Skoki Narciarskie - Strona 64

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.

Najwybitniejszym polskim skoczkiem narciarskim jest:

Adam Małysz
43
74%
Kamil Stoch
15
26%
Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Re: Skoki Narciarskie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 31 gru 2012, 13:16

Stoch tak jak wczoraj wygrał dziś trening. Oby to nie stało się normą, że w treningach błyszczy, a w konkursie zawsze coś zepsuje. Wczoraj w 2 serii zepsuł, choć pewnie nie bez znaczenia był fakt, ze tuż przed jego skokiem była przerwa i zmieniali belkę ... chociaż z drugiej strony co chwilę później zmniejszali belkę sami trenerzy i jednak zawodnicy sobie radzili.
Świetnie skaczą Niemcy, Freund, Neumayer i Wellinger. Znakomicie Jacobsen, nie spodziewałem się po nim, zakładałem ze Bardal będzie liderem u Norwegów i dobrze, ze tego nie zagrałem ostatecznie :)
Fajnie, że Polacy w większości wygrali swoje pary, no ale to też duża zasługa formy rywali, jak np Kocha, który się pogubił.
Niespodzianką jest na pewno postawa Austriaków. Morgenstern w ogóle się nie dostał do 30, Koflera zdyskwalifikowali, jednynie Fettner i Schlierenzauer dają radę, choć ten pierwszy pewnie nie będzie tak dobrze skakał przez cały turniej. Kto wygra turniej ? Na moje oko Jacobsen, albo Schlierenzauer ... zobaczymy jak dziś.

edit: w drugim treningu Polacy dominują :D Kot i Miętus po 134, Hula 132,5

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 31 gru 2012, 15:03

No to przynajmniej jednego Polaka mamy jutro w drugiej serii, Kubacki z Miętusem w parze. Stoch miał trochę pecha, skoczył ładnie ale trafił na Ammanna, który nieźle skakał w Obersdorfie ale zepsuł dziś swój skok w kwalifikacjach. Kot i Hula mają szanse choć trafili na nieobliczalnych Hayboecka i Asikainena. Żyła może mieć ciężko z Kochem, który przypomniał sobie dzisiaj jak się skacze.

Jacobsen i Schlierenzauer w gazie, widać, że to oni powalczą o triumf w tym TCS jeśli nic im nie przeszkodzi. Ciekawie wygląda para Kofler - Jacobsen jutro, Austriak trochę jakby zrezygnowany w kwalifikacjach po tej dyskwalifikacji ale nie wierzę, że jutro też będzie skakał tak słabo, wręcz przeciwnie.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 01 sty 2013, 15:47

Jak oceniacie te nowe przepisy? Ja generalnie jestem zwolennikiem innowacji o ile one naprawdę niosą progres a w skokach mam wrażenie, że to nie gra. Kiedyś to wszystko było proste, jak Małysz był w gazie to nie miało znaczenia czy wiało z góry, z dołu czy rozbieg był długi czy miał skakać z miejsca. Teraz przez to motanie z punktami i belkami mam wrażenie, że to wszystko jest jakoś do dupy i często te punkty za wiatr nie mają odpowiedniego przełożenia na odległości. Taki Stoch dowalił w pierwszej serii kapitalny skok pod rekord, 8 metrów dłuższy od Schlierenzauera, lądowanie na dwie nogi wiadomo, że przy takiej odległości to normalka, wiatr wiatrem choć tam nie było jakichś kolosalnych różnic ale wystarczyło, że Austriak obniżył sobie belkę o 1, skoczył 8 metrów bliżej i nagle ma jeszcze 3 pkt przewagi. To jest przecież chore.

Ależ dołożył teraz Jacobsen a już wydawało się, że może dziś przepaść w kontekście walki o tegoroczny TCS.

Awatar użytkownika
rzeznik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rzeznik » 01 sty 2013, 15:50

Też nie podobają mi się te udziwnienia. Zwłaszcza w parach jak dla mnie powinny być porównywalne warunki, a tu trener obniża belkę :lol: . Kot teraz ładnie skoczył, będzie wysoko. Rozskakali się nasi.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 01 sty 2013, 16:00

Jacobsen kapitalny, już sie wydawało w pierwszym skoku, ze gdzies na bule spadnie jak nim rzucało, ale skoczyl solidnie, a w 2 serii pozamiatał i z 8 na 1 wskoczył. Na chwile obecną wydaje się, ze nawet Schlierenzauer mu nie przeszkodzi w wygranej. Kto wie, czy Norweg w ogole nie wygra wszystkich 4 konkursów.
Znakomicie Kot, Stoch po 1 świetnym skoku, w 2 serii znów słabiej i kończy nawet za Kotem ...

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 01 sty 2013, 16:02

Hehe jak się wkurzył Schlierenzauer. Szacunek dla Jacobsena, wydaje się, że to będzie jego turniej. Stoch znowu dał dupy w drugim skoku, ma chłopak problemy ze stabilizacją formy. Szacunek też dla Kota, dwa bardzo dobre skoki. Swoją drogą trzeba naszych pochwalić za dzisiejszy konkurs. W pierwszej "6" trzech Norwegów, dwóch Polaków i jeden Austriak. Ładnie to wygląda. Kto by pomyślał jeszcze miesiąc temu :)

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 131

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 01 sty 2013, 16:05

Morrow pisze:W pierwszej "6" trzech Norwegów, dwóch Polaków i jeden Austriak.
I jeden Rosjanin :)

Wasiliew ma szanse na podium i to mnie równie mocno cieszy, jak skoki Jacobsena. W ogóle świetnie ogląda się kiepsko skaczących Austriaków. Niby niegrzeczne jest życzenie innym źle, ale mam już dość ich w czołówce, bo ile można? No i oczywiście brawa dla naszych. Już nawet nie chodzi o pozycje Kota i Stocha, ale ostatnio regularnie mamy tych 3-4 zawodników w trzydziestce, co jeszcze niedawno wydawało się mało prawdopodobne.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2458

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 01 sty 2013, 16:18

Też średnio podobają mi się te punkty za wiatr i belki, zbyt dużą różnicę robią a dziś Jacobsenowi pomogli sędziowie, przy pierwszym skoku 18.5 dostawal to kpina przecież.Stoch dostał 15.5 za pierwszy skok,to żenada jest.

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 250

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 01 sty 2013, 16:43

Ależ konkurs :jupi: Jacobsen gra na nosie Schlieriemu 8) Kto wie czy nie wygra wszystkich 4 konkursów :roll:

Morgenstern odrobił prawie 1 serię do Loitzla
Haybeck traci już 0,5 pkt a nie 0,6 do Stjernena
Bardal powiększa przewagę nad Stochem
Kot 30 pkt odrobił do Kubackiego po katastrofalnym skoku w Oberstorfie i wciąż są szansę że będzie lepszy na koniec w końcowej klasyfikacji choć trzeba przyznać że Kubacki skacze równo :/

W Innsbrucku i w Bischoschofen różnice będzie można łatwiej odrobić lub powiększyć niż w Ga-Pa więc do boju :bicz: Bo w Tour de Ski narazie wszystko zgodnie z planem a szkoda byłoby aby za 3 zł przez 1 zdarzenie nie wygrać 300 zł :suicide:

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6672

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 01 sty 2013, 18:45

Szacunek dla Jacobsena. Co się uratował to mi się Małysz w Oslo przypomniał, a Norweg jeszcze z tego dobrą odległość wyciągnął. W drugiej pozamiatał.

Forma Polaków rośnie, może być ciekawie w Wiśle i Zakopanem :D

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 01 sty 2013, 18:54

Boromir pisze:Forma Polaków rośnie, może być ciekawie w Wiśle i Zakopanem :D
Może wreszcie uda się nam coś osiągnąć w drużynowym. W końcu Mateja już nie skacze.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6672

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 01 sty 2013, 19:05

kaczy pisze:W końcu Mateja już nie skacze.
Teraz uczy jak skakać.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 01 sty 2013, 19:21

Boromir pisze:
Teraz uczy jak skakać.
Jakkolwiek to brzmi :lol:

Awatar użytkownika
nauro
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: nauro » 01 sty 2013, 19:32

Dr.Football1 pisze:
Boromir pisze:
Teraz uczy jak skakać.
Jakkolwiek to brzmi :lol:
Znając Mateję, to raczej uczy jak nie powinno się skakać

Awatar użytkownika
grzegorzfcb
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: grzegorzfcb » 01 sty 2013, 20:02

Sądząc po przyzwoitych wynikach polskiej kadry skoczków może być podobnie jak piłce nożej słaby piłkarz-dobry trener :P
Kruczek to też nie był "Polski orzeł"

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”