FMy - Strona 577

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8412

Re: FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 28 paź 2011, 14:21

MazurXIII pisze:Przecież można odznaczyć w opcjach/zadaniach asystenta,by tenże uczęszczał na konferencje za ciebie.I 'problem' z głowy.
Lubię mieć dobre kontakty z mediami i 100% udziału w konferencjach. Jeśli wprowadzają coś, co nazywają rewolucyjnym, niech o to zadbają :wink:

Doktor, masz problem z FMem, tzn. gra Ci nie pasuje i nazywasz wszystkich fanów serii małpkami dziękującymi grzecznie SI za zabugowany produkt. Ja uważam, że gra jest zajebista, sprawia mi taką przyjemność jak Tobie CM, więc z czym masz problem?

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 28 paź 2011, 14:30

Dobra, dobra, dobra. "Wszyscy" wiedzą, że CM 01/02 jest najlepszy
Proste,ze tak. Kazdy to wie.

Bugi bugami,ale ten blad o ktorym wspomnialem zauwazylem po 20 minutach,a SI PODOBNO ma cala armie testerow (a przynajmniej powinni miec z ta kase ktora im rok rocznie wciskamy). Przeciez to jakas kpina.
Doktor, masz problem z FMem, tzn. gra Ci nie pasuje i nazywasz wszystkich fanów serii małpkami dziękującymi grzecznie SI za zabugowany produkt. Ja uważam, że gra jest zajebista, sprawia mi taką przyjemność jak Tobie CM, więc z czym masz problem?
Po prostu wkurza mnie to,ze graczom sika sie na ryj,a oni mowia,ze deszcz pada. Tyle.

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 28 paź 2011, 14:38

MazurXIII pisze:piotrcies napisał(a):
ja np. nienawidzę konferencji prasowych

Przecież można odznaczyć w opcjach/zadaniach asystenta,by tenże uczęszczał na konferencje za ciebie.I 'problem' z głowy.
Wcale nie problem z glowy bo moga jakichs bzdur nagadac i morale spada!

Ostatnio moj asysten poszedl na konferencje i powiedzial, ze prawdopodobnie w najblizszym meczu zagra koles, ktory byl kontuzjowany... nawet gdybym chcial to bym go do skladu nie mogl wsadzic, a asysten powiedzial, ze zagra. No i zawodnik z pretensjami, ze nie dbam o jego zdrowie :/

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 28 paź 2011, 14:49

Dr.Football1 pisze:Po prostu wkurza mnie to,ze graczom sika sie na ryj,a oni mowia,ze deszcz pada. Tyle.
Ale jeśli ktoś lubi jak mu się szcza do ryja, to chyba nie powinieneś się o to wkurzać? Naprawdę, Doctore, myślę, że Twoja niechęć do FMa jest znacznie przesadzona, ja jak nie gram w FIFAM to nie chodzę i nie pieprzę na grę, Ty zaś wyraz swojej niechęci do fanów FMa/twórców gry/samej gry prezentujesz aż nader widocznie.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 28 paź 2011, 14:55

Ale jeśli ktoś lubi jak mu się szcza do ryja, to chyba nie powinieneś się o to wkurzać? Naprawdę, Doctore, myślę, że Twoja niechęć do FMa jest znacznie przesadzona, ja jak nie gram w FIFAM to nie chodzę i nie pieprzę na grę, Ty zaś wyraz swojej niechęci do fanów FMa/twórców gry/samej gry prezentujesz aż nader widocznie.
Do fanow nic nie mam,po prostu nie podoba mi sie podejscie niektorych (wiekszosci ?). A tworcow bede jechal,bo to jawni przewalacze,ktorzy zeruja na ludzkiej naiwnosci.

A oszukanstwa z FMH w poprzednim roku wybaczyc im nie moge. Bog wybacza,Doctore nigdy.

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 94

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 01 lis 2011, 9:53

Jakby ktoś jeszcze nie wiedział to jest już crack do FM 2012 !

krzysiu
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 151

Post Wyświetl pojedynczy post autor: krzysiu » 01 lis 2011, 10:41

Ale do wersji 12.0.2 bez poprawionych bramkarzy . Niedługo powinien być do 12.0.3

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 01 lis 2011, 13:26

Skoro już każdy może grać, to wypada podzielić się swoimi refleksjami dotyczącymi gry, którą mam już od przeszło tygodnia.

