Filmy - Strona 55

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Re: Jakie nowe filmy polecacie :)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 13 lut 2009, 1:16

sesja mi się jakiś tydzień temu skończyła, więc małem okazję nadrobić zaległości..

Pierwszy film, który mogę polecić to Once
Film, głównie polecem ze względu na kapitalną myzkę, która naprawdę robi duże wrażenie i w zasadzie można go obejrzeć tylko dla niej. Film Irlandzki, osadzony w Dublinie, ma coś z klimatu miasta, sporo prostych ujęć, film sprawia wrażenie mocno kameralnego
8/10

Drugi to "Życie ukryte w słowach" Ciężki dramat, film trudny, powolnie toczący się, z niewielką ilością dialogów. Poznajemy historię kolesia, który w wyniku wypadku na platformie wiertniczej zostaję ciężko ranny i traci wzok.. Jesli komuś podbał się klimat "Delekiej północy" czy "Między słowami" tu też niepowinien się zawieść. Dobry film, choć na kolana nie powalił
7,5/10

Polecam też film "Dziewczyna na moście"
Francuski, ja osobiście kino francuskie uwielbiam i ten film też baardzo mi się podobał. W roli głównej Daniel Auteuil, jak ktoś nie zna niech pozna i ten film, niech będzie najlepszą jego wizytówką. Jesli ktoś szuka porównania, to dobrym odniesieniem niech będzie Angel-A Bessona, ogólnie film naprawdę świetny a jedna scena (pierwszego występu) wprost kapitalna!
8,5/10

Następny na celownik idzie Jean-Pierre Jeunet francuski reżyser, którego pewnie każdy skojarzy po Amelii, i którego 2 filmy strasznie mi się spodobały, mam tu dokładanie na myśli Delicatessen i Miasto zaginionych dzieci. Pierwszy to czarna komedia, drugi to w zasadzie fantazy, ale mimo wszystko oba mają ze sobą bardzo wiele wspólnego. Osadzone są w cukierkowym świecie lat 40? XX wieku, są bardzo surrealistyczne i klimatyczne, mają w sobie sporo niebanalnego humoru, a w Delicatessen wszystko na kolana powala duża dawka makabreski. Wszysko oprawione w bardzo żywej nasyconej kolorystyce, co jest znakiem rozpoznawczym Juaneta.
Dellicatessen 8/10
Miasto zaginionych dziec 8,5.10

Jesli ciągniemy, tematykę francuską to warto też wspomnieć Smak Życia, lekki przyjazny film, o chłopaku, który wyjeżdża do Barcelona w ramach Erasmusa i poznaje tam kapitalną paczkę znajomych z całej europy. Kontunaucja podobała mi się dużo mniej, ale pierwsza część naprawde fajna.
7,5/10

A tak z innej beczki to mialem okazję zobaczyć Jaja w Tropikach, i są naprawdę fajne, Jack Black i Ben Stiller, to pewniacy w gatunku pokręconych komedii i tym razem też nie zawodzą, do tego tony wielkich nazwisk i naprawdę szalona akcja
a scena na początku (czy może przed filmem) z tekstem ""i've been a bad, bad boy, Father" :rotfl4:
7/10

No i na konieć the Wackness, bardzo fajna komedia, o kolesiu handlującym trawką, którego najlepszym przyjacielem, jest... jego terapeuta! Facet po 40 mający ogrom problemów ze sobą i dający porady naszemu dilerowi za towar. Luźny, trochę hip-hopowego klimatu, ale nie takiego Jooooo NYGA! Bardzo spoko film.
7,5/10

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 14 lut 2009, 11:39

Kontroll
Nic nie piszę, poprostu obczajcie teledysk z soundtracku tego filmu

Awatar użytkownika
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 14 lut 2009, 14:32

Gran Torino

Obrazek

Film opowiada o weteranie wojennym z Korei i rasiście, ktory... no wlasnie sami zobaczcie.

Nie wiem jak moglem przegapic ten film. Pewnie dlatego, ze byl malo rozreklamowany, ale ten film jest po prostu genialny. Juz dawno nie wczulem sie tak w role glownego bohatera. Clint Eastwood jest ciagle genialny.

Jeden z lepszych filmow jakie ogladalem w ostanich kilku latach. Bardzo wzruszajacy film.

Wszystkim szczerze polecam

Malo kiedy daje tak wysoka ocene, ale ten film na nia zasluguje.

10/10

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2884

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 15 lut 2009, 13:48

Wake Up Call - New World Order
Dokument, podzielony na 3 części, o bankach, WTC i manipulacji. Trochę już pooglądałem takich filmów ale z racji tego, że jest najnowszy to go polecam.
9/10

Danton
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Danton » 16 lut 2009, 20:36

bylem na wladcach much w weekend w multikinei i polecam kazdemu z podobnym poczuciem humoru:))

przepona ze smiechu bolała mnie godzine po seansie

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 18 lut 2009, 18:22

Bienvenue chez Les Ch'tis/ Jeszcze dalej niż północ
Obrazek
Film opowiada historię dyrektora poczty, który marzy o pracy na południu Francji ale zostaje zesłany na "arktyczną północ". Naprawdę jestem zaskoczony bo ogólnie to nie lubię francuskiego kina ale ten film jest naprawdę wart polecenia. Zamiast oglądać kolejne denne amerykańskie produkcje, które próbują być zabawne lepiej włączyć propozycję Francuzów.
8.5/10

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 18 lut 2009, 19:33

też polecam, bardzo przyjemna komedia, a gwara miejscowych na północy poprostu powalająca :lol:

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 93

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 22 lut 2009, 19:38

Kto może polecić jakąś nową komedię, ale taką z prawdziwego zdarzenia! ?

