Seriale - Strona 620

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1330

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 31 paź 2025, 13:42

sickstick pisze:
31 paź 2025, 12:55
Szczury o ile pamiętam z książek to ta grupa rozbójników w której Ciri weszła w lesbijski romans? Oj coś czuję wysyp komentarzy ze strony ludzi którzy nie znają tego faktu z książki i przypiszą go <typowemy Netflixowi> :P

A swoją drogą Sapek był prawdziwym wizjonerem że zamieścił w swojej książce motyw, który 20 lat później zacznie być tak chodliwy w mainstrimie.
Juz wczoraj na TT czytalem rozpaczliwe wykwity, że Netflix zrobil z Ciri lesbę 😉

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4400
Kibicuję: AC Milan

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 31 paź 2025, 13:44

Teraz ogarnąłem że w Szczurach jedna z głownych rol gra Dolph Lundgren ":)

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2077
Kibicuję: Manchester United

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 31 paź 2025, 15:11

sickstick pisze:
Szczury o ile pamiętam z książek to ta grupa rozbójników w której Ciri weszła w lesbijski romans? Oj coś czuję wysyp komentarzy ze strony ludzi którzy nie znają tego faktu z książki i przypiszą go <typowemy Netflixowi> :P
Pewnie tak, ale szybko zostaną wyjaśnieni przez rzesze, którzy znają ten fakt. Samowolek Netflixa natomiast nic nie tłumaczy.

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2604
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 31 paź 2025, 17:11

Wiedźmak odhaczony. Paradoksalnie to chyba najlepszy sezon tego serialu i to pomimo, że L. Hemsworthowi bardzo ciężko jest nadrobić charyzmę Cavilla (osobno, iż oba te castingi do roli Geralta uważam za nietrafione). Docenieam jednak zabiegi twórców, którzy umiejętnie wpasowali nowego aktora w rolę (wątek narratora/starego bajarza i powtóki wcześniejszych scen z innego punktu widzenia już z nowym aktorem).
Pomijając bolączki, które ciągną się za serialem od samego początku to mamy też chyba najwierniesze dotąd podążanie za fabułą z książek (Chrzest Ognia i częściowo Wieża Jaskółki). Oczywiście tu i tam wciąż pojawiają się niezbite dowody tego, że osoby odpowiedzialne za budowę świata oraz postaci tej opowieści nadal mają spore problemy z ogarnięciem niuansów w Fantasy.
W kwesti "rozwoju" postaci na przestrzeni całego serialu najbardziej rozbawiło mnie chyba to co zrobili z postacią królowej elfów Francesci Findabair. W pierwszym sezonie idealistka przewodząca gówniarzerii Scoia'tael, w drugim intrygantka korząca się przed Emirem i innymi ludźmi, w trzecim z dumnej, długowiecznej i kostycznej elfki (która w książce wznosiła się ponad ludzkie słabości) zrobili targaną bardzo ludzkimi emocjami - maniaklną morderczynię. W czwartym sezonie zaś twórcom wyraźnie zabrakło już pomysłów więc uczynili Stokrotkę z Dolin, Ain Seidhe - Starszą Krew... zapitą ladacznicą dupczącą się ze zgryzoty po tawernach. :roftl3:
Podobny kalejdoskop stał się udziałem postaci Vilgefortza, który niestety od początku musiał zostać komiksowym złolem, koniecznie z szramą-na-ryju i sztucznym okiem... Buwahahaha. :D
Na szczęście w tym sezonie było też sporo plusów do których zaliczyć można: cały wątek Ciri ze Szczurami oraz wątek Loży Czarodziejek (pomiając logikę częsci wydarzeń w Montecalvo), Sharlto Copley jako Bornhalt (choć trochę za bardzo szalony jak na mój gust ale i tak świetnie pasował) czy postać Regisa grana przez Fishburna.
Już po pierwszym sezonie było wiadomo, że to nie będzie udana adaptacja Wiedźmina. W drugim serial całkowicie utonął - nawet na płaszczyźnie przygodowego fantasy. W trzecim próbowano ratować co się da... ale pacjent już od dawna nie żył. Czwarty sezon to w zasadzie restart, który paradoksalnie... wypada całkiem dobrze jako przygodowe fantasy i nawet przyzwoicie pod kątem ekranizacji książki. To nadal nie jest ten Wiedźmin, którego większośc by sobie życzyła ale za to jest sporo zabawy jako fantasy TV.

Ocena 4 sezonu: 3,5 na 5

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2899

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 31 paź 2025, 17:52

sickstick pisze:

A swoją drogą Sapek był prawdziwym wizjonerem że zamieścił w swojej książce motyw, który 20 lat później zacznie być tak chodliwy w mainstrimie.
To akurat mam w dupie ale grupa wesołej "zbuntowanej" młodzieży przedstawiona w takich pięknych kolorkach to dobra żenada. Na myśl przychodzi wesoła podróż Ellie w celu dokonania zemsty w "The last of us".

Jeszcze 4 odcinki tego gniota przede mną.

E: przez przypadek włączył mi się lektor na początku 5 odcinka gdzie Geralt mówi "fuck" a tłumaczenie lektora? "zaraza" :roftl3: Dlatego nie lubię tych kretyńskich lektorów czy dubbingów gdzie są często takie błędy.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4400
Kibicuję: AC Milan

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 31 paź 2025, 18:22

Te zaraza akurat dużo lepiej pasuje do Wiedźmina

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 31 paź 2025, 18:52

To swoją drogą, ale wiadomo pani Lauren i jej wesoła gromadka wiedzą lepiej.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 31 paź 2025, 19:11

Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym niby błędem w tłumaczeniu krótkiego "fuck" na "zaraza"? Gdzie tu błąd? To jest wprost nawiązanie do tego co było w książkach, do tego klimatu, a tłumacz wersji lektorskiej jest fanem twórczości Sapkowskiego i dobrze zna książki.

Co innego z wersją dubbingową, tam tłumaczyla, z tego co wiem, inna osoba.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 31 paź 2025, 19:22

Geralt zawsze mówił "zaraza".

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 31 paź 2025, 19:35

A zaraza to przekleństwo? Bo fuck tak.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 31 paź 2025, 19:40

Rezus pisze:
31 paź 2025, 19:35
To nawiązanie do "cholera". Nie wiem dlaczego Amerykanie postanowili użyć "fuck", ale to oni zjebali.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 31 paź 2025, 19:51

No nie wiem, ja z książek kojarzę, że Geralt "zaraz" używał w momentach niepowodzenia, kiedy cos poszło nie po jego myśli. Tak jak pospolicie używa się "[k****]". więc?

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 31 paź 2025, 19:52

Mr.Chris pisze:
31 paź 2025, 19:40
Rezus pisze:
31 paź 2025, 19:35
To nawiązanie do "cholera". Nie wiem dlaczego Amerykanie postanowili użyć "fuck", ale to oni zjebali.
Dokładnie. Jeśli jest problem to po stronie produkcji, nie tlumacza.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 31 paź 2025, 20:51

Ja właśnie Peaky Blinders zmęczyłem. Nie wiem czy to kwestia godzinnych odcinków, czy aż tak ten serial opadł jak przeszli z gangsterki bardziej w politykę, ale strasznie ciężko mi się oglądało. Ostatnie dwa sezony już z telefonem w ręku, żeby to przeżyć.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 02 lis 2025, 9:39

Chyba zabiłem temat o Wieśku. Ale spokojnie, nie krępujcie się. Ja tylko po prostu musiałem tamto z siebie zrzucić :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”