Squadra Azzurra - Reprezentacja Włoch - Strona 61

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Serie B i Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną
Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Re: Squadra Azzurra

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 06 sty 2014, 22:43

Totti to rocznik 1976, więc obaj żeśmy się machnęli. Niespełna 38 lat to tak czy inaczej bardzo zaawansowany dla piłkarza na jego pozycji wiek. Można zabrać 38-letniego bramkarza czy nawet stopera, ale nie gracza który operowałby między pomocą a atakiem. Zresztą liczba graczy po 30-tce i tak będzie spora licząc że pojadą Buffon, Pirlo, Barzagli, Balzaretti, Diamanti, De Rossi, Gilardino, być może Maggio. Może od razu zadzwońmy po Del Piero i Nestę? Nie róbmy ze Squadry Niemców z France '98 :wink:
Toni? Bez żartów. Pamiętacie jego występy na Euro 2008? Nie zagrał już potem ani na Mundialu w RPA ani na Euro 2012. To o czymś świadczy. Musicie się pogodzić że czas reprezentacji Włoch, w której ławka rezerwowych potrafiła być silniejsza niż obecny podstawowy skład minęły. Trzeba zaufać młodszym, liczyć że zepną poślady, wbiją się na swój najwyższy poziom i zajdą w turnieju wysoko.

Awatar użytkownika
fekalia
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 520

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fekalia » 06 sty 2014, 23:02

Nie pomyliłem się. Chodziło mi o to, że podczas całego turnieju Totti będzie miał jeszcze te 37 lat. Wiek zaawansowany, ale teraz wyobraź sobie, że nie wiesz ile ma lat. Nie zaglądasz mu w ogóle w metrykę i widzisz, jak niesamowicie gra od 2 lat. Nawet się nie zastanawiasz. Totti jedzie na Mundial. Nieszablonowy, niesamowity gracz, taki ktoś się przyda, czy od 1 minuty z X, czy na końcówkę z Y. Zobaczyłeś wiek i wszystko prysło, a przecież to dalej ten sam świetny gracz, po którym swojego wieku nie widać. Na szczęście ani ja Ciebie nie muszę przekonywać, ani Ty mnie, bo decyzję podejmie sam Totti z Prandellim. I ku mojemu zadowoleniu selekcjoner przychyla się ku wzięciu Tottiego do Brazylii, a sam Francesco nie wyklucza takiego obrotu sprawy. Więc możesz tu tłumaczyć, że to nie ma sensu, ale to nic nie zmieni.

Swoją drogą przykład z Del Piero i Nestą nietrafiony. Oby 2 kopią na piłkarskim zadupiu, a Totti dalej gra na najwyższym poziomie i od 2 lat prezentuje się znakomicie.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 06 sty 2014, 23:20

fekalia pisze:Swoją drogą przykład z Del Piero i Nestą nietrafiony. Oby 2 kopią na piłkarskim zadupiu, a Totti dalej gra na najwyższym poziomie i od 2 lat prezentuje się znakomicie.
Del Piero dalej grałby w Juve gdyby traktowali go jak Tottiego w Romie. Mógł zakończyć karierę, ale wolał pokopać jeszcze te dwa sezony już bez presji wyników. Bardziej dla pasji.

Co do Tottiego... On raczej nigdy nie bazował na szybkości, bo i nie lubił się zbytnio przemęczać na boisku. Technika i wizja gry pozostały, ale pomyśl logicznie. Gość sam zakończył karierę reprezentacyjną w wieku "ledwie" 30 lat. Zakończył jako mistrz świata. Po co miałby teraz wracać? Równie dobrze mógł puścić oko do selekcjonera przed Mundialem w RPA a tego nie zrobił. Za bardzo podjarałeś się Tottim na początku sezonu, gdy wszyscy są świeżsi, nie mają w nogach kilkudziesięciu spotkań. Poza tym skąd pewność że forma Francesco na wiosnę będzie wystarczająco dobra by załapać się na Mundial? (chyba że Ty chcesz go w Brazylii tylko za nazwisko) Roma walczy o Ligę Mistrzów i nie tak dawno Juve udowodniło że ta drużyna wcale nie jest tak świetna jak to pokazywał początek sezonu. Walka oznacza wysiłek a Totti to nie Zanetti, nie ma końskiego zdrowia i kosmicznej wydolności organizmu. Musisz patrzeć na sprawę szerzej.

PS: Fajny avatar :ok:

Awatar użytkownika
fekalia
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fekalia » 07 sty 2014, 12:51

Salas11 pisze: Del Piero dalej grałby w Juve gdyby traktowali go jak Tottiego w Romie. Mógł zakończyć karierę, ale wolał pokopać jeszcze te dwa sezony już bez presji wyników. Bardziej dla pasji.
Ok, dalej grałby, ale nie gra, więc tematu nawet nie ma.

Totti póki szybkości nie stracił to i z niej często korzystał. W okolicach 2000 roku to był dla mnie piłkarz kompletny, który zmieniając klub na lepszy wygrałby Złotą Piłkę. Ale już nie o tym, bo rozmawiamy o jego przyszłości.

Piszesz, że sam zakończył karierę. To prawda. Piszesz, że równie dobrze mógł puścić oko przed Mundialem w RPA. Tak, ale tego nie zrobił. Wiesz, gdyby nie to, że to sami Totti i Prandelli zaczęli wypowiadać się w takim tonie to ja nawet bym nie zaczynał tematu bo by był bezsensowny. Francesco zakończył karierę reprezentacyjną. Koniec. Ale to sam zainteresowany po zakończeniu poprzedniego, bardzo dobrego dla niego sezonu (i to wtedy się nim ponownie zajarałem, a nie na początku tego sezonu "gdy wszyscy są świeżsi") wspomniał o takiej możliwości. Więc skoro on sam się zastanawia i Prandelli publicznie potwierdza, że wziąłby go do Brazylii to temat jest i nie istnieje wyłącznie w mojej głowie.
Skąd pewność, że na wiosnę będzie w formie? No właśnie. Chyba nie czytasz moich postów, pisałem przecież, że to jest główny czynnik. Forma fizyczna i sportowa. Jeżeli w niej będzie po zakończeniu sezonu - bo po zakończeniu poprzedniego czuł się dalej bardzo dobrze przygotowany fizycznie, a i w piłkarskiej formie był wysokiej to jak sam mówił, szkoda byłoby nie jechać. Prandelli też w listopadzie powiedział, że jeżeli Mundial rozpocząłby się za 3 tygodnie to z pewnością wziąłby Francesco, czyli jak będzie wyglądał dobrze fizycznie i sportowo. Wiadomo, że jak Totti będzie człapać jak w ostatnich dwóch meczach po kontuzji to niestety miejsca dla niego nie będzie, ale jak będzie wyglądał jak w poprzednim sezonie i pierwszej połowie tego przed kontuzją to taki zawodnik to skarb. Raz od początku, raz na końcówkę.

Właściwie to sam już się chyba powtarzam i więcej do dodania nie mam. Temat wyczerpałem, więc do niego wracać nie będę. Przedstawiłem chyba jasno jak wygląda sprawa Tottiego w reprezentacji od strony samych zainteresowanych. To nie mój wymysł, bo nawet bym się nie wygłupiał. A mam wrażenie, jakbyś próbował mi uświadomić: co ty stary, daj se spokój. To żywy temat. Po derbach nie zaprzecza, lecz odpowiada, że jeszcze teraz nie myśli, a Prandelli dodaje "Taki Totti sprawia, że zastanawiasz się, rozmawiasz. Fantastyczny Totti. Gdybyśmy byli bliżej Mundialu, nie byłoby wątpliwości. Powołałbym go absolutnie. Miesiąc przed mistrzostwami ocenimy wszystko."

Awatar użytkownika
wloski
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 982
Kibicuję: Edukacjii Clonera

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 07 sty 2014, 13:26

Salas11 pisze:fekalia napisał(a):
Swoją drogą przykład z Del Piero i Nestą nietrafiony. Oby 2 kopią na piłkarskim zadupiu, a Totti dalej gra na najwyższym poziomie i od 2 lat prezentuje się znakomicie.
Del Piero dalej grałby w Juve gdyby traktowali go jak Tottiego w Romie. Mógł zakończyć karierę, ale wolał pokopać jeszcze te dwa sezony już bez presji wyników. Bardziej dla pasji.
Zawsze był w Juventusie był szanowany i to, że odszedł niczego nie zmienia. Miał propozycję pracy w Juve w innej formie i nie przyjął tej oferty. Nie da się ukryć, że Alex połączył epokę marazmu i odrodzenia i chwała mu za to, że przy nim zdobyliśmy pierwsze po latach Scudetto. Z mojej strony nie żałuję jego odejścia, szczególnie, że sprowadzono na jego miejsce Teveza, który w tym roku świetnie prowadzi Starą Damę w ofensywie.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 622
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 07 sty 2014, 22:08

fekalia pisze:Pamiętasz EURO2000? Jakby nie zmarnowane setki Alexa (swoją drogą oby dwa podania do Alexa były jego)
Tylko jedno. Drugie było Ambrosiniego.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 07 sty 2014, 22:18

