AC Milan (zbiorczy)(cz.2) - Strona 6410

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną

Kto powinien być trenerem Milanu w przyszłym sezonie?

Sérgio Conceição
3
18%
Antonio Conte
2
12%
Massimiliano Allegri
5
29%
Gian Piero Ventura
4
24%
Fatih Terim
2
12%
Inny Włoch
1
6%
Inny straniero
0
Brak głosów
Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 316

AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 28 lip 2023, 0:18

Nie zdziwię się jak to był pomysł Maldiniego. Czasami grając w te wszystkie FMy, oglądając mecze poszczególnych lig, no po prostu wiesz, że taki Dest to jest boiskowy trup. Tak samo ponowne wypożyczenie Bakayoko. Jeszcze rozumiem jakby w zarządzie myśleli sobie, że spróbują odbudować chłopaków. Ale jak można brać do odbudowy kogoś kto będzie Ci grube miliony pensji zabierał. Legenda legendą, ale to co Maldini odwalił z niektórymi transferami to na fcbarca na to by nie wpadli.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 715

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 28 lip 2023, 5:27

O wiele gorzej ogląda się ten mecz niż poprzedni z Realem. Plusy to kontynuowanie 433. Wymienność pozycji Leao z Pulisiciem. Dawno czegoś takiego w Milanie nie było. Dwie bramki ze SFG oby się to udało przenieść na mecze o punkty. A tak poza tym masa niedokładności i szkoda urazu Calabri.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3396

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 28 lip 2023, 5:30

Leao i Theo daleko od formy.
Mamy mniej miejsca w pomocy niż z Realem, więc dużo walki i szarpanej gry z obu stron.
Calbria kontuzja, niech ktoś przyjdzie na tą prawą stronę bo już wystarczy tam jego wyczynów.

Pulisic ma te dobre wrzutki z sfg.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 28 lip 2023, 5:38

I jak pisałem, boczni obrony znów grają w pomocy robiąc przewagę i asekurując

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 28 lip 2023, 6:25

Ma ktoś jeszcze wątpliwości dlaczego potrzebujemy dwóch pomocników?

Oprócz tego martwi mnie jeszcze rzecz - trzeci mecz presezonu i nie widzę żadnych schematów gry ofensywnej poza liczeniem na zrobienie przewagi 1 na 1 przez skrzydłowych. Na dłuższą metę to nie wypali.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 28 lip 2023, 6:45

I tylu ma przyjść. Musah plus ktoś.

Ja natomiast nie mam wątpliwości, że Pobega musi koniecznie odejść, pasuje tu jak Maldini jr.
Ostatnio zmieniony 28 lip 2023, 6:53 przez seba82, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 28 lip 2023, 6:52

Dwóch pomocników, ktoś kto poważnie zagrozi Calabrii w kontekście pierwszego składu, zmiennik Theo. To powinno być głównym celem okienka poza sprzedażą graczy.

Ale jak wspomniałem wyżej coraz bardziej obawiam się Piolego bo jeżeli jego cała taktyka to liczenie na zrobienie przewagi przez drybling to to nie wypali. Skoro kluby pokroju Empoli czy Spezia są w stanie wypracować pewne schematy gry w ofensywie a my nie to coś jest nie tak. Ma czas, ale on bardzo szybko ucieka.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 28 lip 2023, 6:53

Schematy (przynajmniej założenia) jakieś tam widać. Pulisic jak schodzi do środka to RLC zbiega bliżej prawej. Przydałby się tu Kalulu,bo Calabria jak widać ma łatać dziurę po RLC.

Płynności i zgrania trochę brakuje, to normalne. To sparingi, nie ma co wyciągać dalece idących wniosków jeszcze.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 28 lip 2023, 7:02

Ale to, że mamy pewne ruchy piłkarzy na boisko to ja wiem i widać je praktycznie od zawsze u Piolego. Czy to boczni obrońcy wbiegający do środka, czy teraz b2b wbiegający w pewne obszary boisko, wyjścia do kontry. To w szczycie formy Piolego i Milanu zawsze funkcjonowało.

Problem jest taki, że im dłużej Milan musi grać piłką to tym większy to dla nas problem. Nie ma schematów gry, nie ma gry w trójkątach. Cały czas liczymy na to, że wypracujemy sobie miejsce na boisku dryblingiem. I ja już nawet nie chce porównywać kultury gry do Napoli dla przykładu, ale jak już pisałem Spezia czy Empoli mają to lepiej zorganizowane od Milanu Piolego.

Jeżeli Pioli myśli, że samo posiadanie takich graczy jak Leao, Chukwu, Pulisic na skrzydłach rozwiąże wszystkie problemy z autobusami to się srogo przeliczy.

Awatar użytkownika
Bebej
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 377

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bebej » 28 lip 2023, 7:44

Wczesniej mial 1 ktory kiwką moze mu zrobic akcje to teraz ma 3. Tak jak @metepisze samym schematem biegania uja zdzialamy. Tu trzeba wypracowac opcje grania pilka w tych schematach. Dobrze niech sie doczlapie do 4 i potem wypad. Wiecej z nim nie zdzialamy.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 28 lip 2023, 8:03

Pioli przez ten okres pracy w Milanie wypracował kilka bardzo fajnych rzeczy. I tak jak pisałem - nie chce oceniać go przez pryzmat ostatniego sezonu, bo tam zbyt wiele na każdym szczeblu zarządzania nie zadziało. Dla mnie Milan Piolego to od powrotu po przerwie covidowej do sezonu mistrzowskiego:
- świetne wyjścia do kontry, na poziomie top klubów europejskich w tym aspekcie;
- wysoki pressing, czyli w świecie piłki nic nowego czy nadzwyczajnego, ale coś czego w Milanie wcześniej nie było;
- wysoko ustawiona obrona w pełni wykorzystująca to co najlepsze mogą zaoferować nasi obrony;
- te ciekawostki taktyczne typu boczny obrońca w środku pola, też nadzwyczajnego, nic nowego ale jak na włoskie realia robiło różnice i dawało punkty.

