Lustracja - kto chciał, a kto nie - Strona 7

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Mates
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 63

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mates » 07 sty 2007, 11:01

Jak mozna pisac ze SLD rzadzilo dobrze. Nie wiem? Afery to jedna bardzo istotna sprawa. Kolejna to np rzadzy pana ministra Lapinskiego-on rzadzil dobrze :shock: . Inna rosna ceny gazu-posrednio tez dlatego ze rzad pana Leszka M. zerwal umowe o dostawy gazu z Norwegii ktora mial na celu choc w czesci uniezaleznic sie od Rosji-ale w sumie SLD powstalo za rosyjskie pieniadze wiec Leszek M. musial splacac dlug, i robil to bardzo sumiennie. ten sam rzad zawarl taka umowe z Gazpromem ze teraz rosjanie robia z nami co chca. Ludzie tego rzadu parokrotnie osmieszali Polske w Europie. Satwiali sie ponad prawem. Kpili z Polakow-prosze wes nie opowiadajcie mi ze dobrze rzadzili bo to jawna kpina.

Goguś a mnie obchodzi czy siedzial w zjazdach PZPR i okradal Polske wyslugujac sie obcemu panstwu. Tak jedziesz po agentach i klamcach a politycy partii co do ktorej piszesz za dobrze rzadzila byli kregoslupem ukladu zwanego SB, byli wielokrotnymi klamcami, byli "platnymi zdracjami, pachlkami Rosji". Jedzie mi tu co najmniej hipokryzja.

Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 07 sty 2007, 11:12

Goguś pisze:Ja mówie o redukcji deficytu, wprowadzenia Polski do UE, zwiększeniu znaczenia kraju, dobrym zarządzaniu gospodarką i stopniowym zmniejszaniu bezrobocia.

Redukcja deficytu? Prosiłbym w miarę możliwości o jakieś liczby potwierdzające, ale jestem przekonany, że takich nie uświadczysz.

Wprowadzenie Polski do UE? To, że SLD było przy korycie podczas naszej akcesji nie oznacza, że ono nas tam wprowadziło. Takie zdanie to bardzo duże nadużycie. Zresztą trafiliśmy pod inny socjalizm, ale to już nie temat na to.

Stopniowe zmniejszanie bezrobocia? Też prosiłbym o jakieś liczby. No bo skoro np. w I kwartale roku bezrobocie wynosiło np. 18%, w drugim 17,9 a w trzecim 17,8 to rzeczywiście można w tej sytuacji powiedzieć, że zmniejszanie bezrobocia jest stopniowe, ale nie jest to duży sukces. Prosiłbym o podanie co SLD zrobiło dla zmniejszenia bezrobocia. Konkretnie.

Argument, że stan gospodarki się poprawił jestem w stanie uznać, bo rzeczywiście widać było poprawę :) .

Zgadzam się z Bellusem co do delegalizacji SLD - o to dokładnie mi chodziło. Jest mały szkopuł - odeszliśmy trochę od głównego tematu i zaczyna się on trochę rozmywać.

Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 07 sty 2007, 11:16

Niestety ale u nas klasa rządząca wygląda jak wygląda. I czy Miller, czy Kurski, czy Giertych, Kaczyńscy, Lepper, Janik, Wierzejski, ble ble ble - jedno wielkie g...o. Kto nie dorwie się do koryta to afera goni aferę - jak nie gospodarcza to kryminalna, jak nie kryminalna to obyczajowa, jak nie obyczajowa to ideologiczna itd. Przeciętny człowiek jest już tym zmęczony i rzygać się chce na to wszystko.

W naszej polityce musi nastapić zmiana pokoleniowa, a wraz z nią zmiana mentalna. Bo co z tego jak nastąpi pokoleniowa a w nowym sorcie polityków będziemy mieli kreatury pokroju Wierzejskiego czy Kurskiego?

Awatar użytkownika
dzieciol
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzieciol » 07 sty 2007, 11:45

Slucham wlasnie kazania Glempa..i mnie krew zalewa...robi z Wielgusa męczennika... smiech na sali..

Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 07 sty 2007, 12:12

dzieciol pisze:Slucham wlasnie kazania Glempa..i mnie krew zalewa...robi z Wielgusa męczennika... smiech na sali..
No ale czego się spodziewać - ta porażka Wielgusa to porażka polskiego kościoła (instytucji kościelnych), który stał za nim murem. W ten sposób Glemp próbuje ratować nie tylko twarz agenta ale i swoją.

Dla mnie reakcja kościoła na cała tą sytuację jest niepojęta i przypomina reakcję, której raczej spodziewałbym się po papie Rydzyku niż po ludziach inteligentnych, posiadających poczucie przyzwoitości i klasę.

A wracając do lustracji - Jarek mówił, że tylko jego teczka jest sfałszowana, dlatego lustracja ma sens i nie ma problemu, że kogoś uzna się za agenta na podstawie podrobionej teczki. Wczoraj była informacja, że sąd uznał także za sfałszowane lojalki jednego z pracowników prokuratury. Dodam, że zrobił to na podstawie ekspertyzy dr. Ewy Gruzy, zajmującej się badaniem pisma, na której zajęcia miałem przyjemność uczęszczać :wink: Chyba nasz premier konfabulował :lol:

Awatar użytkownika
limansky
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: limansky » 07 sty 2007, 12:17

dzieciol pisze:smiech na sali..
Brawa na sali :roll:

To co się dzisiaj działo i dzieje w bazylice (pewnie jeszcze nie koniec) to jest jakaś paranoja. To wszystko zostało źle zorganizowane tak jak powiedział to Ojciec z którym rozmowa była na antenie tvn24. Jak można tak ważne decyzje wygłaszać podczas mszy, gdzie oczywistym było że wzburzone mohery niczym wielka armia bronić będą swoich przedstawicieli.

Kazanie Kardynała to kolejna porażka, jak można wszystko tuszować i obracać w drugą stronę. Była to próba obrony dobra kościoła, ale czego innego mielisbyśmy się spodziewać. Jak tu mówić o przebaczeniu, gdy została złamana jedna z 10 zasad kościoła zawarta w przykazaniach. Gdyby arc Wielgus stanął na czele kościoła w Polsce, byłoby to naprawdę wielkim precedensem i dobrze, że w porę wielebny uległ.

Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 07 sty 2007, 13:02

dzieciol pisze:Slucham wlasnie kazania Glempa..i mnie krew zalewa...robi z Wielgusa męczennika... smiech na sali..

To nie jest raczej bronienie Wielgusa ale samego siebie! Zgadnijcie kto przeglądał akta TW "Grey" przed mianowaniem Wielgusa przez papieża? Macie trzy strzały...

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3359

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 07 sty 2007, 13:30

To skandal iz tylu wiernych sprzeciwia sie decyzji papieza nawolujac do pozostania Wielgusa.To niesmaczne a co najgorsze jawne godzeniem w autorytet milosciwie nam panujacego Benedykta oraz kosciola ktorego przeciez od tylu lat Polska jest lennikiem i wiernym sluga :P <--- emotka podkreslajaca ironie dla niezorientowanych.
Apage!

Awatar użytkownika
dzieciol
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzieciol » 07 sty 2007, 14:14

Pisakk pisze:To nie jest raczej bronienie Wielgusa ale samego siebie! Zgadnijcie kto przeglądał akta TW "Grey" przed mianowaniem Wielgusa przez papieża? Macie trzy strzały...

no tak... :roll: racja...

w sumie dobra wersje slyszalem, ze wczoraj wieczorem Lechu zadzwonil bezposrednio do Papieza..i przedstawilm mu zarzuty..Ojciec SW przyznal ze nic nie wiedzial, o SBeckich papierach Wielgusa....wyslal kominukat..ze Jesli sam Wielgus nie zrezygnuje, Watykan zdegraduje go ze stanowiska...

wiec w dupie mam, jego refleksje.... musial zrezygnowac, inaczej by go odwolali...

dobre sa tez wypowiedzi jego wspolpracownikow...ktorzy do teraz zaprzeczaja, i bronia swojego Arcybiskupa, z ktorym przyebywali praktycznie cale dnie...swiadczy to o jednym ...Wielgus byl perfekcyjnym agentem... do tego stopnia, ze nawet najblizszy wspolpracownik nie dopuszczal do siebie takiej mysli...

