Seriale - Strona 576

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2801
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 07 sty 2025, 22:16

Ostatnio jakoś na Netflixie seriale mnie nie wciągały. Nie wiem czy to ja taka kapryśna się stałam, czy seriale coraz gorsze, ale nic mi się nie podobało! W niedzielę z nudów odpaliłam "Tęsknię za Tobą". Powierzchownie przeczytałam opis i postanowiłam dać mu szansę. I muszę przyznać, że był całkiem okey! Właśnie skończyłam oglądać. Fabuła dobra jak na ostatnie seriale jakie na Netflixie się pojawiają. Oczywiście dwa minusy dla mnie są w tym serialu, no ale bez tego się nie obejdzie.

Jak coś to polecam do obejrzenia z braku laku czegoś lepszego ;)

Kuba199292
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 134
Kibicuję: Liverpool Lech Poznań

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kuba199292 » 07 sty 2025, 22:24

Ja ostatnio narobiłem sobie The Last of Us na maxie .
Bardzo mnie wciągnęło , że obejrzałem całość w dwa dni .
Nie miałem okazji ogrywać gry więc fabuła była dla mnie zagadką .
Ten drugi sezon ma być ostatni ? czy jakoś będą to przeciągać do 3 sezonów ? .

Teraz mam ochotę nadrobić Pingwina z uniwersum Matta Reevesa

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2100
Kibicuję: Manchester United

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 07 sty 2025, 22:49

Właśnie zakończyliśmy Yellowstone.

Pytałem tu kiedyś jak oglądać i koniec końców zdecydowałem od obejrzenia głównego serialu. I nie żałuję. Spin-offy są fajne, ale tylko fajne i gdybym zaczął od 1883, to jest duże prawdopodobieństwo, że nie skusiłbym się na kilkadziesiąt godzin podobnych odcinków. Warto jednak go obejrzeć, bo do 1883 jest kilka mniejszych odniesień w serialu. Do 1923 nie przypominam sobie odniesień i można obejrzeć kiedy się chce, ale nie warto się spieszyć, bo historia nie jest zamknięta, ma sporo cliffhangerów i kręcą kolejny sezon... no chyba oczywiście, że ktoś lubi takie sytuacje ;) Natomiast jak ktoś dalej czeka aż wszystkie prequele zostaną nakręcone, to polecam porzucić tą koncepcję, bo w planach jest kolejny, a mówi się o tym, że będą co pokolenie, czyli koniec końców może to być dopiero za 15 lat.

Odnośnie samego serialu, to bardzo dobry. Nie genialny, ale ogląda się go bardzo ciekawie i szybko, więc jeżeli ktoś lubi klimaty westernowo/polityczno/dramatyczno/sensacyjno/komediowe, to nie będzie się nudził, bo jest masa naprawdę ciekawych postaci, dobrze napisana fabuła (chociaż czasami zdarzały się drobne wtopy) i czasami trudno nie skusić się na kolejny odcinek.

Muszę też przyznać, że po raz pierwszy tak ogromne wrażenie zrobiły na mnie role kobiece. Genialne role Kelly Reilly i Helen Mirren jako silnych rodzinnych kobiet całkowicie oddanych sprawie, w którą wierzą. I je bym oceniał jako najlepsze postaci w odpowiednio Yellowstone i 1923. Nie sprawdza się to jednak w całości serii, ponieważ postać kreowana przez Isabel May mnie niejednokrotnie po prostu irytowała.

8.5/10 ode mnie. Dodatkowo 7.5/10 dla 1883. 1923 jeszcze się nie zakończył, ale póki co również 7.5/10.

Hannibal
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1179

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 07 sty 2025, 22:52

U mnie na tapecie Gra o Tron. Jakoś nigdy nie mogłem się zebrać, bo wolę inne klimaty, ale finalnie dość mocno pochłonęła mnie cała historia. Chociaż nie trafi zapewne do mojej topki tak nie żałuję, że finalnie się skusiłem.
Mimo wszystko niedawno odświeżony klasyk jakim jest Rodzina Soprano. Tutaj wszystko gra, każdy detal, klimat, postacie. Arcydzieło. Pewnie obejrzę jeszcze w przyszłości i nadal świetnie spędzę czas. Jedna z tych produkcji, gdzie człowieka łapie smutek iż obejrzał ostatni odcinek.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4419
Kibicuję: AC Milan

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 08 sty 2025, 20:34

Hell yeah

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4419
Kibicuję: AC Milan

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 09 sty 2025, 22:29

Obejrzalem dziś ostatni, 7 odcinek. Zacny to jest serial, jak ktoś lubi ten klimat Strażników Galaktyki + dobra kreskę i zaskakujące zakończenia (także wyciskające czasem łezki) to mu się naprawdę spodoba. Ode mnie 8/10

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 623
Kontakt:

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 09 sty 2025, 23:56

"Wzgórze psów" - lekki niedosyt. Książka świetna, serial... Cóż, czegoś brak, a czegoś za dużo. Fajnie, że te prawie tysiąc stron udało się upchnąć w pięciu odcinkach, ale pierwsze trzy są strasznie chaotyczne i porozwlekane. Na minus też taniość niektórych scen. Po takim "Klangorze" (czy nawet po rozmachu realizacyjnym raczej średnich scenariuszowo "Czarnych stokrotek" i "Ślebody") dziwnie się ogląda kiczowato przerysowane sceny balu lokalnej kliki, czy odrapanego, stereotypowo do bólu ukazanego psychiatryka. Dodatkowo aktorstwo. Główną rolę gra Kościukiewicz i w zderzeniu z charyzmą Więckiewicza wypada tak samo blado, jak jego postać w zderzeniu z granym przez Więckiewicza jego ojcem, który przyćmiewa wszystkich lokalsów rozmachem działań. Niby powinno być więc to na plus, ale efekt jest podobny jak w "Ślepnąc", gdzie główny bohater gra drętwo, po to, by uwypuklić jego niedopasowanie do rzeczywistości, w jakiej funkcjonuje - w obu przypadkach po prostu te role wypadają miałko.
Słaby oczywiście dźwięk, drażni muzyka, napieprzajaca cały czas i często zagłuszająca resztę.
Jak ktoś z Was obejrzy, dajcie znać, jakie odczucia.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8749
Kontakt:

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 10 sty 2025, 8:24

dziś 26 lat od premiery :witam:

Awatar użytkownika
Precel
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 311
Kibicuję: TSW

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Precel » 10 sty 2025, 8:40

Top 1 u mnie.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1541
Kibicuję: FC Barcelona

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 10 sty 2025, 12:28

Top 1 brzmi zabawnie, lepiej chyba nr 1. :P
Mr.Chris pisze:
07 sty 2025, 22:49
Pytałem tu kiedyś jak oglądać i koniec końców zdecydowałem od obejrzenia głównego serialu. I nie żałuję. Spin-offy są fajne, ale tylko fajne i gdybym zaczął od 1883, to jest duże prawdopodobieństwo, że nie skusiłbym się na kilkadziesiąt godzin podobnych odcinków. Warto jednak go obejrzeć, bo do 1883 jest kilka mniejszych odniesień w serialu. Do 1923 nie przypominam sobie odniesień i można obejrzeć kiedy się chce, ale nie warto się spieszyć, bo historia nie jest zamknięta, ma sporo cliffhangerów i kręcą kolejny sezon... no chyba oczywiście, że ktoś lubi takie sytuacje
Też skończyłem Yellowstone i następne po oglądanym właśnie Dexterze będą te seriale, o których napisałeś, a nie miałem pojęcia. Pasują mi idealnie: klimat, po jednym sezonie i z nawiązaniem do Yellowstone.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2100
Kibicuję: Manchester United

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 10 sty 2025, 13:41

Keres pisze:
10 sty 2025, 12:28
Pasują mi idealnie: klimat, po jednym sezonie i z nawiązaniem do Yellowstone.
1923 ma drugi sezon w produkcji, który według Filmweb ma się pojawić za niecałe 2 miesiące. Sugerował bym się wstrzymać do tego czasu - przynajmniej z tą częścią :)

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 314

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 10 sty 2025, 18:20

Ktoś ogląda tak jak ja ten Prequel Dextera Grzech Pierworodny?

Jesteśmy na półmetku po 5 z 10 odcinków. Jak dla mnie bardzo spoko, daje radę. Jedynie młody Masuka słaby bo bez przerwy się głupio śmieje tylko po to by wszyscy kojarzyli że to jego charakterystyczny śmiech. To bez sens akurat bo wiadomo że on się tak śmiał w określonych sytuacjach a nie co 5 sekund, no ale dobra. Jak tylko to mi przeszkadza to potwierdza że jest póki co bardzo ok.

Choć i tak czekam mocniej na lipiec i na Resurrection.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6705

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 10 sty 2025, 21:13

Ja poczekam aż będzie cały sezon dostępny. Ogólnie recenzje są pozytywne więc liczę na fajny, lekki seans. Natomiast co do Resurrection to mam mieszane uczucia chociaż New Blood nie był taki najgorszy.

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 314

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 11 sty 2025, 10:06

Boromir pisze:
10 sty 2025, 21:13
Ja poczekam aż będzie cały sezon dostępny. Ogólnie recenzje są pozytywne więc liczę na fajny, lekki seans. Natomiast co do Resurrection to mam mieszane uczucia chociaż New Blood nie był taki najgorszy.
Co do pierwszej myśli to nie umiałbym tak czekać cały sezon, muszę wsysać co tydzień, choć też rozumiem zaletę oglądania po całym bo masz cały na raz.

Co do Resurrection to ja czekam wyłącznie z podjarką.

Hannibal
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1179

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 13 sty 2025, 13:37

Świetny jest ten "Świt Ameryki" na Netflixie. Mocny obraz, bardzo klimatyczny, wciąga już od pierwszego odcinka. Zdecydowanie jedna z ciekawszych nowości w ostatnim czasie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”