Ogólna dyskusja o polityce - Strona 58

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Kto zna się lepiej na polityce?

czarny samael
11
22%
Kamil232
23
46%
Nie wiem. Carlo to Carlo.
16
32%
Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 09 lip 2007, 22:33

A ja cierpliwie czekam i wierzę, że UPR w końcu wygra wybory
UPR nigdy nie wygra wyborów mając u sterów JKM.
kostek pisze:Dymisja Leppera (w sensie terminu, gdyż o samej sprawie domniemanej korupcji mało wiemy) to tylko i wyłącznie piarowski zabieg Kaczyńskiego po ujawnieniu "taśm Rydzyka". Pytanie kto teraz mówi o taśmach? które nota bene były potężnym ciosem w Kaczyńskich. Żal mi tylko wyborców PiSu, którzy naiwnie będą wierzyć, że czasowa zbieżność tych wydarzeń to zbieg okoliczności.
Przyznam się, że takiej naiwnej tezy to dawno nie słyszałem. Jednak nie martw się, Pitera (a była do tej pory jednym z bardziej cenionych przeze mnie polityków) też snuje takie wizje. Jakoś nie widze tutaj dobrego rachunku:
1. rozwala koalicję
2. CBA weszło w piątek miniony (tak mówił Lepper w "kropce nad i")
3. taśmy są we Wprost od kwietnia

Nijak nie mogę przeprowadzić procesu łączącego to co wymieniłem w spójną bajeczkę. Kaczyński to jeden z najlepszych polityków w Polsce (uprzedzam atak na moją osobę: wg definicje że polityka to sztuka osiągania możliwego) i moim zdaniem nie zaryzykował by w takim momencie przedterminowych wyborów. Nic mu to na dzień dzisiejszy nie daje, ba to nic nie daje krajowi. Bo do władzy najpewniej doszedł by POLiD czy inny polip, jeszcze gorszy. Dlaczego? A dlatego, że Kaczyński chociaż wykorzystuje i manipuluje koalicjantami, a taki Tusk to może co najwyżej manipulować Kasią (chociaż nie wiem co lepsze, ja bym chyba wybrał manipulowanie Kasią, niż Andrzejem).

(edit) jeszcze jedno:
Trochę śmieszne a i tragiczne jest to, że w Polsce jak jest jakaś afera to ludzie, nie mówią, że dobrze że ją wykryli tylko od razu szukają dziury w całym i zadają pytanie dlaczego? Dlaczego w lecie a nie na wiosną? Dlaczego, dlaczego, dlaczego? O tym dlaczego to już się Sokrates zastanawiał i jakoś potem nie najlepiej skończył.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 09 lip 2007, 22:43

bellus pisze:UPR nigdy nie wygra wyborów mając u sterów JKM.

Chyba sie mylisz albo mi się cos pomyliło. Bo wydaje mi sie, że JKM nie odgrywa w UPR już tak duzej roli jak kiedys. Teraz u sterów jest Wojciech Popiela aktualny prezes UPR. JKM nie ma nawet chyba w prezydium ani w radzi głównej.

kostek
szara strefa pilka.pl

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 09 lip 2007, 22:46

bellus pisze:
A ja cierpliwie czekam i wierzę, że UPR w końcu wygra wybory
UPR nigdy nie wygra wyborów mając u sterów JKM.
JKM już UPRem nie steruje.
bellus pisze:Przyznam się, że takiej naiwnej tezy to dawno nie słyszałem. Jednak nie martw się, Pitera (a była do tej pory jednym z bardziej cenionych przeze mnie polityków) też snuje takie wizje. Jakoś nie widze tutaj dobrego rachunku:
Jeżeli Pitera ma podobne zdanie to tylko umacnia moje zdanie na temat dzisiejszych wydarzeń. Ja w dalszym ciągu ją cenię, nie uważam, żeby taka hipoteza mogła zdeprecjonować jej wartość w Twoich oczach :wink:
bellus pisze:1. rozwala koalicję
Poczekamy, zobaczymy.

bellus pisze:2. CBA weszło w piątek miniony (tak mówił Lepper w "kropce nad i")
To fakt. Aczkolwiek nikomu nic nie zostało jeszcze udowodnione. Lepper wiadomo jakim człowiekiem jest, ale chyba zgodzisz się, że mimo wszystko trudno uwierzyc, że żądał on mln łapówki?
bellus pisze:3. taśmy są we Wprost od kwietnia
Czekali do pielgrzymki.
bellus pisze:Kaczyński to jeden z najlepszych polityków w Polsce (uprzedzam atak na moją osobę: wg definicje że polityka to sztuka osiągania możliwego) i moim zdaniem nie zaryzykował by w takim momencie przedterminowych wyborów. Nic mu to na dzień dzisiejszy nie daje, ba to nic nie daje krajowi. Bo do władzy najpewniej doszedł by POLiD czy inny polip, jeszcze gorszy. Dlaczego? A dlatego, że Kaczyński chociaż wykorzystuje i manipuluje koalicjantami, a taki Tusk to może co najwyżej manipulować Kasią (chociaż nie wiem co lepsze, ja bym chyba wybrał manipulowanie Kasią, niż Andrzejem).
Co do tego, że Kaczyński politykiem znakomitym jest zgadzam się. Ponadto PR PiSu jest zdecydowanie najbardziej skuteczny i tu już pomijam czy jest on czarny czy inny :lol: Wiesz czy PiS coś traci wyrzucając Leppera? Wiadomym jest, że celem PiSu jest wchłonięcie elektoratu SO i LPRu i kto wie czy ten zabieg nie będzie krokiem do prozdu w tej kwestii.

Pozdrawiam :wink:

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 09 lip 2007, 22:47

Berik pisze:PiS odetnie sie od Moherow-czyli od LPR.
zartujesz :lol: Przeciez stanowisko Rydzyka jest bardzo dobrze znane PiSowi, jak nazwal szambem i nie przeprosil to tez nie bylo jakis nerwowych ruchow i zrywanie z RM :!:
Jarek psowieci brata :P w sumie nie byl nawet na slubie bratanicy :P

On wchlonie LPR :!:

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 09 lip 2007, 23:09

czeher pisze:On wchlonie LPR
LPR juz jest praktycznie wchłonięty!

PIS bardzo skutecznie przejmuje ich elektorat. Ostatnio próbują sie odnowić tą negacją traktatu europejskiego ale to za mało. Te głupie pomysły Roman G i kompromitacje jego tatusia Macieja (wstyd dla fieldyowego KoRnnika!) i jeszcze ten Orzechowski to wszystko strasznie psuje wizerunek LPRu. Ostatnio sondaże(mniejsza o to czy manipulowane czy nie i tak maja wielką moc) regularnie daja im 2% góra 3%. Na dodatek papa Rydzyk z Moherowa popiera PIS a nie LPR i nic raczej tego nie zmieni. Trzeba tez wspomiec że LPR może liczyc na regularne opluwanie w GW, TVN itd. Liga Morskich Rodzin musi odejść!

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 09 lip 2007, 23:14

franz pisze:Chyba sie mylisz albo mi się cos pomyliło. Bo wydaje mi sie, że JKM nie odgrywa w UPR już tak duzej roli jak kiedys. Teraz u sterów jest Wojciech Popiela aktualny prezes UPR. JKM nie ma nawet chyba w prezydium ani w radzi głównej.
kostek pisze:JKM już UPRem nie steruje.

Popiela jest i co z tego? Był też w moim przekonaniu polityk dużo lepszy od Popieli na tym stanowisku - Wojtera i co? Taki legalista, karnista i ogólnie człowiek ubóstwiający prawo jak JKM obalił władzę w UPR. Z racji, że wierzę w intelekt tak JKM jak i Michalczyka to pewnie znaleźli jakiś kruczek. Więc przez analogią do okresu Wojtery stwierdzam, że UPR tak czy inaczej kieruje JKM. Kolejna kwestia - rola Najwyższego Czasu i wydawnictwa, którym kieruje JKM w finansowaniu UPR czy to pośrednio czy bezpośrednio. Kolejnym aspektem jest to, że to JKM w dużej mierze stworzył ideologią - liberalny - konserwatyzm niezgodny z duchem liberalnych konserwatysów, zwany przez ludzi dużo bieglejszych niż ja w Historii Doktryn Politycznych, korwinizmem. Podsumowując ten wątek wypowiedzi, nikt mnie nie przekona, że JKM nie trzęsie UPR, że nie siedzi w fotelu kierowcy to inna kwestia, prowadzi to auto z tylnego siedzenia, w moim odczuciu nigdy go nie poprowadzi na autostradę, zawsze będzie jeździł po polnych drogach.

kostek pisze:Jeżeli Pitera ma podobne zdanie to tylko umacnia moje zdanie na temat dzisiejszych wydarzeń. Ja w dalszym ciągu ją cenię, nie uważam, żeby taka hipoteza mogła zdeprecjonować jej wartość w Twoich oczach

Może, nie dyskredytuje całkiem Pitery, tylko jak ktoś się zgrywa na alfe i omegę (niestety częsta maniera w PO, pamiętam jak Gilowska została wysłana do debaty o karze śmierci, tam profesor, karnista zmiótł ją z powierzchni ziemi) to nie powinien mówić, np. że Żydzi to rasa, ganiąc antysemityzm. Nie przekonuje mnie ta teza i już.
Poczekamy, zobaczymy.
Na dzień dzisiejszy rozwala. Jeśli potem trzeba będzie na nowo z Lepperem (co oczywiście nie jest wykluczone, w momencie nie udowodnienia winy) to trzeba będzie coś Lepperowi oddać. A On też nie jest w ciemię bity, w ramach rekompensaty będzie czegoś chciał i to nie mało. Jak dla mnie to za duża cena w stosunku do tego co powiedział Rydzyk.
kostek pisze:To fakt. Aczkolwiek nikomu nic nie zostało jeszcze udowodnione. Lepper wiadomo jakim człowiekiem jest, ale chyba zgodzisz się, że mimo wszystko trudno uwierzyć, że żądał on mln łapówki?

No nie wiem, kwestia subiektywna. Na pewno nie jest za głupi na branie łapówek.
kostek pisze:Ponadto PR PiSu jest zdecydowanie najbardziej skuteczny i tu już pomijam czy jest on czarny czy inny Laughing

Wiadomo, że najskuteczniejszy. Mało kto wygrał by (utrzymał to co ma PiS) w obliczu tak zmasowanej i często ślepej krytyki.

Odniosę się do tych kaset:
1. Jak bezdomny powiedział, co powiedział to każdy bagatelizował jego słowa. Dzisiaj Chlebowski (kolejny którego cenię, nawet bardzo), że to co powiedział Rydzyk jest jeszcze gorsze niż to co zrobił Hubert czy jak mu tam było.
2. Ja się wsłuchuję, czytam to co opublikowało Wprost i jakoś mnie to nie rusza zbytnio. Było wiadomo mniej więcej co myśli Rydzyk, nagle jak ktoś to nagrał to wielki szok.
3. Jestem na studiach, które wymuszają komentowanie rzeczywistości. Jakbym się czepiał to można by było kilku wykładowców pociągnąć do odpowiedzialności, że niby obrazili głowę państwa. Oczywiście zachowując wszelkie proporcje to jest jakaś analogia. Tyle, że moim wykładowcy są na pewno dużo bardziej kompetentni.

kostek
szara strefa pilka.pl

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 09 lip 2007, 23:19

Co do Korwina i dalszych spraw można długo dyskutować. Wracając jescze tylk odo Rydzyka - to w moim przekonaniu nie chodzi o sam fakt obrażenia głowy państwa i prezydentowej. To co uderza to fakt, że ktoś kto był "przyjacielem" PiSu w ukryciu działał w zupełnie przeciwnym kierunku.... To naprawdę spory cios w braci.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 09 lip 2007, 23:24

kostek pisze:Co do Korwina i dalszych spraw można długo dyskutować. Wracając jescze tylk odo Rydzyka - to w moim przekonaniu nie chodzi o sam fakt obrażenia głowy państwa i prezydentowej. To co uderza to fakt, że ktoś kto był "przyjacielem" PiSu w ukryciu działał w zupełnie przeciwnym kierunku.... To naprawdę spory cios w braci.
Nie odbieram tego w myśl, że działał w przeciwnym kierunku. Analogicznie nie odbieram ojca Rydzyka jako kaznodziei tylko jako polityka, a przynajmniej kogoś parającego sie polityką. Dla mnie najsłynniejszy Redemptorysta zdaje sobie sprawę, że nie ma na kogo innego do postawienia, jak tutaj zauważył Fieldy to LPR raczej nie jest pewną kartą, za to PiS jest.

edit:

http://nowakowski.salon24.pl/ - ktoś mnie popiera

Awatar użytkownika
Nurni Flowenol
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Nurni Flowenol » 10 lip 2007, 0:59

Widze ze ktos na tym forum zaglada na salon24.

Jest to informacja bardzo pocieszajaca :P

Co do dzisiejszych wydarzen to juz sie wypowiadalem w tej materii na forum BO:

"A to ciekawe info. Zupelnie sie tego nie spodziewalem 8)

A wiec najprawdopodobniej wybory. Ergo: albo czerwono-rozowa koalicja, albo kolejna proba popisu. Pewnie jak Kaczory wygraja wybory, to bedzie szansa na kolejny popis liderow naszych dwoch najwiekszych partii, ktory pewnie ponownie zakonczy sie wszakze krachem. Jak wygra PO, zapewne bedzie koalicja platformersko-eseldowska.

Tedy bede mial problem z tym na kogo zaglosowac. Na Kaczorow nie, bo nie lubie partii wodzowskich, mam awersje do etatyzmu i mierzi mnie niekompetencja czlonkow tej partii. Na PO nie, bo widmo czerwono-rozowej koalicji wzbudza u mnie uczucia zdecydowanie jak najgorsze, nie bede w zadnym wypadku niejako wspoluczestniczyl w powrocie do koryta postkomunistycznego talatajstwa, nie chce widziec radosci Salonu powracajacego znowu triumfalnie do gry. Glosowania na inne partie raczej w ogole nie biore pod uwage"
.

Awatar użytkownika
skorpss
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: skorpss » 10 lip 2007, 1:16

bellus pisze: Był też w moim przekonaniu polityk dużo lepszy od Popieli na tym stanowisku - Wojtera i co?..... Więc przez analogią do okresu Wojtery stwierdzam, że UPR tak czy inaczej kieruje JKM.
No ja od dawna uważam, że JKM niestety zraża do UPR-u wielu wyborców. Wojtera był moim zdaniem świetnym kandydatem na prezesa: młody, medialny, wygadany, obeznany z tematem, ale niestety za długo u sterów partii nie posiedział. Szkoda, bo miałem okazję rozmawiać z nim osobiście i jest to naprawdę człowiek na poziomie. JKM jest bez wątpienia szarą eminencją UPR-u i to sie chyba prędko nie zmieni.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 177

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 10 lip 2007, 9:31

Rewelacja! Polska scena polityczna już nawet nie jest na dnie, ona puka do dna od spodu :roll:

Jedyne co mnie pociesza to to, że chyba juz gorzej być nie może. Chociaż w sumie taką samą miałem nadzieję, jak od władzy odchodziły Millery czy inne betony :? A teraz ryzyko jest takie, że po wcześniejszych wyborach, możemy dostać trójkąt PiS-PO-SLD, z których to partii żadna nie będzie w stanie sama rządzić i każda będzie musiała iśc na kompromis i ustępstwa wobec jednej z pozostałych. Z drugiej strony, może nie będzie tak tragicznie, bo polityka to (podobno) sztuka kompromisów, choć w polskiej rzeczywistości wszyscy już chyba dawno o tym zapomnieli :?

Ciekaw jestem jakie będą teraz hasła, jak (czy też jeśli) pójdziemy na jesieni do nowych wyborów - budowa V RP? :lol: W końcu IV RP chyba całkowicie została pogrzebana moralnie, skoro jeden z jej piewców (tak, mówię o Lepperze) został zdymisjonowany pod zarzutem korupcji.

Patrząc z perspektywy historii naszego kraju, to gorzej (w kwestiach politycznych) chyba było tylko za Sasów :? Nie dziwię się ludziom po studiach (a nawet po szkołach średnich), że uciekają z tego kraju gdzie tylko mogą :(

Awatar użytkownika
Sawyer
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 816

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sawyer » 10 lip 2007, 12:43

Jedno jest pewne, najpierw Wprost czekało z taśmami "księdza" Rydzyka na zlot Radiowców - bardzo dobre swoja droga posuniecie 8) , a teraz Jarek nie wie co ma robić no to zajął się Lepperem :lol: Przypro patrzec jak głowa pańswa pozwala, aby obrażano małżonke, no, ale jak tu sie sprzeciwic Czarnemu Panu :roll: .

Jedno jest tylko pewne - Ten kto popiera LPR, Samoobrone czy PiS jest ZEREM :? No chyba że ktoś lubi jak mu się cały czas mówi populistyczne teksty ... Polska A i Polska B - niestety to Fakt :?

Awatar użytkownika
Nurni Flowenol
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Nurni Flowenol » 10 lip 2007, 13:33

Sawyer pisze:Jedno jest tylko pewne - Ten kto popiera LPR, Samoobrone czy PiS jest ZEREM :? No chyba że ktoś lubi jak mu się cały czas mówi populistyczne teksty ... Polska A i Polska B - niestety to Fakt :?
O cholera, propisowy Nuanda z BO czy polowa kaczystowskiego salonu24 chyba umra z rozpaczy jak sie dowiedza, ze taka osobistosc jak Wielmozny Mousier Sawyer uwaza, iz wszyscy oni sa zerami :lol2: :lol2: :lol2:

Bo jak wiadomo ci, ktorzy glosuja na PO (UW) czy hochsztaplerska sitwe z SLD (Miller, Jakubowska, Peczak, Dochnal, Prezio et consortes) kieruja sie pragmatyzmem oraz madroscia i beda wspierac wespol z Ryszardem K. "zasady demokratycznego panstwa prawa", "europejskie standardy" oraz budowac na nowo "Polske wolna od szczucia, insynuacji i niekompetencji". Jakaz wielka szkoda, iz to jest wlasnie wyjatkowo kabotynski populizm w najczystszej postaci dla glupcow oczekujacych antykaczystowskiej jadki.

Istotnie zakusy tych przebrzydlych Kaczorow sa wrecz potworne. Maja zamiar znalezc na kazdego kwity w IPN-nie, internowac, przesluchiwac, torturowac, skazywac na banicje, utrudniac kariery zawodowe, a gdy im sie uda otworzyc wlasny biznes nekac kontrolami skarbowymi. Byli kapusie nie beda do tego mogli przedstawiac swojego zdania w mediach, bo kaczofaszysci wprowadza cenzure.

