Ogólna dyskusja o polityce - Strona 64

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Kto zna się lepiej na polityce?

czarny samael
11
22%
Kamil232
23
46%
Nie wiem. Carlo to Carlo.
16
32%
Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Reputacja: 0
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 13 sie 2007, 1:51

bellus pisze:Chyba dość jasno przedstawiłem swój tok rozumowania, następnym razem postaram się jaśniej.
Z tego co zrozumiałem to napisałeś że dla ciebie jedną z dwóch opcji głosowania jest wybór PiSu. Ja dodałem że nie rozumiem po co na nich głosować :roll:
bellus pisze:Co do samego programu - czym innym jest program polityczny, a czym innym możliwość jego realizacji przy takim a nie innym rozdaniu kart przez wyborców.
Czyli przyczyną niespełnienia obietnic wyborczych przez PiS są wyborcy :?: Bo z tego co piszesz na to wychodzi. A może winny jest sam PiS że wybrał sobie takich koalicjantów a nie innych. To że nie dogadali się z PO jest w dużej mierze ich zasługą bo to oni jako zwycięzca wyborów rozdawali karty. Choć PO w jakimś stopniu także przyczyniła się do tego że nie mieliśmy POPiSu bo też chciała za dużo. Ale obie partie pożarły się o stołki i PiS teraz ma wspólników jakich ma a że nie da się z nimi zrobić niczego to już nie mój problem. I to oni sami sobie ich wybrali. Jakby sytuacja była odwrotna i wygrało PO to obwiniałbym przede wszystkim PO.
bellus pisze:Teraz trochę o kampanii wyborczej. Jaką twarz? Ja się pytam konkretnie o co Ci chodzi? Kampania wyborcza po to jest by zwalczać przeciwników, mówić o sobie w superlatywach. Wszystko to jest normalne. Kampania powinna być brudna, ciosy powinny być poniżej pasa, nie ma rzeczy których nie wypada ujawnić. Wszystko można powiedzieć jeśli to prawda.
Jeśli to jest prawda to się zgadzam że można kogoś skompromitować ale nie oczerniać i wygadywać bzdury aby tylko dogryźć przeciwnikowi. Co wspólnego z wyborami miał np dziadek Tuska :?: To co naopowiadał Kurski tylko w małej części się sprawdziło ale chodziło o to aby dokopać PO. Przecież po to Kurski został włączony do kampanii aby dowalić PO. I wszyscy wiedzieli jaki z niego człowiek a PiS wszystkiemu zaprzeczał po czym po kilku dniach Kurski wyjął jakiś syf który w głównej mierze mijał się z prawdą. Inna rzecz to jakieś denne reklamówki że jak PO dojdzie do władzy to będziemy mieli puste lodówki i w ogóle na nic społeczeństwa nie będzie stać. Oczywiście to tylko mała część tego co zobaczyliśmy a wszystkie partie stosowały tę samą taktykę i zadawały cios po tym jak same oberwały. A przywołuję ciosy PiSu bo bardziej utkwiły mi w pamięci :lol: Jeśli peplenie bzdur i wyolbrzymianie a przede wszystkim przekłamywanie faktów twoim zdaniem jest OK to chyba się nie dogadamy. Tak samo jak z tą reklamówką którą tylko PiSu widziałem. A widziałem jakieś wyrwane z kontekstu zdania Tuska i dokładanie do nich jakichś opowieści. To jest takie fajne twoim zdaniem i tak powinno być :?: To ja jutro mogę na kogoś sfałszować dowody i go o coś oskarżyć kompromitując tym samym i psując jego dobre imię. Nie no fajnie ale widocznie ja jestem jakiś dziwny jestem skoro taka walka mi przeszkadza. Co innego gdy przedstawia się jakieś fakty to wtedy OK ale nie gdy się tworzy bajki. I czy te partie nie są obłudne :?: Lepper zawsze wygadywał na PiS ci na niego a później nic im nie przeszkadzało i wszyscy się kochali. Ale do czasu jak widzimy. A co wtedy nie wiedziano co na sumieniu ma jaki polityk :?: Niektórym raz nic nie przeszkadza, wszyscy się bratają ale jak partie ze sobą rywalizują albo coś pójdzie nie tak to wtedy wyciągamy wszystko na stół i dokładamy z powietrza drugie tyle. Tak samo jest teraz - PiS i PO znowu rozważają wspólne rządzenie to spoty się skończyły, skończyło się wzajemne oskarżanie, skończyło się porównywanie PO do ZOMO przez premiera Polski. To jest premier który rządzi naszym krajem i tak powinien się zachowywać :?: Fajnie ale on chyba nie ma pojęcia co to było ZOMO :roll:
bellus pisze:Poważnie chcę wiedzieć, bo widzę że Ty wpasowujesz się niemal idealnie w stereotyp myślenia i widzenia Polski jaki kreują media - w Polsce dzieje się źle.
Pewnie dlatego że z mass mediów czerpię swoją wiedzę ale znaczna większość Polaków tak postępuje bo nie przebywam na Wiejskiej z politykami więc skąd mam dowiadywać się co dzieje się w kraju :?: I nie mówię tu o jakichś Faktach czy innych Wiadomościach które jak wszyscy wiedzą przedstawiają PiS w krzywym zwierciadle :roll:
bellus pisze:co takiego dzieje się w kraju?
Służba zdrowia (przecież przez te strajki niektórym odmawia się udzielenia pomocy co jest obowiązkiem lekarza), sieć autostrad której nie ma, wiele rodzin które nie mogą związać końca z końcem przez co pół Polski wyjeżdża na zachód, biurokracja przez co na załatwienie czegokolwiek czeka się dłużej niż np buduje, korupcja, wykorzystywanie stołków przede wszystkim do realizowania własnych celów, handlowanie stanowiskami, afery afery i jeszcze raz afery. Czy np Kórnikowi nie przydałby się durny peron i nie chciano by aby zatrzymywały się tam pociągi jak Włoszczowej? itp. No ale chociaż bezrobocie spada bo pół Polski uciekło do Anglii. Musi być od razu jakaś wojna żeby ludzie narzekali :?: No i oczywiście żaden kraj na świecie nie śmieje się z tego burdelu jaki fundują nam politycy. Nie twierdzę że to wszystko to wina PiSu ale wszystkie wcześniejsze rządy równie ciężko pracowały na to co ci wymieniłem a niektóre rzeczy mają swój początek właśnie 'dzisiaj'. A teraz ta sprawa Ziobro vs Kaczmarek & Lepper - koalicja. Niewyjaśniona do końca sprawa przeciwko Blidzie, sex afera, popieranie pokemona Rydzyka tylko dlatego aby słupki z poparciem były wyższe i udawanie że nic się nie widzi i nic się nie słyszy gdy jest to niewygodne, trzymanie się stołków, prawie rozpadanie się koalicji i następnego dnia zapominanie o wszystkim itp To ten rząd nam zafundował. To skoro jest tak dobrze to czemu jest tak źle i mamy mieć kolejne wybory po których z dużym prawdopodobieństwem będę mógł powiedzieć że mam deja vu.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3328

