Formula 1 - Strona 57

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.

Mistrzem świata zostanie

Fernando Alonso
27
19%
Felipe Massa
12
9%
Kimi Raikkonen
32
23%
Ralf Schumacher
2
1%
Robert Kubica
36
26%
Jenson Button
3
2%
Giancarlo Fisichella
6
4%
Nick Heidfeld
2
1%
ktoś inny ...
20
14%
Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Re: Formula 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 26 mar 2009, 12:33

To nie jest jakiś wielki problem. Większość kierowców będzie jechała w pierwszych wyścigach bez KERS, a niektóre i przez cały sezon (zapowiedział to Brown GP). Nawet jak wszystko technicznie będzie działać bez problemów nie w każdym wyścigu KERS będzie wprowadzany bo wszystko zależy od toru. Te szybkie z bardzo długimi prostymi jak Monza to teren gdzie bez KERS się nic nie ugra, ale tor Albert Part w Melbourne do takich się nie zalicza, bo ma dużo mocnych zakrętów, które się pokonuje na małej prędkości, nawierzchnia też podono jest dość śliska i z tego względu najważniejsze jest by mieć samochód dobrze trzymający się nawierzchni, z doskonale ustawioną areodynamiką i wywarzeniem właśnie, a KERS prócz tego że waży 30 kg co jest sporą masą i spowalnia bolid to w dodatku znacznie zmienia wyważenie bo to taki 30 kilogramowy klocek na samymś środku bolidu. Tak naprawdę to czy dany Team będzie decydował się na KERS czy nie to będzie element taktycznej rozgrywki pomiędzy zespołami i efekt dokładnych wiliczeń w symulatorach czy na danym torze u danego kierowcy opłaca się go stosować czy nie.

Zresztą zobaczymy ile KERS daje jeśli Robert pojedzie bez niego a Nick z.

Swoją drogą tak sobie teraz pomyślałem, że KERS to duży problem w kwalifikacjach. Tam startujesz na prawie pustym zbiorniku, by wykręcić maksymalny czas i jeśli inni jadą bez KERS a ty z 30 kilogramowym pudlem, które nie skumuluje energii na 1 okrążeniu wyjazdowym gdzie przecierz ledwo opony i hamulce da się nagrzać jesteś strasznie w plecy. No chyba że się mylę, ale przecierz po kwalifikacjach bolidy są zamykane i nie można wprowadzać zmian, więc nie da się zrobić myku i pojechać w kwalifikacjach bez KERS a w wyścigu już z...

PS: tak naprawdę największe znaczenie dla pierwszego wyścigu będzie miało czy dopuszczony będą te dyfuzory, ktore zostały wprowadzony w Brownie, Toyocie i Willamsie które wykorzystały lukę w przepisach. Ferrari, BMW, Renault i Red Bull właśnie złożyły oficjalny protest w tej sprawie...
http://f1.wp.pl/kat,1775,title,Jest-pro ... omosc.html <--- o ty o tym macie

Awatar użytkownika
Killerbean
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Killerbean » 26 mar 2009, 13:04

Śmieszne jest w jaki sposób zwolennicy dyfuzorów argumentują ich wprowadzenie " jest to rozwiązanie podnoszące bezpieczeństwo , zmniejszy to ilość wypadków". tym sposobem idąc można by zwiększać pojemność silników i inne ulepszenia bo jak odjedziesz konkurencji to będzie mniej wypadków . Jestem ciekaw tego protestu

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 26 mar 2009, 13:24

No mam nadzieje, że te dyfuzory zostaną zakazane. Bynajmniej nie dlatego że Kubica i Ferrari ich nie mają a ja im kibicuję, ale poprostu dlatego, że zysk w wysokości 0,5 sekundy na okrążeniu to przepaść, która wynika tylko z błędów w legislacji.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8703
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 26 mar 2009, 13:29

Nie znam się na nowinkach technicznych F1, interesuje się jedynie tak ogólnie, od wielu wielu lat. Jeśli 3 teamy znalazły lukę w przepisach i ją wykorzystały to ... nie widzę żadnych przeszkód, żeby stosowały to, co wynalazły. Wszak, to co nie jest zabronione jest dozwolone.

Nie wiem jak to technicznie wygląda, czy taki dyfuzor można z dnia na dzień zlikwidować w bolidzie, czy też nie. Bo jeśli nie, to protest nic nie da, bo jak to sobie wyobrażacie? Że na 3 dni przed wyścigiem 3 zespoły będą zmieniać konfigurację bolidu? Dziwnie to wygląda.

Na systemie KERS się nie znam. Ale ciekawe jest to, że waży on 30kg, czyli co? Ci, co go mają będą mieć o 30kg cięższy wóz :?:

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 26 mar 2009, 13:38

cloner pisze:Wszak, to co nie jest zabronione jest dozwolone.
to chyba wygląda tak, że przepisy o areodynamice zabraniają takich dyfuzorów, ale 3 teamy wykożystały przepisy do bezpieczeństwa i na ich podstawie te dyfuzory są legalne. Sprzeczność przepisów poprostu
Nie wiem jak to technicznie wygląda, czy taki dyfuzor można z dnia na dzień zlikwidować w bolidzie, czy też nie. Bo jeśli nie, to protest nic nie da, bo jak to sobie wyobrażacie? Że na 3 dni przed wyścigiem 3 zespoły będą zmieniać konfigurację bolidu? Dziwnie to wygląda.
sprawa jest prosta, na nieregulaminowych częściach brać udziału nie mogą, jeśli protes będzie uznany a oni nie będą wstanie zmienić bolidu na prawidłowy to nie startują i ponoszą koszty swojego cfaniactwa
cloner pisze:Na systemie KERS się nie znam. Ale ciekawe jest to, że waży on 30kg, czyli co? Ci, co go mają będą mieć o 30kg cięższy wóz :?:
dokładnie tak.

Awatar użytkownika
brylancik
Oleguer Fan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brylancik » 26 mar 2009, 13:47

cloner pisze:Na systemie KERS się nie znam. Ale ciekawe jest to, że waży on 30kg, czyli co? Ci, co go mają będą mieć o 30kg cięższy wóz :?:
Właśnie problem tkwi w tym że nie będą mieć cięższego wozu. Masa własna bolidu z kierowcą z całym ekwipunkiem jest z góry ustalona i wynosi jeśli się nie mylę 610kg. Aby bolid dobrze się prowadził musi mieć odpowiednio ustawiony balans czyli w odpowiednich miejscach musi być dociążony. Problem w tym że Ci kierowcy którzy są cieżsi i mają dodatkowo zamontowany KERS będą mieć duży problem z tym aby odpowiednio wyważyć bolid i jeszcze się zmieścić w regulaminowej wadze. Przepis ten jest debilny i nie widzę nic pożytecznego w tym że promuje się kierowców wyglądających jak dżokeje. Dzięki temu tacy kierowcy jak np. Heidfeld braki umiejętności mogą nadrobić niskim wzrostem.
Ostatnio zmieniony 26 mar 2009, 13:59 przez brylancik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 26 mar 2009, 13:52

a o dzięki za info, myślałem, że wagę też jest inna. Jeśli tak to kolejny dziwny kwiatek w przepisach, bo jakby nie patrzeć dyskryminowani są kierowcy ciężsi.

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 53

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 26 mar 2009, 14:14

Sezon się zbliża więc wypadałoby coś wyskrobać ...

Ferrari - jak dla mnie jedyny pewny zespół ,który będzie w czołówce. Głównie dlatego że zespół ten ma przeolbrzymie doświadczenie gdyż jest od samego początku w elicie i przechodzili nie jedne zmiany w regulaminach co wydaje mi się zaprocentuje także i w tym sezonie. Co do kierowców to po zeszłorocznym "sukcesie" Massy" w tym sezonie z cienia wyjdzie Fin i pokaże że jest lepszym kierowcą od Brazylijczyka jak dla mnie ten pan jest w tym sezonie głównym faworytem do końcowego tryumfu ze względu na to iż teraz większa presja będzie spoczywać na Felipe a nie na nim. '

McLaren - w testach nie najlepiej z garaży i fabryk tego zespołu dochodzą pogłoski i tegoroczny bolid nie jest zbyt dobre przygotowany i w pierwszych wyścigach może być negatywna niespodzianką. Co do kierowców ... W tym sezonie przekonamy się o klasie Brytyjczyka Lewisa Hamiltona , szczególnie w perspektywie obrony tytułu jestem niezmiennie ciekawy jak poradzi sobie z presja obrony i czy będzie w stanie rywalizować z najlepszymi. Co do Heikiego ... jak dla mnie najbardziej przereklamowany ze wszystkich zawodników w czołówce chłop w zeszłym roku dysponował ultra szybkim bolidem a jednak zawiódł był dopiero siódmy i jeśli w tym roku się nie poprawi to jak dla mnie wyleci ze " Srebrnej strzały" więc tez dość duża presja.

