FMy - Strona 538

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Re: FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 18 cze 2011, 14:40

no i którą gra nogą.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1375
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 18 cze 2011, 15:12

Sinik1988 pisze:Na jakie parametry głównie patrzycie przy bocznym pomocniku??
To zależy jaką rolę ma pełnić.Boczny pomocnik/cofnięty skrzydłowy prócz w/w musi także nieźle odbierać piłkę (np. Coentrao),natomiast skrzydłowy (np. Mata) już niekoniecznie.Ogólnie gra w ekranie taktyki podświetla ci kluczowe atrybuty do danej roli :roll: Od siebie dodam,że boczny pomocnik niekoniecznie musi być szybki jeśli charakteryzuje się wysokim atrybutem gry bez piłki + dryblingiem...

U mnie parę bocznych pomocników/skrzydłowych tworzą Hazard i Douglas Costa (gram skrzydłowymi) - tragiczne krycie i odbiór,niezłe dośrodkowania,ale za to piorunująca szybkość,genialne podania i kreacja,świetny drybling i to na co mało kto zwraca uwagę - bardzo dobra gra z pierwszej piłki i technika - nieodzowne przy grze kombinacyjnej.U mnie mają za zadanie zejść do środka (prawonożny Hazard gra na lewej,obunożny z silniejszą lewą Costa na prawej) i sieknąć bramkę,zagrać w uliczkę lub z klepki (stąd nie zwracam większej uwagi na dośrodkowania,ale te 12-14 raczej wypadałoby mieć) - do tej roli nadają się znakomicie - w końcu przekwalifikowałem ich z AMFów + wytrenowałem pewne zagrania (schodzenie do środka + odgrywanie z klepki)...

Ogólnie najważniejsze to mieć wizję tego,co się chce grać i dopasować do niej zawodników,ewentualnie lekko ich podtrenować pod kontem ulubionych zagrań...w słabszych klubach może to być niemożliwe lub czasochłonne ze względu na finanse,w potentatach można tworzyć dream teamy zjadające dzisiejsza Barcę na śniadanie...

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 20 cze 2011, 3:58

Zajebać się idzie... Tak oto zacząłem okres przygotowawczy do sezonu 2014/2015 :arrow:

Obrazek

Cóż za syfa podczas urlopu złapał mój rozgrywający :roll:

Zdobyłem scudetto - renoma klubu się nie zmieniła. Zdobyłem Superpuchar Włoch - renoma klubu spadła... WTF? :shock:

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 93

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 21 cze 2011, 20:31

Zacząłem nową rozgrywkę bo gra Lechem straciła sens.
Potrzebuję Waszej pomocy !
Co mam zrobić żeby obrońcy przestali podawać nagminnie do bramkarza. Valdes nabija w meczu po 50-60 podań... zamiast tego chciałbym żeby podawali do Xaviego, który zawsze pięknie się pokazuje i połowa z podań do bramkarza mogłaby być spokojnie adresowana do niego. Wszystko z przodu mam poustawiane idealnie. Jak już Xavi dostanie piłkę to zaczynają chłopaki elegancko klepać na połowie rywala, ale jak tylko Ci wybiją, to moi obrońcy 2 minuty klepią z Valdesem. Pomoże ktoś?

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 21 cze 2011, 20:33

Jakim grasz tempem ?

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 21 cze 2011, 20:34

Bardzo wolnym. Gra płynna. Strategia Kontrola/Ofensywa.

Awatar użytkownika
toporow
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: toporow » 21 cze 2011, 20:34

BarcaQzYN, przede wszystkim ustaw sobie Xaviego jako rozgrywającego. Powiedz mi jaką rolę i zadania mają Twoi obrońcy (mile widziane screeny). W dodatku dobrze by było znać szczegółowe informacje dotyczące taktyki.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 21 cze 2011, 20:41

BarcaQzYN pisze:Bardzo wolnym. Gra płynna. Strategia Kontrola/Ofensywa.
No i wlasnie dlatego Valdes dostaje tyle pilek :wink: Twoi pilkarze graja typowa tiki-take. Zwieksz tempo i zobacz czy cos sie zmienilo.
BarcaQzYN, przede wszystkim ustaw sobie Xaviego jako rozgrywającego.
To tez jest dobry pomysl.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 21 cze 2011, 20:44