Awatar użytkownika
MENDEZ
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 28

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MENDEZ » 22 lut 2009, 23:17

Ja rówinież dam coś od siebie.
1) Gran Torino.
Fajny film z Clintem Eastwood'em w roli głównej :wink: Oglądałem kilka dni temu i zrobił na mnie spore wrażenie. W polskich kinach trafi dopiero pod koniec marca. Niby zaliczany jest do gatunku 'dramat' ale jest też nieco komediowy :wink: a przynajmniej często wywołuje banan na twarzy - bądz co bądz może przez słownictwo :wink:
Polecam każdemu, nie tylko fanom Eastwood'a.
Moja ocena 9/10

2) Wspomniany już w tym temacie Slumdog.
Film bardzo ale to bardzo dobry, pokazujący ciemną, brudną i biedną stronę Indii. Film wkracza do kin pod koniec lutego. Śledzimy losy zwykłego chłopca ze slamsów, który wygrywa 'Milionerów'. Jak udaje mu sie odpowiedzieć na trudne pytania dowiadujemy się z losów jego życia. Nie jest to typowy film bollywoodu (może to i dobrze) ale są wziete z niej to co dobre - żywiołowość i świetna muzyka.
Moja ocena 10/10

Danton
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Danton » 24 lut 2009, 21:12

BarcaQzYN pisze:Kto może polecić jakąś nową komedię, ale taką z prawdziwego zdarzenia! ?

hydrozagadka:)

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 01 kwie 2009, 17:47

Do postów powyżej tez chce się przyłączyć i polecić każdemu Gran Torino :!:

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 01 kwie 2009, 20:57

Rezus pisze:Bienvenue chez Les Ch'tis/ Jeszcze dalej niż północ
Film opowiada historię dyrektora poczty, który marzy o pracy na południu Francji ale zostaje zesłany na "arktyczną północ". Naprawdę jestem zaskoczony bo ogólnie to nie lubię francuskiego kina ale ten film jest naprawdę wart polecenia. Zamiast oglądać kolejne denne amerykańskie produkcje, które próbują być zabawne lepiej włączyć propozycję Francuzów.
8.5/10
Polecam. Jedna z lepszych komedii jaka ostatnio ogladalem. 9/10

Zapowiedz tez nawet fajna. Z filmow o koncu swiata pozycja podstawowa. Mozna wywnioskowac ciekawe teorie :wink:
8/10

Awatar użytkownika
lucas86
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: lucas86 » 02 kwie 2009, 11:25

janop pisze:Slumdog i Benjamin mnie zawiodły, dość banalne filmy, które swoje braki ukrywają pod perfekcyjną niemal stroną techniczną.
Slumdoga nie widziałem jeszcze, ale co do Benjamina się nie zgadzam :) Według mnie film ma w sobie to coś co potrafi przyciągnąć uwagę. Na pewno nie nazwałbym go banalnym, no ale ponoć o gustach się nie dyskutuje ;) Wadą tego filmu jest dla mnie to, że jest trochę zbyt długi przez co pod koniec może wydawać się trochę nużący, jednak mimo wszystko ja uważam, że warto go obejrzeć.

Danton
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Danton » 04 kwie 2009, 21:08

1408

zwlaszcza na dvdv z dwoma roznymi zakonczeniami

Awatar użytkownika
rbortniczuk
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rbortniczuk » 05 kwie 2009, 9:24

lucas86 pisze:
janop pisze:Slumdog i Benjamin mnie zawiodły, dość banalne filmy, które swoje braki ukrywają pod perfekcyjną niemal stroną techniczną.
Slumdoga nie widziałem jeszcze, ale co do Benjamina się nie zgadzam :) Według mnie film ma w sobie to coś co potrafi przyciągnąć uwagę. Na pewno nie nazwałbym go banalnym, no ale ponoć o gustach się nie dyskutuje ;) Wadą tego filmu jest dla mnie to, że jest trochę zbyt długi przez co pod koniec może wydawać się trochę nużący, jednak mimo wszystko ja uważam, że warto go obejrzeć.
Widziałem Benjamina, i muszę przyznać, że ten film ma coś w sobie. Jest efekciarski, widać od razu, że to Hollywodzka produkcja, przepych bije po oczach. Ale opowiada niezłą historię. Fabuła wg mnie to mocna strona tego filmu. Oczywiście, że jest bajkowa, ale nie traktujmy wszystkiego serio :) Historia jakiej jeszcze w kinie nie było. Dobrze opowiedziana, dobrze zagrana. Minusem dla niektórych może być hollywodzki styl, ale amerykanie inaczej nie umieliby tego zrobić :) Stworzyli bajkę, która mimo wszystko ma coś w sobie, jest wzruszająca, dla niektórych to wiele znaczy.
Film przemyca ważne kwestie i za to mu chwała, podobało mi się umieszczenie fabuły w Nowym Orleanie i idąc dalej powierzenie małego Benjamina czarnoskórej kobiecie. Podejście do II wojny światowej i kwestie moralno-etyczne. Dałbym 7/10.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”