Poradnik kulinarny - Strona 23

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2275

Poradnik kulinarny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 23 mar 2016, 18:29

Ile to kosztuje?

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Poradnik kulinarny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 23 mar 2016, 18:35

niby pisali w książeczce by solić po ugotowaniu, ale osoliłem przed :mrgreen:
do rybki dodałem masę ziół.. do wody i ładnie przeszła.
smażenie zabija witaminki, a muszę o siebie dbać, bałem się ze jeść tego nie pójdzie, ale jest dobrze :P
ubek pisze: Ile to kosztuje?
w Lidlu (promocja trwa) parowar który kupiłem kosztuje 99zł. A jak się komuś nie chce bawić w parowary, to zawsze zostaje garnek, troche wody, sitko i pokrywka. W parowarze pójdzie jednak szybciej, bo się od razu nagrzewa i paruje, no ale prądu pobiera z drugiej strony.... ten model akurat 800W, ale stwierdziłem, że jak czajnik bierze 2200 i żyje (a dużo go uzywam), to z parawarem też dam radę. Zwłaszcza, że to naprawdę genialne do szybkich posiłków. Takie fileciki niecałe 10 minut i gotowe.

Nawet ma takie fajne dziurki w kazdej misce do gotowania jajek :mrgreen:

edit:
już 2 lata temu je sprzedawali
http://dobreparowary.pl/artykul-parowar ... -zl,4.html

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2195
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Poradnik kulinarny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 23 mar 2016, 19:22

Ja na parowar się nie porwę, bo kuchnię mam zawaloną: toster, gofrownica, blender, sokowirówka, kiełkownica, mikrofala, szynkowar. Do tego kilkadziesiąt kubków (jestem jakaś chora na ich punkcie), więc jakbym jeszcze chciała gdzieś wrypać parowar, Marcin by mnie chyba zastrzelił. Ale gotowanie na parze popieram bardzo. Używam do tego specjalnego sitka i przygotowuję w ten sposób zdrowe żarełko :)

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Poradnik kulinarny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 23 mar 2016, 20:14

ja mam spiżarnię, więc luz, wszystko się pomieści :P

chciałem się pochwalić, że zrobiłem kiełbaske na święta i wyszła najlepsza w moim życiu. Może dlatego, ze kupiłem pieprz i majeranek z Auchan, a tam na kiligramy sprzedają świeże przyprawy, od razu inny aromat.
Jak widzę te kiełbasy w sklepach, albo sam czosnek, albo zupełnie bez smaku, albo suche, albo sam tłuszcz i wszystko po 25-30zeta za marny kilogram... nie ma to jak własnoręcznie zrobiona i uwędzona kiełbaska :mrgreen:

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 835

Poradnik kulinarny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 25 lip 2016, 0:48

Papryczki Habanero ktoś jadł? :rotfl: Moc niesamowita. Zawsze jak robiłem spaghetti d'ollio które ubóstwiam to dawałem 3 pepperoni bo lubię ostre. Ale ostatnio dorwałem właśnie Habanero. I przed chwilą zrobiłem owe danie ale po skrojeniu jednej papryczki jakoś mała objętościowo mi się wydawała, więc skroiłem drugą. Błąd! :shock: podejrzewam że pół by starczyło :wink:

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6282
Kibicuję: 4rsenal

Poradnik kulinarny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 25 lip 2016, 11:25

Poleci ktoś coś wyszukanego acz prostego z awokado - oprócz pasty którą już znam?

A warzywa na parze nie mają smaku. Wprawdzie zamiast parowaru używaliśmy zawsze 3-częściowego garnka z sitkiem, ale wszystko po parowaniu traci smak i smakuje tak samo - czyli niczym.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Poradnik kulinarny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 25 lip 2016, 11:35

