Siatkówka - Strona 66

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 29 lis 2006, 18:21

'Piotrek' pisze:Natomiast u nas pratycznie kazdy poza Guma z naszych podstawowych szóstkowych może zrobić wielkie spustoszenie tym elementem
taki znawca i takie banialuki pisze :wink:
Ja bym Pawła w czołówce najlepiej serwujacych umieścił - te jego brazylijki - oby na Brazylię własnie się przydały :D
Uderza słabo, lobem, ale za to bardzo niebezpiecznie. Dziś Serbowie, wczoraj Rosjanie - często źle przyjmowali jego serwy. Nie wiem jak on uderza ta piłkę - ale robi to niesamowicie - nie ma asów oczywiscie :D ale zawsze jakieś utrudnienie dla rywali.
Zresztą wszyscy u nas zasługują na słowa uznania za ten element - bardzo dobrze serwujemy. Może w sumie jest mniej asów niż kiedyś, ale teraz poziom sie wyrównał - i praktycznie wszyscy nasi siatkarze mają bardzo dobre zagrywki.
'Piotrek' pisze:Zreszta zagrywka Pawła tez jest bardzo nieprzyjemna i często wyłacza danego zawodnika z ataku co pomaga blokujacym ustawić blok
a to dopiero teraz przeczytałem :P Myślę, że Guma może zrobić wiele dobrego dla naszych z zagrywki :D

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 29 lis 2006, 18:28

fieldy pisze:taki znawca
Spointuje to tak -------> :o

Ja znawca bede dopiero jak jeszcze z drugie tyle ile mam lat bede ogladał siatkówke. Natomiast nie ukrywm, że lekka szajbe na jej punkcie mam. Co poniektórzy moga temu poswiadczyć.

Awatar użytkownika
Basina
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Basina » 29 lis 2006, 18:44

czeher pisze:czy drugi polfinal rowneiz bedzie pokazaywany na otwartym Polsacie
Wszystko wskazuje na to że pokażą, bo kobiece pokazali obydwa...

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 29 lis 2006, 20:31

W sobotę o 7.00 czasu polskiego polscy siatkarze rozpoczną w hali Yoyogi w Tokio mecz z Bułgarami w półfinale mistrzostw świata. Wcześniej o awans do finału będą rywalizować zespoły Brazylii oraz Serbii i Czarnogóry.
Mecz finałowy rozpocznie się w niedzielę o godz. 11.30 czasu polskiego. Wcześniej odbędzie się spotkanie o brązowy medal.

Jak pokażą wszystkie mecze to zapowiada się niezła siatkarska uczta, co ja gadam :angry2: z innymi czy bez a za to z pewnością z nami w TV i tak będą to wcześniejsze święta :P

Mecz oczywiście oglądałem. Obudziłem się, usłyszałem że Brazylia zajęła pierwsze miejsce w drugiej grupie i poszedłem spać by obudzić się na meczyk. Oglądając sam mecz byłem w szoku jak ogrywamy nienajlepszych dziś Serbów. Na pewno gdyby był to mecz o złoto to walka na boisku byłaby inna ale i tak nie umniejsza to naszego kolejnego sukcesu. Brawo Polacy :!: Po dotychczasowych meczach wyrastamy na jednego z faworytów :jupi:

Babel - mógłbyś rozłożyć reprezentację Bułgarii na czynniki pierwsze tzn. największe gwiazdy, ich kluby, jak grają i ostatnie mecze z nami. Chodzi mi raczej o taki solidny wstęp przed sobotnim meczem, bo chetnie jeszcze bliżej poznam naszych rywali :P

Zawsze narzekasz że nie masz z kim pisać o siatkówce a teraz możesz wykazać się swoja wiedzą :> Inni chętni i bardziej zapoznani z tematem też mogą coś napisać :P

Emberman
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emberman » 29 lis 2006, 21:27

Ale jestem szczęsliwy z formy Polaków, ale by byly Ruskie jaja jakby Polska wygrała. A Winiarski to musi być chyba najszczęsliwszą osobą na świecie; dziecko, i taka forma jego i Polaków. :twisted:

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 29 lis 2006, 21:48

Yukasz pisze:Babel - mógłbyś rozłożyć reprezentację Bułgarii na czynniki pierwsze tzn. największe gwiazdy, ich kluby, jak grają i ostatnie mecze z nami.
A co ja touristic information? Przeciez dzieki internetowi zespoł Bułgarski nie stanowi żadnych tajemnic.

Na poczatek troche danych technicznych. Choc przynaleznośc klubowa z ubiegłego sezonu.
http://www.fivb.org/EN/volleyball/compe ... 2006&sm=42

Napisałem już mniej więcej w poprzednim poscie czego mozna się mniej więcej spodziwac po drużynie z Bałkanów. Teraz troche personaliów na życzenie:

Rozgrywający i zarazem mozg zespołu to Andrej Żekow. Kiedyś wielka nadzieja Bułgarskiej siatkówki, ktora po różnego rodzaju kłopotach wychowawczych wreszcie chyba znalazła się na własciwej drodze swojej sportowej kariery. Przed tym sezonem o pozyskanie z tego zawodnika z Levskiego walczył Jastrzębski Wegiel, jednak Żekow wybrał rosyjskie petrodolary. Mimo zaledwie 190 cm wzrostu Żekow nie jest wielka dziura w bloku, gdyż jest bardzo skoczny. Zdecydawnie lepiej i czesciej wystawia piłki do skrzydeł niż na środek siatki. W tym sezonie pokazuje, że jest jeszcze zawodnikiem rozwojowym i bedzie robił jeszcze postępy w swojej grze. Jego zmiennikiem w kadzre narodowej jest mało doświadczony Zarew, który zmieni go jedynie w razie wielkich problemów lub na podwyższeniu bloku.

Po przekatnej z Żekowem najprawdopodobniej wystąpi Władimir Nikołow. Moim zdaniem jeden z najlepszych atakujacych świata. Jednak swoja klase udowadnia jak narazie tylko w siatkówce klubowej, gdzie mozna go kojarzyć z sukcesami francuskiego zespołu Tours. Na poparcie moich słow wystarczy przypomnieć sobie eliminacyjny turniej do MŚ w Rzeszowie gdzie Nikołow zawiódł na całej lini. Teraz spróbuje swoich sił w japońskiej lidze. Jest z pokolenia naszych MŚJ z Bahrajnu (Świder, Guma etc.) więc chyba troche za wcześnie na emeryture w Japonii. Jego ewentualnym następca jest leworeczny Bojan Jordanow. Jest on bardzo dobrze znany polskim zawodnikom, gdyż jego druzyna klubowa Lewski Sofia bardzo często rywalizuje z naszymi ekipami w LM. Raczej nie powinien stanowić problemu dla naszego bloku.

Podstawowi środkowi Bułgarscy Iwanow i Cwetanow. Zawodnicy o uznanej klasie w bloku, jednak w ataku nie sa juz tak groźni. Iwanow w tym roku został graczem Skry Bełchatów więc ktos juz kojarzy tego potężnego, mierzącego 210 cm środkowego. Tutaj alternatywa dla wyżej wymienionych graczy jest Krasimir Gajdarski. Trzeba zapamiętać to nazwisko, bo wydaje mi się, że ma wielkie szanse aby wyjśc w podstawowej szóstce. Zdecydowanie najlepszy w ataku, a w bloku nie ustępuje swoim konkurentom. Przegrywa jedynie doświadczeniem, ale takie najlepiej zdobywa się w połfinale MŚ. Kolejny zawodnik z pokolenia Wlazłego i Winiara. Już na jednym mistrzostwach nasi dali mu rade, więc moga to powtórzyć.

Podstawowi przyjmujacy do Matej Kazijski i kapitan Plamen Konstantinow. Ich charakterystyka jest bardzo prosta: Kazijski swietnie atakuje, gorzej z przyjęciem, Konstatntinow na odwrót. Chociaż troche was kłamie, bo pewnie sami mogliści zaobserwować jak wielka gama i różnorodnościa ataku obdarzona jest była gwiazda PLS-u. Z kolei Matej Kazijski według nieoficjalnych danych jest najwyżej skaczącym siatkarzem świata - 370 cm to pułap z jakiego zbija piłki. Co za tym idzie jego domena atak i zagrywka. Na codzień gra w rosyjskim potentacie Dynamo Moskwa i zarabia baaaaardzo duże pieniądze. Ostatni pojawiły sie informacje, że ma kontuzjowany bark. Ale to pewnie blef, bo bez Mateja Bułgarzy tracili by około 50% siły ognia. Często atakuje z drugiej lini(6 strefa). Ostatnim przyjmujacym jest młody Aleksiew, który zdecydowanie lepiej radzi sobie na siatce niż z tyłu, gdzie można go łatwo złamac zmienna zagrywka. Kolejny gracz Lewskiego, czyli kolejny gracz który jest nam bardzo dobrze znany.