BarcaQzYN pisze:Zacząłem nową rozgrywkę bo gra Lechem straciła sens.
I wziąłeś Barcelonę? :o Tam nie ma co budować, bo wszystko jest. Obejmij sobie jakiś słabszy klub, większa frajda jak coś wygrasz.
BarcaQzYN pisze:Co mam zrobić żeby obrońcy przestali podawać nagminnie do bramkarza. Valdes nabija w meczu po 50-60 podań...
Yyy... Jak gram w FM-a, pierwszy raz się z czymś takim zetknąłem :shock: Mogę podpowiedzieć jedynie intuicyjnie, bo nawet nie wiedziałbym na 100% jak wymusić tak perfidną grą na bramkarza. Prawdopodobnie środkowi obrońcy mają ustawione bardzo krótkie podania (powinni grać bezpośrednimi) Jeśli dodać wolne rozgrywanie akcji, które stosuje się na ogół przy krótkiej grze, może wyjść właśnie takie dziwactwo jak tu przedstawiłeś.

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 21 cze 2011, 20:51

Xavi oczywiście jest u mnie rozgrywającym i on pracuje jak należy. Gra praktycznie identycznie jak w rzeczywistości.
Alves - Boczny obrońca/atak
Pique - obrońca grający piłką/obrona
Puyol - tradycyjny obrońca/obrona
Abidal - boczny obrońca/obrona
Podkręciłem minimalnie tempo, pozwoliłem obrońcom grać trochę dłuższe piłki i wygląda to lepiej.
W Lechu mogłem grać najwolniejszym tempem a i tak bramkarz piłki nie widywał - tak łatwo przychodziło mi klepanie jej w środku boiska.

Jeszcze jeden drobny problem. Za dużo akcji odbywa się lewą stroną boiska. Nie mogę temu zaradzić, ani ustawianiem rozgrywania prawą stroną, ani poleceniom dla Valdesa by wznawiał grę w kierunku Alvesa.
I wziąłeś Barcelonę? Tam nie ma co budować, bo wszystko jest. Obejmij sobie jakiś słabszy klub, większa frajda jak coś wygrasz.
Zawsze zaczynałem w 4 lidze angielskiej i grałem aż zostałem najlepszym klubem na świecie. Znudziło mi się to już. Próbuję odwzorować taktykę Guardioli w FMie :)

Awatar użytkownika
toporow
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: toporow » 21 cze 2011, 20:55

Hmmm... dziwne trochę. Może masz zbyt cofniętą linię defensywy?
BarcaQzYN pisze:Jeszcze jeden drobny problem. Za dużo akcji odbywa się lewą stroną boiska. Nie mogę temu zaradzić, ani ustawianiem rozgrywania prawą stroną, ani poleceniom dla Valdesa by wznawiał grę w kierunku Alvesa.
Próbowałeś rotacji na lewej flance? Może grają tam, dlatego, że po prostu stawiasz tam najlepszego zawodnika (czytaj Messi ;)).

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 21 cze 2011, 21:00

Linię obronną mam mocno wysuniętą.
Messi gra na prawym skrzydle. Generalnie za dużo podań nabijają boczni obrońcy. Chciałbym żeby większy udział w grze miał ich kosztem Xavi.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 21 cze 2011, 21:08

Nie wiem, wklejam parę statystyk z mojego meczu Lazio - Bologna zakończonego wynikiem 4:0. Tak mniej więcej wygląda rozkład ilości podań mojej drużyny, gdy przeciwnik jest całkowicie zdominowany :arrow:

Obrazek

A tu poszczególni zawodnicy :arrow:

Obrazek

Jak widać u mnie Kameni raczej nie uczestniczy tak często w konstruowaniu ataków :lol:

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 21 cze 2011, 21:22

No ja w Lechu moim rozgrywającym nabijałem nawet po 100 podań w meczu, a był słabszy niż Xavi...

Awatar użytkownika
Arwin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 83

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arwin » 21 cze 2011, 21:25

BarcaQzYN pisze:No ja w Lechu moim rozgrywającym nabijałem nawet po 100 podań w meczu, a był słabszy niż Xavi...
Chyba w Amice. :glass:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”