Jeśli chodzi o zmiany - nie próbowałem na razie zmieniać (dodawać/usuwać) lig, nie skończyłem jeszcze sezonu, więc trudno było się tym bawić.
Tony rozmów - szczerze mówiąc, jestem rozczarowany. Niby fajna rzecz, ale nie wiem, jak przekłada się poszczególny ton na reakcję piłkarzy. W dodatku formułki są te same, tylko ton się zmienia. W rozmowach z piłkarzami po meczu nie ma normalnej krytyki występu, można co najwyżej skrytykować dany element (np. u pomocnika niecelne podania, a piłkarze często zwalają winę na napastników, że ci nie umieją wychodzić na pozycję). Zdecydowanie jestem zawiedziony.

Plusem są dla mnie rozmowy motywacyjne. Już podczas meczu można widać jak dany gracz zareagował na naszą rozmowę. Jeśli widzimy, że trzej/czterej piłkarze są niezadowoleni z tego, co powiedzieliśmy całej drużynie, możemy przeprowadzić z nimi rozmowę osobistą, co może odmienić ich reakcję (niby zawsze tak było, ale teraz jest wiadomo komu powiedzieć coś osobiście, a komu nie).

Raporty dotyczące rywali - kolejny plus. Dzięki temu dowiadujemy się na jakiej pozycji rywal ma najlepszych, a na jakiej pozycji najsłabszych piłkarzy. Dodatkowo widzimy z jakimi formacjami radzi sobie najlepiej, a z jakimi najgorzej. Do tej pory asystent lub trener mówił nam po prostu co najlepiej ustawić, a czego lepiej nie próbować, teraz możemy zobaczyć wszystkie ustawienia, z jakich rywale naszego przeciwnika korzystali i dowiemy się, ile goli padło dla najbliższego rywala, a ile dla jego rywali. Dodatkowo jest rozpiska wszystkich bramek w poszczególnych kwadransach. Teraz wiemy nie tylko kiedy rywal strzela najwięcej bramek, a kiedy zazwyczaj traci, teraz każdy kwadrans mamy rozpisany i wiemy jak nasz przeciwnik wygląda w konkretnych minutach. Mamy też rozpiskę jak asystowali rywale. Możemy zobaczyć z jakich sektorów podawano przy bramkach. Mamy też rozpiskę wszystkich bramek: tyle padło po plasowanych strzałach, tyle po dośrodkowaniach, tyle po rożnych, etc. Rywala mamy konkretnie rozpracowanego, wreszcie sztab pracuje jak powinien (oczywiście nasza rola nie została zmarginalizowana, sami sprawdzamy na kim opiera się ciężar gry, kto ma najwięcej podań, kto najczęściej strzela). Mrówczą pracę wykonuje jednak sztab, dzięki czemu możemy spokojnie podchodzić do meczu.

Kolejny plus: nowy system pojawiania się ofert. Już nie spamują nam skrzynki dwudziestoma informacjami o propozycjach kupna i siedemdziesięcioma o ofertach wypożyczenia. Teraz dostajemy jedną wiadomość i dowiadujemy się ile mamy ofert, jak one wyglądają. Nie trzeba oglądać każdej oferty (wcześniej mnie irytowało to, że musiałem pojedynczo sprawdzać, kto daje całą kwotę od razu, kto proponuje raty). Teraz mamy informację: klub x proponuje tyle i tyle płatne od razu i tyle i tyle w iluś tam ratach. Spora oszczędność czasu.

Zwróciłem też uwagę na negocjacje kontraktowe. Teraz nie ma strachu, że piłkarz chce 50 tys. tygodniowo, a my możemy dać 40 tys. i będzie problem. Możemy zablokować poszczególne pola. Np. możemy dać 40 tys. to blokujemy tygodniówkę, czyli zaznaczamy, że więcej nie damy. Agent będzie to próbował odbić w inny sposób, np. większe premie za występy i gole, podwyżka roczna o jakiś procent, wyższa kwota za lojalność, etc. W każdym razie możemy negocjować z piłkarzem tak, że nawet nie spełniając jego początkowych wymagań (nie mając na to szans), jesteśmy w stanie go ściągnąć. Nawet przy obniżce jego pensji. Oczywiście nieraz agent nam przerwie rozmowy, jeśli będziemy blokować zbyt dużo pól, przez co nie damy mu szans na poszukiwanie środków dla podopiecznego.

