FMy - Strona 517

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 94

Re: FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 14 gru 2010, 23:25

A ja w FM 11 zacząłem grać Lechem, żeby sprawdzić jak bardzo można podnieść ranking polskiej ekstraklasy. W pierwszym sezonie awansowałem do LM i to bez problemów, ale miałem bardzo łatwą drabinkę, ale tam jedno zwycięstwo i 5 porażek (Sevilla, Roma i Rangersi w grupie), wicemistrzostwo Polski. W tym sezonie zacząłem lepiej w lidze, na razie 10 zwycięstw i 2 remisy, a w lidze europejskiej nie radzę sobie w grupie z Manchesterem City, APOELem i Bazyleą. Z ciekawszych transferów to Derlon Buckley, który jednak przegrywa rywalizację o lewy atak, oraz Yildilray Bustyrk, którego po jednym sezonie musiałem sprzedać. Mam też kilku genialnych młodych piłkarzy, możecie sprawdzić: Miguel Medina,Mark de Bruin, Dzmitry Rekisch, Aboubacar Camara, Neustadter, Hohender - szczególnie polecam dwóch ostatnich (stoperzy). Wszyscy do sprowadzenia za grosze.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 131

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 14 gru 2010, 23:30

Jeśli chodzi o rozmowy motywacyjne to ja zawsze robię tak samo.
Jak morale genialne to u siebie daję 'możecie wygrać' gdy przeciwnik jest niewiele gorszy, podobny lub nawet lepszy, 'dla kibiców' gdy dużo słabszy bo wtedy i tak grają dobrze. Na wyjazdach odwrotnie, ' możecie wygrać' gdy drużyna dużo słabsza i 'dla kibiców' gdy niewiele słabsza, porównywalna, albo lepsza.
W przypadku gdy morale słabsze to właściwie daję tylko 'dla kibiców' lub gdy przeciwnik dużo mocniejszy to że nie oczekuję od nich zbyt wiele.

Indywidualne tylko w przerwie w zależności jak zawodnik gra.

Najważniejsze to jednak by zespół miał wysokie morale, wtedy byle nie zepsuć tego ^^

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 14 gru 2010, 23:32

A ja czasem daję "oczekuję wygranej" w najtrudniejszych meczach, ale tylko u siebie i jak morale jest wysokie, a także żeby zagrali na luzie w pojedynkach z gigantami, np w LM czy LE, nawet na wyjeździe. Ale to różnie działa...

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 14 gru 2010, 23:37

Sammyy pisze:Najważniejsze to jednak by zespół miał wysokie morale, wtedy byle nie zepsuć tego
W lidze koszę wszystkich. W pierwszym sezonie było troszkę gorzej, bo traciłem pkt ze słabeuszami, a teraz miernoty dostają bagaż 2-3 goli. Przegrałem tylko z Saturnem i 2 razy ze Spartakiem, który co jak co, ale ma potencjał. Niestety dopadł go syndrom średniaków i remisuje dość często, przez co mam nad nim przewagę. Zenit jest 5 i nie zachwyca, a Rubin 10 i raczej nie liczy się w walce o puchary. Na obecną chwilę zagrozić mi może tylko Spartak.

Ja daję "życzę szczęścia" i w przerwie jak jest prowadzenie "podekscytowany". Morale mam "znakomite" i "bardzo dobre", więc chłopaki jak na razie bawią się grą.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 14 gru 2010, 23:56

Ja podekscytowany tylko daję jak się uda wygrać 3-5:0 z Realem czy inną Barceloną, w dodatku tylko na koniec meczu.
Kiedyś w FM09 pamiętam jak prowadziłem z Chelsea grając Spursami 3:0 i dałem podekscytowany przez co skończyło się 3:3. Od tamtego momentu tego unikam, a i zadowolony daję tylko od czasu do czasu ^^

Aha, ja swojego asystenta mam od taktyki co imo jest ważniejsze. CMom i DMom zawsze daję agresywny odbiór plus pressing, a resztą niech się asystent zajmuje, zwykle działa :P

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 15 gru 2010, 0:02

Sammyy pisze:Aha, ja swojego asystenta mam od taktyki co imo jest ważniejsze. CMom i DMom zawsze daję agresywny odbiór plus pressing, a resztą niech się asystent zajmuje, zwykle działa :P
Jejku,to strasznie nudna i smutna ta twoja gra musi byc :P Przeciez kombinowanie z taktyka to obok scoutingu i promowania wychowankow najciekawszy element FM-a :wink:

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 15 gru 2010, 0:07

Ja akurat w środku nie mam problemów. Grając 3 pomocnikami i niezbyt ofensywnie, podczas obrony praktycznie rzecz biorąc przeciwnik może strzelić gola tylko po dośrodkowaniu. 4 obrońców gra w linii i 3 pomocników cofa się pod samo pole karne. Przy ataku pozycyjnym wracają nawet ofensywni skrzydłowi i po jakimś czasie napastnik, który najwidoczniej poirytowany faktem, że nie otrzymuje piłki, rzuca się do ostrego pressingu na przeciwniku.

Krasić i Caner Erkin, bardzo dobrze wyszkoleni technicznie skrzydłowi, potrafią wjechać w pole karne, położyć 2-3 obrońców i bezczelnie posadzić na dupie bramkarza, a potem strzelić do pustaka. W sumie udało mi się ustawić zespół tak, że napastnik nie jest kluczowym strzelcem. Kapitalną robotę odwala Buonanotte, który na razie rozegrał 4 mecze (2 gole, 4 asysty i 2 razy MoM). Dzagoev na razie siedzi, ale jak zacznie się LM, to będę musiał stosować rozsądną rotację. Argentyńczyk nie ma zbyt dużej wydolności i szybko się męczy.

Barcelona chce kupić Keirrisona, choć wg mnie nie zachwyca. Dają jak na razie 23 mln ojro, więc jak podbiją do 30, to sprzedam i kupię coś a`la Zigić. Przy mojej taktyce, postawi się go jako odgrywającego i będzie odbijał piłkę ;)

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 15 gru 2010, 0:15

Dr.Football1 pisze:Jejku,to strasznie nudna i smutna ta twoja gra musi byc Przeciez kombinowanie z taktyka to obok scoutingu i promowania wychowankow najciekawszy element FM-a
Wiesz ja zawsze idę do swojej ulubionej taktyki 451, która dla mnie sprawdza się bardzo dobrze, a nie widzę powodu by kombinować jak jest ok i to działa, w dodatku w obojętnie jakim klubie gram. No a ja sam z siebie jestem strasznie leniwy i nie lubię zmian, obojętne czy to w grze czy w życiu :P
Wprowadzanie młodych i scouting to i owszem :P

Awatar użytkownika
Tardelli
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tardelli » 15 gru 2010, 0:18

Dr.Football1 pisze:
Sammyy pisze:Aha, ja swojego asystenta mam od taktyki co imo jest ważniejsze. CMom i DMom zawsze daję agresywny odbiór plus pressing, a resztą niech się asystent zajmuje, zwykle działa :P
Jejku,to strasznie nudna i smutna ta twoja gra musi byc :P Przeciez kombinowanie z taktyka to obok scoutingu i promowania wychowankow najciekawszy element FM-a :wink:
Dokładnie; ja nawet sparingu nie dałbym poprowadzić asystentowi. :wink: Praca nad dobrą taksą jest z reguły bolesna, ale trzeba to robić. Jak w życiu - człowiek uczy się na błędach albo nie. I albo ma wyniki... albo nie. :P

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 15 gru 2010, 0:22

Każdy gra tak jak lubi ;) Mój kumpel od dawien dawna korzysta z edytorów i np zanim zacznie ligę polską, to zmienia jej reputację, bo jak twierdzi jest nierealistyczna. Dla mnie jest to głupie, bo ułatwia sobie zadanie. Przy dobrej polityce transferowej i perfekcyjnym scoutingu w Ekstraklasie można rządzić, a w Europie zadziwiać. I tak małymi kroczkami do zwycięstwa w LM. Niestety on podwyższa reputację i w taki oto sposób już w 2 sezonie wygrywa LE.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 15 gru 2010, 1:32

Tardelli pisze:Dokładnie; ja nawet sparingu nie dałbym poprowadzić asystentowi. Praca nad dobrą taksą jest z reguły bolesna, ale trzeba to robić. Jak w życiu - człowiek uczy się na błędach albo nie. I albo ma wyniki... albo nie.
Mhm ale mi nie chodzi o taktykę jako taktykę gry zespołu, ale taktykę meczową (wymuszenie słabszej nogi, agresywny odbiór piłki, ścisłe krycie i pressing na pojedynczych zawodnikach rywali). Ogólną taktykę dla zespołu to ja sam robię. Myślałem że względnie dobrze to zaznaczyłem pisząc o traktowaniu CMów i DMów przeciwników ;)

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 17 gru 2010, 20:12

Gra ktoś z Was z jednym głównym rozgrywającym? Ja tak, ale mój rekord podań tego rozgrywającego to 42, czyli tyle co np boczni obrońcy. Mam genialnego zawodnika na tę pozycję, 99% podań ma celnych, ale nie grają do niego tyle co trzeba. Wiecie czym to może być spowodowane? Mam ustawionego go jako rozgrywającego, w rolach na boisku przypisałem mu wysuniętego rozgrywającego, gram akcje środkiem pola a mimo to nie mogę osiągnąć satysfakcjonujących wyników.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 17 gru 2010, 20:54

Moze grasz bardzo ofensywnie + szybkie tempo. Wtedy chlopaki zamiast spokojnie rozgrywac pilke w srodku pola jak najszybciej probuja dostac sie pod bramke przeciwnika,a twoj playmaker 'na sile' gra prostopadle pilki do przodu.

Jakie ustawiles mu instrukcje indywidualne ?

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 17 gru 2010, 21:01

No gram bardzo ofensywnie, ale tempo mam umiarkowane.
Ten rozgrywający ma grać ofensywnie (może tu jest błąd?), duża swoboda taktyczna, mieszane podania, często prostopadłe podania (genialne asysty zalicza), reszta wszystko w normie +szukanie gry.
Mogę się przerzucić na trochę mniej ofensywny styl - np kontrola - rzeczywiście to może być to, tylko żeby nagle nie odechciało im się strzelać bramek, bo na razie średnio oddaję 20 strzałów na mecz.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 17 gru 2010, 21:21

Rozgrywajacy nie musi grac az tak bardzo ofensywnie. Przesun mu suwak mentality do normal i sprobuj zmienic styl na control lub standard. Jezeli juz gram playmakerem to ustawiam go mniej wiecej tak:

Obrazek

Daj potem znac czy zadzialalo :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”