Knajpa, czyli swobodnie o Mundialu - Strona 1362

XXIII Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej 2026

Kto wygra MŚ?

Hiszpania
4
15%
Francja
3
11%
Anglia
3
11%
Brazylia
5
19%
Argentyna
1
4%
Portugalia
6
22%
Niemcy
1
4%
Holandia
1
4%
Belgia
0
Brak głosów
Ktoś inny
3
11%
Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1063
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Knajpa, czyli swobodnie o Mundialu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 07 gru 2022, 16:28

Sawyer pisze:
07 gru 2022, 14:59
Z takim metalem to my daleko nie zajedziemy....
O ile nie będzie grała Metallica, to faktycznie nie. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2303
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 07 gru 2022, 16:40

Tomusmc pisze:
07 gru 2022, 14:50
Żeńska reprezentacja USA dostanie 6 mln dolarów za to, że męska reprezentacja awansowała do 1/8 finałów MŚ. Czy tylko ja tu czegoś nie rozumiem? 🤔
Taki jest wynegocjowany kontrakt, reklamowany jako historyczny rowny podzial puli dla wszystkich druzyn, zeby kobieca pilka sie rozwijala ;) Taki komunizm w wersji USA :P Jak kobieca druzyna wygra ich mundial to meska tez dostranie jakies 500 tysiecy ;)

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2343

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 07 gru 2022, 17:31

Bernabeu pisze:
07 gru 2022, 13:14
Ci ciekawostkowicze (Laskowski, Iwański) są słabi właśnie dlatego, że muszą wypełniać czas antenowy takimi bzdetami.
stawiasz laskowskiego na tej samej polce, co iwanski? :?

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6213
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 07 gru 2022, 17:44

moody pisze:
07 gru 2022, 17:31
Bernabeu pisze:
07 gru 2022, 13:14
Ci ciekawostkowicze (Laskowski, Iwański) są słabi właśnie dlatego, że muszą wypełniać czas antenowy takimi bzdetami.
stawiasz laskowskiego na tej samej polce, co iwanski? :?
Ja osobiście stawiam Laskowskiego na tej samej półce co Tomasz Jasina, Iwański to półka wyżej. Iwanśkiego właściwie to lubię, jego sposób komentowania nie przeszkadza widzowi, natomiast komentarz Laskowskiego kojarzy mi się z alarmem w samochodzie.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 07 gru 2022, 19:13

moody pisze:
stawiasz laskowskiego na tej samej polce, co iwanski?
Nie, ale to jest ten sam schemat. Coś jak z piosenkarzem A, któremu wystarczy band/podkład i mikrofon, i piosenkarzem B, który musi mieć przygotowany jeszcze zespół taneczny, fajerwerki i inne dodatki, bo samym głosem niczego nie sprzeda. Kiedyś lubiłem Laskowskiego, możliwe, że nawet z miesiąc temu napisałem coś pozytywnego, ale ten obecny turniej zmienił moją perspektywę.

Iwański nawet w drugim scenariuszu nie sprzedałby zbyt wielu biletów na występ gdyby nie wsparcie z góry, tu się zgadzam jeśli do tego zmierzałeś.

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2552
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 07 gru 2022, 19:15

Tomusmc pisze:
07 gru 2022, 14:50
Żeńska reprezentacja USA dostanie 6 mln dolarów za to, że męska reprezentacja awansowała do 1/8 finałów MŚ. Czy tylko ja tu czegoś nie rozumiem? 🤔
Magnum pisze:
07 gru 2022, 16:40
Taki jest wynegocjowany kontrakt, reklamowany jako historyczny rowny podzial puli dla wszystkich druzyn, zeby kobieca pilka sie rozwijala Taki komunizm w wersji USA Jak kobieca druzyna wygra ich mundial to meska tez dostranie jakies 500 tysiecy
US Soccer bierze każdorazowo 10% z wygranych z obu turniejów (od 2026/27 będzie 20%) reszta jest wrzucana do wspólnej puli, z której obie ekipy biorą po równo.

MŚ 2022 w Katarze - cała pula to 440 mln $ do podziału.
Amerykanie ugrali 13 mln $

MŚ 2023 w Australii i Nowej Zelandii - cała pula to 60 mln $ do podziału (trwają rozmowy o zwiększenie puli do 100mln $)
Zakładając, że Amerykanki dotrą do najlepszej czwórki to zarobią minimalnie 3,2 mln, do max 8 mln za wygraną.

czyli pula wypłaty do równiego podziału dla obu ekip wyniesie:

11,7 mln $ + (od 2,88 mln do 7,2 mln $) =

pomiędzy 14,58 mln $ a 18.9 mln $

Jeżeli FIFA podniesie pulę nagród MŚ 2023 do 100 mln a Amerykanki wygrają te MŚ to zarobią do puli mniej więcej tyle co męska kadra za 1/8.

Warto pamiętać, że w USA kadra kobiet wygenerowała dla US Soccer w latach 2016-2018 około 50,8 mln $
W tym samym czasie kadra mężczyzn zarobiła dla związku ~49,9 mln $

Pula nagród w MŚ Kobiet:

Kanada 2015 - 15 mln $
Francja 2019 - 30 mln $
Australia i NZ 2023 - 60 mln $ (dużo wskazuje, że podniosą do 100 mln $)
MŚ 2027 - możliwa 200 mln $
MŚ 2031/35 - zrównanie z pulą MŚ mężczyzn.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2343

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 07 gru 2022, 19:31

Bernabeu pisze:
07 gru 2022, 19:13
moody pisze:
stawiasz laskowskiego na tej samej polce, co iwanski?
Nie, ale to jest ten sam schemat. Coś jak z piosenkarzem A, któremu wystarczy band/podkład i mikrofon, i piosenkarzem B, który musi mieć przygotowany jeszcze zespół taneczny, fajerwerki i inne dodatki, bo samym głosem niczego nie sprzeda. Kiedyś lubiłem Laskowskiego, możliwe, że nawet z miesiąc temu napisałem coś pozytywnego, ale ten obecny turniej zmienił moją perspektywę.

Iwański nawet w drugim scenariuszu nie sprzedałby zbyt wielu biletów na występ gdyby nie wsparcie z góry, tu się zgadzam jeśli do tego zmierzałeś.
dla mnie iwanski jest po prostu nijaki, nawet nie wiem, co o nim napisac. ani zabawny, ani ciekawy, glos tez zadnych pozytywnych emocji we mnie nie wbudza. laskowski to jego przeciwienstwo - jest jakis. nawet rozumiem ze kogos moze irytowac i moze i mnie denerwowalby na codzien w szarzyznie pilki ligowej, ale na taki turniej o podwyzszonym stopniu adrenaliny nadaje sie bardzo dobrze. nie powiedzialbym, ze nie ma glosu, a poza tym na pewno wyroznia sie na tle innych komentatorow erudycja (brzmi na oczytanego goscia) i dystansem. chyba nie ma drugiego komentatora, ktory pozwala sobie czasem na tak otwarte pocisniecie beki z poziomu jakiegos zagrania/spotkania

az sobie odpalilem jakis losowy skrot z jego komentarzem z tego mundialu sprawdzic, czy moze na zywo mi sie tylko tak wydaje, ale nie - dalej uwazam, ze spoko komentuje :P

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1759
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 07 gru 2022, 22:17

Delpiero14 pisze:
07 gru 2022, 15:43
ios ma problemy z cytowaniem.
bardziej skłaniałbym się ku tezie, że to przez nie do końca dobrze napisana wtyczkę do szybkiej odpowiedzi cytowania. Ale możliwe, że wina leży po środku.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 07 gru 2022, 22:20

No to mowie właśnie.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 07 gru 2022, 22:36

W tym starciu #teamLaskowski

W moim odczuciu Iwański ma jakąś taką irytującą manierę w głosie kiedy komentuje piłkę nożną i emocje, które buduje wydają się sztuczne. To pewnie kwestia indywidualna ale pomijając już sam styl, to jego głos podczas meczów piłkarskich mi się gryzie, a sposób komentowania jest jakiś taki wymuszony. O dziwo, nie przeszkadzało mi to kiedy komentował ręczną i np. mecz Polski z Hiszpanią o brąz podczas MS komentował świetnie.

Laskowski umie zbudować głosem i sposobem prowadzenia meczu klimat wielkiego święta. Pewnie ma przygotowane te ciekawostki, uwagi i żarciki ale jednak kultura prowadzenia meczu, przygotowanie do niego + wspomniany głos IMO na wysokim poziomie. Czego by nie mówić o błaznowaniu Borka w Internecie, to w przypadku umiejętności komentatorskich on to też ma.

Co do Szpaka, to jego odbiór podczas tego turnieju jest związany z tym wspominanym "The Last Dance", co przekłada się na życzliwsze podejście użytkowników do jego osoby. Jestem przekonany, że gdyby miał komentować jeszcze kilka turniejów, to tak jak to miało miejsce w przeszłości, mielibyśmy tu mnóstwo postów o tym jak znowu się kompromituje. W tym przypadku mamy jednak do czynienia, z jak to nazwaliśmy z kolegą, "efektem Krzysztofa Krawczyka". Z pana Krzysztofa były podśmiechujki, zwłaszcza za ostatnie etapy jego kariery i wizerunek jaki wtedy wykreował ale kiedy go zabrakło, zajął odpowiednie miejsce w historii polskiej muzyki i oddano mu odpowiednią cześć.

Wiedząc, że to już koniec pewnego etapu, mimo że pan Dariusz na szczęście nie wybiera się na tamten świat, ludzie (sam się do nich zaliczam), których irytował i którzy dotychczas zwykle śmiali się z jego pomyłek i nieprzygotowania, doceniają jego karierę, niesamowity głos i w jakimś stopniu kibicują przy tym pożegnaniu. Stąd informacja o jego komentarzu podczas finału została przyjęta z aprobatą. Inaczej by pewnie było gdyby miał kontynuować karierę na kolejnych mistrzostwach. Szpakowski ma być może najlepszy głos ze wszystkich komentatorów, kapitalnie nim buduje emocje i klimat wielkiego święta. Od zawsze jednak był leniwy, nie przygotowywał się odpowiednio do meczów i walił babola za babolem, bo sam głos uznawał za wystarczający. Z jednej strony to taki nasz folklor, z drugiej kierunek komentarza, w którym wyspecjalizował się Tomasz Hajto albo mylenie Messiego z Maradoną, to jednak nie jest chyba to o co w tym powinno chodzić.

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 243

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 07 gru 2022, 23:37

Zapraszam do tematu i oddawania głosów

viewtopic.php?f=88&t=22515

Awatar użytkownika
HMK
Toni Kroos
Reputacja: 2461
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 07 gru 2022, 23:43

Z Darkiem Szpakowskim mam od zawsze jeden problem. Masa pomyłek, które zostają w pamięci na długo. A poza tymi błędami też pewnie od groma kultowych już tekstów jak np. "chi chi chi le le le viva Chile". Jakich emocji ten człowiek by nie budował jak ktoś mi powie jego nazwisko pierwsze co mi przyjdzie do głowy to właśnie jakieś przejęzyczenie, pomyłka. No nie mój typ komentatora. Szacunek za masę lat w tym zawodzie, mimo wieku nadal zdolność do komentowania i też na nagraniach widać, że Szpakowskiego to mega jara - super sprawa, ale fanem nigdy nie byłem i nie będę. Ot, osobiste odczucia co do jego osoby.
Ale Darek Darkiem, ale to co prezentuje sobą następująca trójka. Ten gość z amerykańskim akcentem, Sebastian Mila i absolutnie TOP3 najgorszych komentatorów w Polsce - Kamil Kosowski to jest poziom poniżej mułu. Przy nich Żewłakow wydaje się być Bogiem mikrofonu. Gdzieś tam blisko nich Kaziu Węgrzyn, który (co już chyba raz pisałem) ma dobry głos, ale do komentowania boksu a nie piłki nożnej. Na drugim biegunie przywołany wcześniej Podoliński. Chyba od Mundialu w 2018 jestem fanem i zdanie podtrzymuję. Mega dobrze się go słucha.
I tak szczerze mówiąc to ciężko jest mi wybrać jakiegoś super komentatora z tej stałej obsady TVP - IMO po prostu nie ma tam takiej osoby. Laskowski jest okej, Borek jako komentator nie jara mnie już tak jak, gdy byłem młodszy. No po prostu żadnego z nich nie wybrałbym do skomentowania finału LM (Podolińskiego jako dwójki nie liczę, ale licząc wszystkich to jednak chyba właśnie Robert TOP1 z całej zgrai komentatorów TVP na ten moment).
A co do Przemka Pełki. Bez dwóch zdań czołówka w Polsce. Ciary przy "wszyscy trzymają się za głowy, cały Madryt trzyma się za głowy" do dziś. Szkoda, że nie on skomentuje finał, no ale rozumiem sytuację, że jednak był tam "tylko" jako uzupełnienie - a szkoda.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8353

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 07 gru 2022, 23:49

HMK pisze:
07 gru 2022, 23:43
od groma kultowych już tekstów jak np. "chi chi chi le le le viva Chile".
nic się nie równa z tym:

Można je*ać Szpaka, bardzo często słusznie zresztą, ale to jest faktycznie człowiek-instytucja. Jakby nie odchodził jeszcze, to pewnie by nadal ludzie narzekali, ale dobrze pocieszyć się jego komentarzem i czasem trochę pogrymasić, póki jeszcze można. A i w ogóle sprawia wrażenie fajnego gościa.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 08 gru 2022, 0:16

ddemon pisze:
07 gru 2022, 23:37
Zapraszam do tematu i oddawania głosów

viewtopic.php?f=88&t=22515
Propsy za pomysł ale spoko jakby w 1 poście tematu do głosowania dodać jakąś listę komentatorów do wyboru, byłoby prościej :)

Awatar użytkownika
Vol'jin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1123
Kibicuję: Ac Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » 08 gru 2022, 0:20

co do Szpaka w prime to trudno było mu dorównać. ~tydzień temu w nocnych rozmowach na meczykach Święcicki w rozmowie z Basałajem wspominał o finale Euro 2000, gdzie pod kątem językowym komentarz Szpakowskiego był perfekcyjny (

Iwański to jest dla mnie nie do słuchania, poziom Janisza dla mnie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mundial 2026 Kanada/Meksyk/USA”