A ta hybryda na końcu to już mokry sen rodem z mangi
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 01 mar 2026, 9:45
Boromir

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 01 mar 2026, 12:17
No ja mimo wszystko uważam Rebirth za lepszy od Dominium, ale oczywiście słabszy od wszystkich pozostałych części. Na pewno dwa najlepsze filmy to oryginał z 93 roku na pierwszym miejscu oraz sequel z 97 na drugim. Potem lekkie zaskoczenie bo na trzecim miejscu jednak bym umiejscowił Jurrasic World z 2015 a na czwartym jego sequel z 2018. Oba filmy cenię wyżej niż trzecią część oryginalu z 2001 roku do której też mam mimo wszystko sporo zastrzeżeń. Szczególnie do tej litości jaką okazały Raptory całej ekipie.Boromir pisze: ↑01 mar 2026, 9:45Rebirth to jest najgorszy rodzaj odcinania kuponów. Poza mutantami wszystko już wcześniej było, film jest przewidywalny do bólu, pionki rozstawiają się w pierwszych 20 minutach filmu i potem kto miał umrzeć to umiera a kto był dobry to żyje. W zasadzie poza sceną z Rexem to nie czuć wcale zagrożenia, ogląda się to jak jakieś Jumanji.
A ta hybryda na końcu to już mokry sen rodem z mangi![]()
Leszek
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 01 mar 2026, 12:38
Boromir
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart2 » 01 mar 2026, 13:01
Pelart2
Boromir

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MothToAFlame » 01 mar 2026, 16:08
Na tamtym forum bylem, ale chyba napisalem cale dwa posty dotyczace Milanu, czytalem jednak dosc sporo. BigBlueElephant to chyba byl moj nick tam, szczerze to na 100% nie pamietam
Pozno bylo, zwracam honor . Dominium bylo slabe , najslabsze z calej nowej trylogi i bazujacy na nostalgi poprzez przywrocenie "starych" aktorow. Laskawie pomine caly watek z szarancza , pyro raptorem na lodzie ( gatunek ktory byl wybitnie pustynny), czy wlasnie wloska pogon z allozaurem. Przynjamniej wreszcie go do filmu dodali ale tak, te sceny byly po prostu slabe. Gigantozaur tez byl mocno sredni, natomiast pierwsza scene z Therezinozaurem troche ocene tego flimu dla mnie uratowala bo przez ulotny moment poczulem sie tak jak sie czulem ogladajac pierwsza trylogie.Leszek pisze: ↑01 mar 2026, 9:37
Tu małe sprostowanie. Gównem określiłem wyłącznie Dominium. Pierwsze dwa filmy tej drugiej trylogii czyli ten pierwotny z 2015 roku oraz ten z 2018 roku z finałem w posiadłości bogacza oceniam wysoko. Natomiast w Dominium nie jestem w stanie znaleźć ani jednej zalety. Może tylko ciekawostka że główny antagonista tego filmu to dokładnie ten gość który jadł lunch z Denisem Nedrym w pierwszym filmie z 1993 roku i przekazał wtedy grubemu tamten słynny dezodorant z podwójnym dnem na zarodki. I w końcu i tego faceta dopadła sprawiedliwość po prawie 30 latach. No ale tak poza tym to naprawdę Dominium to było dramat. Na początku filmu Owen i jego dziewczyna odgrywali Indianę Jonesa na tych motocyklach albo i nawet Bonda a potem akcje przenieśli nam właśnie do jakiegoś dino rezerwatu sami czując że idea walki z dinozaurami rozsianymi po całym świecie jest po prostu fabularnie słaba do dobrego sprzedania. A co najgorsze przytargali nam oryginalne postacie z pierwszego filmu i ciężko im wybaczyć co zrobiono z Malcolmem który rzucał przez cały film tak prymitywne i godne pożałowania żarty że po prostu żal było oglądać. Nie mówiąc o tym że sam finał filmu żywcem zerżnięty z pierwszej części z 2015 gdy te dwa wielkie gatunki alfa ze sobą walczyły w niemal identyczny sposób.
No nie, Dominium to był być może najgorszy seans kinowy na którym w życiu byłem, ewentualnie jeden z dwóch najgorszych.
Natomiast pierwsze dwa filmy z cyklu Jurrasic World były naprawdę ok.
A Rebirth mimo wszystko pod kątem takiej podstawowej konstrukcji fabularnej to powrót do całkiem dobrych korzeni. No gorzej niestety właśnie z tym że wolałbym obejrzeć bardziej ucieczki przed Raptorami i T-Rexem niż jakimiś mutacjami. T-Rex był ale trochę za mało a Raptory może z 5 sekund i sprowadzone do roli nieudaczników co też niefajne.
MothToAFlame

MothToAFlame

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 01 mar 2026, 16:15
Eyesmon

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 01 mar 2026, 21:06
A no właśnie. Tak coś czułem że możesz mnie kojarzyć z tamtego forumMothToAFlame pisze: ↑01 mar 2026, 16:08Na tamtym forum bylem, ale chyba napisalem cale dwa posty dotyczace Milanu, czytalem jednak dosc sporo. BigBlueElephant to chyba byl moj nick tam, szczerze to na 100% nie pamietamCo pamietam to opowiesc babinicza z lawka w roli glownej
![]()
Luzik, czyli jednak myślimy w miarę podobnieMothToAFlame pisze: ↑01 mar 2026, 16:08Pozno bylo, zwracam honor . Dominium bylo slabe , najslabsze z calej nowej trylogi i bazujacy na nostalgi poprzez przywrocenie "starych" aktorow. Laskawie pomine caly watek z szarancza , pyro raptorem na lodzie ( gatunek ktory byl wybitnie pustynny), czy wlasnie wloska pogon z allozaurem. Przynjamniej wreszcie go do filmu dodali ale tak, te sceny byly po prostu slabe. Gigantozaur tez byl mocno sredni, natomiast pierwsza scene z Therezinozaurem troche ocene tego flimu dla mnie uratowala bo przez ulotny moment poczulem sie tak jak sie czulem ogladajac pierwsza trylogie.
Ja w czasie seansu kinowego jak usłyszałem że przedstawia się jako Dodgson to coś mi zaświtało a po wyjściu z kina sprawdziłem obsadę aktorów obu filmów i się potwierdziło że to ta sama rzecz jasna fikcyjna postaćMothToAFlame pisze: ↑01 mar 2026, 16:08Wielki plus za ciekawostke, wylapalem to dopiero kiedy pare miesiecy temu zrobilismy sobie ze znajomymi maraton JP i obejrzelismy wszystkie jeden po drugim.
Nie widziałem, ale jeżeli jeszcze gorsze od Dominium to aż się boję co to
Leszek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MothToAFlame » 01 mar 2026, 22:00
Czasami brakuje mi tych jego pierdoletow. Kolorowy ptak ktorego ciezko bylo zrozumiec bez sporej dawki % ale jednak powodowal to ze nudy nie bylo.
Jak pisalem, bardzo czesto myslimy podobnie i sie zgadzamy.
Dilophosaura to nigdy nie wybacze Spielbergowi, zreszta Velociraptora tez. Dilo nie plul jadem nie mial tez "kolnierza". Co do velo no to coz, wiki pokaze Ci jakich byl rozmiarow , to co w filmie widzimy to Utah Raptor. Najlepsza scena z Rebirth to ta z rexem , no i moze jeszcze ta w wyskoiej trawie z raptorami.Leszek pisze: ↑01 mar 2026, 21:06Ja w czasie seansu kinowego jak usłyszałem że przedstawia się jako Dodgson to coś mi zaświtało a po wyjściu z kina sprawdziłem obsadę aktorów obu filmów i się potwierdziło że to ta sama rzecz jasna fikcyjna postać![]()
A skoro w jakimś sensie jesteśmy przy Nedrym no to w sumie muszę się też poprawić. W Rebirth były nie dwa a trzy gatunki "zwykłych" dinozaurów. Poza jedną sceną T-Rexa i sekunda Raptorów to jeszcze było parę sekund tego co tak pluje jadem co właśnie Nedrego ukatrupił w pierwszym filmie. Tam był tuż przed sceną z T-Rexem![]()
Bardzo slawny film, tak zly ze obejrzalo go za na passie zlej prasy w sumie wiecej ludzi niz "Lot na kukulczym gniazdem" (porownanie z letterbox, moze nie byc adekwatne). Jest i polski akcent takze jak kiedys bys sie czul na silach to obejrzyj, otwiera troche oczy na pojecie zly film
MothToAFlame

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 01 mar 2026, 23:32
johny batonik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » 02 mar 2026, 19:35
Vol'jin

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 08 mar 2026, 15:04
Eyesmon
Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 09 mar 2026, 21:52
dias
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl