Seriale - Strona 565

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2174

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 11 lis 2024, 22:23

Conrado pisze:
11 lis 2024, 22:11
Minus za Theo Rossiego którego wprost nie trawię.
Jestem po dwóch odcinkch. Zerknąłem kogo gra ten aktor i w sumie widziałem go chwilę, ale faktycznie lekko irytujący. Chciałem sprawdzić czy we wcześniejszych filmach tez mnie irytował, ale okazuje się, że ja niemalże nic z nim nie oglądałem. Jeden film (Armia Umarłych) i jeden serial dawno temu (Luke Cage). Nie pamiętam go w ogole.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6332
Kibicuję: 4rsenal

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 12 lis 2024, 13:36

Widzieliście już serial Stamtąd, czyli takie trochę nowe Lost? Mega dobrze się to ogląda, niestety z każdy kolejnym sezonem zamiast odpowiedzi dostajemy kolejne pytania i obawiam się że kolejne sezony będą już papką jak właśnie Lost. No ale pierwszy 3 sezony sztosiwo.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1370

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 12 lis 2024, 14:50

sickstick pisze:
12 lis 2024, 13:36
Widzieliście już serial Stamtąd, czyli takie trochę nowe Lost? Mega dobrze się to ogląda, niestety z każdy kolejnym sezonem zamiast odpowiedzi dostajemy kolejne pytania i obawiam się że kolejne sezony będą już papką jak właśnie Lost. No ale pierwszy 3 sezony sztosiwo.
Trzeci sezon bardzo mi się podoba, został mi siódmy odcinek. Obok Pingwina to najlepszy serial jaki oglądałem w tym roku.

Arro
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 123
Kibicuję: Polska

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arro » 12 lis 2024, 16:06

Ja z kolei zacząłem oglądać Lost. I jak mnie pierwszy sezon wciągnął, tak drugi zaczął mnie męczyć. Po jakichś osiemnastu dałem sobie spokój.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 12 lis 2024, 16:18

Z Lostem, Silosem i innymi podobnymi serialami mam pewien problem jak z niektórymi kryminałami. Czasem widać szybko, że autor nawrzucał tyle dziwnych sytuacji, zachować, interakcji czy po prostu wskazówek, że nie da się tego zgrabnie i logicznie połączyć. Więc rozwiązaniem będzie albo wykorzystanie czegoś, czym można wytłumaczyć wszystko (kosmici, eksperyment, podróże w czasie, choroby psychiczne), albo rozwiazanie będzie po prostu dziurawe.
Gdy zaczynam sobie zdawać z tego sprawę, to taki serial czy ksiazka stają się strasznie ciężkie do strawienia - bo po co się zastanawiać i emocjonować tym o co chodzi, skoro w sumie to w ogóle nieistotne.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 852

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 12 lis 2024, 16:19

Silos akurat był świetny i czekam z niecierpliwością na drugi sezon 😉

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 12 lis 2024, 16:24

A uważasz, że skończy się inaczej niż przewiduję?

Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2888

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 12 lis 2024, 18:04

Skończyłem Króla. Warto było

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 852

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 12 lis 2024, 19:33

venomik pisze:
12 lis 2024, 16:24
A uważasz, że skończy się inaczej niż przewiduję?
Raczej w serialu postapo/sf jest jasne że rozwiązanie będzie raczej dziwne 😉 nie mam akurat z tym problemuz mam tylko nadzieję że to nie będzie tasiemiec i skończy się na max 3 sezonach

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3359

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 12 lis 2024, 19:51

Ja odnosnie From zglaszam votum separatum. Dla mnie to takie polaczenie Trudnych spraw z Lost w klimacie horroru (ale to umownie bo nie straszy).
Zachecony pozytywnymi opiniami wlaczylem ale juz po pierwszym odcinku kiedy ta dziewczynka ignorujac matke otworzyla okno stworowi udajacemu jej babcie (z czym jak samo to dziecko zauwazylo w ogole niepodobnym do jej babci) a potem zwalili wszystko na ojca to wiedzialem ze raczej sie nie polubimy (zreszta o tych glupotach i nielogicznosciach mozna by dlugo pisac). Ale doogladalem puszczajac to sobie gdzies tam w tle i obecnie jestem po siodmym odcinku trzeciego sezonu. Fakt ogladam to niespecjalnie uwaznie ale na moje oko pytania sie pietrza a wyjasnien brak.
Nie poskladaja tego w calosc i bedzie tak jak pisze venomik. To pewnie jedna z tych produkcji gdzie pomysl byl ale scenariusz jest pisany na biezaco i w ogole bym sie nie zdziwil jakby sami tworcy jeszcze nie do konca wiedzieli jak to sie skonczy.
Ja nie polecam ale najlepiej samemu sprawdzic bo jak widac jestem tutaj w mniejszosci.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2418

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 12 lis 2024, 20:09

z ostatnio tu wymienionych:

krol - niezly, ocene obniza w moim przypadku wczesniejsza znajomosc ksiazki, szansa ze filmowa adaptacja w takim przypadku zrobi na mnie wrazenie nigdy nie jest duza. ale tak czy siak, rozmachu przy prznoszeniu na ekran swojego najwiekszego hitu twardoch na pewno moze pozazdroscic zulczykowi

pingwin - rozczarowanie. po wszechobecnych zachwytach spodziewalem sie petardy, a jest takie 6/10. nie widze w tym pingwinie farrella i to nie jest komplement. przesadzili z iloscia tej gumy na twarzy. historia mroczna, ale konwencja serialu jak na moj gust jakas taka za grzeczna, za gladka, wydaje mi sie ze targetem sa dzieciaki. jedyna naprawde mocna scena na samym koncu

z ostatnio obejrzanych:

idz przodem, bracie - typowy sensacyjniak, niespecjalnie jestem fanem tego typu produkcji opierajacych sie na sigmach rozpierdalajacych w bitce pieciu chlopa na raz i wychodzacych bez szwanku z sytuacji beznadziejnych. ale musze przyznac ze mimo scenariuszowych idiotyzmow ogladalo sie to zaskakujaco przyjemnie

ripley - kolejna wariacja na temat wielokrotnie filmowanej juz powiesci. moim zdaniem najbardziej udana, nawet bardziej od znanego filmu z mattem damonem w roli glownej. tym razem mamy konwencje noir ktora uwielbiam, fantastyczne czarno-biale zdjecia, wolno snuta opowiesc (dla wielu pewnie zbyt wolno) i gestniajaca z kazdym odcinkiem atmosfere. swietna rzecz

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 12 lis 2024, 21:12

BadBoy pisze:
12 lis 2024, 19:33
Raczej w serialu postapo/sf jest jasne że rozwiązanie będzie raczej dziwne
Dlaczego?
moody pisze:
12 lis 2024, 20:09
nie widze w tym pingwinie farrella i to nie jest komplement. przesadzili z iloscia tej gumy na twarzy.
A jakby grający go aktor był bardziej podobny (oby nie za bardzo) do pingwina z serialu to byłoby na plus? ;)

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 12 lis 2024, 21:51

venomik pisze:
12 lis 2024, 21:12
BadBoy pisze:
12 lis 2024, 19:33
Raczej w serialu postapo/sf jest jasne że rozwiązanie będzie raczej dziwne
Dlaczego?
pytasz czemu w gatunku ktory nazywa sie FANTASTYKA NAUKOWA zdarzaja sie rozwiania niewytlumaczalne naukowo? :P

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 12 lis 2024, 22:02

moody pisze:
12 lis 2024, 21:51
pytasz czemu w gatunku ktory nazywa sie FANTASTYKA NAUKOWA zdarzaja sie rozwiania niewytlumaczalne naukowo?
Kompletnie nie.
Mówię o tym, że istnieja rozwiązania-wytrychy w tworzeniu historii, które służą leniwym twórcom do 'wyjaśnienia' każdej dowolnie skomplikowanej, absurdalnej fabuły.
Czytałem parę lat temu kryminał. Początkowo czytało sie bardzo fajnie. Tropy się stopniowo mnożyły, zagadki też, etc. Jak przystało na wciagający kryminał. Ale dość szybko ilość dziwnych wątków, dziwnego zachowywania sie innych w stosunku do głównego bohatera sprawiło, że ewidentnie finał to będzie musiała być jedna z dwóch wspominanych przeze mnie rzeczy.
I miałem rację. Rozwiązaniem-wytrychem było 'to był wielki eksperyment aby zbadać zachowanie głównego bohatera w danych okolicznosciach'.

Rzecz w tym, że to jest w cholerę leniwe 'rozwiązanie', bo pozwala nawrzucać do fabuły losowe rzeczy, które się kompletnie ze sobą nie łączą.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 12 lis 2024, 22:17

ale kryminal to inny gatunek, tam rzeczywiscie rozwiazanie powinno miec jakies fabularne podstawy i logiczne wytlumaczenie, natomiast w filmach sci-fi nawet jakies cuda typu podroze w czasie czy klonowanie ludzi niekoniecznie musza byc efektem scenariuszowego lenistwa, tylko po prostu swiadomie zamierzonej konwencji. nikt zabierajac sie za film science fiction nie powinien domagac sie realizmu

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”