Pytania Techniczne - Strona 55

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Uchi_
Polski Przyjaciel Piwa
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Uchi_ » 09 mar 2007, 20:39

Fieldy potrzebuje Twojej pomocy, bądź innych informatyków bo jestem w dolinie.

Przy instalacji Ubuntu dochodzi do tworzenia nowej partycji, by móc zainstalować tam system.Niestety instalacja znalazła błąd w dysku FAT 32 i nie wiedzieć czemu dałem usuń partycję i stwórz nową.Nie mogłem mimo to dokończyć instalacji, więc powróciłem do Winy, ale partycji owej nie mam i nie wiem jak ją odzyskać ;(.Proszę o pomoc.

Normalnie bym pomyślał, że to typ plików Linuxowskich i Windows ich nie widzi, ale ja nie zainstalowałem go. :/

Lakier
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lakier » 09 mar 2007, 22:32

Wlasnie chodzi o to, ze Ubuntu stworzyl juz partacje, bo partycje tworzy sie przed wlasciwa instalacja, wiec windows nie moze jej zobaczyc.

Partition Magic -> zmiana formatu pliku -> powinno pomoc :wink:

Awatar użytkownika
Uchi_
Polski Przyjaciel Piwa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Uchi_ » 09 mar 2007, 22:43

Lakier pisze:Wlasnie chodzi o to, ze Ubuntu stworzyl juz partacje, bo partycje tworzy sie przed wlasciwa instalacja, wiec windows nie moze jej zobaczyc.

Partition Magic -> zmiana formatu pliku -> powinno pomoc Wink

A no tak :) Widzę przez PM, że Ubuntu zabrało mi tą partycję. Więc przy okazji chciałbym zapytać jak ja mam dziada zainstalować, skoro on ja na złość tego nie chce zrobić, zwracając uwagę na to, iż ta partycja ma typ FAT 32 ? :/

A przy okazji, to wszystkie dane mi już przepadły ?

Lakier
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lakier » 09 mar 2007, 23:07

A no tak Smile Widzę przez PM, że Ubuntu zabrało mi tą partycję. Więc przy okazji chciałbym zapytać jak ja mam dziada zainstalować, skoro on ja na złość tego nie chce zrobić, zwracając uwagę na to, iż ta partycja ma typ FAT 32 ? Confused

Podziel w partition magic dysk na partycje, tzn jedna fat32/ntfs (w zaleznosci co wolisz) a druga w systemie plikow jaki ma liniux (nie wiem jak nazywa sie w partition magic, ale masz tam chyba 3 do wyboru tzn fat32, ntfs i ta trzecia, no to wybierz ta trzecia) no i wtedy zainstaluj ubuntu.

A przy okazji, to wszystkie dane mi już przepadły ?

Z tego co napisales wynika, ze usunele partycje, wiec raczej nic sie nie da zrobic, no chyba, ze pobawisz sie programem do odzyskiwania danych.

Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 10 mar 2007, 8:37

Uchi_ pisze:A przy okazji, to wszystkie dane mi już przepadły ?

Polecam program EasyRecovery firmy Ontrack. Po tym co udało mi się odzyskać z usuniętej partycji u mnie to bym się najchętniej z tym programem ożenił.

Awatar użytkownika
dzieciol
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzieciol » 10 mar 2007, 9:04

Uchi odpowiem Ci tutaj moze ktos inny sprobuje Ci doradzic....a gg dopiero w poniedzialek jakby co.... sluchaj...nie bardzo wiem co namieszales....bo jesli dobrze rozumiem wylaczyles program podczas partycjonowania tak?! sporbuj jeszcze raz wlaczyc program od partycji ubuntu, czyli wlacz jeszcze raz jego instalke, i za pomoca tego programu sprobuj zmienic sobie partycje...

zes namieszal... :?

Awatar użytkownika
Uchi_
Polski Przyjaciel Piwa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Uchi_ » 10 mar 2007, 15:06

Dzieciol pisze:Uchi odpowiem Ci tutaj moze ktos inny sprobuje Ci doradzic....a gg dopiero w poniedzialek jakby co.... sluchaj...nie bardzo wiem co namieszales....bo jesli dobrze rozumiem wylaczyles program podczas partycjonowania tak?! sporbuj jeszcze raz wlaczyc program od partycji ubuntu, czyli wlacz jeszcze raz jego instalke, i za pomoca tego programu sprobuj zmienic sobie partycje...
Pisakk pisze:Polecam program EasyRecovery firmy Ontrack. Po tym co udało mi się odzyskać z usuniętej partycji u mnie to bym się najchętniej z tym programem ożenił.
Lakier pisze:
Podziel w partition magic dysk na partycje, tzn jedna fat32/ntfs (w zaleznosci co wolisz) a druga w systemie plikow jaki ma liniux (nie wiem jak nazywa sie w partition magic, ale masz tam chyba 3 do wyboru tzn fat32, ntfs i ta trzecia, no to wybierz ta trzecia) no i wtedy zainstaluj ubuntu.

Dzięki chłopaki w miarę problem opanowałem. Odzyskałem partycję, ale bez danych póki co.Szkoda, np moja kolekcja MP przepadła ;(, albo przydatne gówienka, których mi szkoda najbardziej :/.Poza tym daleko mi jeszcze to swobody w Ubuntu, nawet głupiego Kadu nie mogę zainstalować, nawet wedle instraukcji, w terminalu napotykam na wpisanie hasła :/.Także póki co siedze na Windzie, ale tak łatwo się nie dam Ubuntu.

Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 10 mar 2007, 15:23

Uchi_ pisze:Szkoda, np moja kolekcja MP przepadła , albo przydatne gówienka, których mi szkoda najbardziej

Uchi, programem EasyRecovery możesz wszystko odzyskać! Wystarczy się nim trochę pobawić i wszystkie gówienka mogą spowrotem wylądować na twoim twardzielu (?? :shock: ).

Awatar użytkownika
Uchi_
Polski Przyjaciel Piwa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Uchi_ » 10 mar 2007, 15:32

Uchi_ pisze:Odzyskałem partycję, ale bez danych póki co.

;)

Póki co, bo EasyRecovery właśnie się ściąga. :)

Napisałem, bo zakładam najgorszą wersję, ale liczę, że ujażmię ten program. W razie wątpliwości zgłozę się na PW albo przez GG się ugadamy.

Aha, a jeśli zmniejszyłem rozmiar tej partycji o prawie 10 gb, to że tak powiem które dane odzyskuje ? Wybieram to sobie ?

Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 10 mar 2007, 15:37

A co zrobiłeś z tymi 10GB? Z tego co pamiętam to wciskało się tylko odpowiednią opcję i wszystko szło samo. Wszystko co zostało skasowane przez format lub usunięcie partycji można było po sprawdzeniu partycji zapisać na drugiej partycji (czyli musisz mieć tam sporo miejsca).

Jakby co to pisz - postaram się pomóc :wink: .

Awatar użytkownika
Uchi_
Polski Przyjaciel Piwa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Uchi_ » 10 mar 2007, 16:02

Pisakk doszedł PW ? :>

Lakier
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lakier » 10 mar 2007, 20:59

Czesc.

Mam takie slodkie pytanko.

Czy u was do kurny nędzy też tak muli neo(od paru tygodni, szczegolnie w godzinach szczytu)?

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 707

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 10 mar 2007, 21:01

Ja pierdole kolejne dziecko neostrady :|

wp // fieldy

Lakier
Lider Drużyny
Lider Drużyny