Odchodząc już od tematu ewentualnego powrotu Tottiego... Rossi znów sie połamał, znów coś więzadłami. Cholernie liczyłem na niego w kontekście Mundialu. Z Balotellim stworzyłby bardzo ciekawy duet napastników. Wciąż mam nadzieję że zdąrzy się wykurować, wróci najpewniej gdzieś w kwietniu więc teoretycznie dałby radę zagrac jeszcze kilka spotkań. Przypomina się trochę sytuacja z Ronaldo przed Mundialem w 2002 roku. On z formą mimo przewlekłych kontuzji trafił idealnie, ciekawe jak będzie z Rossim.

Awatar użytkownika
fekalia
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fekalia » 07 sty 2014, 22:57

Albo z włoskiego gruntu. Mundial 2006 - połamanie się Tottiego i Euro2012 - problemy Cassano. Jeszcze tylko niech wybuchnie jakaś aferka przed mistrzostwami i finał pełny :afro:

Awatar użytkownika
fekalia
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fekalia » 15 kwie 2014, 8:57

Dziś pierwsza grupa przejdzie testy pod kątem wyjazdu do Brazylii.

W jej składz wchodzą:
Bramkarze: Bardi (Livorno), Mirante (Parma), Perin (Genoa);
Obrońcy: Astori (Cagliari), Darmian (Torino), De Silvestri (Sampdoria), Paletta (Parma), Pasqual (Fiorentina), Ranocchia (Inter);
Pomocnicy: Aquilani (Fiorentina), Baselli (Atalanta), Bernardeschi (Crotone), Bertolacci (Genoa), Bonaventura (Atalanta), Candreva (Lazio), De Rossi (Roma), Florenzi (Roma), Parolo (Parma), Romulo (Verona);
Napastnicy: Berardi (Sassuolo), Cassano (Parma), Cerci (Torino), Gabbiadini (Sampdoria), Gilardino (Genoa), Immobile (Torino), Insigne (Napoli), Rossi (Fiorentina), Zaza (Sassuolo)

Cieszy mnie, że Prandelli jednak nie zrezygnował z Cassano i trzymam kciuki, by pojechał. Jest wielu wyróżniająch się zawodników z 1 czy nawet 2 ligi, dziwi mnie, że dalej swojej szansy nie dostaje Jorginho - nie pojechał nawet niedawno na ten przegląd ciekawszych zawodników, do reprezentacji powołań nie dostaje. Sprawdziłem nawet przez to czy czasem nie odmówił grze w kadrze Italii, ale ostatni wywiad na jaki trafiłem i jest poruszony ten temat to 4 kwiecień - wspomina w nim, że gra dla reprezentacji Włoch to jego wielkie marzenie, bo dziadek jest Włochem, a on sam od 16 roku przebywa i szkoli się wyłącznie w Italii, więc czeka na swoją szansę. Natomiast Romulo - nie byłem świadomy, że ma włoski paszport i będzie grał dla Włoch. Swoją drogą, jak się prezentuje? Przyznam, że oglądałem Hellas wyłącznie w 1 części sezonu i przyglądałem się jedynie Jorginho, nie zwrając uwagi kto kiedy jest przy piłce, gdy nie miał jej już Frello.
Desto pokutuje za walnięcie Astoriego, ale myślę, że koniec końców z taką skutecznością do Brazylii poleci. No i Rossi... Miejmy nadzieję.

Druga grupa jutro:
Bramkarze: Buffon (Juventus), Scuffet (Udinese);
Obrońcy: Abate (Milan), Barzagli (Juventus), Bonucci (Juventus), Chiellini (Juventus), De Sciglio (Milan);
Pomocnicy: Marchisio (Juventus), Montolivo (Milan), Pirlo (Juventus), Poli (Milan);
Napastnicy: Balotelli (Milan), El Shaarawy (Milan), Osvaldo (Juventus).

Zawodnicy tylko z włoskich boisk, ponieważ to nie jest termin FIFA, więc zabrakło Motty, Sirigu i Verrattiego.

