FMy - Strona 531

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Re: FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 15 maja 2011, 17:49

Frosty pisze:Korzystasz z usług Babacara?
Nie mam takowego, ale to pewnie z racji gry na FM 09 :P Gram obecnie trzeci sezon, czyli 10/11, moja podstawowa jedenastka grająca systemem 4-2-3-1 wygląda tak:

Frey - Cassani, Vargas, Gamberini, Criscito - Diarra, Adrien - Rosina, Vukcevic, Nani - Laurito

Awatar użytkownika
Frosty
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 4

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Frosty » 15 maja 2011, 18:02

Polecam Matíasa Fernándeza do 09, sprawdź też Kadlec-Lewy do ataku. Lewy miał sezon gdzie strzelił 54bramki dla Genoui. Kadlec trochę za nim , ale swój poziom trzymał. Kurcze, 09 miałem łącznie 30sezonów, piękna gra 8)

Dzięki za opinie o Babacarze, dam mu te 20 meczów w 1 sezonie, co by nie mówić ale AV na tej pozycji problemów nie ma (Agbonlahor i Bent). Błąd tylko zrobiłem z wydaniem bajońskiej sumy na starszego z barci Hazard, 14.5mln dla takiego klubu jak AV to trochę za dużo. Zobaczymy, dzisiaj zacznę grę na poważnie.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 129

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 15 maja 2011, 18:07

Ja osobiście unikam sprowadzania zawodników w stylu Hazarda, którzy przy pierwszej lepszej ofercie chcą uciec do lepszego klubu. Pierwsze co patrze przy ciekawym grajku to lojalność by uniknąć później tego rodzaju problemów.

A Kadlec to jest kozak także w FM11, podobnie jak Castaignos, których już w pierwszym sezonie można ściągnąć do 3 mln.

Pawel875
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 29

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel875 » 15 maja 2011, 19:49

Sammyy pisze:Ja osobiście unikam sprowadzania zawodników w stylu Hazarda, którzy przy pierwszej lepszej ofercie chcą uciec do lepszego klubu. Pierwsze co patrze przy ciekawym grajku to lojalność by uniknąć później tego rodzaju problemów.

A Kadlec to jest kozak także w FM11, podobnie jak Castaignos, których już w pierwszym sezonie można ściągnąć do 3 mln.
Popieram co do Kadleca. Kiedyś grając Borussią MG (z braćmi ciotecznymi graliśmy Bundesligę, jeden Koln, drugi St.Pauli - dobre czasy i sporo zabawy :) ) sprowadziłem go w pierwszym sezonie, dostawał mało szans, ogólnie był strasznie średni, nie mógł wpasować się do taktyki, a Monchengladbach spadło do 2.Bundesligi z 17. miejsca. W drugiej lidze od razu zwróciłem szczególną uwagę na każdy detal nowej taktyki, z Kadleca zrobiłem w międzyczasie lewoskrzydłowego, mimo że tam grał Reus. Przed startem ligi opyliłem kilka dobrze zarabiających gwiazdeczek po promocyjnej cenie (Bradley, Arango, Idrissou, Bailly, Dante, ale Reusa jakoś zatrzymałem, zresztą sam nie palił się zbytnio do odejścia, dopiero po pół roku mu się znudziło). Właśnie w 2. sezonie Kadlec odgrywał kluczową rolę w mojej taktyce 4-4-2, tworząc świetną parę z zakupionym Hanke. Po awansie było już tylko lepiej, udało mi się dostać do górnej połowy tabeli, Kadlec dalej pokazywał, że jest świetny (tym razem na LMF - pozycji Reusa), a Reusa już nie było, tzn. do Ajaxu poszedł. 4. sezon też zaczęliśmy grać - zapowiadało się świetnie, wygrałem 3 pierwsze mecze z silnymi rywalami (dobrałem taktykę nietypowego w Niemczech 3-4-3 :wink:), szkoda tylko, że zapis się zjebał. Chyba najlepiej wspominam ten zapis we wszystkich moich FMach :wink:.

