Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 12 lis 2024, 22:43
venomik
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 12 lis 2024, 23:23
Tu sie mylisz panie kolego. Realizm musi wystepowac takze w sci-fi czy filmach fantasy. Mozna go tam naginac albo nawet ignorowac (przykladowo zasady fizyki) ale wszystko musi sie odbywac w ramach swiata jaki dana produkcja wykreowala.
Chlopaczek
Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 12 lis 2024, 23:34
odpalasz film sci-fi i dziwisz sie, ze w filmie sa kosmici albo podroze w czasie? no na tym polega konwencja gatunku i zastosowanie takich rozwiazan wbrew pozorom wcale nie musi byc objawem, jak to on nazywa, scenariuszowego lenistwa, wrecz przeciwnie, tworca mogl od poczatku chciec nakrecic film z jakims niewytlumaczalnym naukowo twistem, bo skoro to sci-fi, czemu by nievenomik pisze: ↑12 lis 2024, 16:18Czasem widać szybko, że autor nawrzucał tyle dziwnych sytuacji, zachować, interakcji czy po prostu wskazówek, że nie da się tego zgrabnie i logicznie połączyć. Więc rozwiązaniem będzie albo wykorzystanie czegoś, czym można wytłumaczyć wszystko (kosmici, eksperyment, podróże w czasie, choroby psychiczne), albo rozwiazanie będzie po prostu dziurawe.
moody
Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 12 lis 2024, 23:46
Niczego takiego nie pisałem. Nigdy w tej dyskusji o nic podobnego mi nie chodziło.
Jeszcze raz: nie. Ponownie nigdy o nic takiego mi nie chodziło.
venomik
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 12 lis 2024, 23:47
Chlopaczek
Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 13 lis 2024, 0:08
najpierw sam wymieniles jakie rodzaje rozwiazan filmowych ci sie nie podobaja i podales m.in. podroze w czasie, kosmici, potem ja cytuje twoj post i stwierdzam ze marudzisz na niewytlumaczalne naukowo rozwiazania w filmach, a ty na to, ze nic takiego nie napisales? powialo troche tuskiem. mozliwe, ze nawet chodzilo ci o cos innego, bardziej myslales o braku ciagu przyczynowo-skutkowego w scenariuszach niz samych niewytlumaczalnych naukowo zdarzeniach, ale w takim przypadku musisz pisac konkretniej. z mojej strony tyle, bo ja nawet lostow nie ogladalem
moody
Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 13 lis 2024, 0:29
venomik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 13 lis 2024, 1:39
Mr.Chris
Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 13 lis 2024, 2:15
venomik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 13 lis 2024, 11:19
Zdecydowanie warto. Jest pozytywnie zaskoczony. Naprawdę bardzo dobre sceny akcji i widać, że mieszki przeszkolenie w tej kwestii.
Duma Katalonii

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 13 lis 2024, 19:38
Dlatego w takim gatunku niedoścignionym nr 1 jest serial Dark, gdzie nie tylko udało się na końcu zawiązać całą akcję w kupę i odpowiedzieć na wszystkie pytania - i wystarczył na to o ile dobrze pamiętam zaledwie 3 sezony, zamiast tasiemca.venomik pisze: ↑12 lis 2024, 16:18Z Lostem, Silosem i innymi podobnymi serialami mam pewien problem jak z niektórymi kryminałami. Czasem widać szybko, że autor nawrzucał tyle dziwnych sytuacji, zachować, interakcji czy po prostu wskazówek, że nie da się tego zgrabnie i logicznie połączyć. Więc rozwiązaniem będzie albo wykorzystanie czegoś, czym można wytłumaczyć wszystko (kosmici, eksperyment, podróże w czasie, choroby psychiczne), albo rozwiazanie będzie po prostu dziurawe.
Gdy zaczynam sobie zdawać z tego sprawę, to taki serial czy ksiazka stają się strasznie ciężkie do strawienia - bo po co się zastanawiać i emocjonować tym o co chodzi, skoro w sumie to w ogóle nieistotne.
sickstick
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 13 lis 2024, 21:55
Boromir
Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 14 lis 2024, 9:50
Podobał mi się. Trochę odrealniony, ale na wysokim poziomie realizacyjnym. No i mocno wciąga.
Też polecam, duże wrażenie na mnie zrobił.

futbolowa
sci
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio