Ekstraklasa w sezonie 2008/2009 - Strona 54

Miejsce spoczynku zamkniętych tematów.

Kto mistrzem Polski 2008/2009?

Wisła Kraków
44
38%
Legia Warszawa
18
16%
Lech Poznań
37
32%
Groclin/Polonia Warszawa?
2
2%
Górnik Zabrze
3
3%
Ruch Chorzów
5
4%
GKS Bełchatów
0
Brak głosów
inny zespół
7
6%
Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Re: Ekstraklasa w sezonie 2008/2009

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 11 maja 2009, 8:41

Wilmore pisze:Nareszcie w polskiej lidze wszystko wróciło do normalności.....
....Nie znajduję więc żadnego wytłumaczenia dla tego, że Legia pod jego ręką gra katastrofalnie źle - przykładem możliwości Legii jest mecz z ŁKS. Nie wiem, nie starcza mu materiału ludzkiego, czy piłkarze się nie starają... Bo szczęścia Legia ma naprawdę pod dostatkiem.
Jaka normalnosc? Wisla ktora nie powinna w tym roku zdobyc mistrzostwa prawdopodobnie je zdobedzie, bo przeciwnicy zamiast detronizowac Wisle ja umacaniaja. Mam nadzieje ze ewentualny mistrz dla Wisly bedzie powodem do nowych inwestycji w druzynie. Bo z takim skladem Wisla nie dojdzie dalej niz Lech.

Dla mnie Urban w Legii sie konczy. Tzn Urban-Trzeciak. Brak jakichkolwiek pucharow to krok wstecz w porownaniu do ubieglego sezonu. Dodatkowo kolejny blamaz w Europie. Mysle ze czas fana z Zabrza dobiega konca.
Zico_FCI pisze:
Do momentu bramki obie drużyny grały na poziomie okręgówki. Później nie wiele lepiej Wisła, a w końcówce Legia. Przebieg meczu podobny do spotkania Legia-Lech ale poziom dużo słabszy.
Musze podziekowac jednak za opoznienia koncertu TPWC bo juz gorszego meczu od Legia-Lech bym nie dal rady obejrzec.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 11 maja 2009, 9:32

piwus pisze:PS. Czeher, tak bez napinki, dalej cię nie przekonuje Marcelo ?
Bez napinki :idzze:
A tak na serio... Liznal troche taktyki i wyrosl na meza opatrznosciowego Wisly. W sumie jego kariera nabiera tempa, podobnie do Diaza - fajnie by bylo jakby zostali na kolejne sezony w naszej lidze.
Z perspektywy czasu... dobry interes z Cleberem i jego trasnferem do Tereka

Dobrze by bylo jakby mistrzem zostala Wisla dla polskiej pilki, wtedy bylaby jeszcze szansa ze w lidze europejskiej nie zagra Ruch. O Legii i jej MP sie wypowiadalem ...
Chociaz patrzac realnie... jednak Lech, ktory na wlasne zyczenia aktualnie przegrywa MP, ale w obliczu 2meczow wyjazdowych Wisly i kontuzji kluczowych postaci, moze jeszcze rozdawac karty

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 11 maja 2009, 16:42

piwus pisze:Niestety znowu karygodna skuteczność
Karygodna skuteczność to była po stronie Legii, a konkretnie Tejksiura. Czy Wisła w ogóle stworzyła sobie jakość stuprocentową sytuacje do zdobycia bramki poza golem Marcelo? Kilka okazji groźnych było po podaniach legionistów, ale setkami bym ich nie nazwał.
piwus pisze:Poziom nie był w żadnym momencie wyrównany, najpierw Legia ośmieszała się w defensywie, potem w ofensywie.
I z tak grającą Legią, Wisła cudem uratowała jednobramkowe zwycięstwo. To chyba najlepsze podsumowanie gry Wisły jak i całego tego „widowiska”.
piwus pisze:Biorą pod uwagę pierwszą połowę niesprawiedliwym wynikiem byłby wg mnie
Biorąc pod uwagę sytuacje do zdobycia bramek przez obie drużyny, remis byłby sprawiedliwy i to ze wskazaniem na Legię.
piwus pisze:no... może trochę, ale ogólnie to mecz miał poziom okręgówki i przez oba zespoły
Czyli nie zgadzasz się z tym? Według Ciebie poziom meczu był znakomity, a Wisła wzniosła się na wyżyny swoich możliwości wymęczając 1-0 z kopiącą się po czole przez ¾ meczu Legią?

Awatar użytkownika
No_Name
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: No_Name » 11 maja 2009, 16:48

Zico_FCI pisze:Czyli nie zgadzasz się z tym? Według Ciebie poziom meczu był znakomity, a Wisła wzniosła się na wyżyny swoich możliwości wymęczając 1-0 z kopiącą się po czole przez ¾ meczu Legią?
To co wyczyniała Legia przez 65 minut meczu ? Kopała się po piętach chyba, i bawili się w zbijanego :D

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 11 maja 2009, 17:13

Bienias
A kto ma zdobyć tytuł? Lech, który frajersko traci punkty z byle kim byle gdzie?
Bełchatów z jednym Nowakiem w składzie?
Legii nie komentuje, jaka jest, każdy widzi.
A Wisła ma dobry skład, choć wąski, i wyciska z niego prawie 100% - patrząc wyłącznie na wyniki, bo z samych możliwości to mogli wczoraj rozjechać Legię 3:0, a z Piastem lekko tyle do przerwy prowadzić.
Wisła była moim kandydatem do tytułu przed sezonem - najlepsi piłkarze, tylko ich mało jest - i zdania nie zmieniłem. Więc w ostatniej kolejce wszystko wróciło do normalności. :wink:
Nie wiem, jaki jest Urban w szatni. Może to ciepła klucha, choć jak go poznałem, to pewnie nie. Ale wiem, że wiedzę stricte trenerską ma świetną, warsztat treningowy również, przynajmniej patrząc w skali polskiej ligi. Stąd moje pochwały na jego cześć, bo większość trenerów w Polsce, może poza Skorżą, mogłaby mu taktycznego warsztatu pozazdrościć. Może jednak jest złym motywatorem, nie wiem.
Zwycięstwo Wisły we wczorajszym meczu było absolutnie zasłużone, choć może trochę zbyt niskie. Ale jakoś i tak mnie nie zaskakuje, że ktoś chce je umniejszyć. :wink:

Awatar użytkownika
MENDEZ
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 28

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MENDEZ » 11 maja 2009, 17:45

Wilmore pisze:A kto ma zdobyć tytuł? Lech, który frajersko traci punkty z byle kim byle gdzie?
Fakt Lech frajersko traci punkty i ma tylko 1 straty do Wisły więc tak naprawde żadna drużyna Lech-Legia-Wisła nie wybija się na tyle, żeby mówić, że drużyna "x" ma tytuł czy na niego zasłużyła. Prawda jest taka, że każdy zespół miał kilka słabych spotkań i mistrz z tego sezonu nie będzie "zdecydowany".
Jednak uważam, że to Legia ma najmniejsze szanse na majstra - ich gra opiera sie na Tejskiura. Tejksiur nie strzeli, Sierant nie dobije i mamy strate pkt. W Lechu i Wisle jest to zdecydowanie bardziej rozłożone. Jak nie strzeli "x" to można liczyc na "y" czy piłkarza "z".

