Formula 1 - Strona 59

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.

Mistrzem świata zostanie

Fernando Alonso
27
19%
Felipe Massa
12
9%
Kimi Raikkonen
32
23%
Ralf Schumacher
2
1%
Robert Kubica
36
26%
Jenson Button
3
2%
Giancarlo Fisichella
6
4%
Nick Heidfeld
2
1%
ktoś inny ...
20
14%
Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Re: Formula 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 28 mar 2009, 15:47

http://f1.wp.pl/kat,1775,title,Trzy-gru ... omosc.html
znalazlem coś takiego, ale nie wiem czy to wiarygodne źródło jest.
Brown GP Kersu nie mają prawie na pewno.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 28 mar 2009, 15:50

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 53

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 28 mar 2009, 15:56

mete pisze:Kubica jest ciezszy wiec paliwa chyba nie ma tak malo jakby na to skazywala waga
Jeśli jest cięższy to znaczy że ma jeszcze mniej paliwa a wagę ogólną nadrobił swoja wagą bo gdyby ważył tyle co Vettel to miałby jeszcze z 10 kilogramów mniej ogólnej wagi ;) A co do KERS to posiadają go na razie tylko zespoły Ferrari, McLarena, Renaulta i Heidfeld ...

Awatar użytkownika
brylancik
Oleguer Fan
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brylancik » 28 mar 2009, 16:03

A jak dla mnie to ta podana "waga bolidu" to jest waga bolidu wraz z kierowcą i paliwem.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 727

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 28 mar 2009, 16:08

Jeśli jest cięższy to znaczy że ma jeszcze mniej paliwa a wagę ogólną nadrobił swoja wagą bo gdyby ważył tyle co Vettel to miałby jeszcze z 10 kilogramów mniej ogólnej wagi
moj blad..

wiec jezeli Kubica jest najmniej natankowany to trzeba liczyc na szybki start i ucieczke innym.inaczej bedzie trudno o podium bo szybkosciowo jego auto nie ma przewagi

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 28 mar 2009, 16:09

brylancik pisze:A jak dla mnie to ta podana "waga bolidu" to jest waga bolidu wraz z kierowcą i paliwem.
Masz racje ale załóżmy że wszystkie bolidy ważą mniej więcej tyle samo a więc np. 655 to waga ogólna - 550 waga bolidu = 105. Dalej jeśli kierowca waży jak w przypadku Roberta 75 kg to paliwa zostaje 30 litrów a jak tyle co Vettel czyli - 65 to zostaje 40 litrów pomimo że podana waga bolidu jest taka sama :D Jeśli natomiast FIA podaje wagę bolidu bez wagi kierowcy to oczywiście wtedy łatwiej jest zauważyć kto ma więcej a kto mniej paliwa ;)

Awatar użytkownika
brylancik
Oleguer Fan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brylancik » 28 mar 2009, 16:13

No. Chodzi mi o to że to bez znaczenia czy ma on KERS czy nie. Wszystkie bolidy z kierowcą ważą tyle samo. Wystarczy wiedzieć ile waży kierowca.

Nie zgodzę się jednak z tym że jeśli FIA by podawała wagę bolidu z paliwem bez kierowcy to by było łatwiej. Wtedy też byś musiał wyliczać ile mniej więcej waży bolid każdego z kierowców. Przykładowo Kubicy waży pewnie koło 530, a kogoś lżejszego więcej.

Awatar użytkownika
brylancik
Oleguer Fan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brylancik » 28 mar 2009, 16:48

Zmyliłeś mnie i sam się poplątałem. Przepisy mówią że maksymalna waga bolidu wraz z kierowcą wynosi 605 kg i w praktyce wygląda to tak że wszystkie bolidy wraz z kierowcami ważą 605kg (po prostu ciężsi kierowcy muszą mieć nieco lżejsze bolidy). Skoro więc przykładowo waga bolidu Kubicy wraz z kierowcą i paliwem po kwalifikacjach wyniosła 650kg to znaczy że ma 45kg paliwa (przy czym należy pamiętać że paliwo to nie woda i jeden litr to nie jeden kilogram). Problem byłby jeśli FIA by podawała tylko wagę bolidu bez kierowcy po kwalifikacjach bo wtedy trzeba by było sprawdzać ile waży kierowca i olbiczać ile mniej więcej waży jego bolid.

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 28 mar 2009, 20:14

brylancik pisze:(przy czym należy pamiętać że paliwo to nie woda i jeden litr to nie jeden kilogram)
No to było takie orientacyjne ... Zobaczymy Robert pewnie z małą ilością paliwa wystartuje na miękkich oponach więc liczę na naprawdę dobry start. Mam tez nadzieje że Brawn będzie miał choć jedna wadę a mianowicie niezawodność co nie powiem te by bardzo pomogło. Co do Vettela to popełniał dużo błędów w treningach a przez jeden z nich musiał zakończyć przedwcześnie drugą serię treningową. Liczę tez na to iz w tym roku w Melbourne szczęście dopisze Kubicy bo na razie nie zdołał tu jeszcze ukończyć wyścigu ... :D

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 29 mar 2009, 9:33

Mogło być naprawdę ładnie. Trzecie miejsce było spokojnie w zasięgu, ale Robert chciał powalczyć o więcej a nie dostanie nic. Wielka szkoda.

[']

Awatar użytkownika
Angelo18
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Angelo18 » 29 mar 2009, 9:35

Szkoda podium było pewne a tu klops... :( Może nie trzeba było ryzykować i zostawić te trzecie miejsce;/

Awatar użytkownika
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 29 mar 2009, 9:43

Ja tam Roberta nie winie, ze zaryzykowal. Na tym to przeciez polega. Vettel sie jednak nie popisal [']. Nie ma to jak dobrze zaczac dzien.
Ostatnio zmieniony 29 mar 2009, 9:44 przez mistyk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 29 mar 2009, 9:43

Vettel ['] Zepsuł Niemiec cały wyścig Robertowi który mógł nawet potem do Buttona doskoczyć bo wszyscy widzieli co działo się z miękkimi oponami. Na wszystkim jak zwykle skorzystał Hamilton ,który przesuną się na czwarte miejsce ... Przyznaje się do błędu napisałem wczoraj że jak będzie dobra taktyka mocna niezawodność to powinno być fantastycznie i było aż do momentu manewru wyprzedzania Kubicy Vettela ... A taka pula punktów była w zasięgu ... No tak ale nie ma co za dużo się zamartwiać sezon jest jeszcze bardzo długi i zobaczymy co będzie za tydzień w Chinach ... Szkoda nieudanego początku ale jedziemy dalej ... :cry:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8703
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 29 mar 2009, 9:49

No mówi się trudno. Formuła 1 to sport, w którym trzeba ryzykować, tym razem się nie udało, ale widać, że Robert i jego bolid są w formie. A to dobrze rokuje na przyszłość. Za to bolidy Ferrari źle przygotowane, co specjalnie mnie nie dziwi i nie martwi :wink:

Brawo Button i Barrichello 8)

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 29 mar 2009, 9:54

Dokładnie, co to za fighter [by Szaran :D] co odpuszcza na 3 okrążenia do mety, jak ma rywala w zasięgu ?
Musiał atakować i było naprawdę blisko. Przed rokiem w Australii też nie ukończył, a później było znakomicie, więc nie ma sie co załamywać. Widać było, że Kubica jednak potrafi walczyć z najlepszymi, więc jestem optymistą.

Fajny wyścig ogólnie, sporo się działo, szkoda ze bez happy endu

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”