągle pamiętany. To były wielkie przeboje i wspaniała historia istotnego dla Stanów bohatera, chyba nawet drugiego po Supermanie.
Naprawde ktos sie zachwyca Spajderem? Chyba raczej efektami niz filmem jako takim bo na pewno nie jest to ta sama polka co pierwszy Batman. Spajder to czasoumilacz i tutaj spelnia swoja role.
Chociaz dajcie mi Carnage i bede mial jak to mowia nastolatki mokro.
Wilmore pisze:A teraz na kanwie tego bohatera robią filmy tylko dla kasy, niszcząc jego historię. Wiem, że brzmi to strasznie patetycznie, ale ja po prostu strasznie lubię Batmana i jego świat Burtonowski, którego klimat nawet w koszmarnym filmie z Batgirl było widać.
Nie wprowadzajmy niepotrzebnego idealizmu. Wiemy jak ta branza dziala. Nowy Batman kosztowal 155 milionow nikt nie wylozy takiej sumy na film skierowany wylacznie do fanow. Na szczescie robienie filmu dla zysku nie oznacza ze nie moze on byc dobry :)

Jeszcze jedna sprawa na koniec. Zgadzajac sie ze wszystko co napisales o Jokerze Burtona granym przez Nicholsona nalezy pamietac ze to rowniez nie jest odpowiednik komiksowego Jokera. To wizja Burtona ktory Jokera "podrasowal".
Joker nie byl zadnym mafiozo. Joker nie zabil rodzicow Batmana. To sa mity ktore utrwalily sie dzieki filmowi Burtona i pomyslom scenarzystow.
Komiksowy Joker byl kiepskim komikiem ktory ledwo wiazal koniec z koncem. Majac na utrzymaniu zone ktora byla w ciazy dal sie zwerbowac do napadu na fabryke przylegajaca do labolatorium. Wlasnie przez to laboratorium w ktorym wczesniej pracowal jako asystent laboratoryjny mial wprowadzic jakis zbirow do fabryki. W miedzyczasie dowiaduje sie ze jego zona zginela w wypadku (spiecie instalacji elektrycznej). W czasie napadu nie wszystko idzie zgodnie z planem a przyszly Joker uciekajac przed Batmanem skacze do rzeki ktora byla skazona chemikaliami z fabryki. Reszte znamy,
Wszystko to jest opisane w jednym z pierwszych numerow Batmana wydanych w Polsce (1/91). Polecam bo to swietny komiks i zarazem rarytas. Mozna go czasami dorwac na allegro.

Awatar użytkownika
baziu
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: baziu » 31 lip 2008, 10:31

Ja polecam film

21 gramów

Film dla ludzi chcacych zobaczyć naprawde dobre kino.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 741

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 31 lip 2008, 10:37

co do Batmana to ogladalem i najbardziej podoba mi sie z komikoswych ekranizacji..w serii tej co teraz mamy podoba mi sie ze w pierwszej czesci bylo pokazane skad Batman ma umiejetnosci..co do Mrocznego rycerza to nie moglem sie powtrzymac od sciagniecia kinowki bo w moim miescie szybko go nie bedzie w kinie.film mi sie podobal ale tak jak poprzednicy zaluje ze nie ma historii Jokera ale coz...a propo czy bedzie kolejna czesc??wie ktos cos o tym??jedynie co czytalem to to ze Jolie chce zagrac Catwoman

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 31 lip 2008, 12:17

Chlopaczek pisze:Bo wskrzeszajac Jokera pozbawiliby Batmana realizmu i to by dopiero bylo przegiecie.
Czytałeś komiks? Tam ziemia powstawała z popiołów. W filmie istniał człowiek-pingwin. To nie byłoby takie przegięcie. :wink:
Chlopaczek pisze: Jeszcze jedna sprawa na koniec. Zgadzajac sie ze wszystko co napisales o Jokerze Burtona granym przez Nicholsona nalezy pamietac ze to rowniez nie jest odpowiednik komiksowego Jokera. To wizja Burtona ktory Jokera "podrasowal".
Wiem, czytałem komiksy, zgadzam się, że to świetna w nich postać, ale Nicholson jest ciekawszy moim zdaniem, ta postać już obrosła legendą w filmach i wśród fanów Batmana, a teraz się ją niszczy. To mnie smuci. :wink:

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 31 lip 2008, 13:16

Wilmore pisze:Czytałeś komiks? Tam ziemia powstawała z popiołów. W filmie istniał człowiek-pingwin. To nie byłoby takie przegięcie. :wink:
Czy czytalem? Pochalanialem i kolekcjonowalem niemal wszystkie serie wydwane przez TM-Semic. Od Batmana poprzez Punishera na Transformersach konczac.
Czlowiek Pingwin w porownaniu z innymi postaciami ze swiata DC czy Marvela jest tak realny ze niemal da sie go dotknac :P

Mete oczywiscie ze bedzie nastepna czesc. To kura znoszaca zlote jajka.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 31 lip 2008, 13:22

Mete oczywiscie ze bedzie nastepna czesc. To kura znoszaca zlote jajka.
wiem przed chwila przczytalem ze bedzie..Deppowi zaoferowana role czlowieka-zagadki a Philipowi Hoffmanowi pingwina

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 31 lip 2008, 13:41

Znowu? Ale to juz bylo. Dawac Bane'a na bogow.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 31 lip 2008, 13:55

mete pisze:Deppowi zaoferowana role czlowieka-zagadki a Philipowi Hoffmanowi pingwina
Hę?
Litości. :roll:
Zgadzam się, to już było. Ciekaw jestem przeniesienia Stracha na Wróble do filmu...
A Bane już był, choć beznadziejny, ale był. Sam wiesz, że w Batmanie było tyle postaci komiksowych, że nie trzeba wcale się tak powtarzać i na siłę wciskać Deppa wszędzie.
Nie przepadałem za Banem, choć to ciekawa postać, przyznaję. Wolę inne postaci.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 31 lip 2008, 14:03

Nie przepadałem za Banem, choć to ciekawa postać, przyznaję. Wolę inne postaci.

kto to jest Bane bo nie kojarze??

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 31 lip 2008, 14:06

mete pisze:kto to jest Bane bo nie kojarze??
Wróg Batmana, który pod wpływem substancji wymyślonej przez Ivy staje się super mocny, był bezmózgim potworem w "Batman i Robin".
Chyba najbardziej zmasakrowana postać w filmach. :roll:

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 31 lip 2008, 14:45

Wilmore pisze: Wróg Batmana, który pod wpływem substancji wymyślonej przez Ivy staje się super mocny, był bezmózgim potworem w "Batman i Robin".
Chyba najbardziej zmasakrowana postać w filmach. :roll:
W Batman i Robin calkowicie polozyli postac Bane'e. Zrobili z niego bezmozgiego osilka. W zwiazku z tym Bane nigdy w filmach o Batmanie nie bylo jak dla mnie.
Ta postac w komiksach o nietoperzu to czlowieka ktory za cel postawil sobie zniszczenie Batmana i zawladniecie Gotham. Ktory wypuscil wszystkich wiezniow z Arkhan i przygladal sie jak walka z nimi doprowadza Batmana niemal do obledu. A gdy Wayne byl juz wrakiem czlowieka przyszedl do jego domu i go zlamal (doslownie).
To material na niezly scenariusz filmowy.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 31 lip 2008, 15:49

Chlopaczek pisze:A gdy Wayne byl juz wrakiem czlowieka przyszedl do jego domu i go zlamal (doslownie).
To material na niezly scenariusz filmowy.
Moim zdaniem już odratowanie Jokera, które wymyśliłem na poprzedniej stronie, byłoby bardziej prawdopodobne od powrotu do zdrowia Wayne'a z komiksu. :wink:

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 31 lip 2008, 16:11

E tam medycyna czyni cuda. Juz predzej uwierze w wyleczenie zlamanego kregoslupa niz wskrzeszenie po upadku na morde z Mariackiego :P

Awatar użytkownika
fejkenq
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fejkenq » 21 sie 2008, 12:46

Felon zajebisty film.

Awatar użytkownika
KajoFC
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 60