Dalej, więcej dobrych piłkarzy na liście transferowej. Wystarczy, że jakiś zespół sobie nie radzi, a gwiazdy palą się do odejścia. W mojej karierze w ten sposób byli do kupienia Rosii z Villarrealu i Ribery z Bayernu. Oczywiście nadal trzeba sporo zapłacić, ale już nie sumy w okolicach 100 mln, Rosii między 20 a 30 mln, a Ribery to jednak 60 milionów funtów. Może cena z czasem spadnie.

Drożsi Brazylijczycy. Casemiro, Lucas, Ganso (już nie Paulo Henrique, dodatkowo bez tego bzdurnego włoskiego paszportu, którego przecież nie ma), Neymar - to już nie są śmieszne sumki. Za Casemiro trzeba wyłożyć ponad 20 milionów, reszta między 40 a 50. Tak jak w rzeczywistości.

Raporty scoutów - teraz nie mamy suchej informacji, że ktoś byłby dobrym transferem i trzecim środkowym pomocnikiem w klubie - mamy porównanie z piłkarzami, oczywiście w formie gwiazdek. Jeśli kupujemy środkowego pomocnika - pojawia nam się lista graczy, którzy na tej pozycji grać mogą i ich ocena, dzięki czemu widzimy lepiej, czy X byłby potrzebny, czy lepiej grać tym, co mamy. Fajne, ale w sumie żadna rewelka.

Treningi nie zmieniły się. Teraz jedynie mamy w tych standardowych nowy reżim - trening fizyczny, czyli przedsezonowy. Nadal kwestia niedopracowana, ale tego się szybko nie doczekamy.

Na koniec silnik meczowy. Tu nie ma dużych zmian. Napastnicy nadal nieskuteczni. Dajmy na to mam akcję taką, że Adebayor wychodzi przed bramkarza, obok ma Teveza, więc jest 2 vs 1, Adeba zamiast podać strzela wprost w bramkarza. Silnik chyba bez zmian, co w sumie nie jest jakąś złą opcją, bo jeśli zmieniamy co chwila ten aspekt, przyznajemy się, że było źle.

Ogólnie moja ocena jest dość wysoka. Fajerwerków nie ma, nowy interfejs wymaga przyzwyczajenia, ale jest funkcjonalny. Irytuje mnie to, że podczas rozmów z piłkarzami i zarządem strasznie mi ścina. Nie wiem czemu jest tak, że wtedy gra chodzi baaaardzo wolno, bo w innych sytuacjach nie ma różnicy w szybkości z poprzednimi wersjami. Zmian rewolucyjnych nie ma, ale drobne usprawnienia na plus. Jeśli ktoś jest fanem serii - polecam zakup gry, jeśli ktoś gra od czasu do czasu, lepiej zostać przy poprzednich grach, FM2012 jest lekko poprawioną poprzedniczką. Jak zwykle zresztą, ale drobne poprawki są moim zdaniem użyteczne. Grze dam 8/10, myślę, że sprawiedliwie :wink:

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 01 lis 2011, 13:45

Co za zaskoczenie, że pierwsza recenzja pojawia się w dniu, gdy ktoś ogłosił wydanie cracka. :lol:

Ja podzielam złość Dr.Football1 na SI, grę pewnie kupię sobie w nowym roku, gdy zobaczę, że jest X patchów i można normalnie grać. To jest chyba najlepsze rozwiązanie - jakbym kupił ją od razu, to pewnie bym kilka miesięcy spędził na denerwowaniu się na jakieś głupoty, a tak może jeszcze cena spadnie. Zmian jest natomiast tyle, że zdecydowałem się jednak na kupno, powinno być ok.

