El Clásico // FC Barcelona - Real Madrid CF - Strona 62

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
ODPOWIEDZODP

Jakim wynikiem zakończą się najbliższe Gran Derby?

Zwycięstwem Barcelony
65
49%
Remisem
19
14%
Zwycięstwem Realu
48
36%
Etus2
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Re: Gran Derby // FC Barcelona - Real Madrid CF

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Etus2 » 09 kwie 2010, 20:45

u mnie nie ma jeszcze podniety jakiejś strasznej jest lajcik choć newsy o meczu i całej otoczce są u mnie dziś najbardziej porządane :)

imo Kaka nie grając tyle czasu nie byłby zbyt groźny i raczej nie robi mi jakiejś większej różnicy jego brak choć zawsze byłby dobrą opcją w drugiej połowie.

o wiele bardziej ucierpieliście wy bo brak Zlatana i Abidala będzie na pewno odczuwalny.

PS.

peace ;)

Awatar użytkownika
gruchalbn
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gruchalbn » 09 kwie 2010, 22:37

mimo że nie przepadam za Ibrą to brak mi go teraz, z nim zawsze byłoby więcej opcji :) a tak to za bardzo nie ma czym zaskoczyć, chyba ze Pep coś z taktyką wymyśli :lol: ale taka możliwość pewnie by była brana pod uwagę gdyby jeszcze z tydzień był i jakiś mecz na sprawdzenie.
Ten mecz będzie się różnił tym że Real bardziej zgrany jest, i gra na większej szybkości niż kiedyś. Ale jak uda nam się zdominować środek pola (w czym upatruję szanse na 3pkt), jeżeli nie to moje różowe okulary pękną :P

Pewnie jutro się nie pojawię, życzę wszystkim pięknego widowiska :beer:

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2418
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 10 kwie 2010, 0:10

No, pomalutku też zaczyna mi się udzielać. Pewnie od rana nie będę mógł już o niczym innym myśleć, bo teraz też jest mi o to ciężko.

Jak już się tak pisze o osłabieniach to nie można zapominać o tym, że w Realu nie zagra nie tylko Kaka, ale przede wszystkim Pepe. Wiadomo, że do jego nieobecności wszyscy już przywykli, ale jego brak na pewno jest bardziej odczuwalny niż Abidala w Barcelonie. To nasz najlepszy obrońca - nie tylko silny, dobrze się ustawiający i szybki, ale również wyprowadzający piłkę o wiele lepiej niż Albiol czy Garay. Ktoś idealny do zaopiekowania się "Bogiem" w ostateczności. Największym problemem może być szybkość w obronie właśnie. Wiadomo jak szybki jest Messi. Ja w przeciwieństwie do Toudinho nie obawiam się o postawę Alvaro, tylko o Garaya, którego gra przeciw Messiemu może przerosnąć, choć mam ogromną nadzieję, że nic takiego nie będzie mieć miejsca. Tak czy inaczej jest to obawa na tyle istotna, że rozważyłbym nawet wystawienie świetnie grającego w tym sezonie Ramosa na środku, a na prawej obronie, gdzie siła ofensywna Barcelony jest mniejsza - Lassa. Pewnie nie jest to wcale wariant niemożliwy i byłoby to kosztem gry ofensywnej Sergio. Jednak jeśli zagra Garay i zaprezentuje swój najwyższy poziom, to też może być dobrze. O formie Casillasa nawet nie chcę wspominać. W tym meczu po prostu musi zagrać na swoim normalnym poziomie. Gdy będzie taka potrzeba, musi dać podstawy, by znów nazwać go świętym.

Dobrze, że nie zagra Zlatan, jednak jego brak nie rozwiązuje praktycznie żadnego problemu. W Barcelonie wciąż jest Messi, Alves i bardzo mocny środek pola. Pedro czy Bojan to piłkarze na pewno słabsi niż Ibra, jednak odpuszczenie ich też może skończyć się tragicznie.