Mój ówczesny skład (zapisywałem składy z kolejnych sezonów na kompie :wink: )

2010/2011, 17.miejsce 1.Bundesliga

Bailly - Daems, Dante, Brouwers, Levels - Marx, Bradley - Arango, Basturk, Reus - Idrissou

2011/2012, 1.miejsce 2.Bundesliga
Heimeroth - Daems, Anderson Bamba, Brouwers, Levels - Reus, Marx, Kladrubsky, Matmour - Kadlec, Hanke

2012/2013, górna połowa tabeli była, 1.Bundesliga
Heimeroth - Fathi, Anderson Bamba, Brouwers, Levels - Balitsch, Teikeu - Haroun - Kadlec, Ben Hatira - Kozak

2013/2014, zaczęło się świetnie, ale szybko skończyło...
Masinga* - Kladrubsky, Anderson Bamba, Brouwers - Fathi, Teikeu, Haroun, Levels - Kadlec, Hanke, Freis

*newgen z RPA, sprowadzony za grosze z Kaizer Chiefs bodajże

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 16 maja 2011, 7:04

Frosty pisze:Polecam Matíasa Fernándeza do 09, sprawdź też Kadlec-Lewy do ataku.
Matias to mocny zawodnik na rozegranie (często go swojego czasu sprowadzałem) ale ja mam na AMF-ie świetnie spisującego się w tej roli Vukcevicia, więc Fernandez marnowałby się u mnie na rezerwie. Lewandowski zawsze ładnie się rozwija i z reguły ląduje w silnych klubach, ale z napastników bardziej preferuję Laurito, Irineu, Marquinhosa (chyba najlepszy i najbardziej kompletny allrounder do wzięcia za przyzwoite pieniądze) lub Fotiego (świetny na target strikera)
Wracając jeszcze do talentów na pozycji klasycznej dziesiątki... Martin Galvan z Cruz Azul. Dobrze wprowadzony do drużyny i mający świetnego mentora (np Riquelme) rozwija się błyskawicznie do światowej klasy rozgrywającego.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 16 maja 2011, 9:33

Diamen23 pisze:Mój brat ma Babacara i jest najlepszym strzelcem w historii jego Birmingham, w niekórych sezonach nawet ponad 40 bramek strzelał w lidze. Tak więc polecam :P
u mnie Babacar ma 31 lat i strzelił w barwach mojego Palermo 337 goli w 501 meczach . Szkoda, że kupiłem go dopiero gdy miał 20 lat (wcześniej nie chciał przejść)

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 488

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 16 maja 2011, 11:03

Właśnie zastanawiam się czy nie pograć sobie FM 09. To był jeden w którego nie grałem od czasów 05.

W sumie mógłby ktoś dać dobrego linka do gry i jakiegoś patch co łata błędy.

Awatar użytkownika
Arwin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 83

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arwin » 16 maja 2011, 13:00

Skoro jesteśmy przy talentach to polecam czterech zawodników, którzy stanowią o sile obrony i pomocy. Pierwszy to Lucas Digne, lewy obrońca którego sprowadziłem za darmo a obecnie jest najlepszym lewym obrońcą Serie A. Tutaj są jego staty: http://img10.imageshack.us/img10/1992/16194848.png

Kolejny z obrońców to Alexandre, którego przed sezonem 15/16 sprowadziłem za 8 milionów, a obecnie Atletico Madryt oferuje mi za niego sumę 35 milionów. To także lewy obrońca, i czasami mam wielki problem kogo umieszczać na lewej obronie.

Ostatni z obrońców Daan Brard, sprowadzony za 7 milionów z Tottenhamu, obecnie oferują mi za niego coś w granicach 30 milionów. Bardzo wysokie parametry ustawiania się, przewidywania i szybkości, jest to prawy obrońca.

Teraz przejdę do ostatniego zawodnika, pomocnika który nazywa się Wahbi Khazri, sprowadziłem go ze Spartaka Moskwa za 12 milionów, obecnie wyceniany za drugie tyle - w pierwszym sezonie gry na prawym skrzydle ustrzelił 10 goli, 11 razy asystował a jego średnia z 30 występów wynosi 7.30

Po sezonie napiszę co nieco o młodzikach których sprowadziłem w obecnym sezonie.

