FMy - Strona 529

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
toporow
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Re: FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: toporow » 06 maja 2011, 17:15

Diamen23, jaka taktyka i jak stoisz finansowo?

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 06 maja 2011, 17:29

taktyka:
Obrazek
generalnie odkąd wprowadziłem tę taktykę (około 3 sezon) zacząłem osiągać fajne wyniki. 4 wysokich, silnych obrońców, 3 silnych i wysokich DP, którzy mają niezłe podanie prostopadłe, a pozostała 3 to szybcy i dobrzy technicznie zawodnicy, którzy klepią rywali.
Finansowo jest ok, w trakcie sezonu trochę pod kreską, nie dorobiłem się jeszcze, bo dopiero drugi sezon w LM. Od zarządu próbuję wyciupać na nowy stadion, bo z 30tys. się nie dorobię. Kontrakty gwiazd nie przekraczają 70 tys. euro tygodniowo, więc jak na angielską jest skromnie.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 06 maja 2011, 17:32

Taktyka bez skrzydlowych - obrzydlistwo :P

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 06 maja 2011, 17:38

ważne, że skuteczna i grają ładnie :!:
Nie no, przyszedłem do klubu to skrzydłowych za bardzo nie było to już tak zostało, trzeba sobie radzić :P

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 06 maja 2011, 17:49

Dr.Football1 pisze:Taktyka bez skrzydlowych - obrzydlistwo :P
No :lol: Ja ostatnio wziąłem się za odbudowę potęgi Valencii. Zajęło mi to dwa sezony (kiepska kondycja finansowa klubu i ta cholerna Barcelona grająca jak roboty :? ) Od dawien dawna nie grałem w FM-ie klasycznym rozgrywającym, tym razem się przemogłem :P Z roli tej genialnie wywiązał się Simon Vukcevic. To pozycja idealna dla niego, w jednym sezonie potrafił strzelić 31 bramek i dołożyć 20 kilka asyst (nie pamiętam dokładnie) Światowe kariery porobili u mnie m. in. Jankovic, Gignac, Lassana Diarra, Carlos Diogo, Mathieu ( :lol: ) czy Giovani dos Santos. Reszta to już regeni, w których teraz przebieram jak w ulęgałkach, gdyż moja taktyka transferowa (zawsze sprzedawaj drożej niż kupiłeś) działa na galowo i przystępując do sezonu 2014/2015 moja Valencia jest już trzecim najbogatszym klubem świata z wartością +/- 700 milionów euro 8)

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 09 maja 2011, 1:01

sbQ pisze:Panowie jak gracie stałe fragm. pod bramką rywala? Bo dawno nie grałem i teraz sobie odpaliłem, ale jakoś mi nie idzie zdobywanie bramek tym sposobem, a mam dobrze główkujących :?
W FM 08 i 09 genialnie dzialaly rzuty rozne z zaleceniami:

Cross - 6 yeard box
Najwyzszy i najlepiej glowkujacy zawodnik - challenge goalkeeper

Moj Matias Cahais (srodkowy obronca) zostal kiedys takim sposobem najlepszym strzelcem ligi za czasow kariery w Groningen 8)

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 09 maja 2011, 1:05

Dr.Football1 pisze:W FM 08 i 09 genialnie dzialaly rzuty rozne z zaleceniami:

Cross - 6 yeard box
Najwyzszy i najlepiej glowkujacy zawodnik - challenge goalkeeper

Moj Matias Cahais (srodkowy obronca) zostal kiedys takim sposobem najlepszym strzelcem ligi za czasow kariery w Groningen
Potwierdzam! Grając Gijon z drugiej ligi wyciągnąłem ich na 3 miejsce w PD. Moi dwaj środkowi obrońcy strzelali w sezonie po 15-20 goli ;)