Co do wartości piłkarzy to uwazam, że w Lechu są lepsi piłkarze niż w Wiśle a zdanie
Wilmore pisze:Lech, który frajersko traci punkty
pokazuje, że zdecydowanie mogą i powinni grac lepiej [a tracą tylko pkt, mając lepszy bilans z Wisłą]- mecz ze Śląskiem to powrót to wielkiego Lecha i oby tak do końca. Jestem tego niemal pewny :)

Wisła ma dwa wyjazdy. Mecz z Lechia, która jak przegra w Poznaniu to będzie musiała urwac pkt Wiśle na ostatnim meczu w Gdańsku w tym sezonie. ŁKS w tej rundzie grać potrafi i to już pokazał. A Śląsk to nic pewnego - przeciez tylko głupek moze sądzić, że zgody kibicowskie miedzy klubami mają wiekszy wpływ na grę i wynik zespołu :lol:

Lech ma tylko ciężki mecz z Polonią w Warszawie. Ale Polonia jest jak najbardziej do pokonania. Mecz z Lechią i Cracovią u siebie to raczej pewne 6 pkt

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8770
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 11 maja 2009, 18:00

Wilmore pisze:A kto ma zdobyć tytuł? Lech, który frajersko traci punkty z byle kim byle gdzie?
Jakby Wisła nie traciła frajersko punktów z byle kim i byle gdzie :lol:

Porażki z Ruchem, Śląskiem, remisy z Piastem, Polonią B., Bełchatowem - wszystko to na wyjazdach. Poziom się wyrównał, ale Ci na górze chyba poszli lekko w dół.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 11 maja 2009, 20:18

Zico_FCI pisze:Czyli nie zgadzasz się z tym?
Oczywiście, że się z tym nie zgadzam, ale nie wmawiaj mi jaką mam opinię :lol:. Poziom meczu był fatalny, Wisła grała słabo, ale była od rywala sporo lepsza. My graliśmy kiepsko, wy żenująco. Małecki zakłada waszemu zawodnikowi siatkę, strzały 9-1, Urban mówi, że założenia są wypełniane w pierwszej połowie. Chinyama pokazuje kompletny brak umiejętności, pierwsze uderzenie Legii na bramkę w 66 minucie, a ty twierdzisz, że jednak remis jak najbardziej, ale ze wskazaniem na Legię. Sobolewski doznaje kontuzji, ale gra jeszcze pięćdziesiąt minut. Iwański twierdzi, że sobie nie dawał rady z nim i kolegami, więc zszedł. Wszystkie akcji Legii padły po zejściu Sobolewskiego. Może mi się wydaje, ale widzę tu parę przekłamań.
Legia zrobiła trzy akcje, to już za samo to należą się jej punkty. Trzy akcje zrobili i nie wygrali :shock:? Wisła powinna uznać klasę rywala, mieć trochę godności i wbić sobie chociaż samobója w ostatniej minucie. Nawet ŁKS wiedział, że Legia idzie na mistrza i umiał się zachować, nie to co motłoch z prowincji.
cloner pisze:Jakby Wisła nie traciła frajersko punktów z byle kim i byle gdzie
Porażki z Ruchem, Śląskiem, remisy z Piastem, Polonią B., Bełchatowem - wszystko to na wyjazdach. Poziom się wyrównał, ale Ci na górze chyba poszli lekko w dół.
Biorąc pod uwagę, że (chronologicznie):
1. Wisła zaczynała sezon bez ławki rezerwowych,
2. Straciła kluczowych graczy (Paulista, Dudka, Kokoszka), nikogo nie kupuje
3.Legia miała najlepszy i najbardziej wyrównany skład,
4. Lech miał najlepszy i najbardziej wyrównany skład ,
5. Wisła skończyła się w listopadzie (już około 10 raz w ciągu ostatnich 4 lat),
6. Lech wygrał mistrzostwo w grudniu,
7. Wisła straciła Clebera a bez niego przestała istnieć obrona, nikogo nie kupuje,
8. Wisła przestała się liczyć w walce o mistrzostwo,
9. Wyczynem dla Wisły będzie utrzymanie trzeciego miejsca,
10. Zamiast zmniejszać dystans to po początku rundy traciła 5 punktów do lidera, mając tyle samo punktów niedoceniana punktów Polonia, przeceniona Wisła odda jej miejsce pucharowe,
11. Lech zaczął już przygotowywać się do Ligi Mistrzów,
12. Prawdopodobnie mistrzem będzie Legia, bo wystarczy jej tylko remis z Wisłą,
to mamy całkiem niezłą pozycję w lidze.

Po tym, co się pisało o Wiśle przez cały sezon, a co o jej rywalach, to niespecjalnie odkrywcze jest śmianie się ze straconych punktów. No, chyba, że naprawdę dobre zespoły przegrywają tylko z Arką Gdyni, Odrą Wodzisław i Jagiellonią Białystok. Prędzej można się pośmiać z rywali, że takiej Wisły nie są w stanie odsadzić na 14 punktów jak nomen omen Wisła w zeszłym sezonie ich (to od Legii, bo Lecha to na jakieś 2 dyszki punktów).
Bienias pisze:Mam nadzieje ze ewentualny mistrz dla Wisly bedzie powodem do nowych inwestycji w druzynie. Bo z takim skladem Wisla nie dojdzie dalej niz Lech.
Tak już poważnie, to jeśli Wiśle się uda jakoś zdobyć mistrzostwo Polski, to nie liczcie na inwestycje w zespół. Wisła będzie grała prawdopodobnie na obcym stadionie, więc jeśli już (a i po tym nie wiadomo) pewnie poczekają na powrót na Reymonta. Ale sprzedaż jakiegoś zawodnika jest prawie gwarantowana, przecież trzeba zamknąć budżet :lol:.

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 11 maja 2009, 20:52

piwus pisze:Legia zrobiła trzy akcje, to już za samo to należą się jej punkty.
Gdzie tak napisałem? I tak tymi trzema akcjami stworzyła większe zagrożenie pod bramką Pawełka niż Wisła przez cały mecz pod bramką Muchy.
piwus pisze:pierwsze uderzenie Legii na bramkę w 66 minucie
Co za różnica kiedy było pierwsze uderzenie na bramkę? Przez wielu uznawana za najlepszą drużyną na świecie, a nawet w historii – Barcelona pierwszy celny strzał w meczu z Chelsea oddała w 92 minucie i mecz zremisowała. I co z tego?

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 11 maja 2009, 22:39

Zico_FCI pisze:Gdzie tak napisałem?
Ja tak napisałem, widziałeś gdzieś cytat przy tym zdaniu?
Zico_FCI pisze:I tak tymi trzema akcjami stworzyła większe zagrożenie pod bramką Pawełka niż Wisła przez cały mecz pod bramką Muchy.
:lol:
1.Śniło mi się, ze jakąś bramkę Wisła strzeliła, ale to niemożliwe, skoro wszystkie akcje Legii były groźniejsze.
2. Zagrożenie było duże dla widzów, mogli zejść ze śmiechu jak Chinyama zablokował piłkę.
3. Zagrożenie, fakt, było duże, ale na szczęście Chinyama wszystko czyścił.
Zico_FCI pisze:Co za różnica kiedy było pierwsze uderzenie na bramkę? Przez wielu uznawana za najlepszą drużyną na świecie, a nawet w historii – Barcelona pierwszy celny strzał w meczu z Chelsea oddała w 92 minucie i mecz zremisowała. I co z tego?
To, że Barcelona zamiast płakać po przegranym meczu, że biorąc pod uwagę sytuacje powinna mieć remis, faktycznie go wywalczyła.
Dam bardziej trafny przykład:
Przez wielu uznawana za najlepszą drużyną na świecie, a nawet w historii – Barcelona przyjeżdżając na Reymonta miała akcji 20 setek 10, Wisła trzy strzały z czego chyba jeden celny. I Barcelona przegrała również 1-0. Nie zasłaniała się jednak tym, że mecz był słaby i Wisła też była słaba (chociaż może ewentualnie całkiem prawdopodobne, że trochę mniej), a Guardiola nie pieprzył, że zespół realizował założenia kiedy Brożek zabrał piłkę Valdesowi w polu karnym.

Tylko opierd... własnych piłkarzy.

