World Rally Championship

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
infernus
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

World Rally Championship

Post Wyświetl pojedynczy post autor: infernus » 15 sie 2005, 12:17

Ciekaw jestem czy ktoś tu podobnie jak ja interesuje sie rajdami samochodowymi a w szczególności tymi na najwyższym poziomie czyli WRC. Ja osobiście zagorzale kibicuje teamowi Peugeota (Marcus Gronholm, Markko Martin) A nienawidze teamu Citroena z tym durnym francuzikiem na czele. mam na myśli wymoczka Loeba. No... to piszcie o wszystkim w obrębie tego tematu. :D

radekutd

Post Wyświetl pojedynczy post autor: radekutd » 15 sie 2005, 12:21

Ja tam sympatyzuje za japońskimi samochodami (rodzice mają Honde :wink: ). Więc w rajdach sympatyzuje japońskim teamom. Szczególnie Subaru z Peterem Solbergiem na czele. Martwi mnie postawa Mitsubishi. Jak można miec tak świetne auto i tak kiepskim kierowców. Niestety na przyszły sezon ze względów ekonomicznych ograniczy się liczba teamów w WRC. Citreon z Loebem mają się wycofac na jeden sezon z rajdów. :twisted: Mówi się, że Francuz trafi do Forda, a Skoda i Mitsubishi wystąpią tylko w połowie rajdów, czy coś takiego. :wink:

Awatar użytkownika
BartekTS
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BartekTS » 15 sie 2005, 12:33

eeeeeeee radziu niejestes na bierząco :twisted: Seba z Cytryną zostaja w WRC to samo 307wrc przechodzi w ręce temau prywatnego zapomniałem treaz nazwe :lol: 8)

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 15 sie 2005, 12:34

Inferus Ty za Juve Ja za Milanem Ty za Peugeotem Ja za Citroena :lol: Same przeciwności :D

Bastek Loeb jest rzeźnikiem i co wazne coraz lepiej radzi sobie na szutrze. Po tymjak Carlos Cainz i McRea odeszli w WRC ... UMARŁ KRÓL NIECH ZYJE KRÓL :d Szkoda w Citroenie Duvala bo Belg rozwalił juz doszczetnie 3 auta a pkt. jak nie widać tak nie widćc. El Matador chyba zawcześnie zakończył kariere:D A te małe powroty pokazują tylko jego klase..

Ostatnio mnie coraz bardzie ciekawi jakie transfery zrobia po sezoni. W F1 bedzie sie działo to w rajdach też. Radekutd pisze ze Loeb do Forda ale nie wierze w wycofanie sie jak zdobeda mistrza konstruktorów i Loeb sięgnie po triunf inwidualnie. Martin po przeprowadzce z Forda jeżdzi gożej i to widać. Solberg nie ma już tak klasowago partnera jakim był Tomi Makinnen. I Subaru kogos znajdzie. Panizzi może sie wyrwać z Mitsubishi bo to auto na 3 radju w kalendarzu. W Fordzie jest Gademaister i on już tam pojeżdzi troche a koles bedzie coraz lepszy.
Ostatnio zmieniony 15 sie 2005, 12:36 przez Zaza, łącznie zmieniany 1 raz.

MarcinPSG
Trampkarz
Trampkarz
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MarcinPSG » 15 sie 2005, 12:36

ja również uwielbiam WRC i kibicuje Citrenowi (Loeb, Duval) :):):):)

ogólnie trzymam za francuzami....czyli jak jadą to za nimi jeszcze jestem np.
Gilles Panizzi , Tribassi, Robert.....

a jeśli chodzi o klub to tylko PSG a nienawidze Juve :P Milan lubie po PSG tzn. PSG kocham :)

Awatar użytkownika
Żniwiarze Umysłów-HUNTER-
Rapid Eye Movement

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Żniwiarze Umysłów-HUNTER- » 15 sie 2005, 12:36

infernus ja takze jestem zagorzayłym fanem Marcusa :D

Ale zawsze byłem za El Matadorem czyli Sainzem szkoda ze odszedł.
Citroenowi kibicował ale tyklko ze wzgledu na Carlosa ktory tam jezdził teraz nie za bardzo ich lubie przez Loeba no ale przyznam talent to ma choc gdyby nie kłopoty Marcusa ze swoim Peugotem mogł miec o wiele wiecej punktow.
Teraz zaczyna sie torche podobna sytuacja jaka była w F1.
Loeb jest bardzo szybki i wygrywa prawie co rajd mam nadzieje ze wkoncu teraz Marcus zacznie wygrywa.

