Seriale - Strona 581

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Ojciecdyrektor
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 501

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ojciecdyrektor » 29 sty 2025, 17:03

Ostatniego Obcego widziałem przed dwoma tygodniami , jedyny motyw który wyraźnie mogę sobie przypmnieć, jest Afrobot który z dobrego poprzez manipulację Eurobota robi się złym Androidem, żeby na końcu być dobrym Androidem.
Pierwszy Alien jest w tym porównaniu arcydziełem.
Zapomniałem dodać jeszcze złe koncerny wykorzystujące ludzi głodowymi stawkami.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2907

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 29 sty 2025, 17:51

dias pisze:
29 sty 2025, 16:57
Co jest dobrym żartem? Że Romulus dobrze się ogląda i ludzie jakoś szczególnie go nie krytykują, a już na pewno nie tak jak dwa ostatnie?
A to ciekawe i to bardzo. Co chwilę widziałem opinie krytyczne, ale jak ktoś nie chce to nie zobaczy.
Jedno mnie odrzuca od obejrzenia tego filmu - tzw "nostalgia bait".
Eyesmon pisze:
27 sty 2025, 10:52
co powiecie?
Pokazali tyle co nic a do tego w dość słabych efektach specjalnych.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1344

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 29 sty 2025, 18:16

Rezus pisze:
29 sty 2025, 17:51
dias pisze:
29 sty 2025, 16:57
Co jest dobrym żartem? Że Romulus dobrze się ogląda i ludzie jakoś szczególnie go nie krytykują, a już na pewno nie tak jak dwa ostatnie?
A to ciekawe i to bardzo. Co chwilę widziałem opinie krytyczne, ale jak ktoś nie chce to nie zobaczy.
Jedno mnie odrzuca od obejrzenia tego filmu - tzw "nostalgia bait".
Wyobraź sobie, że nie mam czasu na przetrząsanie całego internetu w poszukiwaniu jakichkolwiek krytycznych recenzji, na jakichś blogach typu "Mamkurwaracjefilmbyldodupy.com", tylko zaglądam w trzy do pięciu stałych miejsc, ludzi, którzy bardzo dobrze opowiadają o filmach, mają podobną wrażliwość do mojej i zwracają uwagę na podobne rzeczy, a resztę mam w dupie.

Roten Tomato: Romulus 80%/85% | Prometeusz (2012) 73%/68%
IMDB: Romulus 7,1 | Prometeusz 7,0
Filmweb: Romulus 6,5 | Prometeusz 6,3

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 31 sty 2025, 21:38

Rezus pisze:
20 sty 2025, 13:43
Ta czarna protagonistka jest po prostu nie do polubienia (fatalny wybór aktorki i jej postaci) :) Ogólnie serial z gatunku tych słabszych, obejrzeć do kotleta można, nic poza tym. Coś jak "Special ops: lioness"
Jednak można gorzej. Oglądam 2 sezon tego mega naiwnego serialu "Nocny agent" i tak drewnianej aktorki już chyba dawno nie widziałem. Ogólnie aktorstwo stoi na bardzo słabym poziomie ale ta aktorka (Amanda Warren) to jest jakieś niesmaczne nieporozumienie.

Awatar użytkownika
Vol'jin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1135
Kibicuję: Ac Milan

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » 31 sty 2025, 22:37

A mapisy k9ńcowe to chyba obecnie moja topka jeśli chodzi o nrwsy/recenzje popkulturowe
Co do Romulusa to jest srednio dobrze. Dla nowych widzów spoko, dla starych niby ok po ostatnich paszkwilach z drugiej no momentami wali tandeta ttmi głupimi easter eggami, a najgorszy jest ten
Spoiler:

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4426
Kibicuję: AC Milan

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 31 sty 2025, 22:59

Ale Romulus to film nie serial...

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2110
Kibicuję: Manchester United

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 10 lut 2025, 22:05

Nawet spoko mi się oglądało 1 sezon Diuny. Dobre zdjęcia, ciekawa fabuła ze zwrotami akcji, brak pojebanych zbiegów okoliczności (albo nie rzucają się w oczy). Niezła produkcja, ale tylko niezła. Ze względu na godzinne odcinki męczyliśmy z Ewelinką ze dwa tygodnie, bo ciężko się było zabrać, a czasu zwykle starczało tylko na jeden, żeby w spokoju obejrzeć - mimo wszystko 40minutówki łatwiej gdzieś wpasować. Pomijając długość odcinków, takie 7/10.

Rzuciła mi się jednak w oczy inna rzecz, niezbyt związana stricte z serialem. Stagnacja. 10000 lat, a oni są w miejscu w którym byli. Taka sama architektura, brak skoków technologicznych, dalej nie mogą sobie poradzić z czerwiami (to nieco wyjaśnione w ostatnim odcinku, ale serio, nie mogą ich nakarmić jakąś atomówką albo wymyślić innej potężnej broni przez 10000 lat?), Fremeni jak byli tak są, brak syntetycznej przyprawy, itd., itd. Ale później zdałem sobie sprawę, że może właśnie to chcieli przekazać twórcy? Rządy oligarchów wspieranych przez religię, która służy tylko najsilniejszym. Trochę wieki ciemne naszej ziemi, ale trwające tysiące lat. Chociaż i tak nie wierzę, że w takim wypadku gdzieś w laboratoriach rebeliantów wspieranych cicho przez jakąś poniżoną rodzinę by nie powstał syntetyk przyprawy, nie wyczerpałaby się albo nie znaleziono by innej planety z takim samym lub podobnym związkiem. Jest to jakoś w książkach wyjaśnione?