Podstawowym libero jest Teodor Salparow. W tym sezonie bedzie bronił barw moskiewskiego Dynama co juz na starcie wystawia mu laurke solidnego gracza. W druzynie tej zastąpi słynnego Francuza Huberta Henno(nie mylić z najsłynniejszym polskim bezdommnym Hubetrem H.). Co ciekawe trener Stojew zabrał dwóch nominalnych libero. Ten drugi Peew pojawia się na parkiecie praktycznie w każdym secie. Wchodzi do drugiej lini za Mateja Kazijskiego. Co ma swoje zalety(poprawa przyjecia i obrony), ale ma takze wady(bo wiadomo, że w tym ustawieniu nie ma zagrozenia atakiem z drugiej lini).

Reasumujac Bułgarzy to bardzo ciekawa mieszanka graczy doświadczonych i młodych. Z reszta mozna doszukiwac się wielu analogii do naszej reprezentacji. Co ciekawe nikogo nie zaskoczyli swoja gra, bo potencjał w tej ekipie jest olbrzymi. Do tej pory nie zawsze potafili skończyć turnieju w dobrej atmosferze. W tym roku może być inaczej, bo prawdopodobnie niektórzy zawodnicy wreszcie zdali sobie sprawe, że to moze byc to ich ostatnia sznasa na zwojowanie czegokolwiek. Jednak nie musimy sie ich obawiac, bo w niczym im nie ustępujemy. A smiem twierdzić, że gramy bardziej druzynowo i jesteśmy mniej zmęczeni turniejem. Ostatni mecz z Bułgarami, a zarazem jedyny mecz za kadencji Lozano zagraliśmy rok temu w kwlifikacjach do tegoz własnie turnieju i raczej bez większego trudu wygraliśmy. Natomiast różnie bywało wcześniej, szczególnie na gorącycm bałkańskim terenie. Nie zlekceważmy ich, a będzie dobrze.

Chyba usatysfakcjonowani?

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 29 lis 2006, 21:55

Może ja tak w skrócie opiszę naszego najbliższego rywala. Bułgaria - trenerem zespołu jest doświadczony Martin Stoev. Zacznijmy prezentację poszczególnych zawodników:

Obrazek

Evgeni Ivanov - ma 32 lata, urodzony w Sofii poliglota (zna 4 języki). Środkowy bułgarskiego zespołu mierzy 210 centymetrów, doskonale gra w bloku, jak i rzecz jasna w ataku. Zasięg w ataku - 351 cm, w bloku - 340 cm. Obecnie gra w Fakelu. Musimy na niego bardzo uważać, dlatego że rozgrywający Bułgarów (o nim później) często gra właśnie przez Ivanova.

Obrazek

Andrey Zhekov - ma 26 lat, urodzony w Sofii, posługuje się językiem Angielskim i Bułgarskim. Ma 190 centymetrów wzrostu, znakomity Bułgarski rozgrywający. Dysponuje piekielnie mocnym serwisem, często kiwa. Zasięg w ataku - 340 cm, w bloku - 326 cm. Obecnie występuje w Levskim Siconoco, z którym gra Skra w Lidze Mistrzów. Zadebiutował w reprezentacji w meczu z Argentyną. Polacy muszą uważać na jego serwis i nieoczekiwane kiwki. Gra bardzo szybką i efektowną siatkówkę, jeden z najlepszych rozgrywaczy świata.

Obrazek

Matey Kaziyski - młody, zaledwie 22 letni siatkarz, obecnie występujący w rosyjskim Dynamo. Mimo tak młodego wieku jest już doświadczony. Uniwersalny siatkarz, może grać na każdej pozycji, lecz najczęściej na przyjęciu. Doskonały w ataku, jak i serwisie. Jego słabością są głupie błędy i słaba gra w meczach z Polską. Mamy na niego widocznie sposób ;) Zasięg w ataku - 370 cm, w bloku 335 cm.

Obrazek

Vladimir Nikolov - ma 29 lat, obecnie występuje we francuskim Tours. Bardzo dobry atakujący, mierzący dużo, bo 2 metry. Miał okazje zagrać z Polską już 5 krotnie. Najlepszy serwujący tych Mistrzostw, dobry w ataku jak i w bloku. Musimy na niego bardzo uważać. Deprymuje się bardzo, gdy zostanie złapany blokiem. Zasięg w ataku - 345 cm, w bloku - 325 cm.

