LM: FC Barcelona - Chelsea FC - Strona 53

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Re: 1/2 finału LM: FC Barcelona - Chelsea Londyn

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 18 kwie 2012, 15:27

Ja natomiast mam obawy co do dzisiejszego meczu :/ Chelsea pod wodzą di Matteo gra całkiem dobrze i jeśli myśli o awansie to musi dzisiaj zepnać poślady nie na 100 a 200% i moim zdaniem są w stanie uzyskać korzystny wynik...Barca natomiast od kilku meczy gra dobrze i to napawa optymizmem - martwi mimo wszystko trochę skuteczność i oby dzisiaj była zabójczo skuteczna ale kto wie czy nie będą myślami już przed Gran Derbi :/
Wynik 1-1 2-1 dla Chelsea wziałbym w ciemno - najważniejsze to strzelić bramkę na wyjeździe a na Camp Nou powinno być łatwiej :) Natomiast jeśli wyjedziemy z SB z zerowym zdobyczą bramek czy też porażka 3-1 rewanż będzie podwójnie stresujący :P Liczę na dobre widowisko,oby sędzia nie był głównym aktorem tego widowiska bo znów na forum wyjedzie garstka userów którzy szukają napinki myśląc,że są "fajni" :/

Przewidywalne składy
Obrazek

Ja bym jednak widział środek Puyol-Pique a Adriano na lewej...Oby Cesc zagrał dobrze bo ostatnio w mojej ocenie poniżej oczekiwań :/ Dużo od jego gry dzisiaj może zależeć - Alexis niech uprzykrza życie Terremu i robi sporo szumu a będzie dobrze :D Po przerwie pewnie wejdzie Cuenca,Keita...
Niech wygra lepszy 8) Oby to była Barcelona :P

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 18 kwie 2012, 15:43

O ile wczoraj po cichu liczylem na niespodzianke,to dzisiaj nie mam juz zadnych watpliwosci,ze Barca jest w stanie zapewnic sobie awans juz w pierwszym meczu... Nie oszukujmy sie,Chelsea aby pozostac w grze musi rozegrac mecz sezonu,a Blaugrana przypomniec sobie forme ze spotkania z Osasuna. Jakie sa na to szanse ? Znikome jesli mnie zapytacie.

Wieczorem zapewne prysnal moje marzenia o finale CFC - Bayern :(

nick
Zbanowany
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: nick » 18 kwie 2012, 15:46

ddemon, 2-1 dla chelsea brać w ciemno? bez przesady. spodziewam się ciężkiego meczu, ale mimo wszystko bramkowy remis jesteśmy w stanie spokojnie wywalczyć, przy odrobinie szczęścia nawet zwycięstwo. na tym rozstrzyganiu meczów w rewanżu łatwo się przejechać, dlatego fajnie byłoby dziś zrobić dobry wynik, żeby móc się w pełni skoncentrować na sobotnim klasyku, a nie komplikować sobie sprawy jak real

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 18 kwie 2012, 16:21

Bienias pisze:My walczymy na wszystkich frontach, oni maja ostatnia szanse zeby uratowac sezon i raczej ostatnia zeby tym pokoleniem wygrac LM.
Chelsea jest w identycznej sytuacji jak Barcelona jak nie w gorszej, zwyczajnie cele są inne. Wy wciąż macie szansę na majstra a Chelsea walczy o top4. Podejrzewam, że jednak bardziej bolesny będzie dla Chelsea brak awansu do LM i gra w LE niż dla Barcelony przegrana w lidze z Realem po kilku bardzo grubych latach. To nie jest tak, że The Blues mają tylko LM a wy gracie na 3 frontach. I Barca i Chelsea wciąż mają szansę na LM i krajowy puchar, Barca bije się o majstra, Chelsea o top 4.

Trochę dziwią mnie wasze posty o oszczędzaniu sił, graniu na 70%, strzeleniu bramki i próbie dotrwania do końca najmniejszym nakładem sił przez Barcelonę. Kurde, mówimy tu o półfinale najbardziej prestiżowych klubowych rozgrywek na świecie, w której mierzą się dwie potęgi, gdzie każdy błąd może decydować o odpadnięciu. Zarówno dla Barcelony jak i dla Chelsea to może być jedyna szansa na poważne (w dodatku najważniejsze) trofeum w sezonie bo niezależnie od postawy w lidze ich walka o odpowiednio, mistrzostwo bądź top4 jest w tej chwili zależna od potknięć rywali. W tym dwumeczu wszystko zależy od nich i zwyczajnie nie wyobrażam sobie żeby będąc już tuż tuż finału najcenniejszego klubowego trofeum, w którym wszystko będzie możliwe pozwalali sobie w pierwszym meczu na jakiekolwiek rezerwy bo mają napięty grafik w lidze, w której mogą nic nie osiągnąć nawet mimo wygrywania do końca sezonu.

Chelsea sprawia wrażenie najsłabszego zespołu z grona półfinalistów ale to jest właśnie urok LM, że wszystko jest możliwe. Dziś jednak tylko dramaturgia z poprzednich spotkań między tymi zespołami i to, że mecz ma miejsce na Stamford pozwala dawać The Blues jakieś szanse. Chelsea nawet mimo ostatniej, lepszej formy nadal bardzo daleko do zespołów Mourinho i Hiddinka, które nawiązywały z Barceloną równorzędną walkę. W tej chwili Chelsea to wciąż drużyna zagubiona, pozbawiona tej żelaznej boiskowej dyscypliny, którą wpoił im Mourinho a w dodatku mimo pozytywnych wyników wciąż źle moim zdaniem i chaotycznie zestawiana przez Di Matteo, który sprawia wrażenie jakby chciał upchnąć wszystkie największe indywidualności na boisku co odbywa się kosztem jakości ich gry bo np. stawianie takiego Ramiresa na skrzydle to strzelanie sobie w stopę.

Guardiola I Barca mają wszystko co trzeba żeby już dziś obedrzeć Chelsea z marzeń o LM bo w przekroju tego sezonu Blaugrana to drużyna wyraźnie lepsza od ekipy Romka, w dodatku w ostatnim czasie złapali odpowiednią formę i wydaje się, że utrzymają ją do końca sezonu. Mając jednak na uwadze postawę Barcelony na wyjazdach w LM i perspektywę rewanżu na CN gdzie Barca jest niesamowicie potężna spodziewam się dziś niezłego i dość wyrównanego widowiska, oby bez błędów sędziowskich.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2326
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 18 kwie 2012, 16:27

Osobiście najbardziej dzisiaj chciałbym zobaczyć 0-0. Wydaje mi się, że dla Arsenalu będzie to najlepszy możliwy wynik. Chelsea wtedy będzie musiała bardzo ciężko przez 90 minut pracować i będą mieli nadzieję, że jednak uda im się na Camp Nou awansować. Przegrana może ich zdemoralizować, to prawda, ale z drugiej strony jakby przegrali np. 2-0 to prawdopodobnie zorientują się, że po ptokach i rzucą się w sobotę na nas. Jeśli zachowają szansę, to doskonale zdają sobie sprawę, że najlepsza droga do LM w nast. sezonie będzie przez wygranie jej, więc może jakaś rotacja czy coś w weekend :P

Ostatecznie jednak Chelsea w finale to zbyt grozna perspektywa dlatego jestem za Barceloną w dwumeczu, ale za Chelsea dzisiaj :lol:

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 18 kwie 2012, 16:37

A właśnie jak to jest z kwalifikacją do LM przez obrońcę tytułu? Pamiętam, że kiedyś coś kombinowano w ten sposób z Liverpoolem po pamiętnym finale z Milanem. A jakby to wyglądało w przypadku Chelsea, która wygrałaby LM a w PL zajęła np. 6 miejsce?

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2326
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 18 kwie 2012, 16:40

Wtedy ten co zajmuje trzecie miejsce spada do kwalifikacji LM a ten co zajmuje czwarte spada do LE. Takie zasady ustalili po precedensie z Liverpoolem kiedy to byl wielki syf.

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 18 kwie 2012, 16:40

Morrow:

To oszczedzanie ma dwa zasadnicze powody:
1. Real w weekend
2. Rewanz na CN.

Oczywiscie, ze nie wyjda rezerwy, ale jak pisalem powyzej. W jednym z dwoch meczow z Chelsea Barca bedzie musiala zagrac na mniej niz 100% bo w spotkaniu z Realem te 100% MUSI BYC! Obstawialbym, ze Barca zagra na 100% pierwsza polowe, a w drugiej bedzie juz gra na zachowanie sil... no chyba, ze po tej pierwszej Chelsea bedzie na prowadzeniu (mam wielka nadzieje, ze tak sie nei stanie).

Wydaje mi sie, ze taki Xavi dzisiaj calego meczu nie zagra. No chyba, ze sytuacja bedzie sie ukladac jakos wyjatkowo niekorzystnie...

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 18 kwie 2012, 17:12

Dzięki Magnum za rozwianie wątpliwości :) To sprawia, że może być bardzo interesująco w Anglii gdzie 4 ekipy biją się o miejsca 3-4, załóżmy, że w ostatniej kolejce Arsenal spada na 4 miejsce, wyprzedzony przez Tottenham o 1 punkt. Nieźle musiałoby się wtedy oglądać finał LM kibicom Kanonierów :P

Emerald, nie chodziło mi o rezerwy kadrowe tylko rezerwy fizyczne. Nie mówię o przebiegu meczu bo to inna bajka. Chyba oczywistym jest, że Barca mając np. 2:0 na Stamford w 50 minucie nie będzie się zabijała o następne bramki ani podkręcała tempa mając w perspektywie mecz z Królewskimi i rewanż z Chelsea u siebie.

Nie wyobrażam sobie za to żeby Guardiola mógł założyć przed pierwszym meczem półfinału LM kiedy wszystko jest otwarte, oszczędzanie sił bądź granie na 70% przed pierwszym gwizdkiem. Raz, że to zbyt ryzykowne, dwa, że dla mnie to nie ten etap rozgrywek żeby móc kalkulować oszczędzanie sił jeszcze przed dwumeczem, w końcu trzy, absolutnym priorytetem dla Barcy (i jej kibiców) jeszcze niedawno była LM bo przecież La Liga była przegrana, nagle kalkulujecie oszczędzanie sił w półfinale LM bo ważniejsze są GD w lidze, która już była przegrana tylko dlatego, że rewanż jest na CN? Rewanż na CN to spory handicap ale niech Chelsea wygra dziś 2:0 i robi się problem, Barca w GD może wygrać nawet i 5:0 ale jeśli Real potem nie pogubi punktów to i tak zostanie mistrzem. Za to dla Barcelony w tej chwili jedynym oprócz Copa del Rey pucharem, w którym w 100% są zależni tylko od siebie jest LM.

Guardiola to dobry trener. Z pewnością jest przygotowany na wiele wariantów dzisiejszego meczu a w głowie z pewnością ma także najbliższy mecz z Realem. W przeciwieństwie do niektórych kibiców on swoimi decyzjami pokazał, że nie przegrał ligi wiele tygodni temu. Barca ma na tyle szeroką kadrę, że jest w stanie zagrać te 3 ciężkie mecze na maxa nieco rotując składem. Real i Chelsea są zresztą w podobnej sytuacji.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6264
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 18 kwie 2012, 17:37

Liczę na to, że za rok Anglię będą reprezentowały 4 najsilniejsze ekipy obecnego sezonu i jeśli Chelsea stać będzie na ogranie Barcy w półfinale oraz Realu/Bayernu w finale to proszę bardzo, nawet gdyby w LM mieli zagrać kosztem mojego Arsenalu. Nie łudźmy się jednak - moim zdanie Barca w pierwszym meczu rozwiąże sprawę awansu, bo Chelsea wypada ostatnio bardzo przeciętnie (nawet to 5:1 z Tottenhamem jest bardzo mylące).

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 18 kwie 2012, 17:40

sickstick pisze:Liczę na to, że za rok Anglię będą reprezentowały 4 najsilniejsze ekipy obecnego sezonu i jeśli Chelsea stać będzie na ogranie Barcy w półfinale oraz Realu/Bayernu w finale to proszę bardzo, nawet gdyby w LM mieli zagrać kosztem mojego Arsenalu.
ty tak na serio ?

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6264
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 18 kwie 2012, 17:44

fieldy pisze:
sickstick pisze:Liczę na to, że za rok Anglię będą reprezentowały 4 najsilniejsze ekipy obecnego sezonu i jeśli Chelsea stać będzie na ogranie Barcy w półfinale oraz Realu/Bayernu w finale to proszę bardzo, nawet gdyby w LM mieli zagrać kosztem mojego Arsenalu.
ty tak na serio ?
Odpowiem cie na to pytanie w 80 minucie meczu finałowego przy dwu bramkowym prowadzeniu Chelsea. :boruta:

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 18 kwie 2012, 19:40

Valdes- Alves, Puyol, Mascherano, Adriano- Busquets, Xavi, Cesc- Iniesta, Alexis, Messi
Sklad bez niespodzianek.
Cech; Ivanovic, Terry, Cahill, Cole; Mikel, Meireles; Ramires, Lampard, Mata; Drogba

Awatar użytkownika
darek123
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: darek123 » 18 kwie 2012, 19:42

Bienias pisze:
Valdes- Alves, Puyol, Mascherano, Adriano- Busquets, Xavi, Cesc- Iniesta, Alexis, Messi
Sklad bez niespodzianek.
Najlepszy z możliwych.

Awatar użytkownika
Professor Chaos
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 202

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Professor Chaos » 18 kwie 2012, 19:44

Najlepszy byłby gdyby Pique grał zamiast Adriano. Sorry, ale Adriano to dla mnie nie jest super obrońca.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”