Sorry ale chyba przeoczyłem ten moment w ktorym nasza dyskusja przeniosła się z problemu rywalizacji finansowej na rywalizację sportową. Ale spoko. Anglicy po za paroma wyjątkami od zawsze częściej się kompromitowali w Europie niż coś wygrywali i rzeczywiście potrzeba było wypracować minimum dwukrotnie większą przewagę finansowa nad drugą w kolejności liga w Europie żeby to trochę zrównoważyc. A i tak nie dominują w sposób, w który powinni patrząc na tą przewagę. Nie wiem co w związku z tym.moody pisze: ↑03 wrz 2025, 8:51moze byloby tak jak mowisz, a moze byloby...tak jak rzeczywiscie bylo. przypomnij sobie, czy kluby hiszpanskie (juz nawet pomijam barcelone i real), ale np. atletico, sevilla, villarreal czy bilbao byly w stanie rywalizowac z angielskimi przed objeciem rzadow tebasa (2013) ktory wprowadzil te zaostrzone zasady ffp. bo ile pamietam to demolowaly cala europe. a przychody z praw tv wygladaly wtedy podobnie jak teraz
Tak Tebas wykastrował kluby Hiszpańskie do reszty (pytanie czemu to zrobił zostawiam sobie na inny czas) i ułatwił Anglikom (i pozostałym ligom) rywalizację z nimi ale ->
To jest właśnie sedno sprawy. I dobrze, że w końcu to napisałeś bo już się bałem, że będziemy sobie tak tu dyskutować przez tydzień hehe.moody pisze: ↑03 wrz 2025, 8:51i zeby byla jasnosc - i ja nie mowie, ze po sciagnieciu wewnetrznych ograniczen bylaby to rywalizacja 1:1 bo kluby angielskie tak czy siak maja spora przewage przychodow (a jednak pieniadze troche graja, parafrazujac pilkarskie powiedzenie), a ostatnimi laty juz odjechaly na troche inna planete i dlugo zajeloby ponowne podgonienie przez konkurencje, ale na pewno nie byloby az takiego drenazu ligi hiszpanskiej na rynku transferowym, jak ma miejsce od paru lat
Struktura właścicielska i luźne przepisy finansowe oczywiście, że ułatwiają Anglikom efektywne wykorzystywanie zasobów ale nie to jest główną przyczyną tego że te zasoby mają conajmniej dwukrotnie większe niż ktokolwiek inny więc mogą sobie pozwolić na monimum dwa razy więcej niż ktokolwiek inny.