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4426
Kibicuję: AC Milan

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 10 lut 2025, 23:22

Na Prime wskoczył 3 sezon Invincible. Trzyma zajebiscie wysoki poziom :)

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2620
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 12 lut 2025, 17:52

Premiera 3 sezonu już za miesiąc.

Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2868

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 12 lut 2025, 18:11

Oglądałem, ale w sumie nie pamiętam końcówki 2 sezonu

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 12 lut 2025, 18:39

Facet jest niczym, kobieta jest wszystkim.

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2620
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 12 lut 2025, 21:04

sci pisze:
12 lut 2025, 18:11
Oglądałem, ale w sumie nie pamiętam końcówki 2 sezonu
W skrócie:
Koniec sezonu 2 zakończył się zwycięstwem Białych Płaszczy nad Seanchanami w Falme oraz osobno proklamacją Randa al'Thora z Dwu Rzek jako Smoka Odrodzonego zgodnie ze jednym ze starożytnych proroctw.

nieco szerszy opis finału sezonu 2:
Białe Płaszcze (albo Synowie Światłości) pokonali w ulicznych walkach kontyngent Seanchan, w dużej mierze dzięki użyciu cięzkiej artylerii (trebusze i katapulty), która to zrównoważyła Seanchańskie "damane" - zniewolone i przymusowo wzięte na smycz kobiety (również Aes Sedai) przenoszące moc. Spory udział w zwycięstwie miał Mat Cauthon z Dwu Rzek, który najpierw wydostał się z niewoli sprzymierzeńca ciemności Padana Faina za pomocą przeklętego sztyletu (zrobił z niego włócznię Ashandarei) po czym otworzył nim starożytną skrzynkę z Wieku Legend i zadął w róg Valere ("bo nie jest grób przeszkodą na moje wezwanie") - wzywając poległych bohaterów do pomocy w walce. Egwene, która po zdradzie Liandrin Aes Sedai z czerwonych ajah (okazała się sprzymierzeńcem ciemności - czarną ajah) trafiła do niewoli Seanchan, gdzie była torturowana i zamieniona w broń za pomocą artefaktycznej "smyczy" kontrolującej kobiety obdarzone mocą - również wykorzystała trwającą bitwę by oswobodzić się z ów "smyczy" i zgładzić swoją oprawczynię.
Perrin Aybara z Dwu Rzek i Aviendha oraz pozostałe Panny Włóczni (jedyna ze społeczności podzielonego na 12 klanów ludu Aielów, która akceptuje kobiety wojowniczki) spotkali się w ogarniętym chaosem bitwy mieście z oswobodzonymi więźniami Seanchan: Ogirem Loialem oraz resztkami drużyny lorda Ingtara. Sheinarianin zginął potem osłaniając rajd bohaterów ku miejskiej wieży. Podczas bitwy Perrin Aybara starł się z inkwizytorem Białych Płaszczy Eamonem Valdą. Na ratunek Perrinowi przybył związany z nim wilk Skoczek, którego z kolei uśmiercił Lord Kapitan Białych Płaszczy Geofram Bornhald ratując Valdę. Ogarnięty wilczym szałem Aybara zabił w zemście Bornhalda na oczach jego syna Daina.
Na szczycie miejskiej wieży Rand spotkał się z Egwene (później dołączył Mat, który zranił Randa swoją Ashandarei ulegając sztuczce Ishamaela oraz Perrin, który odnalazł ukrywajace sie w mieście Elayne Trakand oraz Nynaeve z Dwu Rzek). Rand następnie stanął do walki z Ishamaelem - jednym z przeklętych, który de facto cały czas pociągał za sznurki Seanchańskiego kontyngentu. MIejsce, w którym wedle proroctwa proklamować miał się Smok Odrodzony okazało się pułapką na Randa zastawioną przez Ishamaela. W zatoce na okrętach - przygotowana wcześniej przez Przekętego - czekała grupa Seanchańskich "damane", ktore odcięły Randa od źródła mocy. Pułapka okazałby się udaną... gdyby nie interwencja Lanfear - innej Przeklętej, która uprawia własną grę i ma inne plany w stosunku do Randa. Lanfear swoimi machinacjami "umieściła" na wybrzeżu zatoki Moiraine Aes Sedai z niebieskich ajah (oraz jej Strażnika Lana), by ci zatopili statki Seanchan z "damane" na pokładzie oraz by Moiraine zgodnie z proroctwami pomogła mocą w proklamacji Randa al Thora jako Smoka Odrodzonego. Uwolniony z kajdan mocy kontrolowanych przez grupę "damane" Rand zabił Ishamaela choć ten jak się później okazało uwolnił wcześniej kilku innych przeklętych.
W ostatniej scenie jedna z uwolnionych Przeklętych - Moghedien rzuciła wyzwanie Lanfear ostrzegając ją, iż ona i pozostali nie będą się starać przeciągać Randa na stronę ciemności tylko go zniszczą, a także każdego kto stanie im na drodze - włączając w to Lanfear.

Awatar użytkownika
coco
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1509
Kibicuję: Inter Mediolan

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 12 lut 2025, 22:29

Landman ależ to się dobrze ogląda, kawał dobrego kina. Odcinek 3 kozak zwłaszcza fragment przy wiatraku.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 846

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 13 lut 2025, 16:53

Paradise też jest świetne 👌

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1344

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 13 lut 2025, 22:03

Z ostateczną oceną "Przesmyku" od Maxa wstrzymam się do końca sezonu, ale póki co serial ten mnie jakoś szczególnie nie porwał.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”