Aaaa.. no i Prandelli przedłuzył kontrakt na kolejne 2 lata.
10 pisze:
fekalia pisze:Pamiętasz EURO2000? Jakby nie zmarnowane setki Alexa (swoją drogą oby dwa podania do Alexa były jego)
Tylko jedno. Drugie było Ambrosiniego.
Wydaje mi się, że oby dwa. Sprawdzę to zresztą w domu, jak wrócę. Oprócz tych podań oczywiście stworzył dobrą sytację (niepamiętam już komu) i jego podanie piętą było bardzo ważnym momentem akcji bramkowej.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 727

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 15 kwie 2014, 10:13

Też mnie dziwi brak Jorginho. Ale ogólnie na tą pozycję jest wysyp we Włoszech. W tej chwili IMHO jest on 3 do gry. Romulo ciekawi gracz. Jego nazwisko pojawia się w kontekście większych klubów. Wszechstronny co ważne w kontekście MŚ.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 15 kwie 2014, 11:10

W przypadku Jorginho są jakieś problemy biurokratyczne.
However, Napoli midfielder Jorginho might not be able to join the group due to a FIFA ruling.

According to the Corriere dello Sport, the 22-year-old never actually played an official game for the Italy Under-21 side because of this rule.

He has both Italian and Brazilian passports, but he has to live in this country for five years from the age of 18 in order to be eligible.

Jorginho arrived in Italy at the age of 15, so he’d have to wait until his 23rd birthday on December 20 2014.

There is the possibility Italy can appeal the rule, as Jorginho has been in the Peninsula from such a young age.
Co się tyczy Romulo to facet jest brazylijczykiem, ale ma też włoski paszport. Box-to-box, gra bardzo blisko prawej strony boiska. Bardzo szybki, z niezłym dośrodkowaniem, motor napędowy Hellas w kontrataku. Taki lepszy Padoin.

Awatar użytkownika
fekalia
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fekalia » 16 maja 2014, 17:55

Prandelli dziś dla LGDS: Będziemy pracować nad dwoma-trzema formacjami: 4-3-1-2, 4-5-1 i 3-5-2. Trudniej myśleć o 4-3-3. Nie uważam, że gra trójką w obronie jest przestarzała. Może nie pozwalać myśleć o zwycięstwie, gdy gra się trzema typowymi środkowymi obrońcami i dwoma bocznymi obrońcami na skrzydłach. Jeśli jednak boczni pomocnicy są nastawieni ofensywnie, a jeden ze środkowych obrońców jest specjalistą od gry piłką, tak jak to było za Scali w Parmie, to dlaczego nie? Jeśli gra się przeciwko jednemu napastnikowi, łatwo zmienić wtedy 3-osobową obronę w 4-osobową.

Obrazek

Bardzo ostrożnie podchodzi LGDS do Rossiego, ale myślę, że to on będzie biegał koło Balotellego.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 727

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 16 maja 2014, 18:45

Szkoda, że Włosi nie mają kogoś o charakterystyce Tottiego, bo wtedy mieliby niesamowicie fajną kadrę pod 4312. Tylko właśnie tego łącznika brakuje pomiędzy linią pomocy. A tak to na każdej pozycji fajny gracz.

Buffon - De Sciglio Barzagli Bonucci Chiellini - Pirlo De Rossi Marchisio - X - Balotelli Rossi to fajnie by mogło wyglądać. Ale właśnie nie ma tego X.

W takim wypadku mam nadzieję, że będą grali 433. Z Cercim na prawym skrzydle. Pozostałe pozycję w ataku do obsadzenia. Szkoda, że Faraon tak długo się leczył, ale IMHO trochę pochopnie go skreślił Prandelli. Z Atalantą pokazał, że jest w przyzwoitej formie i jeszcze czas na poprawę. Tak na lewej może Insigne? Ale skoro na lewej bardziej defensywny Chiellini to może Mario na lewym ataku a Immobile w środku?

BTW - Włosi wychowali świetnych fantasistów. A teraz? Mają fajne młode pokolenie z graczami o charakterystyce Pirlo (Verratti, Baselli może Jorginho) a gracza typu Totti nie bardzo.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2152

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 16 maja 2014, 19:00

Bo generalnie ten typ ofensywnego pomocnika nie jest jakoś szczególnie bogaty w zawodników ostatnio.
Ps: to ustawienie w 4-3-1-2 z bokami De Sciglio/Chiellini mnie nie przekonuje. Na bokach powinni być zawodnicy oskrzydlający (jak Grosso z Zambrottą na MŚ 2006 gdy Totti grał za plecami napastników).

Shaarawy? Przecież on ostatnio w wysokiej formie był na koniec 2012 roku, a w tym praktycznie nie grał. To tylko Szary, on nie jest na specjalnych zasadach by tak niezgranego i niepewnego fizycznie zawodnika włączać do kadry.

Awatar użytkownika
SobolPL
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 4

Post Wyświetl pojedynczy post autor: SobolPL » 14 sie 2014, 20:39

Conte został nowym selekcjonerem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”