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 01 lis 2011, 14:27

Wilmore pisze:Co za zaskoczenie, że pierwsza recenzja pojawia się w dniu, gdy ktoś ogłosił wydanie cracka. :lol:
Typku, nie insynuuj, grę mam od zeszłego poniedziałku, chcesz, mogę Ci to udowodnić, przesyłając Ci moje uśmiechnięte oblicze z pudełkiem od gry. Od wersji 2009 mam każdą oryginalną grę, więc obraża mnie pomawianie mnie o piracenie gry.

Patche trzy już wyszły, nie wiem co robiły dwa początkowe, trzeci usuwał jedyny na razie znaleziony błąd. Rozegrałem pół sezonu i nie widzę większych błędów, ale zobaczymy.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 494

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 01 lis 2011, 18:37

piotrcies pisze:Na koniec silnik meczowy. Tu nie ma dużych zmian. Napastnicy nadal nieskuteczni. Dajmy na to mam akcję taką, że Adebayor wychodzi przed bramkarza, obok ma Teveza, więc jest 2 vs 1, Adeba zamiast podać strzela wprost w bramkarza. Silnik chyba bez zmian, co w sumie nie jest jakąś złą opcją, bo jeśli zmieniamy co chwila ten aspekt, przyznajemy się, że było źle.
Bardzo wielka szkoda, że tego nie naprawili.

Mam pytanie czy bez łatki która poprawia bramkarzy warto zaczynać grę :?: Bo chciałem zagrać bez tej łatki, zrobić transfery i poczekać na łatkę. Tylko czy łatka zadziała na savie(w którym zacząłem grać na wersji podstawowej) :?:

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 01 lis 2011, 18:52

Zmiany zawsze działają na sejwie. Jedyne co zawarte w łatce, a nie działa, to uaktualnienia baz danych, ale te łatka nie zawierała uaktualnienia (czyli grasz na bazie podstawowej, pomimo patcha). Wszystkie zmiany w kodzie gry będą dostępne po spatchowaniu, tak przynajmniej zawsze było :wink:

Teraz sprawdziłem, trening ustawiania się na nowej łatce rzeczywiście wszedł do reżimów bramkarskich, mianowicie do "obrony strzałów" :wink:

Pawel875
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 29

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel875 » 01 lis 2011, 19:45

A ja póki mam komputer jaki mam, pobrałem sobie FM2008. Teraz szukać tylko uaktualnienia przez duże U i jazda. Problem w tym, że sam nie wiem, kim mam ochote zagrać :lol:

Awatar użytkownika
grzegorzfcb
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: grzegorzfcb » 02 lis 2011, 10:16

W tym FM-ie są wielkie problemy ze skutecznością, ja czegoś nie ogarniam w treningu czy to może tylko "specyfika" klubu którym gram ?
To co wyprawiają napastnicy/atakujący mojej Marsylii przechodzi ludzkie pojęcie :roll:
Nie ma meczu, żeby nie strzelili w słupek tudzież leżącego bramkarza z 3 metrów, tzn minimalnie niecelnych strzałów nie liczę :lol:

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 494

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 02 lis 2011, 12:17

Strasznie mi się nie podoba skórka gry. Zrobili to co było dobre, w coś słabego :roll: Lista wyszukiwania piłkarzy jest strasznie nędzna. Zajmuje może około 1/4 ekranu. Da się ją może rozciągnąć :?: Kolejny wielki minus to, że jak się wchodzi w inny klub to nie pokazuje od razu składu, tylko widok ogólny. Wyszukiwarka piłkarzy(ta z górnego prawego okna) też słaba. Ciężko znaleźć tam piłkarza. Czemu :?: O ile się nie mylę koło piłkarza nie ma napisane w jakim klubie gra :roll: , a koło klubów nie ma flagi. Zobaczę co z tym fantem. Pogram w nią trochę i ciekawie jak długo potrwa aklimatyzacja w FM 12.

Na razie zacząłem grać Sampdorią. W ogóle nie wiem kogo ściągnąć. Na rynku transferowym jestem zupełnie zielony. Możliwe, że zacznę bez transferów sezon.

Na obecną chwilę wygląda to słabo, za dużo zmian naraz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”