Formula 1 - Strona 58

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.

Mistrzem świata zostanie

Fernando Alonso
27
19%
Felipe Massa
12
9%
Kimi Raikkonen
32
23%
Ralf Schumacher
2
1%
Robert Kubica
36
26%
Jenson Button
3
2%
Giancarlo Fisichella
6
4%
Nick Heidfeld
2
1%
ktoś inny ...
20
14%
Awatar użytkownika
Angelo18
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0
Kontakt:

Re: Formula 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Angelo18 » 28 mar 2009, 9:23

Jest dobrze, są realne szanse na podium. Można powiedzieć, że wszytko się poprzewracało. Jak widać narazie Ferrari i McLaren kart nie rozdają jak to było w tamtym seoznie. Po BMW tez nie wiadomo czego można się spodziewać. Treningi wskazywały, że w tym momencie są gdzieś w środku stawki. W kwalifikajcach Robert wykręcił zankomity czas, a Heidfeld był dopiero jedynasty. Ciekawa jest sytuacja z Brawn GP, pierwsze kawlifikacje a tu odrazu dublet na start, około sekundy byli dziś szybsi od Ferrari, a jak na F1 to duża przewaga.

Aha jak to było dziś z Hamiltonem. Nie wyjechał na Q2 bo był defekt samochodu, czy zespół nie widział sensu dalszej rywalizacji?
Ostatnio zmieniony 28 mar 2009, 9:25 przez Angelo18, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8705
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 28 mar 2009, 9:24

czeher pisze:Zycze GP Brawn mistrzostwa
Nie wiem czy pisałeś serio, czy rzuciłeś żartem, ale ja też im tego życzę. A najlepiej Rubensowi 8)

Ogólnie kwalifikacje niczym nie zaskoczyły, może jedynie trochę niska pozycja Alonso, myślałem, że lepiej Renault przygotuje bolid.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 729

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 28 mar 2009, 9:49

co od Brawn GP to zobaczymy dopiero na co ich stac gdy zaczna miewac problemy ktore napewno nadejda.sa debiutantami wiec nie wiadomo jak maja opracowana taktyke.narazie jeszcze swietnie i kierowcy i bolidy to jest wszystko dobrze.ciekaw jestem jak sobie poradza jak beda miewac problemy z bolidami.

Kubica pojechal chyba tak jak mu na to pozwolil bolid.kolejny raz udowodnil ze bije kolege z zespolu i mam nadzieje ze BMW pomoze mu w walce o tytul.trzeba zbierac duzo pkt puki McLareny i Ferrari maja problemy bo predzej czy pozniej je rozwiaza i wroca do czolowki.

osobiscie nie wydaje mi sie aby Brawn GP zdobylo mistrzostwo choc jutro pewnie zalicza wygrana w debiucie.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 28 mar 2009, 10:59

cloner pisze:Nie wiem czy pisałeś serio, czy rzuciłeś żartem, ale ja też im tego życzę
serio pisalem, ale myslalem o konstruktorach (a jak juz to Jason :P)
mete pisze:sa debiutantami
sa debiutantami ale raczej takimi falszywymi ... http://en.wikipedia.org/wiki/Ross_Brawn

fakty sa takie, ze bedzie to najlepszy sezon dla postronnego kibica, stawka przez liczne nowinki niesamowicie sie wyrownala i wytypowanie zwyciezcy moze graniczyc z cudem :!:

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 28 mar 2009, 11:29

Troche moze przetrwac taka niespodzianka, ale spokojnie, skoro mozna wykorzysac luke w taki sposob, to MCLaren i Ferrari- neidługo także tak zrobia. Dla mnie to jest chwilowa sytuacja, moze 3-4 wyscigi i spodziewam sie, że wroci wiele starego. Co nie zmienia faktu, ze bardzo bym chcial zeby Button wreszcie wrócil do czołowki, bo przez ostatnie sezony zginal. Moze nastał lepszy czas i dla Toyoty, widać okrojenie budżetu, wyszło im narazie na dobre.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 28 mar 2009, 12:58

