Pytania Techniczne - Strona 52

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Reputacja: 0
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 05 lut 2007, 0:34

pewnie o to, że uzywasz za dużo aplikacji na raz. Komp nie nadąża
forum, granie u buka w necie, muzyczka w winampie, antywirus, saper etc etc - przyhamuj Razz
No właśnie raczej nie :roll: Teraz mam tylko forum włączone (gg wyłączyłem, w saperze już raz się pomyliłem i nie gram więcej a inne strony i programy też pozamykane) Czasem tak mam, może to moja panda tak się rozpycha i tyle miejsca zabiera. No i obecnie mam 48 procesow :twisted: Chyba za dużo :roll: Wirsów raczej nie ma :wink:
fieldy pisze:pieniądze mogą zdziałać cuda Laughing
Jak ja bidny student :(

Awatar użytkownika
dzieciol
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzieciol » 05 lut 2007, 9:18

fieldy pisze:pewnie o to, że uzywasz za dużo aplikacji na raz
ja byl bym za tym ze ma za duzo uruchomionych programow w Javie...np Azureus, gry internetowe...to strasznie zre pamiec, a wcale tego za duzo nie trzeba odpalac, i pamietaj ze sam system wykorzystuje tez swoje;)

1. Kliknij przycisk Start, wskaż polecenie Ustawienia, kliknij polecenie Panel sterowania, a następnie kliknij dwukrotnie ikonę System.
2. Kliknij kartę Zaawansowane, kliknij przycisk Opcje wydajności, kliknij przycisk Zmień, ustaw wartości „Rozmiar początkowy” i „Rozmiar maksymalny” dla pliku stronicowania równe 0 (zero), a następnie ponownie uruchom komputer.
3. Kliknij przycisk Start, wskaż polecenie Ustawienia, kliknij polecenie Panel sterowania, a następnie kliknij dwukrotnie ikonę System.
4. Kliknij kartę Zaawansowane, kliknij przycisk Opcje wydajności, kliknij przycisk Zmień, resetuj wartości „Rozmiar początkowy” i „Rozmiar maksymalny”, przywracając wartości zalecane dla systemu, a następnie ponownie uruchom komputer.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 06 lut 2007, 12:42

Który zna sie na kompach ? mam sprawe - dobry to Notebook ? :> o takich parametrach ...

Procesor: Intel ® Core ™ Duo T2250 (1,73 GHz, 2 MB SLC)

Chipset: Intel 945GM

Ekran: TFT 15.4' WXGA (1280 x 800)

Karta graficzna: 128 MB Intel GMA 950

Pamięć operacyjna: 1 x 512 MB DDR2 533 MHz RAM

Dysk twardy: 80 GB HDD SATA

Nagrywarka: DVD/+R/+-RW DLL

Karta sieciowa: LAN 10/100/1000 Mbps Marvell 88E8055

WLAN: Intel 3945, 802.11 a/b/g

Modem: 56K V.92 modem MDC1.5

Porty: 4 x USB2.0, S-Video (TV-out), Modem RJ-11, LAN RJ-45, audio in, audio out

Czytnik kart pamięci: SD/MMC/Memory Stick

Inne: wbudowane głośniki stereo, wbudowany mikrofon

System operacyjny: MS Windows XP Home PL

Oprogramowanie: Nero 6, Adobe Acrobat, Norton Internet

Security (3-miesięczna subskrypcja na bazę wirusów)

Waga 2,7 kg

Awatar użytkownika
dzieciol
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzieciol » 06 lut 2007, 12:50

Witaj Zaza 8)

Komp jak komp..podaj cene tego cuda to Ci powiem czy warto czy nie...

i najlepiej sprecyzuj do czego Ci on... gry/internet/pisanie prac/ itp

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 06 lut 2007, 13:02

Witam Dziecioł 8)

Tylko siec, ewentualnie jakieś filmy, muza, gry mnie nie interesują, zabawy z grafika też, tylko pytania sa dwa - jedno to czy podoła, a drugie czy bez problemu bedzie może go podłaczyć po modem w domu dialogu.