BMW - w testach spokojnie widać dużą niezawodność a w zeszłym roku po takich znakach zimą pojawiła się bardzo wysoka forma więc w tym sezonie chyba będzie bardzo podobnie. Kierowcy jak wiemy nas Robert powinien łatwo poradzić sobie z całkiem nowym bolidem gdy doskonale czuje każde auto ale jest jedno ale , a mianowicie jego waga. Jak wiemy Robert jest jednym cięższych kierowców więc KERS nie jest w zupełności na korzyść dla niego. Heidfeld jest lekki popełnia mało błędów i jak dla mnie czarny koń obecnego sezonu szczególnie jeśli waga okaże się znacząca.

Renault - dla mnie największa niewiadoma może być walka o tytuł ,a może być dolna część stawki. Nelsinho w tym sezonie będzie chciał pokazać że duo się nauczył i będzie wypruwał żyły byle dobre wypaść jeśli dołoży do tego trochę więcej kalkulacji a nie działania pod impulsem to pierwsza dziesiątka jak najbardziej możliwa. Fernando nie musi nikomu udowadniać że jest dobrym kierowca i na pewno będzie chciał powalczyć o mistrzostwo jednak jeśli bolid będzie spisywał się tak jak w zeszłym sezonie to raczej może o tym zapomnieć ... Jak dla mnie może zostać mistrzem ale równie dobre może zając miejsce około piątego.

Toyota - zespół wygląda przed sezonem solidnie i wydaje mi się że nie jest to żadna zmyłka zespół wygląda na naprawdę bardo silny i mogą powalczyć o podium. Jarno jeśli będzie miał ustabilizowana formę to z pewnością powalczy o pierwszą ósemkę , a wydaje się że w tym sezonie to Glock będzie liderem zespołu i przy odrobinie szczęścia może parę razy wskoczyć do pierwszej trójki i uplasować się w pierwszej szóstce na koniec sezonu.

Co do reszty zespołów to trudno coś napisać wydaje się że Brawn może coś namieszać w czołówce ale jak dla mnie ich celem powinno być zdobywanie punktów i będą plasować się w pierwszej dziesiątce to nie powinno być to dla nich zawodem. Co do obydwóch stajni spod czerwonego byka to mamy tu jedynego debiutanta Sebastiana Buemi no i oczywiście Niemca Vettela , który od czasu do czasu może urwać punkty najlepszym ... Koniec stawki to niestety bardo utytułowana ekipa Williamsa i Force India dla których każdy punkt będzie sukcesem i motywacją do dalszej walki.

Coś więcej będzie można napisać w sobotę rano po kwalifikacjach jak na razie dużo niewiadomych. Jedno jest pewne dawno żaden sezon nie zapowiadał się tak emocjonująca i nieprzewidywalny, mona mieć tylko nadzieje że jedyny Polak w F1 poradzi sobie znakomicie i pokaże całemu światu jakim talentem dysponuje i do końca będzie walczył o tytuł mistrza świata , miejmy tez nadzieje że w nadchodzącym sezonie waga zawodników nie okaże się ważniejsza od umiejętności i to najlepsi a nie najlżejsi kierowcy będą walczyć o czempionat w tym sezonie ... Na koniec nie wypadałoby nie robić nic innego jak tylko zaprosić wszystkich na niedzielę na godzinę ósmą rano do Polsatu kiedy wszystkie znaki zapytania znikną i zacznie się prawdziwa walka.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 26 mar 2009, 15:09

http://www.sport.pl/F1/1,96297,6427709, ... oyoty.html
Wychodzi na to że sprawa się rozwiązała