Uwielbiam dyletanckich cwiercinteligentow, ktorzy maja przeprane mozgi (a w zasadzie maja z nich zrobiona brudnorozowa wode lewactwa, politycznej poprawnosci, kosmopolityzmu etc.) przez nachalna, klamliwa i lopatologiczna propagande "GW" i pokazuja to szczegolnie w swoim belkocie dotyczacym polityki kiedy to probuja dowodzic, jaka to wielka roznica nastepuje miedzy Platforma i partia Kaczorow. Cale szczescie, iz ostatnio monopol na jedynie sluszna prawde zostal ewidetnie przelamany, tedy cwiercinteligenci beda mogli wreszcie uzyskac choc na chwile "bona fides" oraz status polinteligentow (jezeli ich wysilki przyniosa pozadany efekt).

Na przyklad kobiety o inteligencji chomika musza jednak uwazac, bo jak rzekl ostatnio pewien oszolom: "Zawsze może się zjawić jakiś uduchowiony antyfaszysta Simon Mol, pod którym słowiańskie dziewice będą się ścieliły ławą niczym muchy padające na grzbiety od słodkiej woni postępu, i później HIV albo inne modne paskudztwo przerabia te humanistki na rasistki, co stanowi niejaką dolegliwość dla unijnego kraju, pełnego agorowej młodzieży typu "generation next".

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 177

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 10 lip 2007, 13:43

Dobra, wsadzę kij w to mrowisko :]
Tymon Jagła (Deco_10) pisze:jaka to wielka różnica następuje miedzy Platforma i partia Kaczorow.
Może i wielkiej róznicy nie będzie :wink: Ale, Drogi Krajanie (w końcu jesteśmy z tego samego miasta), przedstaw mi proszę jakie to różnice (poza nazwą, której w końcu wielu nie chce uznawać - ja też nie) były między Państwem rządzonym przez komunistę Millera a mieniącego się naprawcą RP Kaczora? Zwłaszcza w kontekście afer z udziałem rządzących i obsadzania wszelkich (dosłownie, nawet tych najniższych) stołków swoimi ludźmi, w myśl zasady "mierny, bierny, ale wierny" (powodując często wyrzucanie nie tylko partyjniaków z SLD ale też bezstronnych fachowców) :?: A później wykorzystywania profitów z tejże władzy płynących?

Nie wiem, z czego to tak naprawdę wszystko wynika. Może to władza tak działa na ludzi? :think: W każdym razie w przyszłości życzyłbym sobie rządzących (niezaleznie z której strony), którzy skupialiby swoją uwagę na Państwie a nie na własnych korzyściach czy rozgrywkach (typu tzw. lustracja) :!:

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3333

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 10 lip 2007, 13:49

Populizmem jest startowanie pod haslem taniego panstwa i dawanie w spotach lodowki z ktorej ubywa jedzenia.Okazuje sie ze wydatki na administracje nie maleja ale wyraznie rosna i sa duzo wieksze niz podczas gdy w gabinetach siedzieli ludzie Millera czy Buzka.Polska wydaje wiecej na pion administracyjny niz Francja.
Ptasia grypa zaatakowala nie z tej strony z ktorej sie spodziewano.Niektorych tak wziela ze spowodowala slepote jak rowniez spowolnila funkcje mozgu ze szczegolnym wskazaniem na rejony odpowiedzialne za rozsadek.
Nawet Kaczynscy nie sa na nia odporni bo najpierw za wszystko odpowiedzialny byl uklad a ostatnio prezio zaczal zwalac na szatana.
Co do atakow na PiS (pomijajac naturalnie GW oraz wszelkiej masci lewactwo ktore dazy nieprzerwanie do unicestwienia narodu polskiego) to Jarek w swoim stylu to podsumowal: "Ataki na PiS swiadcza o naszej uczciwosc i umiejetnosci dzialania".
I wszystko jasne.

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”