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 13 sie 2007, 2:14

Nie wiem czy wczesniejsze wybory sa dobre w kontekscie przygotowan (?) do Euro 2012.Niedawno czytalem wypowiedz juz nie pamietam kogo ale chlopina prorokowal ze po przyspieszonych wyborach nastapi jak to zazwyczaj bywa rotacja na wielu waznych panstwowych stanowiskach i zwiazane z tym opoznienia skutecznie uniemozliwia nam zorganizowanie turnieju.
Rosja juz czeka zeby przejac od nas prawo organizacji.Znowu bedzie jaka ta Rosja jest zla.
Jezeli sprawdzi sie czarny scenariusz to nie bedzie watpliwosci jaki rzad jest za to odpowiedzialny.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 13 sie 2007, 9:06

Yukasz pisze:Z tego co zrozumiałem to napisałeś że dla ciebie jedną z dwóch opcji głosowania jest wybór PiSu. Ja dodałem że nie rozumiem po co na nich głosować
Jedną z trzech bo jeszcze UPR wchodzi w grę. Co do rozumienia - powtórzę jest to dla mnie opcja, która stosunkowo daje największe prawdopodobieństwo nie przyłożenia ręki do powrotu komunistów do władzy - jakby się tam Kalisz nie miotał i czego nie mówił, partia zbudowana za pieniądze PZPR, czyli de facto każdego z obywateli.
Yukasz pisze:Czyli przyczyną niespełnienia obietnic wyborczych przez PiS są wyborcy

Słyszałeś o czymś takim jak trójpodział władzy? Rząd (PiS) to władza wykonawcza. Parlament to władza uchwałodawcza. Każda partia w programie swoim przedstawia jakieś tam rzeczy, które chciała by wprowadzić. Tylko, że większość tych rzeczy to są ustawy, czy też sprawy wymagające przegłosowania w parlamencie. Przy takim, a nie innym układzie w sejmie - systemie wielopartyjnym, siłą rzeczy trudno jest przegłosować swoje pkt programu, a przynajmniej trudniej.
Odwracasz kota ogonem i próbujesz sprowadzić moją wypowiedz do absurdu - stwierdzasz, że to wyborcy są winni. Ja nie wiem czy to wina czy nie - wpływ na realizację programu mają. Konkretniejszy przykład - PiS zakładał / chciał / domagał się zmian w konstytucji wyborcy zagłosowali tak, że nawet POPiS nie miałby dostatecznej siły do zmiany konstytucji.
Yukasz pisze:Przecież po to Kurski został włączony do kampanii aby dowalić PO.
I bardzo dobrze, że został włączony - z perspektywy PiSu, bardzo dobrze, że mówił to co mówił i że przegrał w sądzie (sprawa bilbordów po "STOP wariatom drogowym) - będzie można to wypomnieć i go zdyskredytować w kampanii wyborczej - z perspektywy PO. Wspominasz polityków PiSu jako tych złych, obrażających innych, a co powiesz o senatorze Niesiołowskim? Czy w twoim mniemaniu on nie zniża się do tego co prezentuje osobami Karskiego, Bielana, Kamińskiego, Kurskiego PiS?

Yukasz pisze:A przywołuję ciosy PiSu bo bardziej utkwiły mi w pamięci

Był na to eksperyment w psychologii, niestety wyleciał mi jego autor. Udowodniono na przykładzie meczu piłkarskiego, że nie widzi się fauli swojej drużyny, a zwraca się przesadną uwagę na faule przeciwnika. Tutaj chyba analogicznie, jeśli postrzegasz uczuciowo sferę polityki to trudno o chłodny i prawdziwy (zbliżony do czegoś co można było by nazwać prawdą) osąd. Spróbuj się oderwać od tego.
Yukasz pisze:A widziałem jakieś wyrwane z kontekstu zdania Tuska i dokładanie do nich jakichś opowieści.
Fajnie, że to napisałeś. A pamiętasz taką reklamówkę Tuska / PO gdzie zmontowany był Kaczyński i jego agresywne wypowiedzi? Dlaczego jak robi coś PiS jest wg Ciebie źle, a jak robi to samo PO jest dobrze? TO jest kampania wyborcza i trzeba to akceptować - ja się cieszę.
Yukasz pisze:To jest premier który rządzi naszym krajem i tak powinien się zachowywać
Każdy (niemal - pomijam skrajne przypadki, np. takie jakie przewiduje konstytucja Grecji - Prezes Sądu Najwyższego, rektor Uniwersytetu w Atenach) premier to polityk. Walczy z opozycją, walczy o utrzymanie władzy. Tak jest zawsze i to jest normalna kolej rzeczy. Każdy, kto twierdzi inaczej jest na swój sposób obłudny.
Yukasz pisze:Pewnie dlatego że z mass mediów czerpię swoją wiedzę ale znaczna większość Polaków tak postępuje bo nie przebywam na Wiejskiej z politykami więc skąd mam dowiadywać się co dzieje się w kraju Question I nie mówię tu o jakichś Faktach czy innych Wiadomościach które jak wszyscy wiedzą przedstawiają PiS w krzywym zwierciadle