Obrazek

Plamen Konstantinov - ma już 33 lata, a gra jak za najlepszych lat młodości. Obecnie występuje w Jastrzębkim, więc teoretycznie Polacy powinni mieć go rozpisanego jak na dłoni. Doskonały uniwersalny zawodnik, mierzący 202 centymetry. Chyba każdy go zna, więc nie ma co go opisywać. Ciekawostką jest to, że zna aż 6 języków (w tym Polski) ;) Przed sezonem przymierzany do Dynama, w którym gra Kaziyski. Zasięg w ataku - 347 cm, w bloku - 330 cm. Dobry kolega Kadziewicza i Plińskiego.

Obrazek

Krasimir Gaydarski - ma 23 lata, doskonały środkowy. Mierzy 204 centymetry. Bardzo dobrze gra blokiem. Ma niemal 100% skuteczność w ataku. Gra także w Levskim Siconoco. Niedługo najprawopodobniej przeniesie się do Włoch. Musimy na niego uważać. Osobiście czekam na jego pojedynki 1 vs. 1 z Plińskim. Zasięg w ataku - 350 cm, w bloku 330 cm.

To tyle o siatkarzach. Jak dla mnie typ 3:2 dla Polski, powinien nas satysfakcjonować. Wszyscy jednak uważają, że Polska to murowany faworyt. Jednak w istocie wcale tak nie jest. Szanse rozkładają się po równo, 50 na 50. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 30 lis 2006, 0:53

Jest dobra gra nagle niby więcej ludzi zna się na siatkowce.

Lisek darój sobie to co piszesz. Ani to ciekawe ani, merytorycznie poprawne. Nawet mi sie nie chce cytować i poprawiać tego co pisałeś.

Co do Babela = Piotrka, a raczej jako dopowiedzenie bo tutaj nie ma do czego sie przyczepić:
1. Kazynski jak zrobił to 3,70 to było na meczu gwiazd ligi rosyjskiej, tam nie dopuszczono do konkursu Kazakov przypuszcza się, że on może mieć podobny zasięg
2. To, że Bułgarski rozgrywający gra niewiele środkiem to raczej mało powiedziane. Tam są sety, że srodkowi nie dotykają pilki z ataku. Tutaj widać siłe Bułgarów, bo niby gra prostsza a i tak wygrywali jak chcieli z wielkimi firmami.
3. Klasyfikacja blokujących jasno pokazuje, że dwa pierwsze miejsca to nasi zawodnicy (oczywiscie odrzucam juz tych, ktorzy nie grają o medale. Tutaj widziałbym naszą potencjalną przewagę.
http://www.fivb.org/EN/volleyball/compe ... .asp?sm=32
4. Wiesz może - Babel - jak się robi ranking rozgrywających? to są ataki na czysto (bez bloku) czy jak? Ciekaw jestem bo jakoś mam wrażenie, że to taka uznaniowa statystyka troche.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 30 lis 2006, 9:15

bellus pisze:Wiesz może - Babel - jak się robi ranking rozgrywających? to są ataki na czysto (bez bloku) czy jak? Ciekaw jestem bo jakoś mam wrażenie, że to taka uznaniowa statystyka troche.

http://ligaswiatowa.wp.pl/kat,27431,wid ... omosc.html

Cofnijmy się troche w czasie. Tam na dole tej strony jest legenda. Oczywiście sam ocenisz wiarygodność rankingu, ale suche statystyki nigdy nie oddaja pełnego obrazu poziomu rozgrywajcego.
bellus pisze:1. Kazynski jak zrobił to 3,70 to było na meczu gwiazd ligi rosyjskiej, tam nie dopuszczono do konkursu Kazakov przypuszcza się, że on może mieć podobny zasięg
Tak na prawde zasięg podałem tylko w formie ciekawostki, bo Brazylijczycy nie są w czołówce skoczności, a wygrywaja bez problemu. Wysoko skacza jeszcze grający we Włoszech australijaski środkowy Daniel Howard i Kubańczyk Leo Marshall. Jednak trudno coś zweryfikować jeśl nie widzi ich się w akcji (na stronie fivb podaja ze Howard łapie 375 cm). Pamiętam jak czytałem wywiad ze Świdrem, to opowiadał że o Marshallu krążą legendy, że podczas jednek treningu skoczył tak wysoko aż walnąl z całym impetem głową w obręcz i odwieźli go do szpitala :D.

Loco

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loco » 30 lis 2006, 15:03

wy się tutaj rozgadujecie na temat szans, śmiesznych statystyk a ja się zastanawiam, czy jeśli Polacy zdobędą medal to czy zadedykują go Arkowi Gołasiowi... Myśle, że powinni oddać mu hołd, ale przede wszystkim zagrać dla siebie. Taka szansa na medal może się już nigdy nie powtórzyć. odnosząc się do wypowiedzi bellusa
Jest dobra gra nagle niby więcej ludzi zna się na siatkowce.
ja sam nie interesuje się zbytnio siatkówka poza meczami polskiej reprezentacji, ale chyba nie zabronisz mi się wypowiadać na ten temat. ciesze się gdy nasi wygrywają, w takich chwilach szczególnie jestem dumny z bycia Polakiem :wink:

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 30 lis 2006, 15:41

Loco pisze:ja sam nie interesuje się zbytnio siatkówka poza meczami polskiej reprezentacji, ale chyba nie zabronisz mi się wypowiadać na ten temat. ciesze się gdy nasi wygrywają, w takich chwilach szczególnie jestem dumny z bycia Polakiem
Stwierdzam oczywisty fakt. Jak będzie sezon ligowy to na powrot będzie pisało może 3-4 uzytkowników, w tym ja z Babelem pewno w większości.
Tak to już, jest że sukces generuje zainteresowanie i większą popularnośc. Było tak zawsze, Fibak, Grubba, Jędrzejczak, Małysz, etc. Sukcesy jednostek (uznajmy kadrę siatkasrką za jeden organizm) determinują ilość postów w poszczególnych tematach.

Chyba nie odmówisz mi racji?
Dedykować Gołasiowi? Można, pewno tak zrobi Gruszka (a jak kapitan to i cała drużyna). Jeśli wygrają mistrzostwa to Gołasiowi zostaine dedykowane w ciągu ostatniego czasu większość najcenniejszych siatkarskich zwycięstw - ME kobiet, mistrzostwo Włoch mężczyzn, (ewentualnie) MŚ mężdzyzn.
[/url]

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 30 lis 2006, 15:44

bellus pisze:Stwierdzam oczywisty fakt. Jak będzie sezon ligowy to na powrot będzie pisało może 3-4 uzytkowników, w tym ja z Babelem pewno w większości.
Tak to już, jest że sukces generuje zainteresowanie i większą popularnośc. Było tak zawsze, Fibak, Grubba, Jędrzejczak, Małysz, etc. Sukcesy jednostek (uznajmy kadrę siatkasrką za jeden organizm) determinują ilość postów w poszczególnych tematach.
przesadzasz troche.
ja np. lubie siatke poglądać, ale tylko w wydaniu reprezentacyjnym.
odkąd pamiętam - to oglądałem i nie tylko jak wygrywaja, bo jak z Serbami dostawaliśmy 3:2 [gdy było 2:0 i 23:17 :evil: ] to tezim kibicowałem. [zdaje się w 1999 w Spodku, przy okazji turnieju eliminacyjnego do IO]
Zwyczajnie, nie mam gdzie oglądać ligowych meczy siatkówki - gdybym miał na codzięń dostęp, to penwie bym się tym bardziej zainteresował.

Chyba można kibicować samej tylko reprezentacji ?

Loco

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loco » 30 lis 2006, 15:51

bellus pisze: Stwierdzam oczywisty fakt. Jak będzie sezon ligowy to na powrot będzie pisało może 3-4 uzytkowników, w tym ja z Babelem pewno w większości.
wejs pod uwage, ze jest to forum piłkarskie. zgadzam się z poprzednikiem. nie kazdy ma dostęp do transmisji z meczów ligowych a po za tym nie każdego to jara tak jak gra reprezentacji.
Ostatnio zmieniony 30 lis 2006, 15:52 przez Loco, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 30 lis 2006, 15:51

Loco pisze:czy jeśli Polacy zdobędą medal to czy zadedykują go Arkowi Gołasiowi
Na poczatku wygrajmy potem myślmy czy zadedykuja czy nie. Poza tym dedykacja jest rzecza bardziej medialna i zycia mu już nie wróci. Jednak myśle, że cała ta wielka praca wykonana w Spale jest jedna wielka dedykacja.

Co do zwiększonego zainteresowaniem tematem to dobrze. Będzie można więcej zbłądzonych owieczek naprowadzić na dobra droge.

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 30 lis 2006, 15:55

fieldy pisze:Zwyczajnie, nie mam gdzie oglądać ligowych meczy siatkówki - gdybym miał na codzięń dostęp, to penwie bym się tym bardziej zainteresował.
Nasza lige pokazuje Polsat Sport i bodajze TV4 ;) Kobitki natomiast leca w TVP.

Inne ligi - rosyjska czasami leci w RTR Sport Planeta, a wloska bodajze w RAI Sport Sat (chyba ale tylko panie)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”