Przykład drugi: kiedy Wisła przyjechała na Łazienkowską w zeszłym sezonie i dostała 2-1 kibice potrafili uznać, ze ich zespół był gorszy. Pomimo tego, że Mucha wyciągnął trzy setki w trakcie meczu. A gdyby nie wyciągnął, to biorąc pod uwagę sytuacje, to byłby... Nie. Tam Mucha, gorsza gra od rywala, tu nieudolność własnego piłkarza/zespołu.

Więc przestańcie płakać, przegraliście, pogódźcie się z tym, zajmijcie się własnym zespołem. Gdyby Rybus był szybki nie tylko ze szlugiem w klubie, gdyby Takesure skupił się bardziej na strzelaniu bramek zamiast układaniem scenariusza cieszynek podczas meczu, gdyby Roger zechciał dotknąć Kraków swoją magią, gdyby Trzeciak zwracał uwagę w jakiego Hiszpana ładuje setki tysięcy euro. Gdyby Legia potrafiła wykorzystać te trzy akcje...
... gdyby Wisła potrafiła wykorzystać nieudolność Legii w pierwszej połowie.

Gniazdowy
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gniazdowy » 11 maja 2009, 23:59

Witam, pracuję jako felietoniasta w serwisie ligapolska.net
Piszę do was z wielka prośbą, o zajęcie stanowiska w moim koflikcie z częścia kibiców Legii, dotyczącym mojego artykułu na temat wczorajszego meczu.

Szturm fanów Legii od kilku godzin zalewa mnie atakami o rzekome obrażenie stołecznego klubu, grozi sądem, a ja sam unosząc się honorem oddałem moją dalsza pracę pod ocenę czytelników.

Tutaj link do tego tekstu:

http://ligapolska.net/news/legla-warszawa,2803

A zarazem prośba do was o ocenę moich przemyśleń, od których pewnie bedzie zależała moja dalsza praca. Czy i wy uważacie, że mój tekst zamiast dziennikarskiej polemiki charakteryzuje frontalny atak?

Pozdrawiam
Gniazdowy

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 12 maja 2009, 1:15

Jakby Legia wygrała to napisałbyś felieton pod tytułem "Wisła Skisła"? Stary nie musisz bawić się w jakieś odchodzenie. Po prostu zmień tytuł i przeproś. Powiedz, że nie chciałeś obrazić kibiców Legii i tyle. Robisz wielkie halo. Osobiście tez czuję się urażony. Po co od razu taki tytuł?

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 12 maja 2009, 8:17

Wiele gazet dawalo zwrot legla ale w formie legla Legia,ale nie Warszawa. Jest to obraza klubu, a dodatkowo mozna obrazic Stolice. Guru ma racje, zmien tytul i przepros

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 12 maja 2009, 10:36

Nie widzę nic złego w takim tytule. Ot, mały przytyk w kierunku tych kibiców Legii, którzy myślą, że w Warszawie jest tylko jeden klub.
Doprawdy, kibice Legii akurat nie powinni mieć pretensji o takie rzeczy. Niech najpierw sami sprawdzą, czy ich nie można podać do sądu. :lol:
Artykuł 54 konstytucji, wspomniany w artykule, daje możliwość autorowi napisania czegoś takiego, tym bardziej, że obrazy klubu dopatrzyć tu się mogą chyba wyłącznie kibice Legii.
A jeśli już naprawdę kibice wkurzający się na autora będą pisać takie rzeczy, to radziłbym dopisać post-scriptum, w którym autor opisze kiepskie szanse warszawskich klubów na mistrzostwo kraju i odpadnięcie ich z walki o PP - wtedy legła* Warszawa będzie jak najbardziej uzasadnionym tytułem. :)

*Celowo z małej litery.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 12 maja 2009, 11:16

Przekręcanie nazwy klubu nie jest obrazliwe? To ciekawe :roll:

Zablokowany

Wróć do „Wracając Do Meritum”