Widzisz ja swojej wiedzy staram się nie czerpać z mass mediów. Wiem jaka jest różnica między rzeczywistością, a tym co widzi się w reportażach Faktów, czy czyta w GW (żeby nie było nie finansuje Agory, czytam tylko na www.gazeta.pl). Żeby nie pozostać gołosłownym byłem w sobotę w szpitalu. Były plakaty strajk i tylko tyle. Zostaliśmy przyjęci bardzo szybko, najwięcej czasu to trwało, żebyśmy w tym wielkim budynku znaleźli właściwy pokój, gdzie lekarz zrobił to co zrobić powinien z uśmiechem na ustach. Jakoś nie spotkałem przed wejściem odesłanych umierających. Inny przykład kolega miał wypadek, na Kamieńskiego (we Wrocławiu) przyjęty w trybie ostro dyżurowym w czasie trwania strajku, w pierwszych dniach - niby wtedy strajk był najostrzejszy.
Yukasz pisze:wiele rodzin które nie mogą związać końca z końcem przez co pół Polski wyjeżdża na zachód
Szukałeś może przez wakacje pracy (nie wiem ile masz lat, więc trudno mi odnosić sie do twoich oświadczeń życiowych)? Bzdury gadasz, pracy jest dużo. Jak ktoś chce pracować pracę znajdzie. Bezrobocie w Polsce w dużej mierze wynika z przekształceń gospodarczych - psychikę trudno przekształcić, jak się komuś nie chce pracować wg systemu kapitalistycznego to trudno.
Yukasz pisze:No ale chociaż bezrobocie spada bo pół Polski uciekło do Anglii
Ciekawe dane, muszę przyznać że mnie zaskoczyłeś. Ja żyjąc w swoim odrealnionym świecie stworzonym przez złą propagandę PiSu nie wiedziałem, że nasz kraj wyludnił się o 19 mln do samej Anglii.
Inna sprawa to to, że jak chcą niech wyjeżdżają. Nie widzę jakiś drastycznych zmian spowodowanych tymi wyjazdami. Ci ludzie wracają i wydają tutaj pieniądze tam zarobiono - podobny mechanizm miał miejsce w Irlandii, diaspora przyczyniła się do rozwoju tego kraju.
Yukasz pisze:Rydzyka
Bardzo lobię ten temat. Mógłbyś powiedzieć / zacytować co takiego powiedział Rydzyk. Konkretnie, mógłbym to ja zrobić, ale potem bym usłyszał, że to manipulacja. Zacytuj Rydzyka a ja się odniosę do tego co powiedział.

Awatar użytkownika
Makis
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Makis » 13 sie 2007, 10:42

bellus pisze:Inna sprawa to to, że jak chcą niech wyjeżdżają. Nie widzę jakiś drastycznych zmian spowodowanych tymi wyjazdami. Ci ludzie wracają i wydają tutaj pieniądze tam zarobiono
Dostrzezesz te zmiany nieco pozniej, jak nie bedzie mial kto pracowac na Twoja emeryture, albo jak bedziesz mial problem, zeby znalezc wykwalifikowanych pracownikow do Twojej firmy. Nie wszyscy wracaja, czesc uklada sobie zycie na nowo na obczyznie. Pamietaj tez, ze nie wszyskie kraje Unii otworzyly juz dla nas swoje rynki pracy. Proces ten wiec bedzie sie pewnie nasilal. Skutki nie musza byc widoczne od razu, ale widoczne beda.

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 13 sie 2007, 11:21

bellus pisze:Inna sprawa to to, że jak chcą niech wyjeżdżają. Nie widzę jakiś drastycznych zmian spowodowanych tymi wyjazdami.
to zacznij budowac dom. Teraz fachowcy biora dyche za godz. DObrzy fachowcy. Jak im tyle sie nie da, to wyjada i zostana sami gorsi robotnicy.
Chlopaczek pisze:Jezeli sprawdzi sie czarny scenariusz to nie bedzie watpliwosci jaki rzad jest za to odpowiedzialny.
Za bardzo wybiegamy w przyszlosc. Organizacji czy to mundialu, czy mistrzostw Europy jeszcze nigdy nikomu nie odebrano i tak bedzie i teraz. Zdazyc zdazymi ze wszystkim. Jak Portugalia, na ostatnia chwile ale damy rade. Jesli jakiegos stadionu nie bedziemy w stanie wybudowac, to taki Krakow zostanie miastem Euro. Stadion, jest tylko modernizacja. I juz problem z glowy.

Awatar użytkownika
Nurni Flowenol
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Nurni Flowenol » 13 sie 2007, 11:24

Nie wiem jak infantylnym trzeba byc, zeby sadzic, ze gdyby byl obecnie inny rzad to ludzie by nie wyjezdzali z kraju, tudziez wyjezdzaloby ich duzo mniej :lol2: Chyba tylko mediota moglby uwierzyc w cos takiego :lol2: Ci, ktorzy chca pracowac prace znajda. Ci, ktorzy chca wyjezdzac - jestesmy w UE - droga wolna. A jak wyjada zbuntowani kosmopolici to super - bedzie mozna nareszcie swiezym powietrzem pooddychac.

Ze sluzba zdrowia jest podobnie: zaden rzad by sobie nie poradzil z obecnymi problemami w tej sferze. Zreszta gdyby JK sie zgodzil na podwyzki dla lekarzy, to by przyszly z pewnoscia inne grupy zawodowe z nauczycielami na czele. A na podwyzki dla wszystkich budzet panstwa sobie pozwolic nie moze. Za to, jak wiadomo, postkomunisci zrobili duzo dobrego dla sluzby zdrowia :rotfl:

Wlasnie tego typu niektore tezy odstreczaja mnie od glosowania na PO (obok ich mozliwej koalicji z czerwona sitwa). Rzeczywiscie mozna tedy dojsc do wniosku, ze nierzadko najmniej zorientowani wyborcy decyduja sie glosowac na te partie. Bo tak jest cool. Bo tak jest postepowo. Bo bede wtedy inteligentem. Bo glosuje przeciwko wstretnym kaczofaszystom. Bo to najrozsadniejsza partia polityczna, majaca okazy kompetencji w swych szeregach. Bo tak zle jeszcze nie bylo i trzeba cos z tym zrobic. I w ogole. Normalnie patrzec i zlizywac z ich stop rose madrosci, pochodzaca z niebosklonow, nam, ciemnogrodzianom, niedostepnych :lol2:

Awatar użytkownika
Makis
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Makis » 13 sie 2007, 11:45

Tymon Jagła (Deco_10) pisze:Nie wiem jak infantylnym trzeba byc, zeby sadzic, ze gdyby byl obecnie inny rzad to ludzie by nie wyjezdzali z kraju, tudziez wyjezdzaloby ich duzo mniej :lol2: Ci, ktorzy chca wyjezdzac - jestesmy w UE - droga wolna. A jak wyjada zbuntowani kosmopolici to super - bedzie mozna nareszcie swiezym powietrzem pooddychac.
Nie chodzi o to, ze gdyby rzadzil ktos inny, wyjazdow byloby mniej, tylko o to, ze te wyjazdy sa glowa przyczyna spadku bezrobocia w naszym kraju. Dlatego smieszy mnie, gdy slysze jak Przemyslaw Edgar czy inny czlonek PiS mowi, ze poziom bezrobocia to zasluga tego wspanialego rzadu. Tyle.

Awatar użytkownika
Nurni Flowenol
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Nurni Flowenol » 13 sie 2007, 11:50

A znasz rzad, ktory by przy takiej koniunkturze gospodarczej nie uwazal spadku bezrobocia za swoj wlasny sukces? Moze rzad PO-SLD? :lol2:

To jest polityka. A ona jak wiadomo ma wiele wspolnego z erystyka. Trzeba sie do tego Moje Drogie Dzieci przywyczaic. gdyz ma sie ona tak do moralnosci jak prostytucja do dziewictwa. Jako rzecze znany prawicowy oszolom.

Awatar użytkownika
Makis
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Makis » 13 sie 2007, 12:08

Na szczescie latwo skonfrontowac to co mowia z rzeczywistoscia. Kazdy sam moze wyciagnac wnioski. Widac PiS ciagle sadzi, ze "ciemny lud to kupi". I niestety w duzej mierze ma racje :roll:
P.S. Widze, ze post bez odwolania sie do PO jest postem straconym :lol:
Pozdro

Nuni
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Nuni » 13 sie 2007, 12:27

Ile mozna z powaga sluchac nagonki na Kaczorow? Akurat jestem wyborca PO, bo glosowalem na nich w ostatnich wyborach (tak, zaluje), wiec sugerowanie mi jakiejs obsesji czy irracjonalnej awersji do tej partii to strzal kula w plot.

Pozdr.

EOT

kpina jakaś ? :lol2: // fieldy

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 13 sie 2007, 13:27

bellus pisze:I bardzo dobrze, że został włączony - z perspektywy PiSu, bardzo dobrze, że mówił to co mówił i że przegrał w sądzie (sprawa bilbordów po "STOP wariatom drogowym) - będzie można to wypomnieć i go zdyskredytować w kampanii wyborczej - z perspektywy PO. Wspominasz polityków PiSu jako tych złych, obrażających innych, a co powiesz o senatorze Niesiołowskim? Czy w twoim mniemaniu on nie zniża się do tego co prezentuje osobami Karskiego, Bielana, Kamińskiego, Kurskiego PiS?
Czyli pochwalasz takie zagrania, ja natomiast nie :!: I tu Kurski był tylko przykładem i aby uniknąć czytania tego co pogrubiłem na każdym kroku mimo że mówię o grzechach PiSu podkreślam że inni też stosują takie zagrywki i wszyscy są sobie równi. W kampanii wyborczej nie chodzi mi tylko o PiS ale ogólnie o ten rodzaj próbowania zyskania większego poparcia w głównej mierze polegający na zmieszaniu z błotem oponenta.
bellus pisze:Udowodniono na przykładzie meczu piłkarskiego, że nie widzi się fauli swojej drużyny, a zwraca się przesadną uwagę na faule przeciwnika.
Czytaj ostatnie moje zdania napisane nieco wyżej.
bellus pisze:Spróbuj się oderwać od tego.
To jest silniejsze ode mnie a politycy ciągle dostarczają mi nowych newsów o których ciągle się dowiaduję :roll:
Fajnie, że to napisałeś. A pamiętasz taką reklamówkę Tuska / PO gdzie zmontowany był Kaczyński i jego agresywne wypowiedzi? Dlaczego jak robi coś PiS jest wg Ciebie źle, a jak robi to samo PO jest dobrze? TO jest kampania wyborcza i trzeba to akceptować - ja się cieszę.
A co mi tam powtórzę po raz 101 ale i tak mam wrażenie że czytasz tylko wyrwane z kontekstu moje zdania i słyszysz to co chcesz usłyszeć. Był na to eksperyment w psychologii...
Yukasz pisze:Jeśli to jest prawda to się zgadzam że można kogoś skompromitować ale nie oczerniać i wygadywać bzdury aby tylko dogryźć przeciwnikowi (...) wszystkie partie stosowały tę samą taktykę i zadawały cios po tym jak same oberwały
A ty mnie łapiesz za słówka i wmawiasz mi że ja mówię źle tylko o PiSie i zachwycam się nad PO :zgon:
bellus pisze:Widzisz ja swojej wiedzy staram się nie czerpać z mass mediów. Wiem jaka jest różnica między rzeczywistością, a tym co widzi się w reportażach Faktów, czy czyta w GW
Widzisz znowu wybierasz to co ci wygodnie. Nie pisałem że wiedzę czerpię głównie z Faktów czy Wiadomości ale czasem są też programy publicystyczne w których wypowiadają się tzw eksperci do których należą także profesorowie którzy wykładają na uczelniach a których później słuchają studenci czyli może i Twoich widzimy na ekranach TV, wypowiada się też dużo innych ludzi z róznych środowisk i mających różne nierzadko przeciwne zdanie więc nie są to tylko Fakty i nagonka na PiS. Wypowiadają się też dziennikarze i wbrew pozorom nie słucham tylko tych z GW.
A co do przypadków w szpitalach to nigdzie nie napisałem że tak jest na każdym kroku ale że są takie przypadki :!: Nawet mogę ci powiedzieć że kilka dni temu moja babcia była operowana a ja podczas nasilenia się strajku zostałem przyjęty przez lekarza na ostrym dyżurze i nikt nam łaski nie robił a bez gadania przyjął i wykonał to co do niego należy. Ale to nie zmienia faktu że niektórzy lekarze to świnie i odmawiają pomocy no ale pewnie jak zawsze wszystkiemu winna jest TV z TVNu i to ona walczy z PiSem próbując go tylko kompromitować i wymyśla sobie różne historyjki.
bellus pisze:pracy jest dużo
Teraz wiem że można znaleźć pracę ale ty znowu przeczytałeś to co chciałeś przeczytać bo ja pisałem że Polacy wyjeżdżają za granicę głównie w celach większych zarobków. Nawet dodałem że bezrobocie spada i wiem też kto że niektórzy pobierają zasiłek i pracują na czarno, jeszcze innym w ogóle nie chce się pracować bo nie a byli też tacy którzy mieli problemy ze znalezieniem pracy w jakimś Pipidowie i wyjechali za granicę.
A co do wracających Polaków to o dziwo nie będę się opierał na tym co usłyszałem w Faktach bo tylko je oglądam ( :roll: ) ale przykładami z życia :arrow: dwóch braci i jedna siostra mojej matki wyjechali do Anglii w celach zarobkowych i powiedzieli że do kraju na stałe nigdy nie wrócą bo tam na więcej mogą sobie pozwolić. Można się cieszyć że moja matka i jej druga siostra jeszcze nie wyjechały :roll: Wyjechali tam i zarabiają znacznie więcej. Tu w kraju niektórym różnie się układało, czasem lepiej czasem gorzej, niektórzy z nich wcale mało nie zarabiali a mimo to w Anglii mają lepiej. I nie wrócą wydawać w Polsce zarobionych za granica pieniędzy :!:
bellus pisze:Ciekawe dane, muszę przyznać że mnie zaskoczyłeś. Ja żyjąc w swoim odrealnionym świecie stworzonym przez złą propagandę PiSu nie wiedziałem, że nasz kraj wyludnił się o 19 mln do samej Anglii.
Skoro jesteś taki mądry student politologii i rzucasz mi jakimiś eksperymentami z rękawa które usłyszałeś na zajęciach to powinieneś też wiedzieć co to jest ironia i nie brać wszystkiego dosłownie. Przecież wiadomo że z Polski nie wyjechało 19 mln tylko ironizowałem ale myślałem że tego można się domyślić a nie brać wszystko dosłownie :roll:
bellus pisze:Mógłbyś powiedzieć / zacytować co takiego powiedział Rydzyk.
Czyli jak nie obraził Kaczyńskiej to za co później przepraszał :?: Ale widocznie znowu naoglądałem się Faktów które wszystko przekłamują.

Widzisz jaka jest z tobą rozmowa - ja podałem ci znacznie więcej problemów a to i tak nie wszystkie. Ty natomiast wybrałeś te które ci wygodnie i do reszty się nie odnosisz w ogóle. Jak 10 osób na 100 coś ukradnie to dla mnie są złodzieje i należy z nimi walczyć. Ty natomiast mam wrażenie (piszę mam wrażenie żebys zaraz nie wmówił mi że wiem co na pewno powiesz) że powiedziałbyś iż wszystko jest OK bo 90 osób nie kradnie. Próbujesz widzieć tam problem gdzie go chcesz zauważyć a o reszcie słowem nie wspominasz. Nie mówiąc o tym że czytasz chyba co drugie zdanie z tego co piszę i później mimo że ja powiedziałem 'A' i 'B' ty mi wmawiasz że mówię tylko 'A'.
Tymon Jagła (Deco_10) pisze:Nie wiem jak infantylnym trzeba byc, zeby sadzic, ze gdyby byl obecnie inny rzad to ludzie by nie wyjezdzali z kraju, tudziez wyjezdzaloby ich duzo mniej Lol Chyba tylko mediota moglby uwierzyc w cos takiego Lol Ci, ktorzy chca pracowac prace znajda. Ci, ktorzy chca wyjezdzac - jestesmy w UE - droga wolna. A jak wyjada zbuntowani kosmopolici to super - bedzie mozna nareszcie swiezym powietrzem pooddychac.

Ze sluzba zdrowia jest podobnie: zaden rzad by sobie nie poradzil z obecnymi problemami w tej sferze. Zreszta gdyby JK sie zgodzil na podwyzki dla lekarzy, to by przyszly z pewnoscia inne grupy zawodowe z nauczycielami na czele. A na podwyzki dla wszystkich budzet panstwa sobie pozwolic nie moze. Za to, jak wiadomo, postkomunisci zrobili duzo dobrego dla sluzby zdrowia Rotfl
Z tego co ja czytam to nikt nic takiego nie napisał a co ty wyśmiewasz. Ja pisałem ze jest problem w służbie zdrowia bo jest (zaraz bellus pewnie wyskoczy mi z przykładami że został przyjęty do lekarza i wszystko jest OK) a na taki stan rzeczy jak obecnie mamy pracowały wszystkie poprzednie rządy. Chciał przykładów gdzie jest problem to podałem :!: I nie dociera do mnie tłumaczenie że żaden rzad by sobie nie poradził z tymi problemami bo teraz mamy taki rząd i on przystępując do wyborów podjął się próby wyleczenia z tego problemu. Ale z tego co widzę gadacie jak Jarek i inni politycy PiSu - wyrzucą papierek na trawnik a wszystkim wmawiają że wyrzucili do kosza :roll:

I jakby ktoś znowu nie zrozumiał tego co wcześniej napisałem to powiem że głęboko zastanawiam się czy pójść na wybory bo z dużym prawdopodobieństwem sytuacja się powtórzy tylko kto inny będzie rządził kraje. Ale jak pójdę to głos oddam na partię która jest winna całemu złu czyli jak wiadomo na PO. Ale oczywiście w oczach Tymona każdy kto nie głosuje na PiS albo nie wychwala ich pod niebiosa do wyborów chodzi aby byc trendy i w ogóle nie wie co robi. Myślisz inaczej - nie wiesz co robisz i masz jakieś zaburzenia :roll:

Totus Tusk :lol2:

Awatar użytkownika
Nurni Flowenol
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Nurni Flowenol » 13 sie 2007, 14:10

Jezeli chodzi o TVN, to ja akurat nic do tej stacji nie mam, maja IMO wielu obiektywnych, rzetelnych i dobrych dziennikarzy. Mam wiele do szefa tej stacji, jako iz ze mnie prawicowy oszolom, ale to juz temat na inna rozmowe. Co do GW - zdanie moje na temat tej gazety jest powszechnie znane. Jezeli chodzi o dziadka Tuska, to prawda jest taka, ze zurnalisci w czasie kampanii prezydenckiej zrobili wielka afere tylko z tego powodu, iz Kurski w wywiadzie bodajze dla "Przekroju" wspomnial o przeszlosci dziadka Donalda (dwoma zdaniami). Caly ten szum wokol tej sprawy mial niestety na celu dyskredytacje LK jako kandydata na prezydenta RP. Co ciekawe kilka tygodni potem Tusk w wywiadzie z Najsztubem powiedzial, ze nic nie wie o przeszlosci swojego dziadka (a jest historykiem), jak sie potem okazalo klamal, zeby zdobyc glosy moherow, ktorym jego rodowod mogl sie nie spodobac. Media jednak na to nie zwrocily zadnej uwagi. No ale to juz dawne czasy, zamierzchle, tedy koncze :chill:

O sluzbie zdrowia juz pisalem: zaden rzad nie bylby w stanie poradzic sobie z problemami obecnymi dzis w tej sferze i jest to oczywista konstatacja. Wiec krytyka za to Kaczorow to aberracja. A SLD swoimi reformami narobilo w sluzbie zdrowia wiele zlego.
Yukasz pisze:Z tego co ja czytam to nikt nic takiego nie napisał a co ty wyśmiewasz. Ja pisałem ze jest problem w służbie zdrowia bo jest (zaraz bellus pewnie wyskoczy mi z przykładami że został przyjęty do lekarza i wszystko jest OK) a na taki stan rzeczy jak obecnie mamy pracowały wszystkie poprzednie rządy. Chciał przykładów gdzie jest problem to podałem :!: I nie dociera do mnie tłumaczenie że żaden rzad by sobie nie poradził z tymi problemami bo teraz mamy taki rząd i on przystępując do wyborów podjął się próby wyleczenia z tego problemu. Ale z tego co widzę gadacie jak Jarek i inni politycy PiSu - wyrzucą papierek na trawnik a wszystkim wmawiają że wyrzucili do kosza :roll:

I jakby ktoś znowu nie zrozumiał tego co wcześniej napisałem to powiem że głęboko zastanawiam się czy pójść na wybory bo z dużym prawdopodobieństwem sytuacja się powtórzy tylko kto inny będzie rządził kraje. Ale jak pójdę to głos oddam na partię która jest winna całemu złu czyli jak wiadomo na PO. Ale oczywiście w oczach Tymona każdy kto nie głosuje na PiS albo nie wychwala ich pod niebiosa do wyborów chodzi aby byc trendy i w ogóle nie wie co robi. Myślisz inaczej - nie wiesz co robisz i masz jakieś zaburzenia :roll:
:lol2: :lol2: :lol2: Przeciez ja jestem wyborca PO :lol2: Zrozum to wreszcie. Kiedys na salonie24 napisalem tak, moze to ci wytlumaczy moja postawe (jako megaloman, zacytuje sam siebie):

"Im czesciej widze takich zakochanych w sobie i zaczadzonych swoja wielkoscia, madroscia, wyjatkowoscia etc. ideologow, ile razy widze moralizujacych i przemawiajacych mentorskim tonem pseudointeligentow, ile razy ogladam ten antypisowski amok, nie majacy zadnego merytorycznego uzasadnienia, noszacy jedynie znamie totalnego eskapizmu, ile razy widze w jaki sposob tzw. elity intelektualne vel moralne autorytety, ktore zaczynaja czuc, ze ich czas powoli mija, buntuja sie w sposob calkowicie aberracyjny, tyle razy zwieksza sie moja sympatia do Kaczorow.

Popelniaja mnostwo bledow, maja niekompetentnych antyfachowcow dobieranych wedle klucza BMW, nie znaja sie na gospodarce, upolityczniaja wiele urzedow itd., ale pierwszy raz od roku 89 zaczynam odczuwac, ze Rozowy Salon moze jedynie cos majaczyc o "wolnosci", "demokracji", "faszytach" i "prawach czlowieka" ku uciesze gazetowyborczej gawiedzi. To mu juz tylko pozostalo
".

Po chwili dodalem:

"Nie potrafie juz po prostu inaczej reagowac na zdania, ktore uwazam za oczywiste brednie, bez zadnego pokrycia. Otoz panuje obecnie w Polsce moda na dowalanie Kaczorom, ktora daje dowalajacemu asumpt do tego, zeby poczuc sie PRAWDZIWYM inteligentem, czlowiekiem postepowym, swiatlym i tolerancyjnym. Choc na chwile. To pewnego rodzaju psychoza: PiS to talatajstwo, swolocz i tyle. Nie trzeba juz skonczyc szkoly, zdobyc wyksztalcenia etc. Walisz w obrzydliwych Kaczorow jak w beben - nalezysz do szeroko pojetej inteligencji. Flekowanie pisiorow jest wiec doskonala okazja nie tylko na wyleczenie kompleksow, ale tez (a moze przede wszystkim?), do poczucia wyzszosci nad "tom cholotom". Mnie to nie bawi. Wylaczam sie z tej watpliwej jakosci zabawy intelektualnej, nie popartej zazwyczaj jakimkolwiek merytorycznym uzasadnieniem".

I tyle.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 13 sie 2007, 14:55

Yukasz pisze:Ale oczywiście w oczach Tymona każdy kto nie głosuje na PiS albo nie wychwala ich pod niebiosa do wyborów chodzi aby byc trendy i w ogóle nie wie co robi. Myślisz inaczej - nie wiesz co robisz i masz jakieś zaburzenia Rolling Eyes
'nie głosuje na PiS' zamienić na 'podnosi paluszek na PiS'

I proszę nie wyskakuj mi z jakimiś tekstami że poprzez krytykę PiSu chcę być trendy (jakbym chciał być fajny i trendy to na każdym kroku mówiłbym że wszystko ssie :lol: ) próbuję wedrzeć się do kręgu inteligentów zamiast zdobywać wykształcenie bo mijasz się z prawdą. Nie pojmuje jak można tak mówić tylko dlatego że ma się odmienne zdanie o PiSie. Przecież jak rządziło SLD to wszyscy jechali po SLD, jak będzie rządziło PO to wszyscy głównie im będą wytykali błędy - taka dola rządzących że na nich skupione są media. Jak Kwaśniewski się nachlał to do dziś to przypominają, jak Kaczyński zachowywał się jak obłąkany podczas różnych imprez i trzeba było niemal prowadzić go za rękę jak małe dziecko to oznacza że się kompromitował (przynajmniej dla mnie bo takie zachowanie oby prezydentów jakie wymieniłem wg mnie nie przystoi głowie państwa) a jakby Tusk był prezydentem i powielał te błędy to obrazki z nim w roli głównej byśmy oglądali. Taka kolej rzeczy ale PiS próbuje wszystkim wmówić że nikt z mediami włącznie nie pozwala im rządzić i wszyscy są przeciwko nim.
Tymon Jagła (Deco_10) pisze:Co ciekawe kilka tygodni potem Tusk w wywiadzie z Najsztubem powiedzial, ze nic nie wie o przeszlosci swojego dziadka (a jest historykiem), jak sie potem okazalo klamal, zeby zdobyc glosy moherow, ktorym jego rodowod mogl sie nie spodobac. Media jednak na to nie zwrocily zadnej uwagi.
O tym akurat wiem i jak widać po mnie media też o tym wspominały. A Tusk nie kłamał tylko z tym więc taki święty to on też nie jest.
I tyle.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 13 sie 2007, 15:03

Berik pisze:to zacznij budowac dom. Teraz fachowcy biora dyche za godz. DObrzy fachowcy. Jak im tyle sie nie da, to wyjada i zostana sami gorsi robotnicy.
Ojojoj. Pan Berik chyba za daleko się zagalopował. Krytyka systemu kapitalistycznego? No tak zawsze możemy wrócić do systemu PRLowskiego ze sztywnymi cenami, gdzie dochodziło do tego, że jak jak się dodawało cenę mąki i innych produktów potrzebnych do produkcji chleba to wychodziło więcej niż cena chleba jaką płacili obywatele.
Czego Ty wymagasz? Tego, żeby wolny obywatel za swoją pracę chciał / nie chciał - był zmuszony przez państwo do wyznaczania określonych cen przez państwo? Robotnik bierze tyle ile mu się podoba, jak komuś się nie podoba taka, a nie inna płaca robotnika to mu nie płaci i szuka tańszego - gorszego. Normalny mechanizm rynkowy, taki sam jak ten, że jak w jakiejś dziedzinie jest popyt jest większy od podaży to cena rośnie, jak cena jest wysoka to więcej ludzi chce za taką płacę pracować, następnie pojawia się konkurencja i cena spada - rynek dąży do równowagi popytu i podaży.
Za bardzo wybiegamy w przyszlosc. Organizacji czy to mundialu, czy mistrzostw Europy jeszcze nigdy nikomu nie odebrano i tak bedzie i teraz. Zdazyc zdazymi ze wszystkim. Jak Portugalia, na ostatnia chwile ale damy rade. Jesli jakiegos stadionu nie bedziemy w stanie wybudowac, to taki Krakow zostanie miastem Euro. Stadion, jest tylko modernizacja. I juz problem z glowy.
Tutaj akurat się z Tobą zgadzam. Ludzie tworzą problemy tam gdzie ich nie ma. To trochę tak jak z uczeniem się do egzaminu / matury każdy zakłada, że będzie systematycznie się uczył, a potem i tak uczy się w sesji i zdaje. Jak Grecy i Portugalczycy dali rade to czemu my mamy nie dać rady?
A co mi tam powtórzę po raz 101 ale i tak mam wrażenie że czytasz tylko wyrwane z kontekstu moje zdania i słyszysz to co chcesz usłyszeć.

NIe wymagaj ode mnie pełnej interpretacji twojej wypowiedzi. To nie interpretacja utworu literackiego, żebym każde zdanie analizował, Ty zaś nie jesteś Szymborska - i chwała Ci za to, przynajmniej nie piszesz pochwalnych wierszy o Stalinie.
Yukasz pisze:A co do przypadków w szpitalach to nigdzie nie napisałem że tak jest na każdym kroku ale że są takie przypadki Exclamation Nawet mogę ci powiedzieć że kilka dni temu moja babcia była operowana a ja podczas nasilenia się strajku zostałem przyjęty przez lekarza na ostrym dyżurze i nikt nam łaski nie robił a bez gadania przyjął i wykonał to co do niego należy

Yukasz pisze:Jak 10 osób na 100 coś ukradnie to dla mnie są złodzieje i należy z nimi walczyć. Ty natomiast mam wrażenie (piszę mam wrażenie żebys zaraz nie wmówił mi że wiem co na pewno powiesz) że powiedziałbyś iż wszystko jest OK bo 90 osób nie kradnie.
Podsumowując czy li uważasz, że możliwa jest sytuacja gdzie nie ma korupcji, nie ma złodziejstwa, gdzie każdy lekarz jest miły i uczynny. Podkreślam każdy - gdzie na każde 1000 lekarzy nie ma żadnej patologii (osobna dyskusja to czym jest patologia, jaka jest jej definicja, ale teraz się spieszę i to rozwinę jak wrócę). To chyba żyjesz w jakiejś utopii. Ja nie wierzę, że takie coś możliwe jest. Zawsze znajdzie się czarna owca - problemem jest to, żę tylko takie owieczki pokazuje się w telewizji a potem obywatele mają histerię.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 13 sie 2007, 15:23

bellus pisze:Podsumowując czy li uważasz, że możliwa jest sytuacja gdzie nie ma korupcji, nie ma złodziejstwa, gdzie każdy lekarz jest miły i uczynny. Podkreślam każdy - gdzie na każde 1000 lekarzy nie ma żadnej patologii (osobna dyskusja to czym jest patologia, jaka jest jej definicja, ale teraz się spieszę i to rozwinę jak wrócę). To chyba żyjesz w jakiejś utopii. Ja nie wierzę, że takie coś możliwe jest. Zawsze znajdzie się czarna owca - problemem jest to, żę tylko takie owieczki pokazuje się w telewizji a potem obywatele mają histerię.
Przynajmniej tu mamy takie samo zdanie bo też twierdzę że nie da się wszystkiego 'wyleczyć' i zawsze znajdzie się ktoś kto będzie się różnił od innych. Tylko że jak jest jakiś problem nawet najmniejszy to uważam że powinno się wołać 'Houston mamy problem!' a nie mówić że wszystko jest ładnie i pięknie bo to jest jakby zakładanie różowych okularów.
I nie dziw się że pokazuje się głównie to co odbiega od norm bo jak mamy powódź to pokazuje się ludzi walczących z żywiołem i nikt nie będzie w tym samym czasie jechał z kamerą do lasu i pokazywał śpiewające ptaszki na drugim końcu kraju. Jak Kwaśniewski nie jest nachlany i nie chwieje się na nogach to nikt nie mówi że dziś prezydent Polski jest trzeźwy i jak ładnie się porusza bo to jest oczywiste i tak powinno być. Tak jest skonstruowany świat że to co jest normalne na nikim nie robi specjalnego wrażenia a to co odbiega od tej normalności i prawych zachowań. Co nie zmienia faktu że o tych przysłowiowych ptaszkach też się mówi ale już mniej.
bellus pisze:NIe wymagaj ode mnie pełnej interpretacji twojej wypowiedzi.
Ale chyba możesz to czytać jakim ja piszę, piszę czarną czcionką na szarym tle i takim należy do odczytywać. Nie trzeba się doszukiwać w moich wypowiedziach ukrytych treści i czytać między wierszami ale takim jakim jest.

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”