Dopuszczam myśl, że pozbędziemy się Younga. Gość ma kontrakt do końca przyszłego sezonu, nie ma miejsca w składzie, swoje lata też już ma. Ogólnie jest nieprzydatny, a dostaje konkretne oferty z Chin. Nie wiem co dalej z Rooney'em. Z jednej strony dopiero co wydał oświadczenie o byciu wiernym United. Ma kontrakt jeszcze przez dwa lata i trochę się martwię, że będzie go chciał wypełnić i dopiero potem odejść. No i nie uwzględniłem Bastiana z wiadomych względów, Mourinho nigdy w życiu go nie przywróci do kadry na stałe.
A w trakcie pisania tego posta doszła do mnie wiadomość, że Shaw jest przygotowany na odejście. Smutna informacja, bo gość bije Blinda i Rojo na głowę, a nie gra, bo to pewnie on poskarżył się wtedy mediom na Jose. Wielka szkoda.
Teraz można myśleć nad tymi trzema transferami.
Z przodu mamy ten komfort, że taki Rashford może grać i jako lewy ofensywny pomocnik, i jako "9", przynajmniej mi się wydaje, że to on jest naturalnym zastępcą Ibry w razie kontuzji Szweda. Martial w sumie podobnie, ale jednak on najbardziej mi odpowiada jako ten lewy skrzydłowy/ofensywny pomocnik. W środku pola jest trochę biedniej. Pogba i Herrera to dwie wieże, szczególnie Hiszpan ma klepniętą pozycję, bo jest niesamowity. Szkoda, że przez to wypadł Mata, bo i on się bardzo stara w tym sezonie. Niewątpliwie w niektórych match-upach będzie łapał minuty, ale częściej chyba przesiedzi mecze na ławce. Bo zdrowy Mkhitaryan chyba go na dobre wygryzł ze składu. A jeśli obaj są niedostępni, to zawsze zostaje Lingard. Wczorajszy finał pokazał, że wciąż może być dobrym jokerem. Nie robi różnicy, ale jeśli z tyłu ktoś dobrze zagospodaruje mu piłkę, to Jesse potrafi stwarzać mocne zagrożenie i strzelać bramki. Mimo wszystko przydałby się jeszcze ktoś do środka pola. Może nawet jakiś zmiennik, ale trzeba mieć jakąś alternatywę na wypadek - tfu, tfu, tfu! - kontuzji kogoś z dwójki Pogba/Herrera.
Bramkę mamy obstawioną, więc tu nie ma o czym gadać. Ale wydaje mi się, że możemy pozbyć się nie tylko Shawa, ale i Jonesa, który ma słaby okres. Smalling też jakoś genialny nie jest, ale obecnie to i tak półka wyżej niż Phil. Center jest nam potrzebny jak nic innego obecnie. Wczoraj występ naszej defensywy utwierdził mnie w przekonaniu, że to tutaj mamy największe braki. Sam Rojo stwarzał większe zagrożenie pod naszą bramką niż niektórzy zawodnicy Soton. Problem w tym, że naprawdę nie widzę na rynku dużego nazwiska, które byłoby w naszym zasięgu. Oby znowu nie skończyło się na transferze kogoś z Portugalii albo Francji z mniej sprawdzonym nazwiskiem. Nie chcę znowu przechodzić przez to samo co z Rojo.