Cena ? uwierz mi warto :P Wiesz to jest element strategi, już sie skonczył szał na telefony w promocji, teraz trzeba szukać innych rozwiązań by zarobić. A Era ma Notebooka za 1 złoty :] I wiem kto mi go kupi bo ma "dług wdzięcznosci". Tylko właśnie czy oni tego jakis nie przerabiaja by by kożystać tylko z ich sieci ?

Telefony miały sim locki w ramach zabezpieczenia... a notebooki tez moga mieć ?

Awatar użytkownika
dzieciol
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzieciol » 06 lut 2007, 14:14

Zaza pisze: Tylko siec, ewentualnie jakieś filmy, muza, gry mnie nie interesują, zabawy z grafika też, tylko pytania sa dwa - jedno to czy podoła, a drugie czy bez problemu bedzie może go podłaczyć po modem w domu dialogu.
podola na bank...na takie rzeczy to jest potwor...
w Domu dialogu?! OCB..masz karte sieciowa..wejscie na zwykly kabel sieciowy 8 zylowy..taki jak mozesz wszedzie dostac...

Zaza pisze:A Era ma Notebooka za 1 złoty Krzywy
eeee?! jaki mka inetres Era zeby sprzedawac Notebooki za 1 zl?! chyba ze wiazesz sie dosc spora umowa na ta ich smieszna siec bezprzewodowa...ale to i tak malo, bo wartosc tego sprzetu szacuje na jakies plus minus 3.000 zl... gdzie jest haczyk zeby praktycznie za darmo rozdwac ludzia taki bajer?!

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 06 lut 2007, 14:28

dzieciol pisze:podola na bank...na takie rzeczy to jest potwor...

To cacy, czyli może działać... To mnie pocieszyłeś :) Kabel mam zreszta to chyba tez interes dialogu by to mi w domu działało :)

dzieciol pisze:eee?! jaki mka inetres Era zeby sprzedawac Notebooki za 1 zl?!

A jaki mają interes dając np. Nokie E-50 za złotówke ? :roll:

Podobna sytuacja tylko o innych pieniądzach rozmawiamy, sam napisałes że Notebook wart z 3 klocki - a Nokia z max 800 stów.

Kod: Zaznacz cały

notebook Fujitsu Siemens Computers Amilo Pro V3505 wraz z kartą Huawei E620 za 1 zł!
Warunki promocji to inna bajka, ale mnie to nie interesuje. Powiem Ci szczerze że gdyby to odemnie [na mnie] zależało nie skusił bym sie. Ale w zaistniałej sytuacji może cos działać. Tylko trzeba sie pobawić w te promocje i umowy. Bo warunki promocji są iscie kosmiczne - umowa na 36 miechów, 150 na blueconnect :P Ale zawsze jest wyjście, i teraz wiem że warto działać. Zaraz sie podzwoni co BOK i salonach i jatka :twisted:

A jak bym skusił sie by sprzedać znajdziesz kupca ? Nie masz kogos kto szuka czegoś takiego ? Napisz mi prv - ja bede potem to Ci odpisze :!:

Awatar użytkownika
dzieciol
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzieciol » 06 lut 2007, 14:41

Zaza pisze:Podobna sytuacja tylko o innych pieniądzach rozmawiamy,
dokladnie..inne pieniadze..to mnie dziwi...
Zaza pisze:umowa na 36 miechów, 150 na blueconnect
i tak malooo... nie zwroci sie im, tak dobrze...wychodzi 5400...odejmij 3kafle za laptopa to jest 1400 zl...za internet przez 3 lata..podziel przez 36..to jest 39 zl na miesiac za internet bezprzewodowy... kto Ci da taniej?!

Kupca...hmm ciezko bedzie... kazdy woli kupic nowy w tutejszym sklepie, wydac te same pieniadze, miec gawrancje na miejscu w razie czego, i o nic sie nie martiwc...zawsze zostaje allegro....

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 06 lut 2007, 14:50

Wróciłeś mnie :P
dzieciol pisze:i tak malooo... nie zwroci sie im, tak dobrze...wychodzi 5400...odejmij 3kafle za laptopa to jest 1400 zl...za internet przez 3 lata..podziel przez 36..to jest 39 zl na miesiac za internet bezprzewodowy... kto Ci da taniej?!

Z jednej strony masz racje - ale jak nikt nie bedzie korzystał z tej karty :roll: Ba a jak zapłaci tylko dwa rachunki :roll: To jeszcze wiecej stracą :P Gośc który chce to wziąc nie jest zadłużony ani w Orange, ani w Plusie co jest warunkiem by teraz działać. W Orange ma telefon który regularnie opłaca co jest sprawdzone - stałe zartudnienie co tez jest warunkiem - Za dużo by o tym pisać ale pewnie i on i Era bedzie zadowolana :P Bo jego nie interesuje internet - a Ere co z nim zrobi :P

dzieciol pisze:wydac te same pieniadze
Jesli uda mi sie to załatwić tak jak chce to nie bedziemy rozmawiac o cenie sklepowej :wink: Także bedzie promocja :) Ale nie zapeszajmy, narazie trzeba przesledzić warunki umowy punkt po punkcie. Bo to różnie bywa.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 06 lut 2007, 17:12

dzieciol pisze: 1. Kliknij przycisk Start, wskaż polecenie Ustawienia, kliknij polecenie Panel sterowania, a następnie kliknij dwukrotnie ikonę System.
2. Kliknij kartę Zaawansowane, kliknij przycisk Opcje wydajności, kliknij przycisk Zmień, ustaw wartości „Rozmiar początkowy” i „Rozmiar maksymalny” dla pliku stronicowania równe 0 (zero), a następnie ponownie uruchom komputer.
3. Kliknij przycisk Start, wskaż polecenie Ustawienia, kliknij polecenie Panel sterowania, a następnie kliknij dwukrotnie ikonę System.
4. Kliknij kartę Zaawansowane, kliknij przycisk Opcje wydajności, kliknij przycisk Zmień, resetuj wartości „Rozmiar początkowy” i „Rozmiar maksymalny”, przywracając wartości zalecane dla systemu, a następnie ponownie uruchom komputer.
Doszedłem do miejsca o którym mówiłeś i u mnie wygląda ono tak:

Obrazek

Wpisywałem zero dla obu wartości, później po resecie zaznaczałem opcję która jest teraz i nic to nie dało :evil: Komp raz chodził jak by chciał a nie mógł, a innym razem zupełnie normalnie :roll: Wpisywałem też rożne wartości do rozmiaru niestandardowego i nie robiło różnicy. Ba, po tych zmianach czasem wyskakiwał mi jakiś błąd po którym niczego nie mogłem otworzyc, żadego programu na kompie. Nie było już niczego :evil:

Dla pozostałych dysków od razu miałem zaznaczoną opcję 'bez pliku stronicowania'.

Jeszcze jedno - używam 'Mozilli Firefox' i czasem jak na forum 'cytuję zaznaczone' to raz mam wpisanego usera którego cytuję a raz nie i zamiast 'dzieciol napisał' mam tylko 'cytat' - tak jest nie tylko na tym forum.

I jeszcze drugie ( :think: w sumie to już trzecie) - jak klikam na jakąś emotę to zawsze pojawia mi się ona po moim ostatnim słowie w tym okienku a nie tam gdzie mam ustawiony kursor - to już jest tylko tu, na innych forach jest prawidłowo
.
Czemu tak jest bo wcześniej używałem IE i nie miałem takich problemów jak w pkt 2 i 3 :roll: Też tak macie z Mozillą :?: A wolę ją (tę Mozillę) bo jest wygodniejsza :P

Awatar użytkownika
dzieciol
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzieciol » 06 lut 2007, 18:04

Yukasz pisze:Nie było już niczego Evil or Very Mad
w takim razie ja tez sie poddaje, bo juz nie bardzo wiem o co loto...tym bardziej ze w Twoim kompie nie siedze.. :?
...moze to nie wina pamieci wirtualnej?! proponuj reinstalke systemu...jesli dawno nie robiles to sie przyda.. ;)

Yukasz pisze:I jeszcze drugie ( Think w sumie to już trzecie) - jak klikam na jakąś emotę to zawsze pojawia mi się ona po moim ostatnim słowie w tym okienku a nie tam gdzie mam ustawiony kursor - to już jest tylko tu, na innych forach jest prawidłowo
tez tak mam, ale tylko to co w tym pkt.... co do reszty sprobuj zaktualizować liska, powinno cos pomoc...

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 06 lut 2007, 18:16

dzieciol pisze:proponuj reinstalke systemu...jesli dawno nie robiles to sie przyda.. Wink
Była miesiąc temu :roll:

Ale co proponujesz ustawić: 'rozmiar kontrolowany przez system' czy 'rozmiar niestandardowy' i jakie wartości :?: Od rozmiaru początkowego 2 MB (czy może 766 MB jako zalecane) - 5771 MB (maks) czy jak :?:
dzieciol pisze:...moze to nie wina pamieci wirtualnej?!
Ale czasem wyskakuje że jest jej za mao i zamula a czasem nic i wtedy jest OK 8)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8756
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 06 lut 2007, 18:17

Ale co proponujesz ustawić: 'rozmiar kontrolowany przez system' czy 'rozmiar niestandardowy' i jakie wartości
Ja mam kontrolowany przez system i dziala wszystko ok :P

Awatar użytkownika
dzieciol
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzieciol » 06 lut 2007, 18:20

Yukasz pisze:Ale co proponujesz ustawić: 'rozmiar kontrolowany przez system'
z jednej strony to jest dobra opcja, bo system za Ciebie bierze, ile mu sie chce..i jesli masz dobrego kompa, to nie powninen on robic problemow kiedy wezmie jej za duzo... ja wszedzie mialem tak ustawione, i bledow sie nie doczekalem....Tobie tez bym tak radzil...

no ale mowisz ze nawet na tym masz bledy?! to juz jest dziwne..ale sprobuj, niech komp troche pochodzi na takich ustawieniach...moze bedzie dobrze...

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 07 lut 2007, 11:35

Dziecioł wprowadziłeś mnie w błąd :P
dzieciol pisze:i tak malooo... nie zwroci sie im, tak dobrze...wychodzi 5400...odejmij 3kafle za laptopa to jest 1400 zl...za internet przez 3 lata..podziel przez 36..to jest 39 zl na miesiac za internet bezprzewodowy... kto Ci da taniej?!

Wychodzi 5400 - odejmij 3 klocki to równa sie ? :> Nie 1400 a 2400 :roll: :P i wtedy jedziemy dalej - 2400 ... za neta przez 3 lata - wychodzi około 67 złoty za miesiąc bezprzewodowego internetu. Choć to i tak w tym wypadku nie ma znaczenia za bardzo...

Ja potem nie miałem dostepu do sieci, i tak sobie myśle jak Ty to wyliczyłeś :P I teraz wiem :P

Wczoraj porównałem ceny tego typu zabawek. W salonach stały i 3,5 klocka, ale i za 2500 widziałem. Oczywiscie bez żadnych promocji i zobowiązań. Bardzo szkoda że ani Plus, ani Orange nie mają podobnej oferty :? Bo gdyby konkurencja działała to i oferta była by lepsza. A tak obaj operatorzy mają usługi internetu ale bez takich zabawek w promocji. :?

P.S Tak wygląda ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”