Dla Realu najważniejsze będą pressing, bieganie, walka, ruch, współpraca, asekuracja, szybkość i gra piłką. Oczekuję, że Messi nieraz będzie nawet potrajany, a jak trzeba, to faulowany. Byle nie ostro, bo to przynosi tylko kartki. Niestety nie jest to jedyny zajebisty gracz w Barcelonie i to komplikuje to zadanie. Na pewno Xavi nie będzie mniej ważny. Ten mecz z fizycznego punktu widzenia musi być wyczerpujący dla każdego. Jak mamy dać Barcelonie miejsce, to nie ma po co wychodzić na boisko. Real musi zawalczyć o piłkę i na tyle, na ile jest w stanie zabrać ją Barcelonie. Rzecz zajebiście ciężka do wykonania, ale dla dobrego wyniku niezbędna. W grę Barcy musi wkraść się wymuszona niedokładność i konieczność walki o piłkę. Jeśli Real im ją odda i tym samym da się zepchnąć do defensywy, to nie ma szans. Liczę na dobrą formę Xabiego, który gra coraz lepiej i na zaskakująco dobrego ostatnio Gago, bo od ich postawy będzie zależeć najwięcej. Tegoroczny Lass w środku pola odpada, przynajmniej od początku. Chciałbym też ujrzeć w pierwszym składzie Gutiego, który może zrobić coś z niczego i bardzo pomóc w grze piłką oraz Marcelo, który grając w pomocy na pewno dałby sporo szybkości oraz przede wszystkim solidnej współpracy w destrukcji. Na pewno jego obecność może mieć w tym meczu więcej plusów niż niestety powolnego Van der Vaarta, czy tym bardziej kaleczącego od jakiegoś czasu Granero. Chciałbym, by Pellegrini nie myślał inaczej, ale jeśli nie Marcelo, to z pozostałej wymienionej dwójki na pewno lepszy byłby Rafa.

W ataku Cristiano i Higuain to bardzo dużo. Jednak trzeba brać pod uwagę, że Guardiola też nie jest idiotą i miejsca im nie zostawi zbyt wiele, a co za tym idzie sami mogą niewiele zrobić poza jakimś genialnym strzałem czy wymuszeniem faulu. Muszą mieć wsparcie, by atak funkcjonował, a funkcjonować musi. Z drugiej strony na CN było kilka okazji do kontry, a to przestrzeń dawało i stąd tak dobra gra Kaki. Nie nastawiam się jednak na pasy startowe. Oby Puyol miał już dziś gorszą formę, niż w ostatnim Gran Derbi, bo wtedy był bardzo denerwujący.

Faworytem dla mnie jest Barcelona. Ze względu na Messiego, Xaviego i to, co ogólnie prezentują od dłuższego czasu. Na szczęście Real nie jest bez szans i przy grze na maksa od początku do końca, wsparciu publiczności na Santiago Bernabeu, przy pełnym poświęceniu, koncentracji i perfekcyjnej współpracy oraz przy dobrej grze piłką i bez niej, jest w stanie WYGRAĆ ten mecz, czego sobie i pozostałym Madridistas życzę.

Awatar użytkownika
Toudinho
Hala Madrid

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Toudinho » 10 kwie 2010, 10:31

Jeszcze kilka godzin. Kolejny mecz 10.04 w moje urodziny ;) kiedyś Blancos w moje urodziny pokonali Barcelonę 4:2 wtedy jeszcze Carlos i Zizou jeszcze biegali u nas. Dziś śnił mi się fatalny wynik...1:6. Serce odpowiada mi Real, rozum jednak Barcelone ze względu na pchłę. Leo na przełomie marca pokazał kosmiczną grę.

Co do składu to Gutiego chcę z ławki. Musimy kimś rozruszać drużynę, a on robi to najlepiej. Na myśli miałem nawet wariant gry Gago, Lassa i Xabiego, przed nimi VdV, lecz Lass kopie się po czole. Gago, i Alvaro mogli by zająć się Messim :roll: , a Lass i Xabi resztą.
Pelle widzi to inaczej, i zagra taka pomoc Marcelo, Alonso, Gago, VdV. Messi będzie chyba nawet potrajany, przez Alvaro, Marcelo i od środka przez Gago...ale są inne żądła w Barcelonie, które mogą nas skarcić. Będzie bardzo ciężko...

i symboliczna świeczka dla ofiar katastrofy...[']

Awatar użytkownika
Marcinhp
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 182

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marcinhp » 10 kwie 2010, 11:49

Wygra drużyna, która do spotkania będzie lepiej przygotowana. Real jest gospodarzem, a i w Hiszpanii jedyną drużyną, która może na starcie z Barceloną wyjść bez kompleksów. Kadrowo jest remis, mentalnie - już nie. Zatrzymanie Messiego wcale nie musi być takie trudne, obrońcy muszą stać twardo na nogach, nie bać się zaatakować, a nie uciekać przed atakującym Leo stwarzając mu multum przestrzeni jak robili to choćby obrońcy Arsenalu, niektórzy przy nim mogą naprawdę nabawić się kompleksów. Recepta niby prosta, szkoda tylko, że połowa drużyn przegrywa starcia z Messim tuż przed wyjściem na boisko.
Poza tym Argentyńczyk tak przyćmił Ronaldo, że jakoś nie słyszy się zbytnio o starciu dwóch Bogów futbolu :lol:

W samym meczu będę kibicował Realowi, nie lubię obu drużyn, ale z chęcią zobaczyłbym jak kosmiczna Barca kończy sezon z pustymi rękami. Gra Ronaldo niewiele zmieniła się od czasu Manchesteru, wciąż ma dużą role w zespole, ale piłkarscy magicy z rzadka mnie przekonywali, szczególnie, że ich multum sztuczek często spowalnia akcje. Nie żebym ujmował coś Crisowi :lol: Taki Valencia to dla mnie skrzydłowy idealny :P , ale to tak na marginesie. Dużo zależeć będzie od Alonso, gość zaczyna być główna częścią układanki, potrafi zachować równowagę między atakiem a obroną, rozprowadzić piłkę, poza tym ma sporą charyzmę i Barcy na pewno się nie przestraszy. Jego nieobecność dało się już odczuć w meczu z Racingiem.

Goście są faworytem, Real musi zaatakować mocnym pressingiem, zawsze ciężko grało im się z ekipami, które dużo grają piłką, jeśli odetną Barcelonę od podań sporo zyskają, grać w piłkę potrafią i przede wszystkim po ostatnim meczu na Bernabeu są winni coś swoim kibicom.

Premo
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Premo » 10 kwie 2010, 12:09

Toudinho pisze:Serce odpowiada mi Real, rozum jednak Barcelone ze względu na pchłę. Leo na przełomie marca pokazał kosmiczną grę.
Mam tak samo. Messi jest graczem z innej planety i jak Real przegra to nie będę ubolewał jakoś specjalnie. Barcelona zasługuje na majstra.

koszel
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: koszel » 10 kwie 2010, 14:03

Już w najbliższą sobotę o godzinie 22:00 wielkie Gran Derby Europa. Na Santiago Berbaneu zmierzą się ze sobą ekipy Realu Madryt oraz FC Barcelony. Z tej okazji internetowa rozgłośnia RadioGol.pl przygotowała dla swoich słuchaczy wielką niespodziankę.

45. minut przed rozpoczęciem spotkania na Kanale I RadioGol odbędzie się studio przedmeczowe. Nie będzie to jednak zwykłe studio, bowiem w trakcie jego trwania będzie miało miejsce kilka ciekawych aukcji.

Nasi komentatorzy postanowili zapytać znanych ludzi polskiego futbolu o ich typy na nadchodzący klasyk. Swoje zdanie wyraziło wielu znakomitych piłkarzy, trenerów oraz byłych zawodników reprezentacji Polski. Podczas audycji będą mogli Państwo usłyszeć opinie m.in. Jana Tomaszewskiego, Sebastiana Mili, Andrzeja Niedzielana, Józefa Młynarczyka oraz wielu, wielu innych. Wśród gwiazd, które opowiedziały Nam o tym meczu usłyszą także Państwo najbardziej szanowaną osobę w polskim futbolu. O kim mowa? Tego dowiedzą się słuchacze w sobotę przed godziną 22:00.

Oprócz typów gwiazd polskiego futbolu przygotowaliśmy dla wszystkich kibiców Realu Madryt oraz FC Barcelony jeszcze jedną niespodziankę. RadioGol uruchamia konkurs, w którym do wygrania będą czapki z daszkiem: Realu oraz Barcy. Jeżeli jesteś fanem ligi hiszpańskiej, to bez najmniejszego problemu odpowiesz na nasze pytanie konkursowe, które brzmi: Ile goli podczas meczów z Realem Madryt strzelił Leo Messi?

a)3

b)6

c)9

Jeśli znasz odpowiedź na to pytanie, nie zwlekaj, wyślij smsa z odpowiedzią o treści GOL.a, b lub c (np.GOL.A) pod numer 71826. Koszt jednego smsa to jedynie 2,44 zł. Zabawa potrwa do momentu zakończenia spotkania, wtedy też wylosujemy szczęśliwca, który dowie się o tym w trakcie trwania audycji.

Oprócz tego nasi komentatorzy prowadzący studio: Kamil Chmielarz, Sebastian Wach oraz Krzysztof Zaborowski postarają się wprowadzić wszystkich słuchaczy w hiszpański klimat i przedstawią niezliczoną ilość informacji związanych z tym spotkaniem.

Do godzin 22:00 czeka nas sporo emocje, ale kulminacja przyjdzie dopiero po pierwszym gwizdku na Santiago Bernabeu. Michał Banasik oraz Mateusz Koszela, którzy będą komentować ten mecz postarają się, ażeby przez 90 minut w domach wszystkich słuchaczy były wielkie emocje. Iście hiszpański wieczór na antenie RadioGol.pl gwarantowany. Zapraszamy już teraz. Bądź w sobotnią noc razem z nami i pozwól, żeby najwięksi piłkarscy bogowie zabrali Cię do krainy szczęścia.

RadioGol.pl Kanał 1! Mecz na żywo od 22:00, studio od 21:15

Awatar użytkownika
Pelart
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart » 10 kwie 2010, 14:36

Jakoś Gran Derbi będą smutne w tym roku, męczył mnie ten mecz od tygodnia a dziś jakoś stał się zupełnie obojętny.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 10 kwie 2010, 14:58

Jakoś Gran Derbi będą smutne w tym roku, męczył mnie ten mecz od tygodnia a dziś jakoś stał się zupełnie obojętny.
caly tydzien czekalem na ten mecz. Nawet Arsenal mnie nie zajmowal,,,,,a teraz to. Pewne jest ze pojde na mecz i bede trzymal kciuki za Barce ale to nie bedzie to co zawsze. Dzis jeszcze ide pod palac prezydencki a mecz potem i juz nie jest tak wazny w obliczu tej tragedii.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2418
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 10 kwie 2010, 15:03

Wiadomo, że tragedia wielka, nawet swojego tematu się doczekała na kilka dni - w sumie niepotrzebnie moim zdaniem, bo domek wystarczył. Może i jest mi trochę smutno z tego powodu, zaskoczenie było niemałe, zawsze szkoda tego typu tragedii niezależnie od tego, co sądziłem o niektórych ofiarach i w ogóle... Jednak nie ma to dla mnie znaczenia w kwestii dzisiejszego meczu. Nadal nie mogę się go doczekać, na myśl o nim czuję dreszczyk emocji i jeśli Real wygra, to radości kryć nie zamierzam. Dobrze, że ludzie poszli po rozum do głowy i nie odwołali meczu w pubie. Pewne rzeczy trzeba od siebie oddzielać.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 10 kwie 2010, 15:05

Coś w tym jest, ale skłamałbym pisząc, że mecz stał się mi zupełnie obojętny. O ile z rana myślami byłem tylko przy tragedii o tyle im bliżej do meczu tym trudniej myśleć mi o czymś innym. Uzależnienie.

Co nie zmienia faktu, że nie będzie to takie piłkarskie święto jakie mogłoby być. Raczej bez dopingu (poza spontanicznymi okrzykami, których powstrzymać się nie uda) i w zdecydowanie stonowanej atmosferze a to raczej nie współgra z Gran Derby.

Przypuszczam jednak, że wraz z pierwszym gwizdkiem reszta świata jak zwykle dla mnie zniknie. Dawać już ten mecz :P

pasza
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pasza » 10 kwie 2010, 15:20

no wlasnie...
ciekawe jak to bedzie wsrod innych ludzi, kibicow dwoch druzyn ogladac ten mecz. ja zawsze jestem glosny i dre ryja, a teraz moze byc tak jakos glupio. dziwna sprawa. nie chce zeby mnie zlinczowali :mrgreen:

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 332

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 10 kwie 2010, 15:25

Ogladanie meczu bez darcia ryja jest pedalstwem, trzeba drzec i ch..

Wg awizowanych skladow Iniesta na lewym ataku, nie wiem w sumie co dla Realu lepsze - oslabiony srodek pola Barcy brakiem Andresa czy latanie dziur w ataku Henrym bez formy ew. Bojanem. Wyglada tez na to ze Granero poza podstawa, na szczescie. Mogliby juz grac.

Awatar użytkownika
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 10 kwie 2010, 17:05

Valdes - Alves, Pique, Puyol, Maxwell - Busquets, Xavi, Keita - Messi, Iniesta, Pedro

Taki bedzie sklad.

Awatar użytkownika
Pelart
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart » 10 kwie 2010, 17:13

Minuta ciszy przed Gran Derbi, polityczny czy nie, bardzo ważny gest. Macie racje, pewne rzeczy trzeba oddzielać, ale są chwile, gdy nawet największa pasja staje się banałem.

Jeżeli chodzi o mecz, to liczę na Ronaldo, jeśli chce pokazać światu, że nie ustępuje Messiemu jest to najlepszy moment

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”