Gry planszowe i karciane - Strona 3

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 689

Gry planszowe i karciane

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 12 lis 2016, 10:08

janop, z racji zainteresowań zwróć uwagę na https://www.planszostrefa.pl/pl/p/The-Gallerist/5115

Awatar użytkownika
Curt
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 140

Gry planszowe i karciane

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Curt » 12 lis 2016, 10:24

I jest bardzo fajna, ładnie zrobiona i ciekawa, ale tak debilnej i niejasnej instrukcji jeszcze w życiu nie widziałam.
Spróbuj ogarnąć instrukcje w Thunderstone albo w ameritrashowym Dungeoneerze. Nie wiem jak to przeszło. W kamień gromu grałem już naście razy a ciągle nie jestem pewny czy wszystko robimy dobrze.

A jak znajdujesz to Zombie15? Słyszałem u Wookiego, że ciekawe, ale wole znać opinię "normalnych" graczy ;)

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2024
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Gry planszowe i karciane

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 12 lis 2016, 11:40

Curt pisze: Spróbuj ogarnąć instrukcje w Thunderstone albo w ameritrashowym Dungeoneerze. Nie wiem jak to przeszło. W kamień gromu grałem już naście razy a ciągle nie jestem pewny czy wszystko robimy dobrze.
No i właśnie tutaj mam ten sam problem. Gram, gram, a potem okazuje się, że jednak nie tak powinnam grać. Instrukcja tutaj jest przedstawiona w dwóch miejscach - w standardowej "książeczce" i w skróconej wersji na kartach, które rozdaje się graczom. I wyobraź sobie, że się te instrukcje wykluczają wzajemnie. Jak w ogóle można coś takiego zrobić? :badziewie:

O "Zombie 15" pisałam tutaj: http://www.kreatywa.net/2016/06/gra-zombie15.html - jest efektownie wykonana, w sumie nieskomplikowana, doceniam też sam pomysł i regrywalność. Trudno byłoby się nią znudzić. Jest to też jedna z niewielu gier, która na dwie osoby jest równie ekscytująca co na cztery. Niestety, ale mam sporo gier, które na dwie osoby są nudne, np. wspomniane parę stron wcześniej "Potwory w Tokio".

Awatar użytkownika
Curt
Rezerwowy
Rezerwowy

Gry planszowe i karciane

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Curt » 12 lis 2016, 21:32

futbolowa pisze: No i właśnie tutaj mam ten sam problem. Gram, gram, a potem okazuje się, że jednak nie tak powinnam grać. Instrukcja tutaj jest przedstawiona w dwóch miejscach - w standardowej "książeczce" i w skróconej wersji na kartach, które rozdaje się graczom. I wyobraź sobie, że się te instrukcje wykluczają wzajemnie. Jak w ogóle można coś takiego zrobić?
Faktycznie wtopa. Błąd przy tłumaczeniu? Szukałbym rozwiązania na BGG ewentualnie na naszym polskim forum gry-planszowe, jeśli gra jest tego warta.

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 637
Kibicuję: Manchester United

Gry planszowe i karciane

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 12 lis 2016, 23:28

Dobra widze, że się znacie to zapytam. Dobra gra dla dwóch osob, najlepiej przygodowa z ogromną ilością figurek ;)

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Gry planszowe i karciane

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 13 lis 2016, 9:33

Bassu pisze:Dobra widze, że się znacie to zapytam. Dobra gra dla dwóch osob, najlepiej przygodowa z ogromną ilością figurek ;)

Świetna jest "Wsiąść do pociągu", ale nie wiem, czy o taką przygodę Ci chodzi :)

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 698

Gry planszowe i karciane

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 13 lis 2016, 9:46

Descent ?

Awatar użytkownika
Curt
Rezerwowy
Rezerwowy

Gry planszowe i karciane

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Curt » 13 lis 2016, 10:04

War of the ring: 2nd edition ;)
Świetna jest "Wsiąść do pociągu", ale nie wiem, czy o taką przygodę Ci chodzi :)
Wprawdzie na pudełku stoi "kolejowa przygoda trwa", ale nie spełnia warunków kolegi, bo źle chodzi na dwóch graczy ;)

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Gry planszowe i karciane

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 13 lis 2016, 10:11

Curt pisze:War of the ring: 2nd edition ;)
Wprawdzie na pudełku stoi "kolejowa przygoda trwa", ale nie spełnia warunków kolegi, bo źle chodzi na dwóch graczy ;)
Nie zgodzę się, my gramy we dwoje i to jest najczęściej wybierana przez nas gra :)

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 689

Gry planszowe i karciane

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 13 lis 2016, 10:48

Wsiąść do pociągu to gra familijna, nie przygodowa. Mam wątpliwości, czy bassu pisząc o figurach miał na myśli małe wagoniki;) Do głowy przychodzi mi Posiadłość Szaleństwa (druga edycja), figurek wielu nie ma, ale na brak klimatu chyba nie można narzekać. Z dobrze działających na dwie osoby, z dużą liczbą figurek, ale z gier bardziej ekonomicznych/strategicznych, to możesz zerknąć na Star Wars: Rebelia i Zakazane Gwiazdy. Wszystko drogie, ale jak chcesz figurki, to musisz wyłożyć hajs.

http://aleplanszowki.pl/przygodowe/1559 ... dycja.html
http://aleplanszowki.pl/strategiczne/12 ... results=22
http://aleplanszowki.pl/strategiczne/78 ... iazdy.html

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 637
Kibicuję: Manchester United

Gry planszowe i karciane

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 13 lis 2016, 13:30

Super, już poczytalem i dzisiaj będę coś wybierać :)

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 763

Gry planszowe i karciane

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 13 lis 2016, 13:33

Król i zabójcy? Choć nie do końca to przygodowe. Twierdza też spoko.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Gry planszowe i karciane

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 13 lis 2016, 19:25

"Zombie 15" też ma fajnie pomyślaną wersję na dwie osoby, bo każdy bierze po dwie postacie. A figurki są przezajebiste:

Obrazek

Awatar użytkownika
Curt
Rezerwowy
Rezerwowy

Gry planszowe i karciane

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Curt » 13 lis 2016, 20:55

Co do Ticket to Ride, to chyba w inna grę grałem. Mam za sobą ponad 100 partii w tę grę, w większości w dwójkę niestety i w tej postaci ta gra jest najsłabsza. Zwykle po prostu każdy sobie rzepkę skrobie, a wynik zależy głównie od tego kto miał więcej szczęścia przy dolosowywaniu biletów. W dwójkę to ciągle przyjemna gra, ale nie tak dobra jak w więcej graczy. Ba, nawet przy większej liczbie ludzi ta gra to raczej relaks niż jakaś rywalizacja. ;)

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 698

Gry planszowe i karciane

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 14 lis 2016, 9:41

A ja mam wrażenie że Ticket to ride to gra z gatunku easy to learn hard to master i bardziej wymaga zrozumienia tego co próbuje osiągnąc rywal niz wylosowania dobrych tras, bo na planszy przynajmiej tej w wersji Europa jest parę wąskich gardeł , które jak zajmiesz rywalowi to blokują grę (na Wschodzie szczególnie)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”