Otóż to. Dyfuzory okazują się kluczowe a skoro są dozwolone to lada moment reszta stawki również zaopatrzy się w taki sprzęt i stawka jeszcze bardziej się wyrówna. Tak czy inaczej będzie ciekawie i to cieszy. Nie byłbym taki pewny tego podium Roberta w jutrzejszym wyścigu, ale miejmy nadzieję, że moje obawy się nie sprawdzą :P

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 53

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 28 mar 2009, 13:12

Jak się okazuje Rober jest najlżejszy z całej stawki ale różnice nie są duże tylko Brawn GP jest trochę ciężsy od reszty stawki ... Jak się okazuje zdyskwalifikowani zostali obaj kierowcy Toyoty ,którzy mieli ponoć jakieś niedozwolone elementy elastyczne na tylnym skrzydle i jutro wystartują z końca stawki co daje przewagę zawodnikom takim jak Heidfeld którzy są zatankowani dość mocno a dzięki tej dyskwalifikacji przesuną się ostro do przodu ... Wyścig zapowiada się naprawdę nieziemsko ciekawie i ju odliczam sekundy do jego rozpoczęcia :D

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 28 mar 2009, 14:28

A co sądzicie o tej zmianie :arrow:
Na posiedzeniu Międzynarodowej Federacji Samochodowej (FIA) w Paryżu podjęto decyzję o zmianie regulaminu mistrzostw świata Formuły, w wyniku której tytuł przypadnie kierowcy, który wygra najwięcej wyścigów w sezonie, a nie temu, kto zdobędzie najwięcej punktów.
Dotychczasowa klasyfikacja generalna MŚ będzie miała zastosowanie w przypadku mistrza świata tylko w przypadku, gdy co najmniej dwóch kierowców będzie miało na koncie tyle samo zwycięstw. Wówczas tytuł przypadnie temu z nich, który zgromadzi więcej punktów.

Gdyby nowe reguły obowiązywały w ubiegłym sezonie, triumfatorem MŚ byłby Brazylijczyk Felipe Massa z Ferrari, zwycięzca sześciu wyścigów, a nie Brytyjczyk Lewis Hamilton z McLaren-Mercedes, który na najwyższym stopniu podium stanął pięciokrotnie.

FIA postanowiła zachować dotychczasowe reguły walki o mistrzostwo wśród konstruktorów, a także dotychczasowy system punktowania, czyli zwycięzca będzie otrzymywał nadal dziesięć punktów, drugi na mecie osiem, trzeci sześć, a kolejni kierowcy z czołowej ósemki od pięciu do jednego.

Szefowie teamów startujących w cyklu Grand Prix zaproponowali w lutym wprowadzenie systemu: 12 punktów za zwycięstwo, dziewięć za drugie miejsce i siedmiu za trzecie, a na dalszych pozycjach - jak dotychczas - od sześciu do jednego punktu. Ten pomysł jednak został we wtorek odrzucony.
Zechce ktoś mnie przekonać że to dobry pomysł? :glass:

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8400

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 28 mar 2009, 14:52

Tak będzie to teraz wyglądało? Nie jestem zbytnio zorientowany w przepisach F1, ale to dla mnie równie poroniony pomysł, jak ten w przypadku klasyfikacji medalowej na IO, gdzie można mieć jedynie złoty medal, a i tak jest się lepszym od tego co zdobędzie, powiedzmy, 20 srebrnych.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 28 mar 2009, 15:01

Yukasz pisze:Zechce ktoś mnie przekonać że to dobry pomysł?
nieee
piotrcies pisze:Tak będzie to teraz wyglądało?
teraz, znaczy ten sezon jest na normalnych zasadach :!:
Mentor pisze:Dyfuzory okazują się kluczowe a skoro są dozwolone to lada moment reszta stawki również zaopatrzy się w taki sprzęt i stawka jeszcze bardziej się wyrówna.
McLareny maja glebszy problem, anizeli dyfuzory... zreszta wiadomo, iz teamy beda ewoluowac jak zawsze. W poprzednim sezonie McLareny mocno otworzyly

Team Brawna jest mocno do przodu, przeciez oni w poprzednim sezonie przed polmetkiem olali i budowali bolid na ten sezon (znaczy Honda budowala ale to jeden...) napewno srebrne strzaly beda szybsze wzgledem aktualnego stanu ale po mojemu ex Honda bedzie rownie mocna - co tylko doda smaczku

Awatar użytkownika
brylancik
Oleguer Fan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brylancik » 28 mar 2009, 15:06

Kubica ma zdecydowanie najlżejszy bolid ze stawki i jako pierwszy zjedzie jutro do boksu. Możliwe że BMW bało się trochę startu i chcieli żeby Robert uniknął jakiegoś kontaktu na początku. Szkoda tylko że startuję z tej "brudnej" strony.

Waga bolidów po kwalifikacjach (kolejność zgodna z numerami na bolidach):

Lewis Hamilton (W.Brytania/McLaren-Mercedes) 655 kg

Heiki Kovalainen (Finlandia/McLaren-Mercedes) 690,6

Felipe Massa (Brazylia/Ferrari) 654

Kimi Raikkonen (Finlandia/Ferrari) 655,5

Robert Kubica (Polska/BMW-Sauber) 650

Nick Heidfeld (Niemcy/BMW-Sauber) 691

Fernando Alonso (Hiszpania/Renault) 680,7

Nelson Piquet (Brazylia/Renault) 694,1

Jarno Trulli (Włochy/Toyota) 660

Timo Glock (Niemcy/Toyota) 670

Sebastien Bourdais (Francja/Toro Rosso-Ferrari) 662,5

Sebastien Buemi (SzwajcariaToro Rosso-Ferrari) 675,6

Mark Webber (Australia/Red Bull-Renault) 662

Sebastian Vettel (Niemcy/Red Bull-Renault) 657

Nico Rosberg (Niemcy/Williams-Toyota) 657

Kazuki Nakajima (Japonia/Williams/BMW) 612,5

Adrian Sutil (Niemcy/Force India-Mercedes) 684,5

Giancarlo Fisichella (Włochy/Force India-Mercedes) 689

Jenson Button (W.Brytania/Brawn GP-Mercedes) 664

Rubens Barrichello (Brazylia/Brawn GP-Mercedes) 666,5

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 28 mar 2009, 15:11

Pytanie mam. W jakim stopniu te liczby mówią nam o ilości paliwa w bolidzie Kubicy biorąc pod uwagę, że nie korzysta on z KERS? Mam na myśli to, że brak KERS to brak 30-40 (różnie podają) kilogramów.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 28 mar 2009, 15:13

Jezeli sie nie myle to czolowka tez smiga bez KERS, wiec raczej bez roznicy baczac na poczatkowe rozdanie

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 53

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 28 mar 2009, 15:20

czeher pisze:Jezeli sie nie myle to czolowka tez smiga bez KERS, wiec raczej bez roznicy baczac na poczatkowe rozdanie
I trzeba te dodać ,że Kubica jest cięższy od Vettela więc te 7 kg różnicy może być trochę mylące gdyż w rzeczywistości może być więcej niż siedem litrów ... Nie wiadomo też ile ważą same bolidy więc myślę ,że te kilogramy to tylko tak orientacyjnie mogą coś nakreślić ;) Heidfeld niby mocno zatankowany ale jak odjąć KERS to już wcale na takiego "zalanego" nie wygląda :P

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 729

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 28 mar 2009, 15:37

Jezeli sie nie myle to czolowka tez smiga bez KERS, wiec raczej bez roznicy baczac na poczatkowe rozdanie
a kto ma kers??wydawalo mi sie ze Brawn GP maja kersa.Kubica jest ciezszy wiec paliwa chyba nie ma tak malo jakby na to skazywala waga.jezeli zjedzie pierwszy na tankowanie to nie bedzie latwo i podium.bolidy Brawn GP naprawde musza byc szybkie jezeli maja duzo paliwa

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”