Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Post autor: czarny samael » 05 gru 2016, 13:35

red85 pisze: EDIT: Przygotuj się na szok, drogi Samuelu
Widocznie wychodzi tylko do tych które może wygrać, co zresztą często było widać. Blind jest fatalny w powietrzu, a ta statystyka nie pokazuje ile centymetrów wzrostu mieli jego przeciwnicy.
Wszyscy wymienieni są przynajmniej 5 cm wyżsi od Blinda. I każdy z nich jest od niego silniejszy. Blind w tym pojęciu, nie nadaje się na DM.

I Samaelu, nie Samauelu :wink:
red85 pisze: Po raz kolejny się pytam o co chodzi z tą walką o górne piłki? Znaczy się Blind w obronie mógł grać, a w drugiej linii już nie bo górne piłki?
Wg mnie, nie mógł. I wg Mou obecnie nie może, bo nie gra na tej pozycji. Może Portugalczyk uznaje, że w obronie jest przynajmniej szansa, że drugi obrońca to przejmie? Zresztą to nie pytanie na ten moment, bo IMO nigdy nie powinien tam grać, chyba że 3 ŚO jest kontuzjowanych. Ale jak Carras i Pogba nie będą mogli grać, to szanse Blinda na tej pozycji też naturalnie rosną. Tak czy inaczej, w obronie przed nim są wyżsi: Bailly, Smalling, Jones i Rojo.

Na DM przed nim jest wg tego sezonu: Carrick, Fellaini i Schneiderlin. Jednak zauważyłbym, że Francuz minimalnie, a też z jakiegoś powodu Mourinho nie chce dać mu tylu szans co Fellainiemu. Ergo, on chce mieć z tyłu na pomocy wieżę.
red85 pisze: Ale ciągle mówisz o swoim systemie, a nie o faktach
Nieprawda, bo to o czym mówię, pokrywa się z tym co widać u Jose. On gra 4-2-3-1, gdzie widać, że jeden z "2" gra mocno do przodu, a drugi cały czas obstawia tyły.
red85 pisze: Gdyby najważniejsza dla Mou była siła i gra w powietrzu to niepodważalną rolę w zespole miałby Fellaini.
I zauważ, że to on zaczął i Jose przed obrońcami z Blindem miał dwie wieże: Fellainiego i Pogbę. Jestem przekonany, że wzrost na tych pozycjach jest dla niego ważny. Fellaini po prostu grał tak fatalnie, że nie dało się dłużej budować składu wokół tej wieży.
red85 pisze: Ani siła, ani pojedynki główkowe nie są głównymi zaletami Carricka. Nie nazwałbym ich nawet jego zaletami, jest po prostu w tym wystarczająco dobry. Podobnie jak Blind.
Carrick jest znacznie silniejszy od Blinda, o 8 cm wyższy i ma świetne umiejętności w kontekście czyszczenia tyłów. Blind teoretycznie mógłby pokazać się w ostatniej kwestii. Ba, prędzej widzę Blinda na pozycji obok Carricka, zamiast Herrery, niż tutaj, bo Blind akurat potrafi zapieprzać. Jednak wątpię by Jose go tam widział.
red85 pisze: To niemal identyczny typ zawodnika i naprawdę jestem zaskoczony, że musze to pisać bo wydaje się to oczywiste.
W życiu nie. No po prostu nie i nie wiem czemu się upierasz. Jeden to typowy DM (wysoki, dobry w kryciu, zabieraniu piłki, stosunkowo silny, dobre rozegranie), a drugi to typowy LO (dobry w odbiorze, szybki, dobre wyprowadzenie piłki spod swojego pola karnego, ale np. krycie już ma słabsze).
red85 pisze: Jak to nie ma? Tym bardziej jest jeśli tego nie potrafią na odpowiednim poziomie robić inni.
Po prostu nie ma. Jeśli masz DMa i obok b2b, to nie ma miejsca dla klasycznego rozgrywającego. Ten musiałby być DMem, albo b2b, ale o to przecież ciężko.
red85 pisze: Wymieniać składów nie mam zamiaru bo to dla mnie dyskusja bezzasadna.
Ale sam miałeś pretensje do Jose o skład, więc chciałem wiedzieć do czego się odnieść.

Dla mnie w środę powinno to wyglądać tak:

----TFM-----Pogba-----
Martial-Rooney--Mikha
----------Rashford-------

a wczoraj tak:
----Carrick--Pogba----
Martial--Mata---Mikha
----------Ibra-----------

W razie gdybym miał grać wyżej Pogbą wczoraj, to zagrałby Herrera, ale wtedy nie dostałby nawet minuty w środę. Martial i Mikha szybko by zeszli za Younga i Depaya w środę, a jeśli wynik nie byłby korzystny, to najpierw wszedłby Carrick za TFM.

Wróć do „Anglia”