radekutd

Post Wyświetl pojedynczy post autor: radekutd » 15 sie 2005, 12:41

O tym wycofaniu Citroena pisali w ostatnim numerze Auto-Moto. Dla Loeba jest już szykowany nowy Ford Focus WRC. Wiele fotoreporterów przyłapuje Loeba na rozmowach z kierownikiem Forda WRC. Sam Loeb powiedział, że Citroen jest dla niego jak rodzine i nie chce się z nim rozstawac, ale jazda dla Forda jest również ciekawym doświadczeniem. No nic ide grac Toce Race Driver 2. :wink:

Awatar użytkownika
infernus
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: infernus » 15 sie 2005, 12:42

No ciesze sie że tak dużo Was odpisało. Hunter Gronholm wygrał wlasnie w Finlandii i teraz sie zacznie dopiero jatka :P Radekutd moi starzy też mają honde :D ale honda niestety nie startuje :P też bym im kibicował. A co do tych waszych transferów to Citroen i Peugeot sie wycofują a kto gdzie przejdzie to oczywiscie początkowe spekulacja a tak naprawde bedzie całkowicie inaczej.

Awatar użytkownika
BartekTS
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BartekTS » 15 sie 2005, 13:25

skoro niewiezycie przeczytajcie

http://www.autoklub.pl/index.php?page=5 ... dy&id=8986&

a co do 307 wirma Bozian Racing przejmuje je najprawdopodobniej z kierowcami :twisted:

http://www.autoklub.pl/index.php?page=5 ... dy&id=8975&

Awatar użytkownika
infernus
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: infernus » 18 sie 2005, 10:56

Wow... Colin ma jechać dla Skody w rajdzie Wielkiej Brytanii... Widac strasznie chcą wyprzedzić Mitsubishi. A apropo Mitsubishi

"Szef Mitsubishi Motorsport Isao Torii zapowiedział, że w przyszłorocznych mistrzostwach świata jego zespół wystawi Lancera opartego na obecnie używanym modelu.
- dokładna specyfikacja samochodu na przyszły rok nie jest jeszcze znana , ale będziemy opierali samochód na tegorocznym modelu jedyne zmiany będą polegać na dostosowaniu go do nowego regulaminu – powiedział Isao Torii.

Zespół na początku tego sezonu startował bez aktywnych dyferencjałów, później je wprowadził, teraz jednak zaprzestał ich stosowania i udowodnił, ze pomimo to auto jest bardzo konkurencyjne

- mamy plan wystartować we wszytkich 16 eliminacjach, choć dostalismy zgodę od FIA na ewentualne opuszczenie trzech eliminacji – dodał Isao Torii."

Awatar użytkownika
infernus
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: infernus » 26 sie 2005, 22:44

Po pierwszym etapie Rajdu Niemiec prowadzą dwa Citroeny Xsara WRC. Na czele klasyfikacji znajduje się Sebastien Loeb, za nim plasuje się jego kolega z zespołu Francois Duval ...
Deszczowe chmury nad trasą OS4 były nadzieją konkurencji na szanse do powalczenia z "Cytrynami". Niestety deszcz nie spadł i trasa była sucha. Sebastien Loeb narzekał nieco na podsterowną Xsarę WRC, ale wygrał odcinek 11 sekund przed Francoisem Duvalem. Młody Belg na starcie zgasił silnik i tym samym stracił prowadzenie w rajdzie. Trzeci czas na oesie Marcusa Grönholma był już prawie 20 sekund wolniejszy od czasu Loeba. Fin jadący dla Peugeota wciąż hamuje za wcześnie tracą cenne sekundy. W walce o czwarte miejsce narazie prym wiedzie Petter Solberg, ale Roman Kresta, Toni Gardemeister i Markko Märtin tracą niewiele.

Na OS 5 kolejność w pierwszej trójce podobna, tym razem Loeb 3,6 sekundy przed swoim kolegą z zespołu. Zacieśnia się walka o czwartą lokatę. Toni Gardemeister był najszybszy z tej grupy i traci do Pettera Solberga już tylko 9 sekund. Do walki o to miejsce włączył się też Gigi Galli, który traci niecałe 20 sekund do kierowcy Subaru.