Awatar użytkownika
Killerbean
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Killerbean » 26 mar 2009, 15:38

chociaż jak dłużej pomyśleć to takie numery odchodzą tam co sezon - vide płetwa rekina w zeszłym roku albo pionowe stateczniki bodajże 3 lata temu . Efekt będzie taki że na kolejny wyścig wszystkie zespoły bedą miały dyfuzor

jak chcecie to możecie zobaczyć różnice w dyfuzorach toyoty
http://www.formula1.com/news/technical/2009/0/622.html

i McLarena
http://www.formula1.com/news/technical/2009/0/621.html
Formula One cars have a minimum weight of 605 kg, including the driver. Teams can easily build cars lighter than that these days, and the difference between the actual weight and that minimum is made up with ballast. This, naturally, is positioned at various points on the car to achieve the optimum effect. Traditionally, this has put heavier drivers at a disadvantage, as they have less ballast with which to balance out the car. With KERS the problem is exacerbated by the weight of the system, and the fact that it has to be mounted towards the rear of the car, thus complicating weight distribution.
Wiadomość zasięgnięta u źródłą
Waga minimalna : 605 kg z kierowcą
więc zamontowanie kers odbywa się kosztem wagi kierowców i balastu , ponadto kers zakłóca rozklad masy , będąc montowanym z tyłu i dość wysoko

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 27 mar 2009, 9:33

Jesteśmy już po pierwszych treningach ,a po nich wniosek wysuwa się następujący :

Zespoły z podejrzanymi dyfuzorami tj. Toyota ,Brawn i Williams w czołówce reszta praktycznie nie istniała bo mieli chyba coś około 0.7s przewagi i chyba tylko Webber się tam wmieszał. Zeszłoroczna czołówka na razie mocno z tyłu choć Kimi w pierwszym treningu trzeci. Co do Roberta mówił w trakcie treningu przez radio do swojego inżyniera ,że bolid zachowuje się całkiem inaczej niż na testach i czuje się jak by nie jechał swoim bolidem po prostu zero przyczepności. Jak widać kierowcy z KERS -em na razie racze w drugiej dziesiątce ... Zobaczymy jak sprawa się dalej będzie rozwijać. Najsłabsze chyba będzie Toro Rosso ....

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8703
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 27 mar 2009, 11:09

(L)oczkerson pisze:Wychodzi na to że sprawa się rozwiązała
I rozwiązała się tak, jak myślałem.
cloner pisze:Bo jeśli nie, to protest nic nie da, bo jak to sobie wyobrażacie? Że na 3 dni przed wyścigiem 3 zespoły będą zmieniać konfigurację bolidu?
:wink:

Nikt nic zmieniać jak widać nie będzie, protest odrzucony, albo jeszcze nie rozpatrzony, bo jak majer13 napisał, w treningach wszyscy normalnie brali udział. Najlepsi oczywiście Ci, co znaleźli lukę w przepisach. Jutro kwalifikacje o 7 rano, mam nadzieje, że polsat będzie transmitować :P

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 28 mar 2009, 8:21

A więc już wsztsk jasne...

Brawn pokazał że na razie jest najlepszy dość dobrze także Red Bull i Toyota, które miały obu reprezentantów w q3. Robert bardzo solidnie i jako jedyny zawodnik z zeszłorocznej czołówki pokazał klasę i teraz dopiero widać jak stawka się zrównała ( tylko Brawn odskoczył) który kierowcy są bardzo dobrzy. Jeśli Kubica dobrze jutro wystartuje i BMW okaże się tak niezawodne na jakie wygląda to podium powinno być spokojnie ... Czekam jeszcze tylko jak FIA poda kto z jakim balastem jechał bo przecież może się okazać że np. Vettel jest dość lekki ... W pewnym sensie nie zawiodło także Ferrari ale to chyba nie jest szczyt marzeń teamu Domenicalliego. Miejmy nadzieje że taktyka jest dobra a bolid niezawodny bo wtedy mona powalczyć o najwyższe cele gdyż forma Roberta jest chyba ostatnią rzeczą o jaką można się martwić ...

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 28 mar 2009, 8:26

Ja mam nadzieje, ze jak Robert zajmuje wysokie miejsce, a Heidfeld się nie dostał do 3 kw. to skupią się na Robercie.

Vettel rzutem na taśmę wygrał z Robertem, ale nie ma co narzekać. Jest 2 linia - narzekać mogą McClareny i Ferrari :lol:

Brawn GP znakomicie, Barrichello i Button musza być w siódmym niebie. Nie mogą sie doczekać wyścigu.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 28 mar 2009, 9:01

Sezon zapowiada sie emocjujaco :P

Zycze GP Brawn mistrzostwa <lol> Hamilton :jupi:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”