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 09 maja 2011, 1:10

sbQ pisze:Ja odpaliłem fm 10
Ciekawy sposób z tymi dwoma, jeszcze nei próbowałem czegoś takiego. Dotychczas co najwyżej jednego dawałem na GK. Teraz próbowałem z 3 zawodnikami wychodzącymi z pola i całkiem nieźle to wygląda
Daj maila na PW, to wyślę Ci coś ;)

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 09 maja 2011, 15:57

sbQ pisze:A jeśli chodzi o trening, to używacie jakiegoś ogólnego reżimu treningowego, czy dla każdej pozycji/zawodnika ustawiacie indywidualnie? Bo szczerze mówiąc nie wiem na co się zdecydować. Kiedyś bawiłem się w to indywidualne ustawianie, jednak jestem ciekaw, czy jest to rzeczywiście skuteczniejsze od ogólnego treningu ?
Dla lepszego efektu musisz sam ustalać reżimy. Nie ma sensu np uczyć stopera wykańczania sytuacji, czy napastnika gry w obronie. Ja mam dawno już opracowana i zapisane w folderze sprawdzone reżimy na każdą możliwą pozycję, aby nie gimnastykować się z tym za każdym razem, gdy zacznę nową karierę :wink:

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 09 maja 2011, 16:17

sbQ pisze:Ja robiłem tak samo, ale właśnie się zastanawiałem, jak to się ma do efektywności.
Bardzo wiele. Tak samo jak interwały w okresie przygotowawczym czy odpowiednia ilość sparingów, by drużyna doszła do optymalnej formy przed sezonem. Napiszę tak, im dłużej dopieszcza się każdy szczegół w grze i mniej pozostawia przypadkowi, tym lepsze są tego efekty 8) Zawsze możesz sobie ściągać gotowe reżimy jeśli nie wiesz jak ustawić dane suwaki, ale to droga na skróty. Lepiej wszystko robić samemu i mieć z tego satysfakcję, a jeśli coś szwankuje, nanosić poprawki aż do skutku.
Ostatnio zmieniony 09 maja 2011, 17:47 przez Salas11, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 129

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 09 maja 2011, 17:26

Kilka dni temu w końcu zaopatrzyłem się w FM11 i kilka rzeczy rzuca mi się w oczy w porównaniu do wcześniejszej wersji gry. Agenci!! To jest jakaś masakra. Próbuję ściągnąć Rossiego... 140 tyś. tygodniowo, Vidala... 120 tyś tygodniowo... z pierwszego zrezygnowałem, drugiego ściągnąłem bo po mozolnych negocjacjach stanęło na 77 tyś. tyg. (a nie powiem, lubię jak zawodnicy nie zarabiają kokosów). Prowadzę sobie Romę, nie jest może jakoś rewelacyjnie (wyjście z grupy w LM, po 19-20 kolejkach 4 miejsce, strata 3 pkt. do lidera więc w sumie jest ciasno), ale sam styl gry zespołu to tragedia. Ot przykładowo ostatni mecz z Milanem, wygrana 4:0 (wynik cieszy, ale...), ale Milan grał całą drugą połowę w 9, a posiadanie piłki po końcowym gwizdku 53 do 47 dla nich, mimo że gram 3 w środku, a u nich jedynie Seedorf tam był ustawiony...

Gram standardowo na 2 taktyki, bardziej ofensywna na mecze u siebie plus bardziej zachowawcza na mecze wyjazdowe plus spotkania z mocniejszymi przeciwnikami czy derby. We wcześniejszych wersjach z tym było różnie, tu się sprawdza dość dobrze, mimo wszystko strasznie denerwuje mnie fakt że sam na sam wykorzystywane jest bardzo rzadko, przeciwnik w meczu stwarza sobie pół sytuacji i strzela bramkę co jest notoryczne, w dodatku bardzo dziwnie naliczane są noty z mecz gdzie ktoś gra dobrze, a wedle gry rozegrał fatalne spotkanie...