I ostatni OS dnia również padł łupem Sebastiena Loeba. Ponownie kierowca z Alzacji był o 0,4 sekundy szybszy od Francoisa Duvala i 12 sekund szybszy od Marcusa Grönholma.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 27 sie 2005, 1:05

Leab jedzie po mistrza to może być czwarta wygrana w rajdzie Niemiec rok po roku i bedzie. Nigdy "diamentą" nie zabierze dubletu :D

Duval jedzie po swoja przyszłośc. Ten rejd jest dla niego o "zycie" co prawda do puki nie przyjdzie na mete nic mu nie można dopisac bo już tyle rozwalił aut w tym sezonie ale teraz pokaze co potrafi.

Awatar użytkownika
Żniwiarze Umysłów-HUNTER-
Rapid Eye Movement

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Żniwiarze Umysłów-HUNTER- » 27 sie 2005, 5:52

eeeeeeeeeee Loeb wygra ten rajd chyba ze gdzies po drodze przytrafi mu sie jakies nieszczescie nie ma bata na niego pozatym on lubi asfaltofki.
Co do miejsca drugiego Duval jego nie obroni ide o zakład ze go Grönholm wyprzedzi i nawet Solberg jest za mało doswiadczony.

Awatar użytkownika
infernus
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: infernus » 28 sie 2005, 19:51

Czwarty raz z rzędu Sebastien Loeb wjedzie jako pierwszy zawodnik na rampę przed Porta Nigra. Zespół Citroena świętuje wspaniale zdobyte podwójne zwycięstwo ...

Ostatnią pętlę Rajdu Niemiec kierowcy Citroena mogli pojechać wyjątkowo zachowawczo i pozostawili wygrywanie oesów innym. I tak na OS-16 najszybszy był Gigi Galli przed Petterem Solbergiem. Roman Kresta jako trzeci zanotował czas o 5,4 sekundy gorszy od czasu kierowcy Mitsubishi i przez to w generalce spadł za niego. Stephane Sarrazin był 25 sekund wolniejszy od swojego kolegi z zespołu Pettera Solberga i przed ostatnimi dwoma oesami jego przewaga nad Norwegiem zmalała do 15 sekund.

Na kolejnej próbie najszybszy był Solberg, zaś Gigi Galli zdołał odskoczyć Romanowi Kreście o kolejną sekundę. Przed ostatnim superoesem obu kierowców dzieli już prawie 6 sekund. Petter Solberg wyprzedził swojego kolegę z zespołu Stephane Sarrazina, który na oesie stracił prawie 50 sekund z powodu złamanego wału napędowego.

Ostatni SuperOS rajdu - jak przystało na zwycięzcę - wygrał Sebastien Loeb i tym samym wygrał też czwarty raz z rzędu Rajd Niemiec. Roman Kresta zajął ostatecznie 6. miejsce.

Totalne zwycięstwo Citroena w Niemczech skompletowali kierowcy JWRC, gdzie wygrał Daniel Sordo przed Krisem Meeke w Citroenach C2 S1600.

1. S. Loeb / D. Elena Citroen 3:27.13,2
2. F. Duval / S. Smeets Citroen + 0:37,4
3. M. Grönholm / T. Rautiainen Peugeot + 2:04,8
4. M. Märtin / M. Park Peugeot + 4:09,4
5. G. Galli / G. DAmore Mitsubishi + 5:03,6
6. R. Kresta / J. Tomanek Ford + 5:12,3
7. P. Solberg / P. Mills Subaru + 7:48,1
8. S. Sarrazin / D. Giraudet Subaru + 8:34,1
9. X. Pons / O. Julia Citroen + 9:09,2
10. H. Rovanperä / R. Pietiläinen Mitsubishi + 9:11,6

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 28 sie 2005, 20:16

Czyli Belg Duval mógł tym rajdem wyjaśnić swoją przyszłość :) Bo jak by nie dojachał miał by wolne.

Ciesze sie że Loeb jedzie jak w transie. Młody zdolny kierowca i juz co najwazniejsze wygrywa nie tylko na asfalcie. Ale rajd Niemiec pokazał że własnie asflat to jedo broń :)

Wczoraj Gollob po raz czwarty w Bygdoszczy winners GP 8) dziś Loeb po raz czwarty z rzedu w Niemczech :) jada jak po swoje :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”