BadBoy pisze: Papryczki Habanero ktoś jadł? Moc niesamowita. Zawsze jak robiłem spaghetti d'ollio które ubóstwiam to dawałem 3 pepperoni bo lubię ostre. Ale ostatnio dorwałem właśnie Habanero. I przed chwilą zrobiłem owe danie ale po skrojeniu jednej papryczki jakoś mała objętościowo mi się wydawała, więc skroiłem drugą. Błąd! podejrzewam że pół by starczyło
:roftl3:
sickstick pisze: Poleci ktoś coś wyszukanego acz prostego z awokado - oprócz pasty którą już znam?
"Nutella" na bazie awokado jest świetna. Możesz też wykorzystać kawałki awokado do sałatek, wrapów i omletów. Ale zblendowane do zielonych koktajli i zup-kremów.
No i samych past można z awokado wymyślić mnóstwo - ja lubię robić z jajkiem, Zośka się zajada ;)

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Poradnik kulinarny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 25 lip 2016, 14:34

sick, chyba źle te warzywa gotujesz. Ugotowane na parze właśnie mają wiecej naturalnego smaku

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Poradnik kulinarny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 25 lip 2016, 15:29

fieldy pisze: sick, chyba źle te warzywa gotujesz. Ugotowane na parze właśnie mają wiecej naturalnego smaku
Raczej problemem jest przyzwyczajenie do soli. Podczas gotowania dużo łatwiej jest lepiej przyprawić warzywa ;)

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 987

Poradnik kulinarny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 27 lip 2016, 1:33

futbolowa pisze: zawaloną: toster, gofrownica, blender, sokowirówka, kiełkownica, mikrofala, szynkowar.
Po co Ci mikrofala?Żarcie z mikrofali dla mnie zawsze smakuje tak samo.Jak podgrzane gumowate "coś".

Zrobiłem spaghetti carbonara. Według tego filmiku:

Smakowało lepiej niż w restauracjach -gdzie zazwyczaj dają inny ser(parmezan tak się nie topi) i dodają śmietanę(a to pewnie żeby ukryć smak sera) i jeszcze czosnek i cebulę. W ogóle śmietana,czosnek i cebula to też znalazłem na necie w przepisach na carbonarę...we Włoszech nigdy na takie składniki nie trafiłem w tym daniu.I wolę tą wersję włoską.Smaczniejsze.
Oczywiście najważniejsze są składniki.Jak zastąpisz parmezan czymś innym...to nie jest już to.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Poradnik kulinarny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 27 lip 2016, 9:17

Włosi po prostu nie dają smietany do Carbonary. kropka.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Poradnik kulinarny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 27 lip 2016, 11:33

PietroBosman pisze:
futbolowa pisze: zawaloną: toster, gofrownica, blender, sokowirówka, kiełkownica, mikrofala, szynkowar.
Po co Ci mikrofala?Żarcie z mikrofali dla mnie zawsze smakuje tak samo.Jak podgrzane gumowate "coś".

Zrobiłem spaghetti carbonara. Według tego filmiku:

Smakowało lepiej niż w restauracjach -gdzie zazwyczaj dają inny ser(parmezan tak się nie topi) i dodają śmietanę(a to pewnie żeby ukryć smak sera) i jeszcze czosnek i cebulę. W ogóle śmietana,czosnek i cebula to też znalazłem na necie w przepisach na carbonarę...we Włoszech nigdy na takie składniki nie trafiłem w tym daniu.I wolę tą wersję włoską.Smaczniejsze.
Oczywiście najważniejsze są składniki.Jak zastąpisz parmezan czymś innym...to nie jest już to.
Dostaliśmy w prezencie ślubnym. Przydaje się raz na kilka tygodni Obrazek

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2899

Poradnik kulinarny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 27 lip 2016, 13:11

Ja w mikrofali odgrzewam jedynie ziemniaki.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 987

Poradnik kulinarny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 27 lip 2016, 14:09

fieldy pisze: Włosi po prostu nie dają smietany do Carbonary. kropka.
I jest to smaczniejsze od tego co podają w Polsce.Kropka.
futbolowa pisze: Dostaliśmy w prezencie ślubnym. Przydaje się raz na kilka tygodni
Nie no spoko...tak pytam.W pracy mam mikrofalę i jak tylko mogę staram się tego nie używać.

Wczoraj zrobiłem coś takiego:
http://www.tuczytaj.4kusz.pl/nalesniki- ... -wytrawne/

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Poradnik kulinarny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 28 lip 2016, 17:14

robicie czasami swoje pesto?
ja dziś zrobiłem z moim dodatkowym, tajemniczym składnikiem i się właśnie zajadam :smile2:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”