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1375
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 09 maja 2011, 17:57

Sammyy pisze: Agenci!! To jest jakaś masakra. Próbuję ściągnąć Rossiego... 140 tyś. tygodniowo, Vidala... 120 tyś tygodniowo... z pierwszego zrezygnowałem, drugiego ściągnąłem bo po mozolnych negocjacjach stanęło na 77 tyś. tyg. (a nie powiem, lubię jak zawodnicy nie zarabiają kokosów).
Witamy na Ziemii :haha: To miłe,że SI stara się z roku na rok zrobić swój produkt bardziej realnym.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 09 maja 2011, 18:03

Sammyy pisze:Gram standardowo na 2 taktyki, bardziej ofensywna na mecze u siebie plus bardziej zachowawcza na mecze wyjazdowe plus spotkania z mocniejszymi przeciwnikami czy derby.
Mało :P Ja wczoraj zacząłem prowadzić Fiorentinę. Gram 4-2-3-1 i pod to ustawienie mam pięć różnych taktyk opracowanych na stopień trudności meczu czy rozwój wydarzeń na boisku.
Sammyy pisze:]We wcześniejszych wersjach z tym było różnie, tu się sprawdza dość dobrze, mimo wszystko strasznie denerwuje mnie fakt że sam na sam wykorzystywane jest bardzo rzadko
Nic nie poprawili w tym kierunku? :shock: To faktycznie irytuje w cholerę... Napastnik, który lubi oddawać mocne strzały na ogół nie wykorzystuje wielu sytuacji sam na sam. Podobnie rzecz się tyczy z niskim atrybutem opanowania, przy którym i wykończenie na 20 wiele nie zdziała. Taki Forlan, który ma i jedno i drugie a w dodatku słabo gra głową jest napastnikiem z sennego koszmaru.
Sammyy pisze:przeciwnik w meczu stwarza sobie pół sytuacji i strzela bramkę co jest notoryczne
Coś nowego :think: Zdarza się co prawda, że jakiś banan wciśnie mi bramkę mając jedną sytuację na krzyż przez cały mecz, ale na pewno nie jest to notoryczne :P
Sammyy pisze:w dodatku bardzo dziwnie naliczane są noty z mecz gdzie ktoś gra dobrze, a wedle gry rozegrał fatalne spotkanie...
Czyli kolejna plama Sports Interactive, bo podobno była to jedna z pierwszych rzeczy do poprawy przez designerów. Noty są warunkowane prostymi zajściami na boisku. Jeśli np zawodnik zawali bramkę swojej drużynie, jedynym ratunkiem dla niego przed oceną poniżej 6.0 jest strzelenie bramki, bądź ze dwie asysty. U napastnika rzecz jasna chodzi o skuteczność, ale i aktywność, bo zdarza się że striker bez bramki czy asysty potrafi wyłapać dobrą notę powyżej 7.0

A jak tam Sammyy silnik 3D? Poprawili coś w rozgrywce, czy dalej te same schematy i drętwi piłkarze?

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 09 maja 2011, 18:09

Mało Ja wczoraj zacząłem prowadzić Fiorentinę. Gram 4-2-3-1 i pod to ustawienie mam pięć różnych taktyk opracowanych na stopień trudności meczu czy rozwój wydarzeń na boisku.
Mam podobnie. Standardowo zawsze tworze sobie 5 taktyk <<< 4231,4411,442,4222 i kryzysowe 433,ktorego uzywam w ostatecznej ostatecznosci.

Obecnie gram tylko w FM-a na PSP. Jezeli juz siegam po pecetowa wersje to moze to byc tylko 09. Nowsze wersje nie maja dla mnie tej slynnej magii i mocy przyciagania :?

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 09 maja 2011, 18:43

a ja ostatnio grałem (a raczej byłem na notorycznym urlopie, bo mnie ta gra już mało kręci) o tak:

------------x-------------x---------------
-------------------x----------------------
------------x-------------x---------------
-x----------------x-------------------x--
--------------x----------x---------------

do tego parę wariacji, ale to podstawowe założenie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”