To jest moim zdaniem styl Milanu Piolego. Tylko jedno pytanie co łączy te wszystkie aspekty? No głównie to jest oparte na ruchu zawodników bez piłki. Wykorzystywanie wolnych przestrzeni.

Problemy zaczynały się robić gdy graliśmy z drużynami, które stawiały autobus a lepiej to ujmując oddawały nam piłkę. I tak traciliśmy większość punktów. Raz, że z powodu braku miejsca na boisku nie mogliśmy już grać tego co najlepiej umiemy i trzeba było „piłką” stworzyć okazje i tu wychodził brak jakichkolwiek schematów gry. A nawet jak jakimś cudem coś się udało stworzyć to brakowało skuteczności. To są dwie główne przyczyny starty punktów z takimi rywali a przy okazji gry takiej, że oczy od tego bolały. Oczywiście posiadanie lepszych opcji w ofensywie pomoże, ale nie rozwiąże głównego problemu - na ten moment Milan ma nadal olbrzymie problemy z grą piłką mimo iż mieliśmy i mamy graczy, którzy potrafią grać.

Tak jak pisałem już o Spezii czy Empoli tak kultura gry Lazio czy Napoli jest o kilka poziomów ponad Milanem i jestem w szoku, że po pierwszych dwóch meczach w lidze Spaletti nie wyciągnął wniosków i w LM po prostu nie oddał nam piłki. I teraz pytanie czy z pomocy czy aż taka jest różnica w potencjale tych drużyn względem Milanu? Czy po prostu trener wypracował pewne schematy. Milan wcale nie jest tak daleko w tyle do Napoli jakby sugerowało tabela. Jedyna zasadnicza różnica to Osimhen.

Ten sezon powinien być i mam nadzieje, że będzie ostatecznym testem Piolego - mają być wyniki (top4 minimum i nie w męczarniach) ale również poprawa jakości gry.

Jeżeli nasz styl gry zmieni się z podaj do Leao niech coś zrobi do podaj do Leao, Pulisicia, Chukwueze niech coś zrobią to sorry, ale nie takiej zmiany chyba oczekujemy.

I tak jak po wydarzeniach z maja byłem sceptycznie nastawiony i do zarządu i do Piolego tak teraz jestem przekonany, że Pioli będzie miał kadrę adekwatną do postawionych przed nim celów i taką, która powinna pozwolić zmianę stylu drużyny. Teraz jedyna moja obawa przed sezonem to Pioli.

Awatar użytkownika
Bebej
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 377

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bebej » 28 lip 2023, 9:10

W defensywie wiadomo jak bronimy presingiem wysoko i to sie nie zmieni. Tak teraz sie gra. Kreowanie akcji nie polega tylko na przesunieciu obroncy do pomocy i podlaczeniu sie Cheeka czy zbiegnieciu Leao do srodka i wejscia Theo albo Pulisica na jego miejsce. Za tym ma jeszcze isc odpowiednie gospodarowanie pilka. Cheek wchodzac w wolna przestrzen ma wiedziec ze i tak nie dostanie podania tylko dla zmylki tam idzie a podanie idzie do Reijdersa ktory juz wie ze Chukwu wchodzi miedzy obroncow na prostopadla. U nas tego nie ma i za Pioliego nie bedzie

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2233
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 28 lip 2023, 9:27

mete pisze:
28 lip 2023, 5:27
Dwie bramki ze SFG oby się to udało przenieść na mecze o punkty.
widzialem tylko bramki, ale dwie stracone po SFG czyli bez zmian wzgledem poprzedniego sezonu.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 28 lip 2023, 9:55

Coraz bliżej końca kolejnej sagi

O nie, oby to nie był zły omen :rotfl4:

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1939

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 28 lip 2023, 11:51

mete pisze:
27 lip 2023, 22:20
Przechodząc do pomocy nasze opcje z ławki to Adli, CDK i Pobega. Wyobrażasz sobie ich wychodzących w pierwszym składzie albo regularnie zmieniających podstawowych pomocników na ten moment? Poza Adlim mamy gościa, który jest po prostu średniakiem nie pasującym do naszej wizji gry oraz drugiego, który nie jest pomocnikiem.
mete pisze:
28 lip 2023, 6:25
Ma ktoś jeszcze wątpliwości dlaczego potrzebujemy dwóch pomocników?
Ale ja się z Tobą zgadzam w tej kwestii,tyle tylko że w sytuacji kiedy pieniędzy nie mamy zbyt dużo(chociaż nikt tak naprawdę nie wie ile jest do wydania) kupujemy chłopaka niekoniecznie do pierwszej jedenastki,co nie znaczy że mnie się takie podejście nie podoba ;) skoro można to nie mam nic przeciwko byle tylko nie zaniedbać innych potrzeb :)
Co do napastnika to myślę że Colombo pójdzie na wypożyczenie,a przyjdzie jeszcze jedna 9 (może ten Argentyńczyk z Rosario,chocoaż chciałbym Wahiego) bo Okafor to chyba bardziej jako zmiennik Leao i po prostu piłkarz uniwersalny w linii ataku.
Po moim wielkim zawodzie miłosnym związanym z Sergejem :) i braku zainteresowania De Paulem,w środku fajnie byłoby zobaczyć Gravenbercha i Samardzicia :)
Fresneda lub Singo na prawą,na lewą może Mazzocchi i ktoś do środka obrony :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”