THEMANIEK
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 41

Post Wyświetl pojedynczy post autor: THEMANIEK » 16 maja 2011, 15:23

Jesli gracie na patchu 11.3 to Lukaku naprawde sie nienadaje za bardzo, Babacar jest bardzo dobry ale jesli macie pieniadze i jakiekolwiek szczescie to bierzcie Neymara, najlepszy napastnik w Fmie 11. Niestety nie gram dwoma napastnikami wiec Babacar jest mi calkowicie zbedny.
Jedyne na co kuleje to tylko lewa i prawa obrona, brakuje mi jakiegos naprawde swietnego przecinaka, Walker i Coentrao sa dobrzy ale chce jeszcze lepszych.

De Gea na bramce wymiata. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Arwin
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arwin » 16 maja 2011, 22:45

Na jeden sezon schodzi gdzieś tak jeden dzień, to znaczy siadam o 9 rano i schodzę o 19-20.

Awatar użytkownika
Arwin
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arwin » 16 maja 2011, 23:28

Różnie. Większość meczy gram z widokiem 2d, z prawie maks szybkością meczu z kluczowymi momentami. Jak gram pierwsze rundy pucharów to zazwyczaj daje sobie urlop na dzień po meczu, przy słabych drużynach np. Modena też stosuje taki zabieg. Ale jednak większość sezonu oglądam :) Często także w okresach w których nie rozgrywane są żadne mecze, ani nie ma okienka transferowego urlopuje się przez pół miesiąca :lol:

No to ja mówię o rozgrywaniu sezonu np. w weekendy lub w dni wolne od lekcji. Ostatnio sprawdzałem, i po 6 sezonach mam rozegrane 4 dni i 13 godzin. Tak dużo z racji, że dużą część czasu miałem włączonego fma w tle a nie grałem w niego.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8384

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 16 maja 2011, 23:33

Mnie jeden sezon zajmuje... ponad tydzień plus czas przeznaczony na rozegranie go :P Mam tak najczęściej, że gdy najdzie mnie ochota na rozgrywkę i rozpoczynam nową grę, po czym ją zapisuje, to mi się odechciewa i muszę poczekać jakiś czas, by zacząć grać :D

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 129

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 16 maja 2011, 23:38

Mi schodzi 20-30 minut na 1 mecz zwykle, nie dość że na rozszerzonym to jeszcze zmieniam w taktyce drobiazgi w zależności co na boisku mi się nie podoba. Na 1 sezon więc schodzi zwykle z 2-3 tygodnie albo i dłużej (w zależności od pucharów krajowych i europejskich). Nie lubię rozgrywać sezonu tak szybko, wtedy dla mnie nie ma kompletnie klimatu gra :P

BTW; też macie tak w FM11, że jak obserwujecie jakiegoś zawodnika i wyślecie na niego z 5-6 razy scouta (w odstępach co kilka dni), do tego dodacie co jakiś czas raport z 3 ostatnich meczy, to niedługo potem klub oferuje tego zawodnika po cenie rynkowej ? Obecnie miałem tak już z Hazardem (dostępny za 6 mln.), Kiessligiem (6 mln.), Hernandezem z Palermo (12 mln.), Cassanim (6 mln.), Geromelem (4 mln.), Sakho (6 mln.) i Criscito (8 mln.)... dodatkowo mogę ich transfery rozłożyć na 4 lata przez co z budżetu nic nie tracę i mocną ekipę buduję za grosze... trochę to jednak niepoważne jest.

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 17 maja 2011, 9:14

Jakiś bug to musi być, ja bym z tego nie korzystał, bo psuje zabawę.
W jakimś FMie mozna było pamiętam kupować za darmo zawodników dostępnych do wypożyczenia, bo kluby zawsze się zgadzały jak składałeś im ofertę wypożyczenia z kwotą wykupu...0.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 17 maja 2011, 9:38

Sporo jest dziwnych bugów. Primera Division to raj na zakupy za małą kasę. Rozpoczynam właśnie sezon 11/12. Wielkim rozczarowaniem okazał się Gamberini, który zawalił mi sporo bramek, które później zaważyły w walce o scudetto. Sprzedałem go zatem za 28 baniek do Fulham ( :lol: ) i kupiłem 24-letniego Federico Fazio za 11,25 bańki bo miał tyle w klauzuli odstępnego. Rozwinął się w Sevilli wręcz znakomicie, mam kapitalnego stopera na nawet 10 lat.

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”