Awatar użytkownika
BartekTS
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BartekTS » 07 sty 2007, 14:29

Pozwolicie, że się wypowiem... dziś Glemp powiedział ze jest to skandal... mam pytanie! Gdy Oleksemu patrzyli w życiorys pan Glemp nie odezwal się słowem a dziś 'wierni' mówią, że media całą sprawe nagłośniły. Kilka dni temu przeciez Wielgus powiedział, że przysiega ze nie mial nic wspólnego z lustracją a kilka dni temu jednak wyszło, że paplał o Nas.

Moim skromnym zdaniem są to jaja a wierni maja chyba klapki na oczach mówie o osobach które mają po 50lat poszył do kościola gdzieś w Warszawie i krzycały do Wielusa - Zostań z Nami a potem poszli pod jego mieszkanie. Gośc na nas donosił a ludzie maja to w dupie.. tym bardziej, że donosił własnie na tych starych którzy tak się za niego modlą..

Awatar użytkownika
dzieciol
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzieciol » 07 sty 2007, 14:37

BartekTS pisze:wierni maja chyba klapki na oczach
Ci wierni s atyle samo warci co ten Wielgus... co im szkodzi..wybiora innego czemy na sile ma byc ON?!

Jak juz pisalem...tego sie od tak nie zlikiduje..cale pokolenie ludzi, ktorzy moglibyc rzekomo zamoczeniu w sprawy SB musi wymrzec, zeby w tym kraju zaczelo sie wszystko ukladac....

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 07 sty 2007, 14:39

http://wideo.gazeta.pl/wideo/0,0,3833787.html

"Won z terenu katolickiego" :lol: :roll: :(

Właśnie miałem to samo wkleić tylko zastanawiałem się czy tutaj czy w zwale :? Moherowy atak w pełnej krasie. // Mentor

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 708

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 07 sty 2007, 14:45

Goguś pisze:Gyby nie afery, wybory wygrałoby SLD którze rządziło dobrze.
:o
Co za retoryka. Gdyby nie był złodziejem,byłby dobrym człowiekiem.
Zresztą bellus i Pisakk, wyjasnil wam o co chodzi, ja nie bede po nich powtarzać. Widąc tyko,że o grzechach lewicy szybko sie zapomina :roll: .

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 07 sty 2007, 14:55

Przed chwila ogladalem urywki z tej calej dzisiejszej szopki, bo jakos nie mialem ochoty na zywo i co mi sie spodobalo - teksty w stylu "rozlam w polskim kosciele", "tlum wiernych skandowal", "tlum wiernych wspieral abp Wielgusa" :lol: A ten "tlum wiernych" to kilkanascie(dziesiat) moherow o sredniej wieku 73,5 roku. No ale rezprezentuja wiernych :lol:
W sumie nie ma sie co dziwic, ze w Polsce katolik to synonim moheru, chociaz nieco przykre to jest.

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 07 sty 2007, 22:07

Krzysztof Jarzyna pisze:A ten "tlum wiernych" to kilkanascie(dziesiat) moherow o sredniej wieku 73,5 roku.
Cyrk Narodowy ma się dobrze :lol2: Sprawa Wielgusa odbiła się szerokim echem na całym świecie i zapewne wszędzie ludzie mieli okazję zobaczyć krzyczące staruszki i dziadków, którzy ganiali dziennikarzy z parasolami - jak to daje obraz wiernych w Polsce chyba nie trzeba tłumaczyć.

Samo odwołanie ingresu, to też jedna wielka farsa. Wielgus zapewne sam by nie zrezygnował, a że Papież go "poprosił" to nie miał wielkiego wyboru. Czekałem na słowo przepraszam, ale jakoś się nie doczekałem :roll: Słowa Glempa lepiej przemilczeć, bo trudno jakoś sensownie je wytłumaczyć.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”